DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Vier mei – vieringen in s Gravenmoer en Dongen sereen, sfeervol en druk bezocht

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant za, mei 04, 2019 22:01:17

Vier mei – viering in s Gravenmoer sereen, sfeervol en druk bezocht

Voorafgegaan door een sfeervolle herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk met sfeervolle muziek, (samen)zang en het voordragen van gedichten en declamaties, werd in een stille tocht naar de herdenkingsstenen gelopen . De tocht, gevormd door de slagwerkgroep van Christelijke Muziekvereniging Crescendo , kransleggers, Oranjevereniging s Gravenmoer, de Christelijke Zangvereniging Excelsior en de overige aanwezigen kwam even voor acht uur aan waarna het blazen van de taptoe volgde. De stilte van twee minuten was tevens een moment van bezinning. Er waren diverse momenten van sfeervolle muziek. Burgemeester Marina Starmans sprak een dringende boodschap uit van verdraagzaamheid tijdens haar toespraak en herinnerde aan oorlogsverhalen van dichtbij. De kransen werden gelegd door burgemeester Starmans en aar echtgenoot namens de gemeente Dongen. Ook een afvaardiging van de veteranen, de dorpsraad , de Heemkundekring Des Graven Moer , kinderen van de ONI- gymvereniging en de Oranjevereniging s Gravenmoer legden kransen bij het monument. Velen aanwezigen legden bloemen neer om te gedenken.


Dodenherdenking 2019 in Dongen.
Ter gelegenheid van de vier mei- viering in de Cammeleur en de bevrijdingskapel waren woorden van herdenking en troost .Muzikaal werd de herdenking in Dongen opgeluisterd door Kamerkoor Zuid en dwaasfluitensemble Zilver & Dwars. Traditiegetrouw was er weer een korte voettocht door een deel van het Dongens centrum begeleid door leden van Breda City Pipes and Drums. Sprekers waren Rob Driessen,Gerard Jansen,Ton Kolsteren, Rick Verkijk ,Rene Jansen, Ruth Kampelmacher en Sven Trommelen.Kransen werden gelegd door vertegenwoordigers van de gemeente Dongen ,het voormalig verzet, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de Anti Fascisten Groep en het Oranjecomité Dongen. De twee veelbetekenende stille minuten werden voorafgegaan door het blazen van de Taptoe en het zingen van het Wilhelmus. Jan Verdaasdonk maakte voor deze krant een sfeerreportage. ( straks te zien )


De video is niet op alle mobiele telefoons te zien. Gebruik tijdelijk de desktopversie of de youtube url


De toespraak van burgemeester Marina Starmans uitgesprongen bij de 4 mei viering in 's Gravenmoer 2019

Het was in de oorlog na zonsondergang donker..... heel donker!

Alles werd verduisterd, van straatlantaarn tot raam. Dat verminderde namelijk het risico van een bombardement

De Dongense luchtbeschermingsdienst was één van de organen , belast met de controle op verduisteringen.

Als er vanaf de straat licht te zien was waarschuwden zij de bewoners van het pand. Hun belangrijkste taak was om alarm te slaan bij naderend onheil in de lucht . Zij waakten over de veiligheid van onze inwoners Sommigen van hen hebben de oorlog niet overleefd.


Vandaag herdenken we hen .Op 25 mei 1944 als de oorlog bijna ten einde loopt , vertrekt zich hier even verder op een drama.

Het 158ste squadron uit Yorkshire nam die nacht deel aan een bombardement op Aken Rothe Erde, een grote spoorwegkruising met rangeerterrein.


In de aanloop naar D-Day werden de spoorverbindingen, bruggen en viaducten zoveel mogelijk gebombardeerd om zo het landingsgebied te isoleren. Duitse troepen en het materieel werden voornamelijk over het spoor vervoerd. De kans dat zo versterkingen richting Normandië vervoerd konden worden , werd op die manier verkleind . Aan deze actie namen iets meer dan 200 bommenwerpers deel . Van alle kanten kwamen ze aan en verzamelden zich boven de Noordzee. Boven Hoek van Holland kwamen ze de Nederlandse grens over. De vlucht ging richting het Zuid- Oosten. Bij Bergen op Zoom werd de Belgische grens overschreden , daarna richting Luik en uiteindelijk Aken. Rond 01.00 's nachts werd Rothe Erde zwaar getroffen..


De terugvlucht werd aangevangen, de route was iets Noordelijker .Duitse nachtjagers uitgerust met radar waren actief boven Noord Brabant. Net ten noorden van Tilburg werd de Halifax LW653 getroffen. Met aan boord helden die ook over onze veiligheid waakten... jonge heldhaftige jongens ...Al brandend kan de Halifax vanuit de richting Loon op Zand aangevlogen en crashte neer aan de Ruiterbaan in Dongen-Vaart. Alle bemanningsleden kwamen daarbij om het leven Die nacht stortten, binnen een kwartier, 5 vliegtuigen hier in de buurt neer. Het 158ste squadron werd die nacht zwaar getroffen!


Vandaag herdenken wij hen....
30 oktober 1944, een kleine 5 maanden daarna, werden Dongen, 's Gravenmoer, Klein-Dongen en Vaart bevrijd.... De oorlog heeft zoveel slachtoffers gekost ...dat je er stil van wordt.


Vandaag herdenken wij hen...


In het gemeentehuis ligt in het archief een dik boek...zo'n dik boek... het Totenbuch van concentratiekamp Neuengamme en in dat boek zijn opgetekend alle namen van slachtoffers die daar gedood zijn, daar staan ook bekende namen in... namen uit onze gemeente …:


Nikolaus Jongenelen 20 jaar

Johannes Marcelissen 20 jaar

Martinus Suijs, 21 jaar

Bernardus van der Bleek 22 jaar.


Bij aankomst van het concentratiekamp Neuengamme moesten alle persoonlijke bezittingen worden afgegeven. Vervolgens werd al het lichaamshaar afgeschoren en kreeg men in plaatst van de eigen naam een nummer op een zinken plaatje ,dat om de nek gedragen moest worden.

De SS probeerde de morele en psychische weerstand van de gevangen te breken door hen in vernederende omstandigheden te laten leven en werken. De barakken waren overvol, sanitaire voorzieningen waren ontoereikend en enige privacy was er niet . Men kreeg onvoldoende voedsel en moest zware arbeid verrichten. De dag was zo strikt ingedeeld dat er nauwelijks één vrije minuut overbleef .


Vandaag herdenken wij hen ….Tot op de dag van vandaag zijn er oorlogen en conflicten. Ik kan niet begrijpen dat, , daar waar wij als mensen in staat zijn om naar de maan te reizen , dodelijke ziektes te genezen , vernieuwing en verbetering te brengen .... we niet in staat zijn om in vrede samen te leven.


De afgelopen periode heb ik gesproken met mensen die, voor een oorlog, naar ons land zijn gekomen . Gevlucht naar een land waar ze de taal niet machtig zijn, waar de cultuur anders is, gevlucht van huis en haard op zoek naar een veilig onderkomen . Onder deze groep een mevrouw uit Eritrea met verdriet en pijn in haar ogen . Ogen die te veel gezien hebben om de wereld te verdelen in zwart en wit , goed of fout.....


Het is bijna onmogelijk om te begrijpen wat voor een impact die oorlog op mensen heeft gehad. Dat zal voor iedereen verschillend zijn geweest . De ervaringen van overlevenden worden op dit moment, in het kader van 75 jaar vrijheid opgetekend om voor altijd te bewaren. Zodat wij en onze kinderen en de generaties daarna blijven herdenken.


Wat doorklinkt in alle verhalen is de honger, de tekorten , de droefheid en het verdriet . Maar het allerergste : het verlies van vrijheid.


Want dat, mensen, is het grootste goed in ieders leven. Vrijheid!


Hoe kan het , dat we als mensen in staat zijn om andere mensen het recht op vrijheid te ontnemen?


Vandaag, 4 mei , herdenken we alle oorlogsslachtoffers. Waar ter wereld ook. Deze slachtoffers mogen we nooit vergeten.


Vandaag herdenken wij hen.


  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5151