DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Volgende fase Dromenlab Oosterhout-Dongen Zaterdag 11 mei: Aftrap Maaklab in de Groenstraat

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, april 17, 2019 17:54:47

Volgende fase Dromenlab Oosterhout-Dongen

Zaterdag 11 mei: Aftrap Maaklab in de Groenstraat

Het Dromenlab voor het landelijk gebied tussen 't Blik in Dongen en de Heikant in Oosterhout krijgt een vervolg. Op zaterdag 11 mei wordt de aftrap gegeven voor een zogeheten Maaklab. De aftrap heeft plaats van 13.00 tot 17.00 uur in de Groenstraat 11 in Dongen. Daarna krijgen bewoners, ondernemers en gebruikers in een periode van acht weken hulp om van het gebied een droomplek te maken.

Het Maaklab wordt, net als het Dromenlab, georganiseerd door De Plekkenmakers. Dat gebeurt wederom in een schuur aan de Groenstraat. Vanuit deze pleisterplaats begeleiden zij de aftrap en geven zij bezoekers informatie over de inschrijfmogelijkheden, planning, werkwijze en spelregels van het Maaklab. Iedereen die een idee, wens of droom heeft ingediend ontvangt hiervoor een uitnodiging via de Plekkenmakers. Ook andere belangstellenden zijn welkom.


Professionele ondersteuning

Tijdens de aftrap worden Maakteams samengesteld. Deze teams krijgen hulp aangeboden in de vorm van kennis, expertise en praktische workshops. Samenwerking wordt gestimuleerd. Niet alleen binnen de Maakteams, maar ook in de omgeving. Naast hulp vanuit beide gemeenten en de provincie wordt ook een beroep gedaan op de kennis en kunde in het gebied zélf en de regio Dongen-Oosterhout. Het doel is om met elkaar te komen tot haalbare projectplannen die een positieve impuls geven aan de kwaliteit van het gebied.

Dromenboek

Op 26 en 27 januari organiseerden De Plekkenmakers in opdracht van beide gemeenten en de provincie een Dromenlab voor het landelijk gebied tussen Oosterhout en Dongen. Dit was een vervolg op een Dromenlab dat in 2017 alleen voor 't Blik werd gehouden. De ruim 150 deelnemers aan het Dromenlab van januari kwamen met ideeën, wensen en dromen op het gebied van infrastructuur, natuur, ontspanning en recreatie. Grondeigenaren en vertegenwoordigers van overkoepelende organisaties dachten van tevoren mee over de gewenste richting waarin het gebied zich kan ontwikkelen. Het resultaat is in woord en beeld vastgelegd in het Dromenboek ( klik of tik)

Plekkenplan

Onderdeel van het Dromenboek is een Plekkenplan (zie bijlage). Dit plan is gemaakt op basis van ingekomen dromen en waarderingen en geeft een indicatieve richting aan voor het gebied. Vernieuwend is onder andere de introductie van een cultuurhistorische route. Samen met aanbevelingen, conclusies en concrete handvatten `hoe nu verder’ geeft het Plekkenplan voeding en houvast aan de verdere ontwikkeling en realisatie.

Van dromen naar doen

Wethouder Marian Witte (gemeente Oosterhout, onder andere Natuur en groen, Omgevingswet):

“In januari heeft een groot aantal mensen gedroomd over een mooie toekomst voor dit gebied. Dromen is nodig. Door te dromen overstijg je de beperkingen van alledag en het heeft dan ook een prachtig, uitdagend dromenboek opgeleverd. Nu komt de volgende stap: we gaan samen die dromen realiseren. In dat proces zal onvermijdelijk blijken dat sommige droombeelden gemakkelijker te realiseren zijn dan andere. Of dat sommige dromen, altijd dromen zullen blijven. Dat is niet erg. We stappen van het Dromenlab in het Maaklab, we stappen van inspiratie naar realisatie.”

Wethouder René Jansen (gemeente Dongen, onder andere gebiedsvisie ’t Blik, Inwonerparticipatie en Omgevingswet): "We gaan van dromen naar doen. Er liggen voor de korte en de lange termijn mooie kansen om een gemoedelijk uitloopgebied te ontwikkelen, waar bewoners en bezoekers zich thuis voelen en verrast worden door de natuur, de cultuur en de mensen die er wonen en werken."

Aanmelden en programma

Wie mee wil doen aan de aftrap van het Maaklab op 11 mei, kan zich aanmelden via de website van De Plekkenmakers: https://www.deplekkenmakers.nl/contact/ onder vermelding van 'Aanmelding Start up'. Iedereen is van harte welkom bij de pleisterplaats aan de Groenstraat 11 in Dongen. Het programma begint om 13.00 uur met een plenaire toelichting. Vanaf 14.00 uur is er een vrije inloop om in te schrijven voor deelname aan het maakproces en om teams te vormen vind je HIER ( klik of tik)

Illustratie : De Plekkenmakers  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5147