DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

FILM HET LECHDAL TUSSEN FÜSSEN EN ELMEN

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant zo, maart 10, 2019 16:35:43

FILM HET LECHDAL TUSSEN FÜSSEN EN ELMEN

Op woensdag 13 maart krijgt u een film over het Lechdal te zien, die Hanny Oerlemans 5 jaar geleden gemaakt heeft, tijdens haar wandelingen samen met Christ Grootzwagers,de filmavond wordt u aangeboden door Natuurvereniging Ken en Geniet.
De 264 kilometer lange rivier Lech ontspringt op de Formarin Alpe in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, passeert de beroemde wintersportplaats Lech en stroomt vervolgens door Tirol naar het Duitse Beieren. Bij Donauwörth mondt de Lech uit in de Donau. De film gaat over een gedeelte van het Lechdal en de omgeving daarvan, namelijk tussen het Beierse stadje Füssen en het Tiroolse dorp Elmen. We zien hoe de rivierbedding vaak breed uitwaaiert en het water zich in meerdere stromen splitst, om verderop weer samen te komen. Het Naturpark Lechtal is een bijzonder plantenrijk gebied. Er groeien onder andere verschillende soorten gentianen en orchideeën als grote muggenorchis, rood bosvogeltje, vliegenorchis, vogelnestorchis, welriekende nachtorchis en het vrouwenschoentje.

Ook vlinders vliegen er volop: diverse soorten blauwtjes, waaronder het prachtige adonisblauwtje, parelmoervlinders zoals de zilveren maan, knoopkruidparelmoervlinder en keizersmantel, enkele erebiasoorten, het groot geaderd witje enzovoorts.

We bekijken het gebied eerst in de maand juni. We starten net ten zuiden van Füssen, vlakbij de Oostenrijkse grens, bij de Magnustritt, een korte kloof waar de rivier Lech doorheen kolkt. We volgen de rivier stroomopwaarts en passeren de grens. Dan gaan we enkele keren hogerop. Eerst bezoeken we het hoger gelegen Raintal, waar de waterspreeuw langs de beek rondscharrelt. Ook treffen we er een alpensalamander aan. Daarna gaan we vanuit Lechaschau naar de Frauensee, een bergmeertje en nog verder omhoog naar de Costarieskapel. Vervolgens nemen we bij Höfen de kabelbaan omhoog naar de Hahnenkamm. We maken een hoogtewandeling en zien heel veel echte alpenbloemen, zoals de stengelloze gentiaan, de alpenanemoon, de aurikel en de alpenkwastjesbloem. Tevens zien we enkele gemzen, die elkaar achterna jagen. Terug bij de rivier Lech gaan we verder zuidwaarts. Nog een kleine greep uit wat we allemaal tegenkomen aan planten en vlinders: de rotsvlinder, violette vuurvlinder en distelvlinder, de duitse tamarisk, bieslelie, engbloem, sierlijke bremraap en bergcentaurie.

In september beginnen we weer opnieuw met de Hahnenkamm. We zien nu heel andere planten, zoals de blauwe monnikskap, veld- en franjegentiaan en de zilverdistel. We ontmoeten een koppel raven en ook de gemzen zijn weer aanwezig.

Terug langs de Lech treffen we struiken met bessen aan, maar ook nog bloeiende planten, waaronder de parnassia, herfsttijloos, zijdeplantgentiaan en heel veel Duitse gentianen. We komen hier en daar ook al paddenstoelen tegen, zoals in het zijdal Hornbachdal de peervormige stuifzwam.

Graag wil Natuurvereniging Ken en Geniet u uitnodigen om te komen kijken naar deze film; aanvang 20.00 uur in zaal 1, van de Cammeleur en u weet de toegang is gratis, zelfs voor hen die nog geen lid zijn van de natuurvereniging..  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5123