DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

De kinderen van obs De Biezenkring hadden een onvergetelijke TOP ochtend!!

KINDERENGeplaatst door internetkrant di, mei 14, 2019 19:41:50

De kinderen van obs De Biezenkring hadden een onvergetelijke TOP ochtend!!

De laatste TOP ochtend dit schooljaar stond helemaal in het teken van techniek.

De groepen 1-2 en 3 brachten een bezoek aan SG de Overlaat en aan het zwembad Olympia. De kinderen mochten onder begeleiding van derde jaar gt- studenten van de Overlaat allerlei techniekopdrachten gaan doen. Met behulp van een fotospeurtocht gingen de kinderen op zoek naar machines en voorwerpen. In het technieklokaal werd geëxperimenteerd met een hele grote knikkerbaan. Ze mochten raketten maken van flessen die ze zelf weg mochten schieten door flink te pompen, er werd getimmerd en geboord en er was zelfs een robotauto die bediend werd vanaf een I-pad. Bij het zwembad konden de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren met zinken en drijven. Ze mochten boten maken en kijken of deze bleef drijven. Hiervoor was speciaal de bodem omhooggehaald zodat de kinderen naar hartenlust konden experimenteren. Bij de groepen 4 en 5 stond het thema de ruimte centraal.De kinderen hebben een kidscollege over de maan gehad en kennen nu allerlei interessante weetjes over het heelal. Daarna mochten ze de maan namaken met klei en echte lavasteentjes. Het resultaat zag er heel echt uit met kraters, voetstappen en natuurlijk de Nederlandse vlag. Tot slot zagen de kinderen hoe André Kuipers in de ruimte woonde en werkte. Groep 6, 7 en 8 is aan de slag gegaan met “Bright Ideas”. De leerlingen hebben oplossingen bedacht om de wereld op het gebied van voedsel, water en energie te verbeteren. Eerst hebben alle leerlingen een auto gemaakt die op zout en water rijdt. Daarna hebben ze in groepjes oplossingen bedacht voor de problemen die op dit moment de aarde bedreigen. Er werd heel goed naar elkaar geluisterd en de kinderen kwamen met hele inventieve oplossingen. Kortom het was voor iedereen een leerzame TOP-dag! Voor de Biezenkring een reden om ook volgend schooljaar weer verschillende TOP-dagen te organiseren.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5160

De OBS de Springplank in s Gravenmoer viert deze week het 'lustrumfeest'

KINDERENGeplaatst door pee zo, mei 12, 2019 22:57:34

De OBS de Springplank in s Gravenmoer viert deze week het 'lustrumfeest'

“Het lustrum is een verhaal apart” zegt Saskia Heerema . En inderdaad. Het is in de geschiedenisboeken met geen mogelijkheid te achterhalen hoe oud de openbare school in s Gravenmoer is, “Zelfs de heemkundekring weet het niet.” Het enige, zegt Sakia, ( MR- lid van de school ) dat we met zekerheid kunnen achterhalen is dat we dit jaar 35 jaar in dit pand zitten en dat we hopen dat er over vijf jaar een andere school staat “. Hoe dan ook: op tijd een feestje is altijd leuk. En een feestje wordt het in s Gravenmoer. Maandag 13 mei begint het feest al om 08.30 uur met een ontbijt gesponsord door Coop en 's middags vindt er een vossenjacht plaats met behulp van opa- en oma vossen, tussendoor gaan de kinderen versieringen en affiches maken voor het circus dat op donderdag in de school wordt verwacht. Aan de ouders wordt gevraagd een pauzehapje mee te geven.


Dinsdag is het 'restaurantdag' en bezoeken de kinderen kosteloos de bedrijven van de Keurslagerij, De Vaartse Hoeve, Bij de Thee en Mijntjes Soep en maken ze hun eigen lunch door salades en wraps maken. 'Doe stevige (wandel)schoenen aan wordt er geadviseerd en de ouders worden geacht te zorgen voor een pauzehapje.

Woensdag worden de verjaardagen van de juffen en meester(s) gevierd bij de zandverstuiving in Dorst .Bij slecht weer is er een alternatief programma.

Ook donderdag wordt het gezellig in 'de tent'. Met circus Woenzini gaan de kinderen in de weer om te circusacts te leren. Dat gebeurt in de ochtenduren. Om ongeveer half drie is er een heuse circusvoorstelling voor ouders, broertjes, zusjes, opa’s/opa’s en belangstellenden. Ook vandaag geven de ouders een pauzehapje mee aan de kinderen

Vrijdag gaan de kinderen van de groepen 3 t / m 8 weer naar allerlei bedrijven of de bedrijven komen naar school . Het wordt een drukke dag : Workshops bij diverse bedrijven uit en in s Gravenmoer , karate, beautysalon, bootcamp, paardrijden/verzorgen, lasergamen, haartechnieken, kantklossen, solarvoertuigen maken en natuurlijk veel knutselen. De groepen 1 en 2 zijn vrij! Graag ook op deze vrijdag een pauzehapje meegeven, kinderen eten thuis of bij de tussenschoolse opvang.

De week is druk, maar leuk en mogelijk gemaakt door alle vrijwilligers (ouders, opa’s en oma’s) en de volgens sponsoren!

¨ Keurslagerij Marco van Strien

¨ Coop Supermarkt

¨ Mijntjes Soep

¨ de Vaartse Hoeve Boerderijvlees

¨ Stal Van Bragt

¨ Bij de Thee

¨ De Bjoetiek

¨ Macha’s haarwerken en pruiken

¨ Kantklosvereniging ‘s Gravenmoer

¨ TheRoad.fit (bootcamp)

¨ Karateschool Kenshin

¨ SG de Overlaat Techlab

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5154

Eerste TOP OCHTEND op de Biezenkring is een groot succes!

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, oktober 10, 2018 16:03:00

Eerste TOP OCHTEND op de Biezenkring is een groot succes!

Top Ochtend: een ochtend waarbij creativiteit, natuur, techniek en samenwerken voorop staan. Leren en ontdekken in gemengde leeftijdsgroepen en dit alles rond het thema boeken.


De leerlingen van groep 1 t/m 3 gingen zelf aan de slag om een boek te maken van hout. Enthousiast werkte ieder op zijn eigen niveau aan tekeningen en woorden, waarbij ze de keuze hadden uit verschillende technieken. Tussendoor kon ieder kind papier scheppen en leerde op die manier hoe je van oud papier nieuw papier kunt maken. De verwondering en het enthousiasme was enorm. Wat waren ze trots toen ze hun eigen papiertje aan de waslijn zagen hangen. De leerlingen van groep 4 t/m 6 hadden de keuze uit verschillende workshops. Ze konden gedichten schrijven, er was een escaperoom waarbij de kinderen door middel van het beantwoorden van vragen uit boeken een de code moesten ontcijferen. Er werden prachtige beelden geboetseerd waarbij het thema vriendschap centraal stond. Kinderen gingen bij ouders thuis koken en moesten hiervoor recepten lezen, wegen en meten alvorens ze aan de slag gingen. Ze maakten ook van oud papier nieuw papier en in de speelzaal werden spellen met het thema vriendschap gespeeld.

De leerlingen van groep 7 en 8 hebben een boek gemaakt. Een aantal kinderen nam interviews af bij schrijfster/journalist Thecla Bovenberg. De familie Robben kwam voor onze leerlingen een demonstratie boekbinden geven. Al met al een hele leerzame ochtend waarbij het mooi was om te zien hoe er werd samengewerkt en die niet mogelijk was geweest zonder de hulp en inzet van vele enthousiaste ouders ! We kijken al weer uit naar de tweede topochtend op 27 maart.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5030

Basisschool De Biezenkring wint avondvierdaagse wisselbeker

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, juni 20, 2018 11:00:01

Ook prijzen uitgereikt aan Basisscholen St. Jan de brede dorpsschool in Oosteind

Basisschool De Biezenkring wint avondvierdaagse wisselbeker


De oudercommissie, juf Monica, twee stoere jongens als vertegenwoordiger van de onder-en de bovenbouw , Toinie en Ad van de avondvierdaagse, de échte Knorrie van Pukkemuk én niet te vergeten de grote en eerst wisselbeker al eerste prijs. Ze stonden allemaal op een groot podium dat eigen een beetje te klein was, want eigenlijk zouden er alle kinderen op moeten staan die meegelopen hebben bij de 65ste avondvierdaagse dit jaar. Maar dat kon natuurlijk niet.Zij mochten later in een grote kring rond de gewonnen beker naar de nieuwe trots van school kijken . Een aantal kinderen was al ( een beetje) vakantie aan het vieren , maar het was wel heel erg druk op het plein. De basisschool de Biezenkring , daar was het te doen. De kinderen die allemaal de zelfde t- shirtjes droegen tijdens de avondvierdaagse en goed hadden geluisterd tijdens het oversteken en die bovendien geen klachten hadden gekregen van de leiding en dongense mensen hadden de grote beker wel echt verdiend.Alle onderbouw kinderen van de Biezenkring mogen een dagje gaan spelen bij Pukkemuk en de oudere kinderen mogen gaan midgetgolfen. De grote wisselbeker krijgt een ere-plekje in de school en mag er een heel jaar blijven staan. De gedeelde tweede prijs gaat naar de Rooms Katholieke Basisschool St. Jan en de Brede Dorpsschool St Jan Oosteind in Oosteind. Zij kregen een lekker ijsje en mogen enkele workshops gaan doen met z'n allen; ze bovendien kregen van een grootgrutter een cadeautje, felicitaties van JOGG en werden heerlijk in 't zonnetje gezet. Een leuke dag voor heel veel kinderen die bijna allemaal volgend jaar weer meelopen met de avondvierdaagse.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4962

Er komt een nieuwe school in Dongen -Vaart

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, april 04, 2018 13:00:26

...helaas geen jaar lang vrij ….

Er komt een nieuwe school in Dongen -Vaart

( óók om voor te lezen)

Dongen, Dongen -Vaart , 4 april 2018 . En weer was er een feestje op een Dongense basisschool. Dit keer was het het allemaal te doen in Dongen-Vaart. De Agnesschool wordt afgebroken en op precies dezelfde plaatst komt er een nieuwe school. Maar dat betekend nog niet dat de kinderen vrij zijn als ze de school gaan bouwen. De 'aanbesteding' -zo heet dat- is vandaag ondertekend. De gemeente moet genoeg geld geven aan de aannemer en de aannemer beloofd dat hij voor dat geld de school gaat bouwen . Aannemingsbedrijf Gebroeders Van Gageldonk B.V. uit Dongen is de aannemer.Mirella Wilborts, directeur van de school ontving meneren die een papier gingen tekenen waarin alles staat met wat moet gebeuren en wat nodig is om de school te laten bouwen door de bouwvakkers . Als er een tijdelijke school is gebouwd ( vlak bij de school) om iedereen door te laten leren kan daar mee begonnen worden .Meneer Max Verhoeven van de Stichting Initia waar de Agnesschool een onderdeel van is, was er ook bij en natuurlijk de aannemer die de school met zijn vakmannen en -vrouwen gaat bouwen .Van Gageldonk heet die meneer. De wethouder die gaat over onderwijs is mevrouw Bea van Beers . Die was er ook en de architect die de school gaat tekenen op grote vellen papier heet Kees Jacobs. Die was er ook . Als de school klaar is komen er ook peuters naar toe en daarna ook het Jeugdcentrum van Dongen -Vaart . Vandaag kregen alle kinderen een glas echte kindercampagne om het allemaal te vieren.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4900

Peutergroep De Ukke-Pukken nu ook VVE-erkend

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, maart 28, 2018 10:05:34

Peutergroep De Ukke-Pukken nu ook VVE-erkend


Bericht zonder winstoogmerk


Twee jaar geleden opende kinderopvang De Toverdroom De Ukke-Pukken, een peutergroep voor 2 tot 4 jarigen in een lokaal in basisschool Westerkim. Sinds 1 maart 2018 mag Peutergroep en Voorschool De Ukke-Pukken zich ook een door de gemeente erkende VVE-locatie noemen. VVE staat voor Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie voor peuters en kleuters met een (taal)achterstand. Een voorschool is een kinderdagverblijf met VVE. Een vroegschool bestaat uit de groepen 1 en 2 van een basisschool met VVE.

Dit betekent dus dat peuters (tussen 2 en 4 jaar) met een mogelijke (taal)achterstand terecht kunnen bij Peutergroep De Ukke-Pukken. Onze pedagogisch medewerkers leren om peuters al op jonge leeftijd spelenderwijs en themagericht taal bij te brengen en meteen andere ontwikkelingsgebieden aan te spreken. Zij doen dit middels de methode Uk en Puk, een VVE-erkend programma. Op deze manier worden zij ook beter voorbereid op het basisonderwijs

De peuteropvang is geopend op dinsdag en donderdag vanaf 8:30 uur tot 12:00 uur. Het derde dagdeel, alleen voor kinderen met een VVE-indicatie, is op maandagochtend. De inloop is van 8:45 uur tot 9:00 uur en het ophalen van de peuters is van 11:45 uur tot 12:00 uur. Het adres is Vermeerstraat 1 in Dongen. De Ukke-Pukken is voor iedereen en niet alleen voor peuters die het basisonderwijs op de Westerkim gaan volgen.

De kosten voor de peuteropvang zijn € 7,25 per uur. Per dagdeel wordt er drie uur opvang in rekening gebracht. Gemeentelijke subsidie is mogelijk, wanneer u niet in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag of wanneer uw kind VVE moet volgen. Neem hiervoor contact op met Chantal Verhoeven, coördinator van kinderopvang De Toverdroom.

Wilt u meer informatie of uw peuter aanmelden voor de Ukke-Pukken? Neem dan contact op met Chantal Verhoeven via telefoonnummer 0625226824 of per mail op mailto:info@detoverdroom.nl. Of neem een kijkje op onze website,  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4895

BASISSCHOOLLEERLINGEN UIT DONGEN NAAR COLLEGETOUR ANDRÉ KUIPERS

KINDERENGeplaatst door internetkrant ma, november 13, 2017 19:57:07
BASISSCHOOLLEERLINGEN UIT DONGEN NAAR COLLEGETOUR ANDRÉ KUIPERS


Vrijdag 15 december 2017 geeft André Kuipers een Techniekpact Collegetour op het Cambreur College in Dongen. Alle basisscholen uit de gemeente Dongen doen hieraan mee. Astronaut André Kuipers neemt de groep 7 leerlingen van de scholen mee op een boeiende reis door de wereld van ruimtevaart, wetenschap en techniek. Deze inspirerende ochtend maakt deel uit van een samenwerkingsproject tussen het Cambreur College en de basisscholen in Dongen. In de collegetour, met Sander Koenen als moderator, leren de leerlingen over zwaartekracht, gewichtloosheid, de rol van techniek en wetenschap in de ruimtevaart. André Kuipers geeft antwoord op vragen die de leerlingen vooraf hebben ingestuurd. Unieke samenwerking Cambreur College en basisscholen De Techniekpact Collegetour wordt georganiseerd in het kader van een unieke samenwerking tussen het Cambreur College en de basisscholen in Dongen, in samenwerking met de cultuurcoach van het basisonderwijs in Dongen. Vwo-leerlingen uit de bovenbouw gaan de komende periode samen met de leerlingen van de basisscholen in Dongen aan de slag om vragen te bedenken over ruimtevaart, techniek en duurzaamheid voor de Collegetour van André Kuipers.Tevens geven de Cambreur-vwo-leerlingen een gastles over het maken van een vlog zodat de basisschoolleerlingen hun bevindingen in een vlogpresentatie om kunnen zetten. Daarnaast krijgen alle basisschoolleerlingen van groep 7 ter voorbereiding op de Collegetour van André Kuipers een workshop van de organisatie Mad Science aangeboden namens het Cambreur College en de gemeente Dongen en gaan een aantal basisscholen in de maanden na de Collegetour aan de slag met het thema wetenschapper in de klas van de universiteit Groningen. Wetenschap en techniek in de klas


In het Nationaal Techniekpact is afgesproken dat in 2020 alle basisscholen wetenschap en techniek aanbieden aan hun leerlingen. André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact zoveel mogelijk basisschoolleerlingen en leerkrachten hiervoor enthousiasmeren. De komende jaren zijn technologische innovaties nodig voor vele maatschappelijke uitdagingen. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Dit betekent dat er meer jongeren nodig zijn met bèta technische vaardigheden. Door leerlingen op een vroege leeftijd in aanraking te laten komen met wetenschap en techniek maken zij sneller een positieve keuze voor deze richting.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4818