DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Dongens pissoir wordt opgeknapt en blijft op Wilhelminaplein

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant ma, maart 25, 2019 17:46:23

Het pissoir heeft het aan de lijst voor identiteitsbepalende objecten (IB-objecten) te danken dat het blijven mag.

Dongens pissoir wordt opgeknapt en blijft op Wilhelminaplein

Dongen is al een tijdje bezig aan een opknapbeurt voor het centrum, waardoor het dorp er aantrekkelijker op gaat worden voor de inwoners. Daarbij werkt Dongen nog altijd aan de toekomst en anticipeert het dorp ook op een stijgende aanloop van dagjesmensen. Of deze gedachten doorslaggevend zijn voor het behoud van het openbare toilet is niet gezegd, maar een noodzakelijk bezoek aan het urinoir op het straks opgeknapte wilhelminaplein blijft ook in de toekomst mogelijk.

Dongen bezit heel wat historische panden. Een er van is dat kleine huisje nabij het park Vredeoord dat elke Dongenaar wel kent en misschien ooit bezocht heeft .Uit nood of anderszins. Het openbare toilet in Dongen is er een van een bepaald specifieke type, is een origineel 'pissoir ' en is volgens de gemeente Dongen wel degelijk van een zekere historische waarde.


“Het object is van cultuurhistorische waarde als een zeldzaam voorbeeld van straatmeubilair uit de wederopbouwperiode na WO II. “ zegt Mark van Rijen namens de gemeente Dongen.

lijst voor identiteitsbepalende objecten

Het blijkt dat deze openbare toiletten in grote getale en in heel Nederland in die tijd zijn geplaatst. Ze bleven ook daar lange tijd redding in de nood, maar ze zijn in Nederland inmiddels bijna allemaal verdwenen door sloop of vervanging door nieuwe exemplaren. Volgens de gemeente Dongen is het pissoir nog het enige in de verre omgeving dat er is en staat op de lijst van identiteitsbepalende objecten in Dongen. Er is ook nieuws , zeker voor de 'Dongenpuristen' onder ons : Het pissoir blijft in Dongen en ongeveer op dezelfde plaatst. Tijdens de huidige en verdere werkzaamheden aan het Wilhelminaplein wordt het historische pissoir opgeknapt, voorzien van waterspoeling en verlichting. Daarnaast wordt er een hekje in de toegang aangebracht, zodat het eventueel af te sluiten is. Het pissoir heeft het aan de lijst voor identiteitsbepalende objecten (IB-objecten) te danken dat Dongenaren en buitenlui hun blaas kunnen blijven ledigen mocht dat nodig zijn. Deze IB- objecten mogen volgens de gemeentevoorlichting wel gewoon verbouwd worden, maar mogen niet zonder omgevingsvergunning gesloopt worden. Het Dongens pissoir staat al sinds 1955 op deze plaatst. Het plan om het te plaatsen stamt uit 1949.

Volgens de gemeente Dongen is overigens deze voorziening niet wettelijk verplicht ; ook zal er in Dongen geen uitbreiding plaatsvinden voor specifiek vrouwelijk gebruik. Het pissoir is dus genderneutraal. De gemeente Dongen laat overigens weten dat onderhoud van 'ons' pissoir, ook in de toekomst beperkt blijft tot het schoonhouden ervan, dat enkele uren per week kost. Dat is op te brengen. Een modern toilet kost vaak meer dan een ton in aanschaf en vraagt jaarlijks tienduizenden euro’s aan onderhoud. Dongen hoeft er dus niet voor over het begrotingspotje te pissen en 'schoon' is voor een pissoir altijd een relatief begrip ..


Betonno

Het object bevindt zich in het park tussen de straten Wilhelminaplein en Nieuwstraat ( die straks voor een gedeelte uit Dongen verdwenen is) . Het pissoir/urinoir is een geprefabriceerd betonnen tweepersoons-urinoir van het type Betonno , geleverd door de Fa. S. Denker uit Hilversum. Deze firma leverde openbare urinoirs door heel Nederland. S. Denker handelde al veel langer in betonnen urinoirs. Eerder was hij actief onder de firmanaam Nederlandse Fabriek van “Betonno” te Utrecht, zo blijkt uit een faillisementsaankondiging in de Tilburgsche Courant van 26 februari 1926. Mogelijk is hij daarna vanuit Hilversum verder gegaan onder de naam Fa. S. Denker. Behalve het exemplaar in Dongen zijn er nog voorbeelden bewaard gebleven in Amsterdam en in Groningen. Het pissoir is origineel uitgevoerd in gewassen beton. Het gebouwtje is geplaatst op een langwerpige rechthoekige betonplaat. Het urinoir zelf heeft afgeronde hoeken. De voorzijde bestaat uit de ingang, geflankeerd door twee verticale betonplaten met driehoekige openingen aan de onderzijde ter ventilatie. Daar komt dus straks een hekje voor. De achterzijde bestaat uit drie verticale betonplaten met dezelfde driehoekige openingen. De randen van de betonplaten zijn gefrijnd. ( Frijnen is een handmatige sierbewerking van een natuurstenen of betonnen oppervlak). Aan de voorzijde lijkt het oppervlak te zijn voorzien van een kathedraalslag. De halfronde betonplaten en de middelste plaat aan de achterzijde zijn breder en lager. De hogere delen dragen het dak dat eveneens uit een betonplaat bestaat met overstek en halfronde uiteinden. In het urinoir heeft de betonnen vloer een terrazzo afwerking. De huidige beschilderingen met groen, rood en geel zijn zoals al aangegeven niet origineel. De beschideringen zijn aangebracht door een kunstgroep uit Dongen. PE

Met dank aan het team communicatie van de gemeente Dongen en Monumentenhuis Brabant BV

Zie de bijlage voor meer ( historische) informatie, zoals prijzen voor maken en plaatsen en originele fabriekstekeningen.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5132