DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Jeugdcentrum Klein Dongen Vaart en Oranje Stichting Klein Dongen Vaart Organiseren de 50e WIELERRONDE op Koningsdag

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant zo, april 21, 2019 11:20:46

Jeugdcentrum Klein Dongen Vaart en Oranje Stichting Klein Dongen Vaart

Organiseren de 50e WIELERRONDE op Koningsdag

Het Jeugdcentrum organiseerde in 1970 de eerste wielerronde, op gewone fietsen, voor jong en oud, een echte “acht” over de Vaart en Klein Dongen. Het startschot van deze 1e wielerronde was bij het dorpshuis. Bert in het Groen de eerste voorzitter van het Jeugdcentrum was de wedstrijd commissaris en reed als een echte Jacque Goddet (toenmalig baas van de Tour de France) in zijn open “eend” voorop. Onder begeleiding van politie Hongkoop, op zijn dienstbrommer en een aantal begeleiders van het Jeugdcentrum op de fiets, ging het langgerekte peloton richting

s ’Gravenmoer, over de Dijk naar Klein Dongen. Bij cafe “Klein Dongen” werd er enthousiast aangemoedigd, dit enthousiasme ging zo ver dat politie Hongkoop een emmer slootwater over zicht heen kreeg. De fanatieke supporter moest voor de stoomkosten opdraaien. Via de Fazantenweg, waar door de tuinders ook flink gesproeid werd met de tuinslang, ging het richting Ruiterbaan terug naar Dongen Vaart, door het centrum, langs de kerk en het dorpshuis richting Vogelenzangweg. Via de Vogelenzangweg, de Hoefweg en de Gemeenteweg weer richting de finish bij het dorpshuis. Bij het dorpshuis werden de eerste winnaars en winnaressen gehuldigd. Bij de evaluatie kwam naar voren dat zo’n “acht” over de Vaart en Klein Dongen toch nogal wat risico’s met zich meebracht. Er werd besloten om iets anders te bedenken. Het resultaat was een ronde op de Vaart met een parcours afgezet met dranghekken. De start werd verlegd naar wegenbouwbedrijf Cees van Leijden (nu IkkeMikke van Rob Maas), een ronde over de twee bruggen bij het Dorpshuis en de Vogelenzangweg. We gingen rijden met verschillende leeftijd categorieën en aparte groepen voor jongens, meisjes, dames en heren.Een vriendengroep die thuis waren bij café Panis die op een ludieke manier meededen, was de aanleiding om volgende jaren een Vaartactiviteit (nat pak activiteit) te organiseren na de

wielerronde. Bijvoorbeeld touwslingeren, polsstokspringen, noksjorren enz.

In 1973 kwam de gemeente met plannen om een nieuwe brug aan te leggen ter hoogte van de Wildzangweg, hierdoor waren we genoodzaakt uit te wijken naar het “Vaartcircuit” waar in het weekend de Ovalraces werden verreden, dit was wel spectaculair.

Door de aanleg van de brug ter hoogte van de Wildzangweg konden we een beter te beheren ronde afzetten en keerden we terug naar het centrum.

Halverwege de jaren 80 wilde de gemeente alleen subsidie verstrekken aan officiële oranjestichtingen. Door de oprichting van oranjestichting KDV ontstond de samenwerking tussen de nieuwe stichting en het Jeugdcentrum om gezamenlijk de Koninginnedag activiteiten te organiseren, waaronder de wielerronde.

De wielerronde is al vijftig jaar een traditie in Klein Dongen Vaart. Door de jaren heen heeft bijna iedereen uit ons dorp, ouderen, jeugd en kinderen wel een keer meegedaan aan de wielerronde. In menig huis staat wel een beker of standaardje als bewijs van winst bij een van de categorieën. In de begin jaren gestart met deelnemers van 12 tot 90 jaar (de oudste was 80 jaar), later werden daar de deelnemers van 4 t/m 11 jaar aan toegevoegd. Een aantal jaren hadden we zelfs meer dan 100 deelnemers met zelfs een categorie racefietsen. Door het teruglopend aantal deelnemers boven de 18 jaar in de jaren tachtig werd in 1988 de miniracers aan het deelnemersveld toegevoegd, jongens en meisjes op driewielers, loopfietsen, traptractors e.d. Deze peuters rijden een halve ronde, onder begeleiding van de ouders om te voorkomen dat er een de Vaart induikt. Het startschot en huldiging van de jongste groep wordt traditioneel door de burgemeester verricht.


Door het succes van het parkfeest in Dongen zagen we het aantal deelnemers in de loop der jaren afnemen, vandaar dat we zo flexibel als we zijn, het evenement van de namiddag naar de ochtend hebben verschoven. We hopen nog vele jaren de traditie voort te zetten, maar zijn wel afhankelijk van de betrokkenheid van jullie als inwoners van ons mooie dorp. De blije gezichten van die kinderen die een prijs hebben gewonnen of gewoon lekker hebben mee gedaan, zorgt dat we met veel plezier aan een volgende editie werken. Dus kom met zijn allen op 27 april om 11 uur naar de 50e wielerronde om deel te nemen of aan te moedigen. Na de wielerronde vind de prijsuitreiking plaats in het Jeugdcentrum gebouw waar onder genot van een drankje en een hapje nog wat na gebuurt kan worden.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5149

36e Tractorbehendigheidswedstrijd. Oranjestichting-Klein-Dongen-Vaart

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant ma, april 15, 2019 10:33:54

36e Tractorbehendigheidswedstrijd.

Oranjestichting-Klein-Dongen-Vaart

Al weer voor de 36e keer organiseert de Oranje stichting Klein Dongen Vaart de tractor behendigheid wedstrijd. We waren al een beetje gewend geraakt aan het ponny terrein, maar het toeval wil dat er op 22 april een paarden concours wordt georganiseerd. Geen probleem, want Toon den Boer was bereid om zijn weiland aan de Vogelenzangweg ter beschikking te stellen.


We gaan er weer een gezellige wedstrijd van maken in Klein Dongen Vaart. Sportiviteit, gezelligheid en gezonde rivaliteit staan altijd voorop bij onze Tractorbehendigheid wedstrijd. Een wedstrijd voor dames, heren, veteranen en jongeren. De laatste jaren hebben we veel jeugdige deelnemers, bij de jongeren en de dames. Met de jeugd hebben we de toekomst. Voor ons een extra motivatie om er ook dit jaar, met een aantal nieuwe proeven, weer iets speciaal van te maken.

Dus kom allemaal op 22 april om 12.30 uur naar de Vogelenzangweg. De entree en het parkeren zijn zoals altijd weer gratis.

Deelneming vind altijd plaats met goedkeuring van de organisatie, en deelnemers dienen uiterlijk voor 12.00 uur in te schrijven.

Deelnemers moeten bij hun verzekering melden dat er deelgenomen gaat worden aan een behendigheidswedstrijd.

Deelnemers dienen een geldig tractor rijbewijs of autorijbewijs B van voor 1 juli 2015 te kunnen tonen bij de inschrijving!

Rond 16.15 uur wordt een demonstratie schapen drijven gegeven. Hierna vind de prijsuitreiking plaats en kan de afterparty beginnen.


Voor informatie:

Peter Dankers Harrie Klijs

': 0162-317555 ': 0162-321274

*:peterdankers@ziggo.nl *:hklijs@hotmail.nl  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5144

Knallend programma gepresenteerd bij Partyservice Vermeulen

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant wo, maart 20, 2019 21:19:10

Oranjeparkfestival 2019: extra podium in De Cammeleur

Knallend programma gepresenteerd bij Partyservice Vermeulen

Dongen, , 20 maart 2019 . volle bak op de woensdag in Oosterhout. Op de grens met Dongen. Vooroordelen kun jet het niet noemen, maar er is altijd al wel wat geweest tussen de twee dorpen. Het wordt ook op deze avond weer even aangehaald. Maar bijten doen we 'elkaar' niet. Toch? Vrienden en bekenden ontmoeten onder het genot van een hapje en drankje in een ‘oranje sfeer’; ook dit jaar is het Stichting Oranje Comité Dongen gelukt om de vibe van Koningsdag op te roepen tijdens de programmapresentatie van Oranjeparkfestival . Dit jaar voor dit jaar : 2019. En dat alles, naar inmiddels goede traditie, op een verrassende locatie. Dit jaar viel die eer te beurt aan Partyservice Vermeulen, net over de Dongense dorpsgrens, die de aanwezigen trakteerde op een letterlijk kijkje in de keuken. De gasten genoten van alle lekkernijen terwijl het programma werd ‘opgediend’. Dit jaar met een mooie uitbreiding: een extra podium in De Cammeleur, waardoor een nóg diverser programma tijdens Oranjenacht en Koningsdag wordt aangeboden aan het Dongens publiek.


De Cammeleur: Trotse Partner van het Oranjeparkfestival

Een paar maanden eerder tekenden Stichting Donckhuys en het Oranjecomité een contract waarin de samenwerking bezegeld werd. Directeur Jurgen Jansen van Stichting Donckhuys hierover: “Wij zien deze unieke Dongense samenwerking als een mooie bijdrage aan de programmering van het festival en als een kans om het Dongense publiek ook kennis te laten maken met ons theater.” Voor het Oranjecomité betekent het toevoegen van De Cammeleur aan het festivalterrein een mooie aanvulling op het toch al brede programma. Bas de Jong, voorzitter van Stichting Oranjecomité Dongen, vertelt: “Wij denken dat we hierdoor ook andere Dongenaren aanspreken met onder andere een leuk theaterprogramma.”Teun Aarden, de bekende en nog steeds aan een grandiose cariereire werkende Dongense presentator presenteert na het eten en het gaande 'natje' de gastsprekers. De mooie zaak van Vermeulenpuilt uit haar voegen.de belangstelling van pers en vooral sponsoren is groot.

Ingangen festivalterrein aan Hoge Ham en Wilhelminaplein

Teun Aarden, de bekende en nog steeds aan een grandioze carrière werkende Dongense presentator presenteert na het eten en het gaande 'natje' de gastsprekers. De mooie zaak van Vermeulen puilt uit haar voegen.De belangstelling van pers en vooral sponsoren is groot.

Locatie

De Gemeente Dongen is druk bezig om het centrum te vernieuwen. De eerste aanpassingen aan Park Vredeoord zijn inmiddels gedaan. Het Oranjeparkfestival speelt graag op deze veranderingen in. Daarom verhuist zij de ingangen van het festivalterrein naar de Hoge Ham en het Wilhelminaplein. Hiermee wordt de indeling logischer en wordt er gebruik gemaakt van de nieuwe brede ingang naar Park Vredeoord.

‘Vet op de botten’

Een groots festival organiseren vraagt ook om een grote portemonnee. De vele sponsoren zorgen er elk jaar voor dat een groot deel van de kosten gedekt zijn, maar horeca-inkomsten maken het verschil tussen verlies of winst. Een paar jaar geleden werd er bijvoorbeeld een flink verlies geleden. Afgelopen jaar was het prachtig weer en werden er overuren gemaakt bij de bars. Daarom heeft de organisatie eind 2018 alle verenigingen die de bars bemand hebben, kunnen verrassen met een leuke bonus. Want ook hele goede jaren wil de organisatie samen delen.

Een extra podium in 2019 zorgt ook voor extra kosten voor de organisatie en dat terwijl goed weer (en dus goede inkomsten) niet gegarandeerd zijn. Dit kan het Oranjecomité alleen maar doen als er voldoende geld in kas is. Vooral door de goede editie van 2018 heeft de organisatie voldoende ‘vet op de botten’ om deze uitbreiding te kunnen aandurven.

Programma

Editie 2019 belooft een knaller te worden. Op maar liefst vier podia verdeeld over twee dagen treden meer dan honderd muzikanten en theaterkunstenaars op.

Op vrijdag 26 april, tijdens de Floris’Hand Oranjenacht, staan onder andere ‘Bigband De Uitslaopers’ met Dongen Zingt, DJ-formatie ‘Rave van Fortuin’, tributeband ‘Alaniz Morizzette’ en de high-energy show van het vrolijke en interactie DJ-duo ‘Wipneus & Pim’ op het programma. De avond wordt afgesloten door ‘Rootsriders’, één van de meest succesvolle reggae acts van Nederland met een tribute aan Bob Marley.

Zaterdag 27 april starten de kinderen volgens goed gebruik met het defilé. Vanaf de Volckaert rijden zij met de versierde fietsen naar Park Vredeoord, waar Koningsdag officieel zal worden geopend met aansluitend de leuke kinderact, ‘Paul & Mimmie de Muis Goochel’. Daarna staat het Wilhelminaplein weer vol met luchtkussens en maakt de Nieuwstraat plaats voor de vrijmarkt.

In de middag wordt het Cammeleur theaterpodium gebruikt voor kindertheater met ‘Remco Theater-Kunst’ en stand-up comedians. In het park en in de tent vult een keur aan artiesten het programma, waaronder de Nederlandstalige zanger ‘Raymon Hermans’, in 2018 nog genomineerd voor een BUMA NL Award, de hilarische stonecoal English-band Stonegood en pop-in-je-moerstaal-band Nederpop All Stars & Erik Mesie. Afsluiter van twee dagen feest is de band Cookies And Cream, een gezelschap showbeesten dat een verbluffend optreden vol geweldige muziek, prikkelende grooves en DJ-tunes zal neerzetten.

Dank

Natuurlijk kan een festival niet bestaan zonder hulp, veel hulp. De organisatie mag ook dit jaar weer rekenen op de vele handen van commissies, vrijwilligers en behulpzame verenigingen. Fantastisch dat zij elk jaar weer klaar staan! Ook de leveranciers, waaronder alle horecaondernemers die zorgen voor de invulling van het eetplein, staan weer paraat. En tenslotte is de onmisbare bijdrage van alle sponsoren ook dit jaar weer fenomenaal. Alle voortekenen zijn gunstig voor een fantastisch Oranjeparkfestival 2019!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5128

DE GROTE OPTOCHT IN DONGENS PEEENRIJK 2019

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant zo, maart 03, 2019 22:31:05

Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

DE GROTE OPTOCHT IN DONGENS PEEENRIJK 2019

De optocht was groot, leuk ,vooral leutig en zeker gereden , gelopen en gedweild bij goed weer. Wonder boven wonder bleef het droog en dat bij een aangename temperatuur en ondanks de sombere weesverwachtingen. Dongenaren en mensen van ver daarbuiten bewonderden de vele groepen, wagens en individuelen en volgden hen in de drukke straten van voornamelijk het centrum . Con Loomans zorgde weer voor leuke en mooi beelden vanuit het onvolprezen ideeënrijkdom. Gerry Pieren leidt je rond tussen de leut door Minstens drie kwartier genieten van al dat schoons!
De tweede video bevat een LIVE -versie die opgenomen is bij de start van de optocht door Rinus Krijnen. Deze video is opgenomen met twee camera's


De uitslag van de optocht vind je hieronder


Groepen
Wagens


Individuelen

Waor is dun optocht uitslag : (van de Dongenaren zelf dus)Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

KINDEROPTOCHT DONGEN 2019 GEWELDIG LEUK !

Het hing er maar helemaal aan af of de optocht wel door zo gaan in Peeënland. 's morgens bracht het KNMI maar weinig goede weerberichten. Code geel werd zelfs aangekondigd. Maar zoals het nog al eens een keer het geval is ; het weer verbeterde zich goed in de loop van de dag. De organisatie gaf groen licht op een tijdstip waarbij dat nog goed kon en iedereen zich nog goed kon voorbereiden. Een gezellige en grote stoet trok door het dorp met aan de kant óók vrolijke én veel mensen. De video werd gemaakt door Jan Verdaasdonk. Ook hier te zien evenals de uitslagen

https://youtu.be/nPzOPu-YGBA

Het geluid bij deze film is (vooral) in het begin niet helemaal wat het zijn moet. Een technische storing was debet aan dit feit. Sorry voor het ongemak.

De uitslag van de optocht vind je hieronder


Kinderoptocht 2019 (Grote groep)Kinderoptocht 2019 (individuelen)

Kinderoptocht 2019 (kleine groep)


DE LAMPKUSOPTOCHT IN DONGEN 2019

...en we zagen dat het goed was en het werd licht ..De lampkusoptocht in Dongen was één groot feest en het dorp was vol. In deze video een impressie van de traditionele lampkusoptocht in Dongen. Een film van Con Loomans .Geniet van de sfeervolle maar vooral leutige beelden van dit grote Dongense evenement

Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

Foto: Ad Vonk
Testament Manneke Pee 2019

1

Ge leeft er nao toe, hil ut jaor

Mar nog efkes, en dan issut toch echt klaor

We waore in vùrm, deze carnaval

Overal waor we kwame, wassut un geweldig bal

2

Dun 11-11, in de nieuwe Cammeleur

Ut feest was geweldig, tot in de klène uurkes ginge we deur

De Uitslaopers zonge, tis raok vandaog

Dè was ut alle daoge in ut Peejenrijk, we horde gin geklaog

3

Dreke al 44 jaor un peeke, dè is goed gevierd

Dreke dun 44ste en prinses Femke hebbe flink gehost en gezwierd

Saome op pad meej de jeugdraod van elluf

Op de klaanke van Wow ging dè vanzelluf

4

De Straotparade, ut weer zaat gelukkig meej

Volop leut en volop muziek, un genot veur iedere Pee

Bij ut veurspel onze kapelle, ik ben trots op jullie allemaol

Gullie speelt overal ut daak eraaf, op straot, in elke kroeg, in elke zaol

5

Ut sauwelweekend was wir ongekend

Die kanjers barsten van ut talent

De Naagtburgemister was uitèndeluk nummer één

Ut was un weekend uit duizende, zo ziede dur geenéén

Ok de jeugd van ut Peeënrijk schitterde volop

Peeënrijk’s got talent: die middag was in één woord TOP

6

De lintjesregen op vrijdagavond

Waor menig Peej en Peejerin, in ’t zonneke stond

De raodsvergaodering was wir laache geblaoze

de kwaliteit van de partijen blèft mij elke kir wir verbaoze

7

De carnavalsmis, niks is vùrmvast

Effe bezinne, dè is ok wè in ut carnavalsprogramma past

De optochte, ut publiek genoot wir van elke meter

Un diepe buiging veur alle deelnemers, jullie maoke de optochte beter en beter

8

Hofkapel de Peeënstaampers, 2 daoge meej oos op pad

Binnekome meej de thb en ut winnende liedje, hoe hirluk is dat

Jeugdhofkapel Wow, 6 jaor as jeugdhofkapel

Ik ben zo trots as un pauw, mar dè wete jullie vast wel

9

Veur Horeca Dongen was ‘t hard werreke

Mar wè was ’t gezellig, dè konde goed merreke

CV’s, Kapelle, Pee en Peejerin

Jullie maoke ’t fist groot, daor ligt ‘t begin

10

Munne hofhouding, wè un werk hebbe jullie verzet

Ut wor wel us vergete, mar ontzettend veul daank veur jullie inzet

Adjudaant Han, ok dees twidde jaor aon mij zij

Ik kan me gin betere adjudaant wense en dè maokt mèn blij

11

Peeën en Peeërinnen, ut is veurbij, ut is gedaon,

Wè waore in vùrm, en dèrrum zal ut carnaval in ut Peeënrijk altij blève bestaonDongenhomespot.nl dankt eenieder die meewerkte aan het tot stand komen van de verslaggeving rond het carnavalsgebeuren dit jaar.

We noemen : Gerry Pieren , Con Loomans, Jan Verdaasdonk, Kees Willemen , Rinus Krijnen, Ad Vonk, Stichting Peeënstekers ,Piet Eelants en iedereen die niet wil genoemd worden...  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5121

Grote waardering voor buitengewoon grappige raadsleden van plaatsvervangende raad

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant za, maart 02, 2019 22:48:05

Buitengewone carnavaleske raadsvergadering amuseert volle 'tribune'

Grote waardering voor buitengewoon grappige raadsleden van plaatsvervangende raad

Dongen, 2 maart 2019. Als er een motie ingediend zou kunnen worden die gaat over het voortzetten van de traditie van de jaarlijkse buitengewone raadsvergadering, zou die op voorhand unaniem worden aangenomen. Het indienen ervan is dus overbodig. Deze niet boute stellingname geldt zeker voor de prestaties van de fracties die zitting hadden in de raad der zotheid vandaag.Dit is verreweg een van de leukste carnavalsonderdelen die Dongen kent. Jammer dat maar een beperkt aantal mensen dat aan den lijven kunnen ondervinden. Ter vergadering werd al een iets te verborgen voorstel geuit dat de plaats waar dit gebeuren zou plaats moeten vinden elders op de Hoge Ham volop ruimte biedt. In de vergadering werden de leden van het college, misschien wel als nooit te voren carnavalesk te kakke gezet. Dat kan en mag dan en is soms op het randje. De Boerenpartij deelde brillen en een lange neus uit voor alle 'raadsleden en het aanzittende college 'om iedereen en ook de neuzen dezelfde kant te laten uitkijken'. De fractie 'Tevrede' liet wethouder Vullings een schilderij afmaken dat daarna helemaal VVD-blauw was. Groen-Links en Oranje ' bewees middels in op hoogstaand niveau gebrachte eerste termijn, dat het echte Dongense DNA alleen terug te vinden is in de hartjes en zieltjes van de Dongenaren.De 'twijfelpartij ' stelde in een 'motie-achtige toonzetting dat de leden van het college maar eens een bijbaantje zouden moeten gaan zoeken om het vertrouwen in elkaar te vergroten. Rolf zou zijn ervaring kunnen vergroten met het 'Auto- maatje, Bea kan terecht op de Volckaert als beginnend kinderoppas , Rene kan aankloppen bij Pukkemuk als tuinmanneke en Marina wordt tijdelijk antistresstherapeute op het gemeentehuis. De partij van de Waarheid wou de proef op de som doen. Liegen collegeleden wel eens was de vraag .De vragen waren moeilijk en de antwoorden ook. Een heuse leugendetector bracht uitkomst en de waarheid aan het licht.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5120

Optochten Peeënrijk Carnaval 2019

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant wo, februari 20, 2019 08:33:31

Optochten Peeënrijk Carnaval 2019Ook dit jaar trekken er met Carnaval weer drie optochten door ons schôn en onvolprezen Peeënrijk. De Grote Optocht en Lampkesoptocht staan in het teken van het Carnavalsmotto “We zen in Vurm”. Het thema voor de Kinderoptocht is “Dreke, al 44 jaor un Peeke”. In dit artikel vind je informatie over de diverse optochten

Belangrijke informatie voor het inschrijven voor optocht(en)

Op zaterdag 2 maart tussen 11.00-12.00 uur kan bij Jansen & Jansen voor het laatst ingeschreven worden door deelname als groep of individueel. Hierna kan er niet meer worden ingeschreven! Dit geldt voor zowel de Grote Optocht als óók voor de
Foto: Ad Vonk

Intocht

Zaterdag 2 maart is de dag van de Intocht. Om 14.00 uur word bij het gemeentehuis de Peeënvlag gehesen en er vindt de onthulling plaats onder het luid gezang van het Peeënlied. Daarna gaat de stoet voor de kranslegging naar de beeldengroep bij “Ut Swingende Sportpaleis” (de Cammeleur). Aansluitend vindt tijdens de buitengewone raodsvergaodering in (besloten Carnavals sfeer) de sleuteloverdracht plaats.

Grote Optocht

Zondag 3 maart is de dag van de Grote Optocht. Wagens, groepen en individuelen trekken aan het publiek voorbij en laten hun prachtige creaties zien. Het wordt voor zowel de deelnemers als voor het publiek weer geweldig genieten! Deelname aan de optocht staat open voor alle inwoners van Dongen.

De optocht start om 13:30u bij de rotonde van de Deken Batenburgstraat en gaat vervolgens via de St. Josephstraat, Hoge Ham, Gasthuisstraat, Kardinaal van Rossumstraat, Tramstraat naar het Wilhelminaplein. Prins Andreo LX en zijn gevolg nemen defilé af bij de start van de rotonde aan de Deken Batenburgstraat en zullen vervolgens achter de optocht aansluiten met de Prinsenwagen. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats in “Ut Swingende Sportpaleis” (de Cammeleur).
Foto: Ad Vonk

Kinderoptocht

Maandag 4 maart start de Kinderoptocht om 13:30u vanaf het Wilhelminaplein. Onze toekomst voor de Grote Optocht, toont hun creaties en kunsten aan het publiek. Het wordt weer een prachtige en bont gekleurde stoet door het centrum van ons Peeënrijk.

Maak jij iets leuks voor de optocht op school, dan kan je daarmee natuurlijk ook meedoen aan de kinderoptocht op maandag. Inschrijven is voor de kinderoptocht t/m zaterdag 2 maart tot 12.00 uur tijdens het nummers voor de optochtvolgorde ophalen mogelijk.

Het inschrijfformulier voor de kinderoptocht vind je op www.peeenstekers.nl Deelname is mogelijk voor alle kinderen uit Dongen t/m 12 jaar.

De route trekt vanaf het Wilhelminaplein, via de Tramstraat, Kardinaal van Rossumstraat, Hoge Ham en de Dr. Willem Dreeslaan terug naar het Wilhelminaplein. Na afloop van de Kinderoptocht zal Prins Dreke de 44e samen met zijn Prinses Eva alle prijswinnaars bekend maken in de “Ut Swingende Sportpaleis” (de Cammeleur).

Lampkesoptocht

Dinsdagavond is het weer volop spektakel in het Peeënrijk tijdens de Lampkesoptocht. De straatverlichting wordt gedoofd en de deelnemers aan de optochten voegen met verlichting een extra dimensie toe aan hun prachtige creaties. Ook dit jaar zal een prachtig verlichtte stoet weer voorbijtrekken aan het massaal toegestroomde publiek uit ons Peeënrijk en ver daarbuiten.

De lampkesoptocht start dinsdag 5 maart om 20:00u in de St. Josephstraat ter hoogte van de torenspits en trekt door de Hoge Ham, Gasthuisstraat, Kardinaal van Rossumsstraat, Tramstraat naar het Wilhelminaplein. Parkeergelegenheid kunt u vinden op de parkeerplaatsen van de Jumbo en voetbalvereniging Dongen aan de Mgr. Schaepmanlaan of bij verpleeghuis De Volckaert aan de Dongepark 1.

Wilt u er rekening mee houden dat stichting de Peeënstekers een collecte houdt om het openbaar carnaval in Dongen in stand te houden. Dus neemt u wat extra klein geld mee voor uw bijdrage.

Datum Evenement

zaterdag 2 maart 2019

Intocht Hoge Ham t.h.v. het Gemeentehuis en Cammeleur 14:00u – 15:00u

zondag 3 maart 2019

Grote Optocht Deken Batenburgstraat, Hoge Ham, St. Josephstraat, Tramstraat, Wilhelminaplein 11:00u – 17:00u

maandag 4 maart 2019

Waogetjeskèkmèrrege: Wilhelminaplein 11:00u – 12.30 u

Kinderoptocht start op het Wilhelminaplein 11:30u – 17:00u

Kinderoptocht Dr. Willem Dreeslaan, Hoge Ham, Tramstraat, Wilhelminaplein 11:00u – 17:00u

dinsdag 5 maart 2019

Lampkesoptocht Wilhelminaplein 17:00u – 22:00u

Lampkesoptocht Hoge Ham, Julianastraat, St. Josephstraat, Tramstraat, Wilhelminaplein met aansluitend het “Pee verbranden” 19:00u – 22:00u

Woont of werkt u langs de route van de Lampkusoptocht? Wilt u dan uw verlichting op dinsdagavond doven. Daarmee wordt de Lampkesoptocht een nog groter spektakel!

Veel plezier en leut!


Kom met Carnaval kijken naar de optochten om die goede sfeer te proeven en die geweldige creaties van de deelnemers voorbij te zien trekken. Zowel deelnemers als publiek, veel plezier en leut tijdens die geweldige optochten van ons schôn en onvolprezen Peeënrijk.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5114

Grote drukte en stevige grappen bij leutige sauwels. Oppersauwelaar Bart van Kerkhof

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant ma, februari 11, 2019 10:05:09

Grote drukte en stevige grappen bij leutige sauwels.

Oppersauwelaar

Bart van Kerkhof

Foto : Piet Eelants

Bart van Kerkhof, Trea van Kuijk, Tom Mijnders, Rob Verkooijen, Josine Severijns, Erwin van Empel en Huub Holzken bezorgden het aanwezige publiek twee avonden opvallend naar boven staande mondhoeken. Bijna alle sauwelaars kregen het stempel TUF mee en het college werd gepeperd en gezouten maar raakte zelfs bij het benaderen van het kookpunt niet aangebrand. Zo veel mensen als dat er in de 'Grote' Cammeleurzaal pasten, genoten met volle teugen en zere schuddebuik van rake en goed door de beugel kunnende grappen. Eigenlijk zijn er dit jaar twee sauwelavonden te weinig. De organisatie wilde terecht of niet, niet terug naar vorig jaar qua aantal. De kaarten waren bovendien en helaas op of de zaal was te klein. Naar de echte oorzaak wordt nog gezocht zeg maar. De Cammeleur zelf ging ook door de mangel. De Naagtburgemister ( Bart van Kerkhof ) hielp de organisator met het voorstel om ergens in het midden van zijn optreden de eerste twee rijen naar de wc te laten gaan. Bart was goed op dreef, maar ook de andere Peeënlandse woordkunstenaars deden hun voordracht met verve.

Zo was het optreden van Tom Mijnders een circus op zich .Hij vertelde dat zijn moeder eens met hem aan dwergwerpen deed en dat een zekere René (niet de wethouder) eigenlijk in het circus thuishoort. : “Hij maakt als de beste van een mug een olifant”. Trea van Kuijk was van weg geweest terug. Vliegend deze keer 'Hangwang van de vogelopvang' was haar typetje dat vooral door de reacties van het publiek vleugels kreeg. Jammer dat Ludo van Vliet door ziekte verstek moest laten gaan. Erwin van Empel ging er als Kapelaan van Geloven met de publieksprijs van de vrijdagsauwel vandoor. Zou hij echt van zijn geloof zijn gevallen en kon wijlen Fons Jansen echt bij hem in de schijn staan? Bart van Kerkhof is dit jaar zaterdagse publiekslieveling, oppersauwelaar en mag dus de wisselbeker ( wéér en voor de achtste keer) een jaar lang op het dressoir zetten!

Foto: Piet Eelants Foto: Piet Eelants

De presentatie was beide avonden op professionele wijze in handen van Henk Tuijtelaars. De muzikale omlijsting werd vrijdagavond verzorgd door de Duckers.Zaterdagavond werd voor rekening genomen door de hofkapel “de Peeënstampers”.Prins Andreo LX, adjudant Han en hun gevolg, heetten iedereen van harte welkom in “het Swingende Sportpaleis”. De opzet van de avonden werden enigszins in een ander jasje gestoken.Om de zaal alvast een beetje in de stemming te brengen, nam entertainer Piet Reinieren op beide avonden de aftrap. Binnen luttele minuten stond de zaal al op z’n kop en werd uit volle borst meegezongen met enkele bekende liederen.De stemming zat er dus al snel goed in. Vervolgens werd het publiek getrakteerd op een geweldige sauwelavond, waarbij vele bekende Dongenaren op de korrel werden genomen. Ook de Cammeleur en TUF kregen de nodige aandacht.


Foto: Ad Vonk

Bart van Kerhof heeft promotie gemaakt, van "Aart van de A.A." naar Naagtburgemister. Hij heeft op z’n Solex de wethouders gesandwiched meegenomen op een ritje door Dongen.Aan het einde van zijn sauwel wist Bart alle verenigingen te benoemen in een voorgelezen gedicht.

Foto's : Ad Vonk

Tom Mijnders wist de lachspieren weer te prikkelen als "Pukkie van het Piccalilliputercircus".Pukkie is echt een pukkie van amper een meter lang en was zeer fraai uitgedost.Om boven de ton uit te komen moet hij door de hofdames op een hoge kruk geholpen worden om een voor hem “optreden op hoog niveau” te kunnen verzorgen.


Foto: Ad Vonk

Rob Verkooijen wist dit jaar het publiek te boeien met z’n typetje “Expert in kunst en kitch”.Zijn opkomst verliep niet geheel vlekkeloos daar hij al snel lang onderuit ging hetgeen de nodige scherven opleverde en daarom al voetballende (zijn oude droom) met een doos vol scherven het podium te betreden. Met zijn vele woordspelingen wist hij de lachers op zijn hand te krijgen en vertelde hij over zijn leven als expert in kunst en kitch. Ook hij nam een bekende Dongenaar stevig op de korrel en schilderde hem af als “kunstschilder”
Foto: Ad Vonk

Erwin van Empel kwam als Kapelaan van Geloven.Het publiek moest er inderdaad aan geloven toen hij al zegenend de zal betrad.Zijn misdienaartje was wat aan de late kant omdat die nog even moest “pissen”.Na een enkele minuut rende die binnen en ja hoor, “ons Harmke” stond daar.Erwin wist het publiek in beweging te krijgen bij zijn lezingen die hij hield.

Huub Holzken, (debutant) kwam als “Wout en was één jaar getrouwd” Ook Wout hield het niet droog toen hij de zaal binnen kwam, hij wist ook vele bezoekers van een “natje” te voorzien en wist vele “blikken” te vangen Wout vertelde over zijn leven als één jaar getrouwd man.Foto: Ad Vonk

Josine Severijn, ook een debutant kwam als Etenswaore deskundige: Sientje ut Pruufmasjientje.Het publiek werd letterlijk getrakteerd op handen vol snoep om te “pruven” Sientje vertelde over haar leven als etenswaore deskundige, waarin ze ook het nodige heeft meegemaakt.Foto: Ad Vonk

Trea van Kuijk, terug van “even weggeweest”, kwam als Hangwang van de vogelopvang en wist dat ze altijd eerst “netjes” moest voorstellel. Met een bonte stoet aan dieren die de revue passeerden had ze een boeiend verhaal.Jeugdmiddag Peeënrijk Got Talent! Groot succes.

Zondagmiddag 10 februari was de eerste editie van de jeugdmiddag Peeënrijk Got Talent. De zaal van de Cammeleur, wat tijdens carnaval “Ut Swingende sportpaleis” heet, afgeladen vol. De presentatie van de middag was in handen van het bekende duo Tinus & Thieu, zij hebben er samen met de kinderen een waar feest van gemaakt.

Foto: Ad Vonk

Maar liefst 9 acts werden er op het toneel vertoond. Van zang en dans tot playback en sauwel.De volgende deelnemers hebben deze middag hun talenten laten zien

Kaz van Gils heeft samen met zijn vriendjes 2 eigen geschreven nummer gezongen. Lenn Stoop zong het nummer “Leef” van André Hazes en kreeg heel de zaal aan swingen. Noa Stoop en Emma van Loon deden de zaal met hun turn act volledig versteld staan. Rik Broeders wist met zijn playback act van het nummer van Lamme Frans “wij zijn twee vrienden” de zaal helemaal mee te krijgen. Levy Panis vertelde in sauwelton een aantal grapjes dit deed hij met zoveel flair dat de hele zaal plat lag van het lachen.


Foto: Ad Vonk

Ook waren er 4 jeugdsauwels: Simon de Jongh met zijn typetje Pastoor Bim Bam Bom wist de zaal te boeien met wat hij als pastoor allemaal moet doorstaan. Jelle Verdaasdonk was als Christje het Toeristje aan het kamperen in de Cammeleur, het was een fijne plaats om te kamperen alleen het toilet is wat moeilijk te vinden. Rik Broeders kwam als Peerke Peeënpiraat en wist met zijn avonturen als piraat de zaal volledig op zijn hand te krijgen. Ook Freek van Baaren ging in de ton en kwam als Peeën Boer, hij had bij een Peeënploeg toch een heel ander idee dan dat een groepje personen zijn die graag carnaval vieren. De zaal ging volledig uit zijn dak bij het zien van al deze geweldige acts.


Foto: Ad Vonk

De deelnemers werden door een deskundige jury voorzien van positieve feedback. Ook vielen er nog prijzen te verdelen. Zo ging Kaz van Gils en Friends er met de prublieksprijs vandoor. Rik Broeders mag zich jeugd-oppersauwelaar 2019 noemen, Jelle Verdaasdonk werd tweede en ging er tevens met de publieksprijs voor de jeugdsauwelaars vandoor, Freek en Simon werden gedeeld derde. Stichting “de Peeënstekers” kijkt terug op een mooie middag en hier zal volgend jaar zeker een vervolg op komen, houd de social media in de gaten!Met Dank aan Ad Vonk en Piet Eelants voor foto's en tekstbijdragen
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5109