DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Een dubbel blues programma in Dongen.

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, september 25, 2018 16:42:06

Een dubbel blues programma in Dongen.

Blues Promotion Dongen presenteert een dubbel blues programma met de uit de Verenigde Staten afkomstige duo Joe Filisko & Eric Noden en uit Finland The Tomi Leino Band.

Joe Filisko & Eric Noden, voor degene die nog nooit van Joe Filisko gehoord hebben is hier een opfrisser, maar voor de ware mondharmonica liefhebber is hij hun idool. Joe is als ‘harmonica customizer’ wereldbekend. Tal van grootmeesters op dit instrument, zoals Kim Wilson, Jerry Portnoy spelen op door Joe Filisko verbouwde harmonica’s. Alle belangrijke harmonicafabrikanten staan op Joe’s klantenlijst. Hij heeft een complete academische kennis van alle facetten van het harmonicaspel, en beschouwt het als een missie om die om die met alle harmonica lieghebbers te delen. Zelf is hij is hij op muzikaal technisch vlak één van de beste harmonicaspelers wereldwijd. Als hij weer eens op tournee gaat dan is zanger/gitarist Eric Noden zijn buddy. Eric Noden’s gitaarspel is geïnspireerd door de bluesgitaristen uit de 20 en 30er jaren zoals Mississippi John Hurt, Charlie Patton en Gary Davis. Zelf is hij afkomstig van Ohio maar trok in 1994 naar Chicago waar hij in het harde clubcircuit snel zijn weg vond bij de scene aldaar. Tevens is hij een uitstekende songwriter, acteur en een educatieve performer die continue de traditionele blues en rootsmuziek opnieuw uitvindt voor het hedendaagse blues publiek. Joe Filisko & Eric Noden zijn live een ware blues show die niet alleen de sound maar ook de emotionele spirit van een van de belangrijkste invloeden van de Amerikaanse muziek etaleren. Het unieke van de blues is dat dit genre het enige is die de mondharmonica volledig heeft omarmd.persfoto

Tomi Leino Band: Tomi Leino is een blueszanger, gitarist, mondharmonicaspeler en componist uit Helsinki. Hij is een autodidact die al een groot gedeelte van zijn leven naar blues luistert en bluesmuziek maakt. Finland is het land van de 1000 meren maar het telt ook haast even veel bluesbands. Zij toerden niet alleen in de Scandinavische landen, maar waren ook vaak hier in de lage landen te zien, meestal als begeleiders van James Harman, en Mark Hummel. Zij prefereerden deze Finnen vanwege hun oorspronkelijke stijl maar ook als uitstekende muzikanten. Twee jaar terug etaleerden zij dat op hun cd “Hip Shootin’ die als een pareltje beschouwd mag worden, pure downhome blues van het zuiverste water. Tomi Leino, bassist, gitarist Jaska Prepula en drummer Mikko Peltola zoeken het in eenvoud in de muziek. Geen noten poeperij waar je vaak mee overspoeld wordt maar korte doeltreffende solo’s in de dienst van het nummer. Een heerlijke sound die nooit over de top gaat, karig, om dicht bij de sound te blijven. Tomi Leino Band is een straight bluesband, intensief en dynamisch, een band die overal best nog een keer mag binnenstappen, bands die de blues levend houden.

Zondag 21 oktober a.s. Zaal open 16.00 Aanvang 16.30

Café-Zaal De Gouden Leeuw st.Josephstraat 107 Dongen Entree 10 euro.

http://www.rootsduo.com/  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5020

GREGORIAANS KOOR DONGEN SUCCESVOL OP HET NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL IN ’S-HERTOGENBOSCH

MUZIEKGeplaatst door internetkrant zo, juni 10, 2018 20:50:02

GREGORIAANS KOOR DONGEN SUCCESVOL OP HET NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL IN ’S-HERTOGENBOSCH

Op uitnodiging van het bestuur van het Nederlands Gregoriaans Festival in ’s-Hertogenbosch heeft het Gregoriaans Koor uit Dongen een korte presentatie gegeven in de Grote Kerk aldaar.

De presentatie verliep vlekkeloos en het talrijk toegestroomde publiek luisterde ademloos naar de verrichtingen van dit bescheiden Dongense ensemble van 8 mannen. Na afloop liet een van de muzikale adviseurs van het Festival weten dat dit Dongense koor er met kop en schouders boven uit stak: ‘goed stemgebruik, mooie koorklank en een afwisselend repertoire’, zo luidde zijn oordeel. Ook andere kerkmusici stonden er verbaasd over dat dit koor zoveel schoons te bieden had.

Persfoto

Met dit optreden op het Nederlands Gregoriaans Festival heeft het Gregoriaans Koor Dongen bewezen zich te kunnen meten met de topkoren uit de Gregoriaanse wereld in Nederland.Hoornist Remon Aarts speelde in de hymne van St. Caecilia een speciale rol met verbindende improvisaties op de hoorn, een muzikale on-gregoriaanse manier van musiceren, dat echter door publiek en vakmusici hogelijk werd gewaardeerd!Het Gregoriaans Koor Dongen bestaat nu bijna 20 jaar en verzorgen éénmaal per twee maanden de Eucharistieviering in de St. Laurentiuskerk. O.l.v. de cantor (zo heet dat in de gregoriaanse kringen) Frans Bullens wordt op twee vrijdagmorgens een uur gestudeerd op de gezangen, de stemvorming, de noten, houding, ademhaling etc. De mannen zijn meestal ook al lid van een ander koor, zoals het St. Laurentiuskoor en het Dongens Mannenkoor.

Wilt u eens aansluiten? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om in het najaar mee te doen met ons project rond de tentoonstelling in de St. Laurentiuskerk. Vooralsnog zingen de mannen in Dongen gewoon door, maar nu op erkend niveau!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4955

Junior Orkest Dongen gaat starten

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, februari 15, 2018 07:54:39

Junior Orkest Dongen gaat starten

Het is zover. De lichten in de zaal gaan uit, de theaterspots gaan aan. In het weinige, maar sfeervolle, zachte licht doemt een jongen op met zijn saxofoon. Dit is het moment waar Bram al heel lang van heeft gedroomd. Hij speelt de sterren van de hemel. Het publiek gaat uit z’n dak. Na een lange uithaal van de laatste noot krijgt Bram een staande ovatie......

Een droom komt uit voor Bram

Bram (11 jaar, groep 7) gaat zoals elke week direct na school naar het Junior Orkest Dongen. Hij heeft er weer veel zin in. Hij ziet zijn muziekvriendjes weer en gaat samen met hen oefenen. Het JOD is echt zijn cluppie! Voor geen goud wil hij de repetities bij het Junior Orkest Dongen missen!


Windkracht 6

Het KunstPodium is in januari 2018 weer gestart met windkracht 6. Kinderen uit groep 6 van zeven Dongense basisscholen maken in de maanden januari en februari spelenderwijs kennis met muziek. De kinderen mogen verschillende instrumenten uitproberen. In verschillende sessies leren ze een liedje spelen. Tussendoor genieten de kinderen van appeltje, gesponsord door JUMBO Dongen.Op deze manier maken de kinderen spelenderwijs kennis met het maken van muziek. De kinderen van IKC Achterberg zijn dit jaar als eerste gestart met Windkracht 6.Windkracht 6 wordt afgesloten met een concert op de afzonderlijke scholen. Ouders, familie en vrienden zijn welkom om te komen luisteren naar de kinderen.

Ben jij net als Bram? Doe mee met ons project

Het Junior Orkest Dongen is voor kinderen die samen muziek willen maken.Spelen op een dwarsfluit, een trombone, een trompet, klarinet of de trom? Allemaal erg leuk.

Klinkt dat goed? Vraag dan je ouders of je mee mag doen aan ons project. Samen met Het KunstPodium bieden wij vanaf maart in totaal 5 muzieklessen en 2 repetities aan. En waarom? Om samen op Koningsdag een concertje te geven. En het kost je ouders maar € 25,-. Lijkt je dat gaaf? Geef je op via karinadriaansen@hetkunstpodium.nl. Of vraag het inschrijfformulier op via contact@juniororkestdongen.nl.

Meer informatie

Ben je nog niet overtuigd? Of werken je ouders nog niet helemaal mee? Kijk dan eens op onze website: www.juniororkestdongen.nl.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4872

Koninklijke Muziekvereniging Dongen presenteerde nieuw logo

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, november 30, 2017 10:24:53

Koninklijke Muziekvereniging Dongen presenteerde nieuw logo

Harmonie Aurora en Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum gaan per 1 januari 2018 samen verder onder de naam Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Beiden muziekverenigingen hebben het voor elkaar gekregen om met een aanloop van ruim twee jaar samen door het leven te gaan op muzikaal gebied. Volgens burgemeester Starmans die het lint van een enorme rol mocht doorknippen waarna het bestuur in wording het nieuwe logo presenteerde aan de Dongenaren , is dat een moedige stap. Ze begreep dat zo'n beslissing niet zomaar genomen kan worden. “een moeilijk besluit , maar wel een proficiat waard “. 'Koninklijke' voorzitter Kees Broeders schetste in een korte toespraak de reden en het verloop van de volledige fusie van de twee verenigingen en kondigden de drie laatste concerten aan die nog in het verschiet liggen van de orkesten apart.Een mooi moment was de uitnodiging aan burgemeester Starmans te vragen of zij beschermvrouwe wil worden van de nieuwe vereniging. De vraag bleek volkomen overbodig. De burgemeester toonde zich zichtbaar verheugd en was meteen trots op de eretitel. Er was koffie en gebak compleet met het nieuwe logo.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4827

Aurora en Musis Sacrum gaan definitief fuseren

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, september 07, 2017 22:30:24

Koninklijke Muziekvereniging Dongen

Aurora en Musis Sacrum gaan definitief fuseren

Dongen, 7 september 2017. De fusie tussen Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum en Harmonie Aurora gaat definitief door. De leden van beide verenigingen hebben tijdens een speciale ledenvergadering op woensdag 6 september het licht op groen gezet. Aurora en Musis Sacrum gaan samen verder onder de nieuwe naam Koninklijke Muziekvereniging Dongen. 81% van de leden had z’n voorkeur voor deze naam uitgesproken, nadat alle leden de kans hadden gekregen een nieuwe naam te bedenken.

Koninklijke Muziekvereniging Dongen gaat officieel per 8 januari 2018 van start.


Musis Sacrum zal op zaterdag 6 januari voor de laatste keer als zelfstandige vereniging haar traditionele nieuwjaarsconcert verzorgen. Harmonie Aurora gaat in oktober nog een keer op concertreis naar Berlijn en geeft op 9 december haar laatste concert onder deze naam.

In de nieuwe vereniging zijn de harmonieorkesten van Aurora en Musis Sacrum samengevoegd tot één groot harmonieorkest. Het huidige VLO ( het Volwassenen Leerlingen Orkest) van Musis Sacrum blijft als apart orkest bestaan, net als het huidige jeugdkorkest van Musis Sacrum.

Het fusieproces is in 2015 al van start gegaan. Een stuurgroep en een aantal werkgroepen van leden van beide verenigingen hebben de fusie stap voor stap vorm gegeven.

In de aanloop naar de fusie hebben de muzikanten van beide verenigingen al een aantal malen gezamenlijke uitvoeringen gegeven.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4760

Gezelligheidskoor "Dongens Levenslied" trad op bij het 10 e Rielse Smartlappenfestival.

MUZIEKGeplaatst door internetkrant ma, september 04, 2017 09:44:16

Gezelligheidskoor "Dongens Levenslied" trad op bij het 10 e Rielse Smartlappenfestival.


Dongen, 4 september 2017 Dit jaar werd het concert gehouden bij café Den Overkant in Riel. De organisatie had werkelijk alles uit de kast getrokken om er een reuze, gezellige muzikale middag van te maken. Het weer werkte prima mee, de weergoden waren weer goed gezind.8 koren waren uitgenodigd om deel te nemen aan dit gezellige concert.Zwanen Tranenkoor, Effe Aanders, Nostalgie, Fruitig geflipt, Gils Meezingkoor, SM Oss, Uit volle Borsten en Dongens Levenslieden natuurlijk het organiserende koor Zangriela.De locatie was werkelijk geweldig. Een leuk terras aan de voorzijde en ook een prachtig terras aan de achterzijde, waar het goed vertoeven was. Er waren 2 podia en ieder koor trad zowel op het binnen als het buitenterras op.Bij binnenkomst kon men thee en koffie kopen en stond er heerlijk gebak klaar. Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.


publiciteitsfoto DLL


Ook was er rond het middaguur een mogelijkheid om deel te nemen aan een overheerlijke lunch. Kortom voor de innerlijke mens was reuze goed gezorgd.Er heerste een leuke sfeer want wat heeft een mens toch meer nodig als een hapje en een drankje gezellig samen op een bankje en luisteren en meezingen met de mooiste Nederlandse liedjes. Want dat was een vereiste in Riel, alleen Nederlandstalige liedjes en ons koor DLL heeft vele mooie, gezellige en ontroerende Nederlandse liedjes in het repertoire. Dan merk je pas hoeveel mooie Nederlandse liedjes er zijn, mooie teksten, fijn om naar te luisteren maar ook liedjes waar je gewoon gezellig mee kunt zingen. Ook Cabaret en Musical liedjes werden op een spontane manier door de koren vertolkt.
Het was heerlijk weer, het kon niet op op deze mooie septemberdag en vele mensen hebben hier erg van genoten. De samenzang was zo rond de klok van vijf en het enthousiaste publiek zong mee met Eviva Espagne, in de hemel en het was aan de Costa del Sol.Een leuke afsluiting voor een top middag. Gezelligheidskoor Dongens Levenslied bedankt bestuur en leden van Zangriela voor de uitnodiging en wenst hen veel succes toe bij hun komende activiteiten.Wij hebben iedere donderdagavond een repetitieavond bij de Viersprong, Kanaalstraat 10 te Dongen.van 20.15 tot 22.15 uur. Vindt u het leuk om te zingen, kom dan eens vrijblijvend naar onze open repetitieavond op donderdag 12 oktober in de Viersprong. U bent van harte welkom.


Maar misschien vindt u het ook leuk om eens een concert van ons te bezoeken, het eerstvolgende concert is het Herfst concert op zondag 8 oktober in de Viersprong.Ook organiseren wij een Kerst concert op 17 december en een Nieuwjaarsconcert op 7 januari. Deze concerten vinden ook plaats bij de Viersprong.Tevens zoeken wij kinderen voor ons kinderkoor bij ons Kerstconcert. Wij zoeken kinderen die momenteel op de basisschool zitten. Willen uw kinderen graag eens meezingen bij een Kerstconcert, dan kunnen ze contact met ons opnemen.De jaarlijkse rommelmarkt vind plaats op 5 november a.s.Voor meer informatie: www.dongenslevenlied.nl U bent van harte welkom.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4754

Mevrouw Riet de Wit al 60 jaar bij het kerkkoor

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, augustus 22, 2017 14:16:46

Diverse koren wilde 'haar sopraan' wel hebben

Mevrouw Riet de wit al 60 jaar bij het kerkkoor

Dongen 22 augustus 2017. Al vanaf 1952 zingt mevrouw Riet de Wit de sterren van de Dongense hemel. Maar als jong meisje van veertien was het ook toen niet vanzelfsprekend om bij een koor te gaan. Moeder vond dat in ieder geval zo. Riet zong toen al eens ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Dongen. Ze had succes en wat belangrijker was voor haar : ze had er plezier in . Het zingen zat en zit nog steeds in het bloed. Ze bleef dus zingen en startte op 14 augustus in 1957 bij het kerkkoor van de toenmalige Mariakerk.Goed gerekend is dat dit jaar precies 60 jaar. Het oorspronkelijke koor van toen vindt zijn wortels terug in diverse andere Dongense kerkkoren. Nu is dat het Parochiekoor en het Gelegenheidskoor , respectievelijk onder leiding van Frans Bullens en Leo van der Maas. Riet de Wit is als meisje van zeventien ook begonnen te zingen bij Zangvereniging Wilhelmina en heeft nog in een tal van andere koren gezongen. Zo was ze lid van gemend koor Irene, toen dat nog veel operette en zo zong en zowat het grootste koor van Dongen was. Irene is niet meer. Ook was ze bij het BrabantKoor en dameskoor Les Chanterelles


Toen in 1957 de Mariaparochie ontstond vanuit de Sint Josephkerk en pastoor Rompa daar bouwpastaoor van werd , wou die graag een eigen kerkkoor. Riet was er als de kippen bij en gaf zich op als lid. De pastoor die een week te voren vanaf de preekstoel dames en heren had opgeroepen om koorlid te worden had Riet al op de ledenlijst gezet. Het blijft dus de vraag of Riet een van de eerste zichzelf opgegeven leden was of dat de pastoor eigenhandig al een koor had samengesteld. Geestelijken waren toen wel erg voortvarend. De Mariaparochie heeft zo'n 30 jaar bestaan. De bijbehorende noodkerk aan de Kanaalstraat werd in 1986 gesloopt.

Verhuizen

De parochianen van de Mariakerk verhuisden eigenlijk weer terug naar de Sint Josephkerk , dus ook het koor. Zingen bleef ook Riet de Wit. Riet wilde meer. Ze ging zangles halen bij in de Muziekschool. Ze leerde daar nog beter muziek lezen en bekwaamde zich in solozang. Jos van der Linden zag het ook wel met haar zitten . Jos, die toen nog geen directeur was van het Muziekinstituut zoals de muziekschool ging heten, richtte samen met Riet en anderen een kamerkoor op. Toen aan het bestaan daarvan een einde kwam, raadde Jos haar aan om verder te gaan en op een wat hoger niveau te blijven zingen. Ook directeur Jo Janssen was die mening toegedaan. Dat werd vrouwenkoor Les Chanterelles waar Jos zijn dirigentschap aan leende en Riet de Wit bij de wieg ervan stond .


Parijs

Riet de Wit bleef plezier hebben in het zingen en werd lid van het semi professionele Brabantkoor .Daarmee trad ze ook op in Parijs. Voor dit koor moest ze een auditie doen ,waarvoor ze glansrijk slaagde. Haar stem leende ze in de loop van de tijd ook aan het Operettekoor in Oosterhout en aan een groep cantoren, een zangkwartet die voor ging bij diensten in de overgebleven Dongense kerken.

Zestig jaar op steeds hoger niveau je stem geven ten dienste van vooral de kerk en de liefhebber van koormuziek , maar ook vanuit de gedachte dat zingen je jong en bij de tijd houdt . Een compliment zeker waard. Voor deze krant ging mevrouw Riet de Wit graag op de foto in haar prachtig mooie en goed onderhouden tuin

  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4746