DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Theaterlezing Het Grootste Cadeau 2 juni in de Cammeleur

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant di, mei 07, 2019 20:48:11Theaterlezing Het Grootste Cadeau 2 juni in de Cammeleur

Charlotte van der Pluijm wil vrouwen inspirerenOp zondag 2 juni geeft Charlotte van der Pluijm haar theaterlezing Het Grootste Cadeau in de Cammeleur. Wie is Charlotte van der Pluijm en waarom heeft ze zich als doel gesteld om met name vrouwen te inspireren beter voor zichzelf te zorgen? In een interview leren we de in Dongen geboren fysiotherapeute beter kennen en vertelt ze haar zorgen die ze als fysiotherapeute kreeg toen ze erachter kwam dat het behandelen van chronische klachten niet een kwestie van wegmasseren was, maar een diep proces van innerlijke bewustwording. Inmiddels gebruikt zij haar kennis en ervaring al jaren in de revalidatiezorg waar zij mensen ziet met chronische pijn, vermoeidheid en burn-out. Haar lezing neemt vrouwen mee in haar zoektocht van herkenning en erkenning in dit proces. Charlotte van der Pluijm geeft de toeschouwer een kijkje in de stappen die zij maakte als hulpverlener in de hoop dat haar publiek met een cadeau naar huis gaat.Kleine bruine ogen

“Van wie bende gij er ene….toch niet van eh? Van die….echt?” Charlotte van der Pluijm (49) moet glimlachen als ze het verhaal vertelt wanneer ze mensen op straat tegenkomt en willen weten van welke van der Pluijm ze is. “Ik wijs dan altijd naar mijn kleine bruine ogen en zeg dan ‘kijk eens goed?’. De reactie is dan altijd steevast ‘Oh ja, nu zie ik het! Precies jullie Pa. Leeft hij nog?’ Gelukkig wel. Ik moet er altijd zo om lachen. En dan zeggen ze ook altijd ‘Nou doe hem dan maar de groeten van me. Ik weet zeker dat hij me nog kent, ik had altijd wel iets met hem.’ Daar word ik zo blij van.”


Warm badCharlotte van der Pluijm is na 24 jaar terug in Dongen. “Mijn vader was leraar Duits op de HAVO en er zijn zoveel mensen die hem kennen. Dat gesprekje heb ik al zo vaak gevoerd en het voelt als een warm bad om weer ‘thuis’ te zijn” Charlotte van der Pluijm is begin jaren negentig uit Dongen vertrokken om te gaan studeren in Utrecht om daarna te belanden in Almere. “Daar kent ons-ons niet en daar ben ik hier juist zo dol op. “

Van fysiotherapeute tot behandelaar van patiënten met chronische klachten

Ze vertelt dat ze jarenlang als fysiotherapeute in een grote praktijk in Almere werkzaam was. “Ik vond het altijd zo dubbel als iemand steeds bij me terugkwam. Menselijkerwijs heel gezellig maar vakmatig baalde ik dat iemand kennelijk nog niet van zijn klacht af was, dan had ik het namelijk niet goed gedaan!”

In de daaropvolgende periode specialiseerde Charlotte zich in chronische klachten en belandde uiteindelijk in de revalidatiezorg. “Ik gaf zorg aan mensen met chronische pijn en chronische vermoeidheid.” Ze heeft in de loop der jaren heel veel patiënten gehad die met deze klachten rondlopen: “En dan vooral vrouwen die eindeloos voor anderen hebben lopen zorgen, maar zichzelf daarbij vergeten zijn, waardoor ze allerlei lichaamssignalen zijn gaan negeren met alle gevolgen van dien.”

Moed verzamelen


In haar persoonlijke leven deed Charlotte niet anders dan andere vrouwen en zat volledig in de zorgstand. “Ik vergat mezelf ook en besloot toen ik dat doorkreeg om trainingen, cursussen en therapieën te volgen. Door deze eindeloze weg van bewustwording leerde ik niet alleen op persoonlijke vlak heel veel, ik leerde ook heel veel voor mijn vak.”

Het jaren zien van patiënten en haar inzichten in het voorkomen van chronische klachten gaf haar een nieuw doel. “Al jaren loop ik met de gedachte om daar iets mee te doen….om heel laagdrempelig mijn ervaringen en kennis over te dragen, zodat het bij vrouwen niet zover hoeft te komen dat ze bijna omvallen. Maar ik wist nog niet hoe en ik durfde nog niet heel goed.” Daar kwam vorig jaar verandering in. “Ik verzamelde al mijn moed en heb een sprekerscoach in de arm genomen. Ik ben mijn verhaal op gaan schrijven en heb er een lezing van gemaakt of liever gezegd een theaterlezing.”

De lezing Het Grootste Cadeau


Op 17 februari jl. gaf Charlotte van der Pluijm haar eerste lezing voor een publiek van 200 vrouwen. “Het was fantastisch!!! Er werd harder gelachen dan ik had verwacht en er werd vaker een traantje weggepinkt dan ik van te voren dacht. En daar doe ik het voor! Dat vrouwen echt met inzichten en handvatten naar huis gaan.”

Tijdens haar theaterlezing worden een aantal kleine oefeningen gedaan, maar er wordt nooit individueels iets gevraagd. “Ik ben zelf trouwens altijd bang als ik in een theater zit dat ze me plots iets vragen, daar word ik ongemakkelijk van, dus dat ga ik zeker niet doen, daar hoeft niemand bang voor te zijn. Ik stel wel vragen. Bijvoorbeeld of je weleens hebt gecheckt over hoe je met je eigen gevoelens omgaat? Want als je beste vriendin bijna moet huilen en je ziet haar geworstel dan zeg je waarschijnlijk ‘Oh lieverd huil gerust, dat lucht op.’ Maar als je zelf bijna moet huilen slik je het mogelijk snel weg en hoor je een stemmetje ‘Niet zo janken joh!’ Nou dat dus…..zonde! Daar helpen we niemand mee.” Charlotte is gedreven in haar boodschap als ze zegt; “Volgens mij wordt de wereld er werkelijk een stukje mooier van als we liefdevoller met elkaar maar met name ook liefdevoller met onszelf omgaan!”

Op 2 juni is haar lezing te zien in de Cammeleur. “Ja, dan is het weer zover. Ik kijk er nu al naar uit. Extra spannend is dat ik papa als gast heb uitgenodigd om te komen kijken. Ik ben heel benieuwd hoe het voor hem is om mijn persoonlijke verhaal te horen. “

Voor meer informatie over de theaterlezing Het Grootste Cadeau kunt u gaan naar www.cammeleur.nl of naar www.charlottevanderpuijm.nl  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5152