DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Geslaagd Voorjaarsconcert van Dongens Mannenkoor en Kinderkoor

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, juni 13, 2019 16:49:46

Geslaagd Voorjaarsconcert van Dongens Mannenkoor en Kinderkoor
Foto's en tekst : Lia van Gool


Op zaterdag 26 mei hield het Dongens Mannenkoor het traditionele Voorjaarsconcert. Dit jaar was dit concert in de prachtige Kapel van de Zusters Franciscanessen in Dongen. Het was een speciaal concert dit jaar, omdat het koor optrad samen met het Kinderkoor van Frans Bullens. Na het optreden waren alle deelnemers het eens: dit was een mooie combinatie, de (oudere) mannen met de jonge kinderen.

De Kapel van de Zusters zat lekker vol tijdens het concert. Vooral de kinderen vertederden de bezoekers. Sommige kinderen stonden zo ingespannen te zingen, dat zij bijna vergaten waar zij waren. Andere kinderen waren zo bezig met de omgeving, dat zij bijna vergaten dat zij moesten zingen. Dat het boek met de teksten niet altijd op de juiste manier werd vastgehouden, leverde mooie momenten op.

De mannen van het Dongens Mannenkoor zong een aantal nummers, dat al lang op het repertoire staat. Andere nummers, zoals het Italiaanse ‘Quattro cavai che trottano’ waren redelijk nieuw. Daarna was het de beurt aan het Kinderkoor, onder de bezielende leiding van Frans Bullens. De kinderen kwamen, al zingend, van achter uit de Kapel naar voren gelopen. Dit had een speciaal effect.


Mannenstemmen en kinderstemmen wisselden elkaar af, tijdens dit Voorjaarsconcert. En natuurlijk zongen de beide koren ook twee nummers samen. Vooral het nummer ‘Olga’ was geweldig om naar te luisteren. Pianist Frans Bullens zweepte de koren op tot een steeds hoger tempo, met een prachtig resultaat.

Na he concert ging iedereen tevreden naar huis. Misschien volgt er nog een keer een samenwerking tussen het Dongens Mannenkoor en het Kinderkoor van Frans Bullens. Aan het publiek zal het in ieder geval niet liggen, de aanwezigen reageerden enthousiast.

Omdat het Voorjaarsconcert gratis toegankelijk was, werd er, na het concert, een collecte gehouden bij de uitgang van de Kapel. Het Dongens Mannenkoor bedankt, vanaf deze plaats, iedereen voor de gulle bijdragen!


Het volgende concert van het Dongens Mannenkoor is op zondag 6 oktober a.s. in De Cammeleur. Tijdens dit concert werkt het Dongens Mannenkoor samen met Popkoor Spirit. Meer informatie volgt zo snel mogelijk. Graag tot ziens!

En, voor de mannen die na het Voorjaarsconcert ook wel eens zouden willen zingen bij het Dongens Mannenkoor: kom gerust eens naar een repetitieavond, op woensdag, vanaf 20.00 uur bij De Gouden Leeuw aan de St. Josephstraat in Dongen. U bent van harte welkom!

Voor meer informatie: www.dongensmannenkoor.nl.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5181

Dongense leadzanger treedt samen op met Henk Westbroek en Nol Havens

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, mei 23, 2019 19:58:35
Uniek concert Nederpop All Stars

Dongense leadzanger treedt samen op met Henk Westbroek en Nol Havens

Dongenaar, Stefan de Kogel, treedt zaterdagavond 25 mei in De Cammeleur op als leadzanger van de band Nederpop All Stars. Samen met gastartiesten, Henk Westbroek en Nol Havens, verzorgen zij een spetterend optreden. De avond is gevuld met Nederlandse klassiekers en Nederpophits. “Het wordt een unieke voorstelling”, zegt Stefan. “Het is een op maat gemaakte avond voor Dongen.”

Door Yvonne Stevens

Stefan begon zijn carrière bij Kinderen voor Kinderen. Sindsdien heeft de 31-jarige Dongenaar al een hoop theatervoorstellingen op zijn naam staan zoals ‘Jersey Boys’, ‘Soldaat van Oranje’, ‘De Jantjes’. Nu staat hij onder andere samen met Nol Havens bekend van VOF De Kunst en Henk Westbroek van Het Goede Doel op het podium. “Het was in het begin wel even wennen, omdat ik uit de theaterwereld kwam. Maar de mannen namen mij meteen op in de groep. Ze hebben zoveel ervaring en samen hebben ze veel Top 2000 noteringen.” Een paar weken geleden stond de band nog op het Oranjeparkfestival, dit weekend zijn ze te zien in De Cammeleur. “Het blijft leuk om je woonplaats te spelen”, beaamt Stefan.


Foto : Bianca Dijck.Unieke voorstelling
De voorstelling is speciaal afgestemd op Dongen. “In Dongen doen we het iets anders dan we het in het theater doen”, zegt Stefan. Normaal is de avond meer een theatervoorstelling, maar in ons dorp maakt de band er een concert. Henk Westbroek en Nol Havens zullen nummers uit hun eigen repertoire spelen zoals ‘België’, ‘Vriendschap’, ‘Suzanne’ en ‘Eén kopje koffie’. Stefan: “We spelen niet alleen maar jaren 80 muziek, maar ook onze eigen single ‘Nog eentje, de laatste’ en recente muziek zoals ‘Ik voel me sexy als ik dans’.” De avond is een mengelmoes van Nederpophits. “Het zijn echte evergreens. Iedereen kent de nummers. Wij doen net wat anders met de nummers, waardoor ze iets anders klinken”, zegt Stefan. Hij vervolgt: “Het wordt een show met tempo, veel mooie nummers en vooral lekker meezingen, blèren en dansen. Het wordt echt een feest, het dak gaat er af.”

Zanglessen
Behalve dat Stefan dol is op zang en theater, lijkt het hem ook leuk om zanglessen te gaan geven in Dongen. Wil jij zangles van Stefan of meer weten over de mogelijkheden neem dan contact op via: stefandekogel@live.nl.

Kaartverkoop
Kaarten voor de voorstelling zijn te koop voor 15 euro via www.decammeleur.nl. Deuren van de zaal gaan om 20.00 uur open, aanvang 20.30 uur.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5169

Het Dongens Mannenkoor kan terugkijken op een succesvol jaar, met verschillende bijzondere concerten

MUZIEKGeplaatst door internetkrant vr, januari 04, 2019 18:30:49

Een nieuwjaarsgroet van het Dongens Mannenkoor

Het Dongens Mannenkoor kan terugkijken op een succesvol jaar, met verschillende bijzondere concerten

Natuurlijk de traditionele jaarafsluiting met de Kerstconcerten, in de Kapel van de Zusters Franciscanessen en in de Oude Kerk. Dit jaar had het koor soliste Sanne Vleugels uitgenodigd om deel te nemen aan de concerten. En dat bleek een grandioos succes. De prachtige sopraanstem van Sanne Vleugels combineerde prima het de mannenstemmen. Wat waren de nummers prachtig die het koor samen met Sanne gezongen heeft. De solonummers van Sanne Vleugels kon je speciaal noemen. Wat geweldig om zo’n jonge vrouw klassieke nummers te horen zingen, met de allure en mimiek van zangeressen met jarenlange ervaring. Het Dongens Mannenkoor heeft ervan genoten om samen te werken met Sanne Vleugels. Ook uit reacties van het publiek is gebleken dat zij het een heerlijke combinatie vonden om naar te luisteren. Natuurlijk stond het koor ook deze keer onder leiding van dirigent Jan Terpstra en zorgde pianist Erik van Soelen voor de muzikale begeleiding.HIER VERDER LEZEN
Dan was er het Meezingconcert in oktober in de theaterzaal van De Cammeleur in Dongen. Een uniek concert. Niet alleen uniek, omdat het Dongens Mannenkoor heeft laten zien dat er niet alleen klassieke liederen op het repertoire van het koor staan, maar ook modernere, Nederlandse nummers. Ook uniek om dat dit het eerste optreden van het koor was in de grote zaal van de prachtige nieuwe Cammeleur. Ook tijdens het Meezingconcert stond dirigent Jan Terpstra op het podium voor het Dongens Mannenkoor. Aan het meezingconcert verleenden soliste Kelly van den Boogaard en pianiste Marjan Fey hun medewerking.


Het Dongens Mannenkoor kijkt tevreden terug op het jaar 2018 en kijkt vervolgens met vertrouwen naar het nieuwe jaar, dat nu net begonnen is. Ook dit jaar staat weer een aantal activiteiten op het programma. Natuurlijk wordt het jaar ook deze keer weer afgesloten met de traditionele Kerstconcerten. Maar zover is het nog lang niet. Op de website (www.dongensmannenkoor.nl) van het Dongens Mannenkoor staan alle activiteiten vermeld.


Voor nu wensen het Dongens Mannenkoor iedereen en geweldig fijn nieuw jaar toe, met veel gezondheid en geluk. En natuurlijk een aantal muzikale ontmoetingen met het Dongens Mannenkoor!

En, voor de mannen die dit bericht lezen: het Dongens Mannenkoor is nog op zoek naar nieuwe leden. De wekelijkse repetitie van het koor is op woensdagavond vanaf 20.00 uur in De Gouden Leeuw in Dongen. Kom gerust eens een keer kijken op een repetitieavond. U bent van harte welkom!

( Door Lia van Gool met dank aan Jan Maas voor de foto’s)  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5080

Muziekensemble Flux kleurt buiten de lijntjes

MUZIEKGeplaatst door internetkrant vr, januari 04, 2019 13:43:05

Muziekensemble Flux kleurt buiten de lijntjes

Even voorstellen. Muziekensemble Flux is een hagelnieuw gezelschap van een select aantal muzikanten die actief zijn bij harmonieën en muziekgezelschappen in Dongen en de directe omgeving van Dongen. De dirigent en initiator, Wilfred Werkman, beoogt met deze muzikanten niet alledaagse concerten te geven op bijzondere locaties. Dus niet in muziek- of concertzalen, theaters e.d. waar het publiek passief op stoelen zit. Denk hierbij aan een ruimte als een schuur, een leerlooierij, een museum, of een fabriek .

Locaties waarbij het publiek mag rondlopen en participeren. Flux kleurt hiermee dus buiten de lijntjes. De concerten kunnen in grote dan wel kleine bezetting gespeeld worden, afhankelijk van de muziekkeuze en de mogelijkheden op de locatie.Het eerste project is inmiddels van start gegaan, en wordt uitgevoerd in grote bezetting op 19 januari 2019. De bijzondere locatie wordt het woonhuis van Wouter en Liesbeth de Zwart. Niet zomaar een woonhuis maar de voormalige Hubertuskerk in Dongen- Vaart. Al bij het eerste contact waren deze sympathieke bewoners enthousiast over het project en ze boden dan ook aan om de allereerste repetitie op locatie te doen.


Zij waren dus getuige van de eerste klanken van dit kersverse orkest dat onder andere het stuk “schilderijen van een tentoonstelling ” van Moussorgsky bewerkt voor harmonie op de lessenaar kreeg. Voor deze uitvoering is tevens contact gezocht met de Heilig Hartschool uit Dongen om bij de muziek te participeren door het maken van schilderijen die worden tentoongesteld op 19 januari. De groepen 6- 7 en 8 gaan de komende weken met dit culturele muzikale project aan de slag, en mogen ook best buiten de lijntjes kleuren. Bij de uitvoering zullen de kinderen nog voor een verrassing komen te staan.

Zowel voor de Heilig Hartschool als voor Flux een leuke uitdaging in dit nog niet eerder uitgevoerde concept.Tevens is voor een muzikale onderbreking het koperkwintet Stuiver uitgenodigd. Een kwintet bestaande uit 5 enthousiaste musici die sinds 2013 in deze bezetting hun optredens verzorgen en regelmatig met bevriende muziekgezelschappen samenwerken. U kunt Flux volgen via facebook.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5079

Concert van het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor in Dongen

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, december 18, 2018 16:54:01

Opbrengst voor Stichting Vrienden van het Hospice De Volckaert

Concert van het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor in Dongen

Dongen boft. Het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor treedt op in ons dorp. Dit concert onder de titel Met Zicht Op Kerst, gaat door op zaterdag 22 december 2018 om 20.00 uur in de Sint -Laurentiuskerk .De kerk is verwarmd en open vanaf 19.30 uur. Het concert is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel : er wordt een speciale plaats voor hen en de begeleiders gereserveerd.

Het concert wordt georganiseerd door Rosalie en Anton Euren ten behoeven van “Stichting Vrienden van het Hospice De Volckaert” Kom met familie, vrienden of kennissen en geniet van de voor Nederland unieke klanken van dit koor.“Het gaat niet om het verlengen van het leven, maar om de hoogst haalbare kwaliteit ervan”

Toegangskaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij Cigo Looiersplein in Dongen of te bestellen via bestellen@concert-ebkk-dongen.nl Voor meer informatie zie www.concert-ebkk-dongen.nl.

Het hospice is een plaats waar mensen in de laatste fase van hun leven de intensieve zorg krijgen die nodig is, als dat thuis niet meer kan. Een team van vrijwilligers en professionals staat 24 uur per dag klaar om zorg te verlenen en een luisterend oor te bieden. De Stichting ondersteunt het vrijwilligerswerk in het Hospice door een deel van de kosten te dragen. Dit zijn de kosten voor werving, selectie, opleiding en professionele begeleiding van de vrijwilligers. Daarnaast streeft de Stichting ernaar zaken te bekostigen die belangrijk zijn om van het hospice een gastvrije locatie te maken.


Anton en Rosalie Euren zouden het fantastisch vinden als de kerk op zaterdag 22 december vol stroomt met betrokken, muziekminnende mensen die de stichting een warm hart toedragen. U bent van harte welkom en danken u bij voorbaat voor uw bijdrage aan dit voor Dongen  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5069

Een dubbel blues programma in Dongen.

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, september 25, 2018 16:42:06

Een dubbel blues programma in Dongen.

Blues Promotion Dongen presenteert een dubbel blues programma met de uit de Verenigde Staten afkomstige duo Joe Filisko & Eric Noden en uit Finland The Tomi Leino Band.

Joe Filisko & Eric Noden, voor degene die nog nooit van Joe Filisko gehoord hebben is hier een opfrisser, maar voor de ware mondharmonica liefhebber is hij hun idool. Joe is als ‘harmonica customizer’ wereldbekend. Tal van grootmeesters op dit instrument, zoals Kim Wilson, Jerry Portnoy spelen op door Joe Filisko verbouwde harmonica’s. Alle belangrijke harmonicafabrikanten staan op Joe’s klantenlijst. Hij heeft een complete academische kennis van alle facetten van het harmonicaspel, en beschouwt het als een missie om die om die met alle harmonica lieghebbers te delen. Zelf is hij is hij op muzikaal technisch vlak één van de beste harmonicaspelers wereldwijd. Als hij weer eens op tournee gaat dan is zanger/gitarist Eric Noden zijn buddy. Eric Noden’s gitaarspel is geïnspireerd door de bluesgitaristen uit de 20 en 30er jaren zoals Mississippi John Hurt, Charlie Patton en Gary Davis. Zelf is hij afkomstig van Ohio maar trok in 1994 naar Chicago waar hij in het harde clubcircuit snel zijn weg vond bij de scene aldaar. Tevens is hij een uitstekende songwriter, acteur en een educatieve performer die continue de traditionele blues en rootsmuziek opnieuw uitvindt voor het hedendaagse blues publiek. Joe Filisko & Eric Noden zijn live een ware blues show die niet alleen de sound maar ook de emotionele spirit van een van de belangrijkste invloeden van de Amerikaanse muziek etaleren. Het unieke van de blues is dat dit genre het enige is die de mondharmonica volledig heeft omarmd.persfoto

Tomi Leino Band: Tomi Leino is een blueszanger, gitarist, mondharmonicaspeler en componist uit Helsinki. Hij is een autodidact die al een groot gedeelte van zijn leven naar blues luistert en bluesmuziek maakt. Finland is het land van de 1000 meren maar het telt ook haast even veel bluesbands. Zij toerden niet alleen in de Scandinavische landen, maar waren ook vaak hier in de lage landen te zien, meestal als begeleiders van James Harman, en Mark Hummel. Zij prefereerden deze Finnen vanwege hun oorspronkelijke stijl maar ook als uitstekende muzikanten. Twee jaar terug etaleerden zij dat op hun cd “Hip Shootin’ die als een pareltje beschouwd mag worden, pure downhome blues van het zuiverste water. Tomi Leino, bassist, gitarist Jaska Prepula en drummer Mikko Peltola zoeken het in eenvoud in de muziek. Geen noten poeperij waar je vaak mee overspoeld wordt maar korte doeltreffende solo’s in de dienst van het nummer. Een heerlijke sound die nooit over de top gaat, karig, om dicht bij de sound te blijven. Tomi Leino Band is een straight bluesband, intensief en dynamisch, een band die overal best nog een keer mag binnenstappen, bands die de blues levend houden.

Zondag 21 oktober a.s. Zaal open 16.00 Aanvang 16.30

Café-Zaal De Gouden Leeuw st.Josephstraat 107 Dongen Entree 10 euro.

http://www.rootsduo.com/  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5020

GREGORIAANS KOOR DONGEN SUCCESVOL OP HET NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL IN ’S-HERTOGENBOSCH

MUZIEKGeplaatst door internetkrant zo, juni 10, 2018 20:50:02

GREGORIAANS KOOR DONGEN SUCCESVOL OP HET NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL IN ’S-HERTOGENBOSCH

Op uitnodiging van het bestuur van het Nederlands Gregoriaans Festival in ’s-Hertogenbosch heeft het Gregoriaans Koor uit Dongen een korte presentatie gegeven in de Grote Kerk aldaar.

De presentatie verliep vlekkeloos en het talrijk toegestroomde publiek luisterde ademloos naar de verrichtingen van dit bescheiden Dongense ensemble van 8 mannen. Na afloop liet een van de muzikale adviseurs van het Festival weten dat dit Dongense koor er met kop en schouders boven uit stak: ‘goed stemgebruik, mooie koorklank en een afwisselend repertoire’, zo luidde zijn oordeel. Ook andere kerkmusici stonden er verbaasd over dat dit koor zoveel schoons te bieden had.

Persfoto

Met dit optreden op het Nederlands Gregoriaans Festival heeft het Gregoriaans Koor Dongen bewezen zich te kunnen meten met de topkoren uit de Gregoriaanse wereld in Nederland.Hoornist Remon Aarts speelde in de hymne van St. Caecilia een speciale rol met verbindende improvisaties op de hoorn, een muzikale on-gregoriaanse manier van musiceren, dat echter door publiek en vakmusici hogelijk werd gewaardeerd!Het Gregoriaans Koor Dongen bestaat nu bijna 20 jaar en verzorgen éénmaal per twee maanden de Eucharistieviering in de St. Laurentiuskerk. O.l.v. de cantor (zo heet dat in de gregoriaanse kringen) Frans Bullens wordt op twee vrijdagmorgens een uur gestudeerd op de gezangen, de stemvorming, de noten, houding, ademhaling etc. De mannen zijn meestal ook al lid van een ander koor, zoals het St. Laurentiuskoor en het Dongens Mannenkoor.

Wilt u eens aansluiten? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om in het najaar mee te doen met ons project rond de tentoonstelling in de St. Laurentiuskerk. Vooralsnog zingen de mannen in Dongen gewoon door, maar nu op erkend niveau!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4955