DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

SamenWerken door ontmoeten en kennismaken in de regio

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant ma, juni 10, 2019 13:56:49

SamenWerken door ontmoeten en kennismaken in de regio

De succesvolle bustour waarmee inwoners, die nu een uitkering ontvangen, op zoek gaan naar werk, keert terug. Onder de vlag van het Werkgeversservicepunt (WSP) Werkhart slaat de regio voor de vierde keer de handen ineen op het gebied van lokale en regionale werkgeversbenadering. Dit gebeurt op 17, 18 en 20 juni 2019 onder de noemer: 'SamenWerken, door ontmoeten en kennismaken in de regio'.

Op maandag 17, dinsdag 18 en donderdag 20 juni 2019 rijdt de bus door de regio om verschillende werkgevers te bezoeken. Het doel is om de mensen op een ludieke manier kennis te laten maken met de lokale en regionale arbeidsmarkt en breder te laten kijken náár de huidige arbeidsmarkt. Dus niet vanachter de computer, maar actief en persoonlijk, door op bezoek te gaan bij de verschillende bedrijven zelf. Op deze manier worden meteen de werkgevers in de gelegenheid gesteld hun eigen bedrijf te presenteren én op een laagdrempelige manier kennis te maken met de werkzoekenden uit de regio. Iedere deelnemende werkgever ontvangt vanuit WSP Werkhart een map met daarin alle CV's van de deelnemende kandidaten. Zo kan er na de bedrijfsbezoeken en de tour snel geschakeld worden tussen werkgever en werkzoekende.


Samenwerking

WSP Werkhart is een samenwerking tussen UWV, SW-bedrijven, Baanbrekers en gemeenten (Dongen, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Oisterwijk) in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant. De samenwerking specifiek voor de bustour is gezocht om de kandidaten te laten zien dat er ook geschikt werk of een zogenoemde werkervaringsplaats te vinden is buiten de eigen gemeente grenzen. Een kandidaat uit Dongen kan ook aan de slag in Goirle en een kandidaat uit Gilze en Rijen vindt wellicht dé plek om aan de slag te gaan in bijvoorbeeld Tilburg.

Specifieke doelgroep

Alle deelnemende gemeenten hebben werkzoekenden uit hun eigen kandidatenbestand benaderd om deel te nemen aan de bustour. Dit jaar is gekozen voor personen in de leeftijdscategorie 45+. Per dag gaan er zo'n 30 kandidaten mee on tour. Hopelijk, net als de afgelopen jaren, met mooie werkervaringsplaatsen of arbeidscontracten voor een aantal kandidaten als resultaat!


Nieuw dit jaar

De dagen van de bustour zijn dit jaar weer verdeeld over verschillende branches. Nieuw is echter dat we niet alleen bedrijven bezoeken, maar dat er ter plekke ook workshops worden gegeven waardoor er echt in praktische zin kennis wordt gemaakt met het bedrijf en de werkzaamheden.

Programma onder voorbehoud

De deelnemers aan de bustour kunnen iedere dag bij het gemeentehuis in hun eigen gemeente in de bus stappen. Aan het einde van de dag, na de bedrijfsbezoeken, wordt men daar ook weer afgezet. De locaties waar de bus deelnemers ophaalt en terugbrengt zijn:

Gemeente Dongen Hoge Ham 62, Dongen

Gemeente Goirle Oranjeplein 1, Goirle

Gemeente Gilze-Rijen Raadhuisplein 1, Rijen

Gemeente Tilburg en UWV Burg. Brokxlaan 1680, Tilburg

Gemeente Hilvarenbeek Vrijthof 10, Hilvarenbeek

Baanbrekers Zanddonkweg 14, Waalwijk

Maandag 17 juni

09.00 uur Opening, ochtendprogramma en lunch:

ROC, Stappegoorweg 183, Tilburg

13.30 uur Art Tooling, Hermesstraat 8, Tilburg

15.00 uur Agristo, Heieinde 1, Tilburg

Dinsdag 18 juni

09.00 uur The Knowledge, Kranenberg 11, Tilburg

11.15 uur NSK Europe, Brakman 54, Tilburg

12.30 uur Bezoek & lunch: Dongensgenieten, Dokter Bloemenlaan 9-21, Tilburg

14.00 uur Schenker, Asteriastraat 31 Tilburg


Donderdag 20 juni

09.00 uur Teleperformance, Spoorlaan 394, Tilburg

11.15 uur Bezoek & lunch: Van der Valk, Dr. Bloemenlaan 8, Tilburg

14.30 uur Son en Koot, Dongenseweg 3A, Kaatsheuvel

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5178

Bijzondere vacature bij Volckaert: medewerker zorg met contacthond

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant di, maart 26, 2019 20:13:49

Bijzondere vacature bij Volckaert: medewerker zorg met contacthond

Dongen, 26 maart 2019. Alhoewel deze krant nooit advertenties plaatst, maken we daar vandaag een uitzondering op .Weliswaar zonder winstoogmerk! Zorgorganisatie Volckaert heeft begin deze week een wel heel speciale vacature gepubliceerd. Als zorgmedewerker kun je bij Volckaert een bijzonder duo gaan vormen: namelijk met een contacthond. Binnenkort start Volckaert met het inzetten van de contacthond op afdeling Rozenhof op locatie Dongepark in Dongen, een afdeling voor cliënten met dementie. De contacthond is een verrijking voor het contact met de cliënten en ondersteunt bij het stabiliseren van het ziektebeeld.
De vacature is een unieke kans voor hondenliefhebbers met passie voor de zorg. Het samenwerken met de contacthond biedt een nieuwe dimensie in de werkzaamheden van de zorgprofessional. De contacthond gaat namelijk vanaf pup bij de zorgmedewerker wonen en gaat ook mee naar het werk. Zowel de medewerker als de hond worden volledig opgeleid, getraind en begeleid door Stichting Blijf, een stichting die zich richt op verantwoorde inzet van contacthonden door zorgprofessionals in de ouderenzorg voor mensen met dementie. Daarnaast worden de kosten voor het hele leven van de hond gedekt.Is de video niet zichtbaar op je mobiel zet die dan even op de 'desktopmodus'of volg de URL


De contacthond zorgt voor een nog betere aansluiting op de wensen en behoeften van de cliënt. Door zijn zintuigelijk vermogen wordt het gedrag van cliënten met dementie gespiegeld. Hij kan zonder oordeel waarnemen wat mensen niet kunnen waarnemen of nog niet hebben waargenomen. De zorgmedewerker die samenwerkt met de contacthond biedt een andere kijk op dagelijkse situaties doordat hij/zij observeert en ervaringen van cliënten met de hond kan vertalen.

Na publicatie kreeg de vacature al direct veel aandacht op de Facebookpagina van Volckaert. Op de pagina werd ook een video gedeeld waarop te zien is hoe enthousiast cliënten van afdeling Rozenhof op de contacthond reageren. Activiteitenbegeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen hebben nog tot en met 14 april om op de bijzondere vacature te reageren via www.volckaert.nl/vacaturesContacthond Volckaert - afdeling Rozenhof maart 2019  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5134

AutoMaatje nu ook in Dongen van start

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant vr, februari 01, 2019 11:33:41

Al meer dan 30 vrijwilligers en tientallen deelnemers

AutoMaatje nu ook in Dongen van start


Zie je de video niet op je mobiel, schakel dan even over op de desktopversie of klik of tik op de URL
Dongen, 1 februari 2019.Vervoer, vooral binnen het dorp is voor velen een probleem. Als je wat ouder bent geworden en zelf niet meer kan autorijden of het wordt anderszins moeilijker om bijvoorbeeld zelfstandig naar de dokter, apotheek of bouwvereniging te gaan, is het fijn dat je met iemand kan of mag meerijden. Een dankjewel vind je gewoon te weinig en te gemakkelijk misschien; je hebt er graag wat voor over en bovendien wil je je kinderen of familieleden niet altijd 'lastig vallen'. Vanaf nu februari wordt die mogelijk ook in Dongen gegeven: 'Automaatje'. Stichting Welzijn Ouderen Dongen, de ANWB en de gemeente Dongen starten dan met de in veel gemeenten al aanwezige nieuwe vervoersservice voor én door eigen inwoners . ANWB AutoMaatje gaat met vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding vervoeren. De nu al ruim 30 vrijwilligers zullen het ritje naar de huisarts, tandarts, winkel, fysiotherapeut, apotheek of gemeentehuis gaan verzorgen. Als er gewacht moet worden nemen de deelnemers gewoon mee in de wacht kamer van de specialist Maar ook voor een afspraak bij de kapper of pedicure of voor een ritje naar een vriend(in) kan AutoMaatje worden ingeschakeld. De coördinatie wordt verzorgd door vrijwilligers en een coördinator van SWOD.

Vandaag werd in Dongen de startrit gereden door wethouder Rolf Vullings, die mevrouw Zoontjens thuis ging afhalen om als AutoMaatje - deelnemer én vandaag ook vrijwilliger,de tocht naar de Volckaert af te leggen. Daar stond in de gezellige ruimte 'de geborgenheid' de koffie met gebak al klaar en werd de vele gasten door middel van toespraken uitleg geven over de werking van dit ANWB-initiatief , dat in Dongen gaat werken onder de coördinatie van SWOD.De ANWB, SWOD en de gemeente Dongen bundelen hun krachten op deze manier. Sprekers waren onder andere voorzitter van de SWOD Henk Snijders en wethouder Rolf Vullings. Wie vervoer nodig heeft, kan twee dagen van tevoren per mail of telefonisch contact opnemen met de coördinator van de lokale AutoMaatje bij SWOD, mevrouw Dingemans. Die zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die de aanvrager op het door hem of haar gewenste tijdstip kan rijden. De coördinator belt terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger gaat rijden. 'Klanten' ( in het jargon van AutoMaatje : deelnemers) betalen 30 cent per kilometer aan de chauffeur na het weer thuisbrengen.Eventuele parkeerkosten komen voor rekening van de aanvrager. Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitstapje zal deze vaak bij de aanvrager blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreekt hij met de vrijwilliger af wanneer deze weer klaarstaat voor de terugreis. De vergoeding wordt rechtstreeks aan de vrijwilliger betaald. De auto van de vrijwilliger moet APK – gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittendendekking hebben. Vrijwilligers moeten een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen.
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5099

SWOD- Winteractiviteiten 2019

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant wo, januari 02, 2019 12:36:18

Winteractiviteiten 2019

Ook dit jaar organiseert SWOD na de feestdagen Winteractiviteiten voor senioren in de gemeente Dongen. Samen met u fleuren we de grijze wintermaanden op. Door samen activiteiten te ondernemen vliegt de tijd voorbij. Er zit ongetwijfeld iets bij dat u aanspreekt!


Hierbij treft u een overzicht aan van deze activiteiten.Van begin januari tot en met begin maart organiseren we samen met diverse lokale organisaties maar liefst 15 activiteiten waar u aan mee kan doen. Bent u graag creatief bezig? Dan kunt u bijvoorbeeld marsepeinen figuren maken, een boodschappennetje haken of een workshop porselein stippen volgen.

Indien u zich liever laat informeren dan kunt wellicht u deelnemen aan een rondleiding bij de Verenigingshal, van den Mosselaar of bij de Zwammenberg. Maar misschien bent u liever sportief bezig en doet u mee met de winterwandeling of volgt u een les country-line dansen. U ziet het; er is voor ieder wat wils! De eindactiviteit bij Maria-oord is helaas al helemaal volgeboekt.

Heeft u behoefte aan meer uitleg en / of wenst u zich aan te melden, kijk dan op de website www.swodongen.nl. Boekjes zijn op te halen bij SWOD, Theek 5, het gemeentehuis, de Cammeleur of de Leest.

Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur bellen met SWOD op nummer 0162-379596.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5077

MUSEUM DE LOOIERIJ zoekt enthousiaste rondleiders

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant zo, november 11, 2018 22:07:52

MUSEUM DE LOOIERIJ zoekt enthousiaste rondleiders

foto looierij

MUSEUM DE LOOIERIJ in Dongen is gehuisvest in een authentieke leerlooierij uit 1889. Een gebouw dat “leer ademt”. Hier wordt het verhaal vertelt over het ambacht van het leerlooien; van koe tot leer, de techniek en de sociale omstandigheden. Dongen was het centrum van de leerindustrie in Nederland, met meer dan honderd looierijen en schoenfabrieken.

Taakomschrijving

De rondleiders van het museum zijn het uithangbord van het museum. Zij laten de bezoeker voelen en zien hoe het was om te leven in een dorp dat draaide om de leerindustrie. Jaarlijks verzorgen de rondleiders van het museum zo’n honderd rondleidingen. De rondleidingen worden erg goed gewaardeerd. Deze groepen die het museum ontvangt zijn zeer divers, van ouderen tot leerlingen van de basisschool.

Werkzaamheden

Het verzorgen van rondleidingen voor uiteenlopende groepen bezoekers. Rondleidingen en groepsbezoeken vinden zowel doordeweeks als in het weekend plaats en soms in de avond. Het aantal rondleidingen en de hoeveelheid werk is afhankelijk van het aantal boekingen en de eigen beschikbaarheid. We verwachten daarom flexibiliteit van de rondleiders.

Verwachtingen

- Enkele uren beschikbaarheid per week

- Enthousiasme

- Goede contactuele eigenschappen

- Zelfstandig een groep kunnen rondleiden

- Flexibiliteit en kunnen inspelen op de dynamiek van een groep

- Interesse in het leerlooien en scholing

Opleiding

Tijdens een introductieperiode in het museum draai je een aantal diensten mee als gastheer of gastvrouw. Zo maak je kennis met het museum. We besteden veel aandacht aan de opleiding van de rondleiders. Gedurende een half jaar leer je wat het rondleiden inhoud. Hierbij wordt je individueel begeleid en ga je je verdiepen in alle facetten van het leerlooien. Je neemt ook deel aan de vergaderingen van rondleiders, waarin de rondleidingen geëvalueerd worden. Onder de rondleiders heerst een prettige, gemoedelijke werksfeer. Regelmatig worden er ook excursies en feestelijke vrijwilligersbijeenkomsten door het museum georganiseerd.

Inlichtingen en sollicitatie

Voor inlichten bel of mail je: Rondleiderscoördinator Martijn de Laat 06-11292158, martijndelaat@hotmail.com

Aanmelden kan bij de vrijwilligerscoördinator Liesbeth Martens 0162-220195, fenlmartens@home.nl  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5052

Na groot succes tweede editie van de Winterfair op mavo Cambreur College

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant di, oktober 30, 2018 11:08:44

Na groot succes tweede editie van de Winterfair op mavo Cambreur College

Vorig jaar organiseerden docenten en leerlingen van de Cambreurmavo de zeer succesvolle eerste Winterfair ten behoeve van het goede doel: de Voedselbank in Dongen. Hoog tijd voor de tweede editie. Op vrijdag 23 november zijn de deuren van ons mavogebouw aan de Bolkensteeg van 16.00 tot 21.00 weer voor iedereen geopend.

Als Cambreur College staan we midden in de Dongense gemeenschap en we vinden het belangrijk om daar daadwerkelijk gestalte aan te geven. Dit doen we al op verschillende manieren, maar we willen het nog concreter maken voor onze leerlingen en hen daar ook een rol in geven. Bij het vak Dienstverlening & Producten moeten leerlingen praktijkopdrachten uitwerken. Denk aan het opzetten van een activiteit, het leren maken van een begroting, het promoten van evenementen etc.

Dit jaar zetten vier leerlingen in het bijzonder zich in voor de tweede editie van de Winterfair.


Foto : Cambreurcollege


Max, Evi, Zoë en Ellen uit mavo 4 zijn druk bezig met de voorbereidingen. Ze werven leerlingen om te helpen op deze dag, zorgen voor loterijgeschenken en benaderen bedrijven om te sponsoren voor voedselpakketten voor De Voedselbank.

Inmiddels zijn er weer veel bedrijven uit Dongen en omgeving die een kraam hebben gehuurd om hun spullen aan de man te brengen.

Ook voor entertainment wordt gezorgd. Er zullen optredens zijn en er vindt regelmatig een loterij plaats. Leerlingen uit verschillende jaarlagen zullen een modeshow opvoeren met kleding van Shoeby Fashion.

Net als vorig jaar kunt u uw nagels laten lakken voor het goede doel en kinderen kunnen weer onder begeleiding knutselen in het knutsellokaal. Zo kunnen de ouders op hun gemakje rondneuzen in ons sfeervol aangeklede gebouw aan de Bolkensteeg.

Uiteraard wordt de inwendige mens ook niet vergeten. Leerlingen bedenken winterse recepten en zullen deze voor u klaarmaken en aan u verkopen. De volledige opbrengst hiervan is voor het goede doel.

Kortom, er zal van alles te doen zijn voor jong en oud. Iedereen is welkom, óók als u niet op een of andere manier aan onze school bent verbonden. Een gezellig uitje waarbij u de mogelijkheid hebt om alvast wat Sinterklaas-, kerst- of verjaardagscadeautjes te kopen.

Een week na de Winterfair, voor Sinterklaas, zullen leerlingen inkopen doen en tassen met (houdbare en verse) goederen inpakken. Deze worden ‘s ochtends naar De Voedselbank gebracht en vervolgens overhandigd aan de deelnemende gezinnen. Vorig jaar werden de pakketten vol enthousiasme ontvangen en we zijn ervan overtuigd dat het dit jaar niet anders zal zijn!

Wilt u ook nog een kraam huren? Dat kan, er is nog een beperkt aantal kramen beschikbaar. Voor € 20,00 koopt u een plaats op onze Winterfair. De opbrengst van de kramen is voor de Voedselbank, de opbrengst van de verkoop voor uzelf. U kunt zich opgeven bij Marcella Kant (mkant@cambreurcollege.nl)

We gaan er met z’n allen weer een mooie dag van maken!

Winterfair Cambreur College – Bolkensteeg 9 – Dongen

23 november 16.00 – 21.00 uur  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5042

Opleiding zij-instromers in de zorg, ‘SwitchZ’, succesvol gestart en uitgebreid

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant vr, oktober 26, 2018 11:07:55

Opleiding zij-instromers in de zorg, ‘SwitchZ’, succesvol gestart en uitgebreid

Vier Brabantse zorgaanbieders zijn zes maanden geleden van start gegaan met ‘SwitchZ’, een bijzonder opleidingstraject met baan- en inkomensgarantie voor zij-instromers in de zorg. Na een succesvolle beginfase sluit Volckaert, aanbieder van ouderenzorg in Dongen en Oosterhout, aan bij de vier initiatiefnemers: De Wever, Prisma, De Riethorst Stromenland en Thebe. ‘SwitchZ’ is een van de manieren om als zorgsector in te spelen op de veranderende zorgmarkt. De zorgaanbieders slaan de handen ineen om gezamenlijk een flexibel opleidingsplatvorm te creëren voor mensen die graag vanuit een ander werkveld de overstap willen maken naar de zorg. ‘Deelname aan ‘SwitchZ’ biedt Volckaert mooie kansen. Het is een uitdaging om samen met andere zorgaanbieders op zoek te gaan naar nieuw talent voor de zorg. Mensen met levenservaring of mensen uit andere sectoren die willen switchen, kunnen we zo een op maat gemaakt opleidingspakket aanbieden. Kortom, volop kansen voor de kandidaten en voor de zorg-werkgevers’, aldus Annet Boekelman, bestuurder van Volckaert.

Foto : 'Switchz'

Wat maakt ‘SwitchZ’ zo bijzonder?

‘SwitchZ’ is een erkende opleiding en leidt zij-instromers in 1.5 tot 2.5 jaar op tot verzorgende 3 IG-MZ of verpleegkundige MBO of HBO. Uniek is ook dat het een combinatie is van ouderenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Studenten maken kennis met verschillende zorgvragen en kunnen daarin tot eigen keuzes komen. Het traject bestaat uit een combinatie van leren en werken, waarin de deelnemer na het behalen van het diploma een baan bij een van de aangesloten zorgorganisaties krijgt aangeboden. Het is een flexibel leertraject op maat waarin deelnemers op elk moment kunnen instromen. Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel, ook krijgen de studenten een eigen leerwerkplaats bij een van de vijf organisaties. Tijdens het traject werken de studenten bij 3 van de 5 organisaties. Zo krijgt een student veel te zien en leert in de praktijk. Moderne leertechnieken worden gebruikt zoals e-coaching en blendedlearning.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5041