DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Jeugdcentrum Klein Dongen Vaart en Oranje Stichting Klein Dongen Vaart Organiseren de 50e WIELERRONDE op Koningsdag

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant zo, april 21, 2019 11:20:46

Jeugdcentrum Klein Dongen Vaart en Oranje Stichting Klein Dongen Vaart

Organiseren de 50e WIELERRONDE op Koningsdag

Het Jeugdcentrum organiseerde in 1970 de eerste wielerronde, op gewone fietsen, voor jong en oud, een echte “acht” over de Vaart en Klein Dongen. Het startschot van deze 1e wielerronde was bij het dorpshuis. Bert in het Groen de eerste voorzitter van het Jeugdcentrum was de wedstrijd commissaris en reed als een echte Jacque Goddet (toenmalig baas van de Tour de France) in zijn open “eend” voorop. Onder begeleiding van politie Hongkoop, op zijn dienstbrommer en een aantal begeleiders van het Jeugdcentrum op de fiets, ging het langgerekte peloton richting

s ’Gravenmoer, over de Dijk naar Klein Dongen. Bij cafe “Klein Dongen” werd er enthousiast aangemoedigd, dit enthousiasme ging zo ver dat politie Hongkoop een emmer slootwater over zicht heen kreeg. De fanatieke supporter moest voor de stoomkosten opdraaien. Via de Fazantenweg, waar door de tuinders ook flink gesproeid werd met de tuinslang, ging het richting Ruiterbaan terug naar Dongen Vaart, door het centrum, langs de kerk en het dorpshuis richting Vogelenzangweg. Via de Vogelenzangweg, de Hoefweg en de Gemeenteweg weer richting de finish bij het dorpshuis. Bij het dorpshuis werden de eerste winnaars en winnaressen gehuldigd. Bij de evaluatie kwam naar voren dat zo’n “acht” over de Vaart en Klein Dongen toch nogal wat risico’s met zich meebracht. Er werd besloten om iets anders te bedenken. Het resultaat was een ronde op de Vaart met een parcours afgezet met dranghekken. De start werd verlegd naar wegenbouwbedrijf Cees van Leijden (nu IkkeMikke van Rob Maas), een ronde over de twee bruggen bij het Dorpshuis en de Vogelenzangweg. We gingen rijden met verschillende leeftijd categorieën en aparte groepen voor jongens, meisjes, dames en heren.Een vriendengroep die thuis waren bij café Panis die op een ludieke manier meededen, was de aanleiding om volgende jaren een Vaartactiviteit (nat pak activiteit) te organiseren na de

wielerronde. Bijvoorbeeld touwslingeren, polsstokspringen, noksjorren enz.

In 1973 kwam de gemeente met plannen om een nieuwe brug aan te leggen ter hoogte van de Wildzangweg, hierdoor waren we genoodzaakt uit te wijken naar het “Vaartcircuit” waar in het weekend de Ovalraces werden verreden, dit was wel spectaculair.

Door de aanleg van de brug ter hoogte van de Wildzangweg konden we een beter te beheren ronde afzetten en keerden we terug naar het centrum.

Halverwege de jaren 80 wilde de gemeente alleen subsidie verstrekken aan officiële oranjestichtingen. Door de oprichting van oranjestichting KDV ontstond de samenwerking tussen de nieuwe stichting en het Jeugdcentrum om gezamenlijk de Koninginnedag activiteiten te organiseren, waaronder de wielerronde.

De wielerronde is al vijftig jaar een traditie in Klein Dongen Vaart. Door de jaren heen heeft bijna iedereen uit ons dorp, ouderen, jeugd en kinderen wel een keer meegedaan aan de wielerronde. In menig huis staat wel een beker of standaardje als bewijs van winst bij een van de categorieën. In de begin jaren gestart met deelnemers van 12 tot 90 jaar (de oudste was 80 jaar), later werden daar de deelnemers van 4 t/m 11 jaar aan toegevoegd. Een aantal jaren hadden we zelfs meer dan 100 deelnemers met zelfs een categorie racefietsen. Door het teruglopend aantal deelnemers boven de 18 jaar in de jaren tachtig werd in 1988 de miniracers aan het deelnemersveld toegevoegd, jongens en meisjes op driewielers, loopfietsen, traptractors e.d. Deze peuters rijden een halve ronde, onder begeleiding van de ouders om te voorkomen dat er een de Vaart induikt. Het startschot en huldiging van de jongste groep wordt traditioneel door de burgemeester verricht.


Door het succes van het parkfeest in Dongen zagen we het aantal deelnemers in de loop der jaren afnemen, vandaar dat we zo flexibel als we zijn, het evenement van de namiddag naar de ochtend hebben verschoven. We hopen nog vele jaren de traditie voort te zetten, maar zijn wel afhankelijk van de betrokkenheid van jullie als inwoners van ons mooie dorp. De blije gezichten van die kinderen die een prijs hebben gewonnen of gewoon lekker hebben mee gedaan, zorgt dat we met veel plezier aan een volgende editie werken. Dus kom met zijn allen op 27 april om 11 uur naar de 50e wielerronde om deel te nemen of aan te moedigen. Na de wielerronde vind de prijsuitreiking plaats in het Jeugdcentrum gebouw waar onder genot van een drankje en een hapje nog wat na gebuurt kan worden.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5149