DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

DEZE WEEK : Week van de Jonge Mantelzorger 2019

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant di, juni 04, 2019 18:40:30

DEZE WEEK :

Week van de Jonge Mantelzorger 2019

Jonge mantelzorgers staan centraal in de week van 3 tot en met 9 juni. Na het succes van vorig jaar is de Week van de Jonge Mantelzorger uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Met het thema ‘24/7 zorgen’ vraagt Vanzelfsprekend!?, platform voor Jonge Mantelzorgers, samen met 21 gemeentes aandacht voor een vaak ongeziene groep jongeren.

Onzichtbaar

De Week van de Jonge Mantelzorger is een initiatief om het gesprek aan te gaan over en met jonge mantelzorgers. Zij dragen dag en nacht de last van zorg voor een gezinslid. Elk gezin, elke zorgbehoevende en elke mantelzorger is anders. Maar wat jonge mantelzorgers met elkaar gemeen hebben, zijn hun zorgtaken, hun kopzorgen en soms gemis aan zorg en aandacht. De Week van de Jonge Mantelzorger maakt dat zichtbaar door de jonge mantelzorgers en hun belevingen in de schijnwerpers te zetten.

24 uur 7 dagen per week

Voorafgaand aan en tijdens de week draait het om het thema ‘24/7 zorgen’. Mantelzorger ben je altijd, niet alleen als je boodschappen doet, een zusje kalmeert of je ouders medicijnen toedient. Via commercials, posters, ansichtkaarten, een gezamenlijke website, Facebook-pagina en andere social mediakanalen komt dit tot uiting. Elke gemeente vult de Week van de Jonge Mantelzorger verder in met uiteenlopende activiteiten.

Activiteiten

Tijdens de straatspeeldag in De Biezen zal het sociaal werk aanwezig zijn om de bewustwording in gang te zetten en eventueel in gesprek te gaan met kinderen of ouders. In de zomer zullen jongerenwerkers in Dongen aanhaken bij evenementen en in het najaar wordt een activiteit georganiseerd om jonge mantelzorgers de kans te geven iets leuks te doen en hun verhaal kwijt te kunnen.

Deelnemers

Dit jaar nemen de volgende gemeentes deel aan de Week van de Jonge Mantelzorger: Alblasserdam, Best, Boxtel, Brabantse Wal, Breda, Den Bosch, Dongen, Geertruidenberg, Geldrop, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Meierijstad, Middelburg, Nuenen, Son en Breugel, Tilburg, Veere, Vlissingen en Waalwijk. Meer informatie volgt op www.weekvandejongemantelzorger.nl.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5175

Basisschool De Vlinderboom staakt!

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant vr, maart 15, 2019 15:07:26

Basisschool De Vlinderboom (Dongen) staakt!
Dongen, 15 maart 2019. Vandaag blijft het schoolplein leeg. Het bekende geluid van spelende kinderen ontbreekt. In de koffiekamer is er wel koek bij de koffie, maar er wordt vandaag ook gewerkt. Anders en onbetaald. Dat werk bestaat dan uit inhaalwerk of zo vast voorwerken voor maandag als de kinderen weer kunnen rekenen op de volle aandacht van de juffen. Vertegenwoordigers van de plaatste pers zijn aanwezig om de uitleg aan te horen van het waarom. Staken blijkt niet de leukste manier te zijn van leerkrachten van de Basisschool de Vlinderboom om uiting te geven aan hun steeds ingehouden frustraties. Ze willen met hart en ziel hun vak uitoefenen; kinderen taal en rekenen leren. De basis van de toekomst. Er is al wel het een en ander bereikt in hun streven om meer geld en vooral meer ruimte om het mooie vak uit te kunnen oefenen.Het gaat alleen zo langzaam en er zit nog weinig structuur in de genomen maatregelen in Den Haag. Er heerst een algemeen gevoel van ongenoegen. Te hoge werkdruk, te veel kinderen in een klas en moeite om bij ziekte of uitval vervanging te regelen.
De Vlinderboom is de enige basisschool in het dorp waar algemeen gestaakt wordt vandaag . Op andere scholen is er ook actie in meerdere vormen. “Wij staken voor goed onderwijs, nu en in de toekomst. Wij vinden dat het in de politiek ontbreekt aan daadkracht om het toenemende lerarentekort aan te pakken. Nederland is een kennismaatschappij. Van ons wordt verwacht dat we alles uit de leerlingen halen wat erin zit. Dit moeten we wel doen in grote groepen met relatief veel leerlingen die extra individuele aandacht verdienen. Een leerkracht maakt het verschil; kwaliteit heeft een prijs!” de woorden komen van woordvoerster juf Roxanne van Dalen-Peeters en worden in de groep onderschreven

“Het lerarentekort is ook in Dongen een feit” zegt ze. “Op onze school hebben de ouders hier nog niet veel van gemerkt. Wanneer een leerkracht ziek werd, werd dit vaak binnen de school opgelost. De onderwijsassistent, conciërge, administratief medewerker of directeur werd ingezet om de klas die dag op te vangen “. Anderen wijzen op het feit dat wanneer het niet anders kon, leerlingen werden verdeeld over andere klassen of gaf een leerkracht aan twee klassen tegelijk les. Ook komt het voor de de directeur voor de klas staat om bij te springen. Roxanne van Dalen-Peeters denkt dat er op deze dagen geen goed onderwijs is kan worden gegeven. “Dit brandjes blussen helpt op korte termijn natuurlijk wel, maar ook wij zijn een keer uitgeblust “.

Afgelopen week heeft het team van de Vlinderboom een postpakket naar Den Haag gestuurd. Hierin vragen de leerkrachten en leerlingen van De Vlinderboom aan de beleidsmakers in Den Haag te zorgen voor een echte, structurele investering om de kwaliteit en het imago van het onderwijs te verbeteren. “Want we hebben toch écht wel een mooi beroep”! “Wij zijn trots op onze collega’s en onze school. We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt. Maar we komen ook op voor onszelf, onze leerlingen en ons beroep “.

Foto's: Actiemateriaal en de juffen van de Vlinderboom

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5125

41 klimaatstakers op het Cambreur College

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant wo, februari 20, 2019 13:23:25

41 klimaatstakers op het Cambreur College

“Spijbelen is niet echt mijn ding, ik ga de uitleg donderdag echt missen”, schrijft een vwo-leerlinge. Toch kiest zij er met veertig andere havo- en vwo-leerlingen ervoor om op 7 februari naar Den Haag af te reizen.41 lange brieven ontvangen de afdelingsleiders, keurig handgeschreven en met een handtekening van hun ouders. Ze maken zich zorgen. De focus van de Nederlandse regering ligt meer op de sociaal-economische positie van Nederland, te weinig op het verbeteren van het klimaat. We putten de aarde uit, de temperatuur stijgt, de ijskappen smelten, de plastic soep in de oceanen groeit. We moeten sneller van het gas af, de grote vervuilers moeten betalen, we moeten een vleestaks invoeren, het gebruik van groene stroom moet gestimuleerd worden. Wat zure reacties in de media geven aan dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ grote woorden gebruikt, maar zelf bergen afval produceert, shoppen hun hobby is, de eigen rommel niet opruimt en gewoon een dagje vrij van school wil.


Maar ‘de jeugd van tegenwoordig’ bestaat niet. Deze 41 jongeren hebben nagedacht, met hun ouders overlegd, een lange brief geschreven en daarin aangegeven wat zij zelf doen om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Ze eten minder of helemaal geen vlees, verspillen minder warm water door korter te douchen en sommigen zelfs koud, ze scheiden zoveel mogelijk hun afval en stimuleren hun ouders om klimaatvriendelijke maatregelen te nemen. De verwarming gaat een graadje lager, de lichten eerder uit, elektrische apparaten gaan eerder uit. Ze hergebruiken hun spullen of maken gebruik van tweedehands materiaal. Enkele leerlingen verzorgen een moestuintje. Ze zijn blij met de waterpunten op school, waar ze hun eigen flesjes kunnen vullen. Ze gebruiken biologische producten en “de fiets is hun beste vriend”. Bij de komende verkiezingen stemmen zij bewust op een partij die zorg wil dragen voor ons klimaat. THERE IS NO PLANET B. Een van de leerlingen overweegt een studie te doen die hem in staat stelt meer voor het milieu te kunnen doen. De jongste spijbelaars geven aan: “Als we later groot zijn gaan we onze kinderen ook leren hoe ze goed met het milieu moeten omgaan”.

“Het Cambreur College motiveert ons om eigenaarschap te tonen en dit is een uitstekende gelegenheid”, geeft een van de leerlingen aan. Vrijwel allen bedanken de school en geven aan hun schoolwerk serieus in te halen. De dag Den Haag is voor deze leerlingen zeker een goed bestede schooldag geweest, mag het Cambreur met trots vaststellen.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5116

Echtpaar Euren overhandigde flinke gift na concert van beroemd koor aan Hospice De Volckaert

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant do, januari 10, 2019 16:45:16
Stichting Vrienden van het Hospice De Volckaert blij met opbrengst concert EBKK

Er werd van te voren al volop over gepraat. Een heuse gelegenheidswebsite riep mensen in Dongen op om te komen luisteren. In de voorverkoop werden veel kaarten verkocht en aan de kerk zelf niet minder. Het unieke concert op 22 december trok veel aandacht en een volle Laurentiuskerk genoot van de prachtige byzantijnse muziek van het Enschede's Byzantijns Kozakken Koor. Het concert werd georganiseerd door Rosalie en Anton Euren. Zij haalden het internationaal befaamde koor naar Dongen met de bedoeling om deze muziek te te laten horen aan de Dongenaren én ten behoeven van Stichting Vrienden van het Hospice De Volckaert. Het initiatief was voor de jury van de jaarlijkse verkiezing van Dongenaar van het jaar van Dongen.nieuws.nl mede aanleiding om de heer Euren voor te dragen als kandidaat voor die titel.Het concert bracht een mooi bedrag op. Op donderdag 10 januari werd symbolisch een bedrag van € 3250,54 overhandigd aan het bestuur van het afscheidshuis in ons dorp. Voorzitter Frank Knoop was zeer blij met de onverwacht hoge opbrengst van het optreden en dankte daarvoor de Dongenaren die het concert bezochten, maar vooral en op de eerste plaatst het echtpaar Euren die er voor zorgden dat het concert mogelijk werd. Een welgemeend sponsorplaatje werd bij een grote lijst van vrienden van het Hospice toegevoegd

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5084

Prestatieafspraken tussen Casade en Huurdersbelangenvereniging Dongen(HBD)

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant wo, januari 09, 2019 19:34:04

Prestatieafspraken tussen Casade en Huurdersbelangenvereniging Dongen(HBD)


Dongen, 9 januari 2019.Vandaag hebben Woningbouwvereniging Casade en de Huurdersbelangenvereniging in Dongen de Prestatieafspraken 2019 - 2023 ondertekend. Dat gebeurde in gezamenlijk verband. Dongense raadsleden zijn in een raadinformatiebrief op de hoogte gebracht. Prestatieafspraken zijn concrete maatregelen, gebaseerd op de ambities uit de woonvisie ‘Dongen Woont!’ die op 9 februari 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld. In de nieuwe prestatieafspraken wordt allereerst ingezoomd op de jaarlijkse cyclus voor de prestatieafspraken en er wordt teruggeblikt op de eerste versie van de prestatieafspraken en hoe deze hebben bijgedragen aan het uitvoeringsprogramma van de gemeentelijke woonvisie. De prestatieafspraken bieden inzicht in de woningvoorraad van Casade en het woningverdeelsysteem. De thema's betaalbaarheid, duurzaamheid, huisvesting bijzondere doelgroepen en wonen en zorg komen ook nu in de nieuwe afspraken terug en zijn geactualiseerd en soms grotendeels herschreven, op basis van nieuw vastgesteld beleid. De Woningwet 2015 schrijft voor dat corporaties elk jaar voor 1 juli een 'bod' moeten uitbrengen waarin ze laten zien met welke activiteiten ze een (redelijke) bijdrage willen leveren aan de gemeentelijke woonvisie. Samen met de gemeente en de vertegenwoordigers van de huurders wordt het bod vertaald in concrete prestatieafspraken.

Deze krant biedt betrokkenen de mogelijkheid het rapport in haar geheel te raadplegen en te lezen.


tik of klik op documentlogo  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5083

Wijkraad Dongen West 1 zoekt ondersteunende leden

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant di, januari 08, 2019 12:12:42

Wijkraad Dongen West 1 zoekt ondersteunende leden

Wijkraad West 1 Dongen heeft de afgelopen jaren veel inspanning geleverd met betrekking tot de veiligheid, welzijn, leefbaarheid en sociale activiteiten in de wijk West 1. De bestuursleden van de Wijkraad West 1 zijn dan ook blij met de vergroting van betrokkenheid in de wijk. Natuurlijk is een streven om nog meer mensen te betrekken bij de activiteiten van de wijkraad om een groter WIJ gevoel te krijgen. Om dit te kunnen realiseren is de Wijkraad West 1 op zoek naar mensen uit de wijk West 1 die mee willen denken en doen over hun eigen woon/ leefomgeving. Elke 2e woensdag van de maand vanaf 19:30 uur (tenzij anders is aangegeven) heeft de wijkraad een vergadering in EUROPLUS en hier worden zaken die door de bewoners, gemeente of woningbouwvereniging worden aangegeven besproken en een plan gemaakt.
Betrokkenheid van bewoners is hierin van groot belang omdat het om uw directe woon/ leefomgeving gaat.

Werkzaamheden voor de ondersteuning wijkraad West 1 zijn:

• Verspreiden van flyers of een enquête voor activiteiten

• Meedenken aan de reactie aan de gemeente of woningbouwvereniging

• Helpen bij evenementen voor zover u beschikbaar bent (NLDOET, Burendag, Kerstborrel, enz.…)De zaken die met regelmaat terugkomen op de agenda van de wijkraad zijn:

• Toestemming voor de kapvergunning van bomen in uw omgeving • Verkeerscirculatieplannen

• Aanpassingen aan speeltuinen

• Het realiseren van speeltuinen of andere locaties

• Meedenken met plannen van de gemeente

• Buurtpreventie WHATSAPP-groepen (gecoördineerd vanuit de wijkraad) • Verkeersveiligheidsmaatregelen

• Communicatie in het algemeenBent u graag betrokken bij de zaken die in uw leefomgeving spelen en met uw buurtbewoners, meld u dan aan als ondersteuning van de Wijkraad West 1 Dongen op: wijkraad@dongenwest1.nl en/of kom naar de open vergadering van de wijkraad West 1 in EUROPLUS. EUROPLUS is gelegen aan Dunantstraat 28 5101TJ Dongen.  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5082

Leerlingen Cambreur in debat met raadsleden en college

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant vr, januari 04, 2019 10:24:14

Onderdeel van het Programma Jeugd en Politiek.

Leerlingen Cambreur college in debat met raadsleden en college

Praten over een onderwerp kan in huiselijke kring, met vrienden op straat of in de kroeg. Het is dikwijls de plaatst of locatie die de sfeer bepaald of het onderwerp. Vierde- en vijfde -jaars leerlingen Havo en VWO van het Cambreur college hebben zeker al ervaring op dit gebied. Ook onder deze lichting leerlingen zitten toekomstige politici en wie weet ook bestuurders op politiek of ander vlak. Deze jonge mensen durven het in ieder geval aan om in een echte 'politieke omgeving ' in debat te gaan met hun voorgangers op het gebied van leiderschap en politiek. Dat gebeurt in Dongen in de grote hal van het gemeentehuis op maandagavond 28 januari. Dan gaan leerlingen van het Cambreur College in debat met leden van de Dongense gemeenteraad en het college. Het debat begint om 20.00 uur waarbij Dongenaren van harte welkom zijn.Dit debat wordt georganiseerd als onderdeel van het Programma Jeugd en Politiek. Het Lagerhuis Debat Team van het Cambreur College doet op 22 februari 2019 mee aan de provinciale voorronde 'Op weg naar het Lagerhuis' op het Provinciehuis in Den Bosch. De gemeente Dongen heeft het team uitgenodigd voor een uitdagend debat met raadsleden en wethouders als generale repetitie voor deze wedstrijd.

Stellingen

Er zal worden gedebatteerd over 3 stellingen. Per stelling zullen 10 leerlingen plaatsnemen tegenover 10 raadsleden (c.q. steunfractie- c.q. collegeleden). Na elke stelling neemt een nieuwe groep leerlingen en raadsleden (c.q. steunfractie- c.q. collegeleden) plaats. Er zijn verschillende vormen in het debat, een debat met vrije rollen, of juist niet. Tijdens dit debat zal de gespreksleider bij elke stelling aangeven welke groep ‘voor’ en welke groep ‘tegen’ is.

De leerlingen hebben onderstaande stellingen voorbereid. Dit zijn dezelfde stellingen als die de leerlingen oefenen voor de wedstrijd op het Provinciehuis. Na elke stelling volgt een korte reflectie door de jury en de gespreksleider.

1. Er moet een Provinciaal jongerenparlement komen

2. Er moet in Nederland een vaccinatieplicht komen

3. De druk op jongeren om te presteren is te hoog

Jury en gespreksleider

De jury bestaat uit burgemeester Marina Starmans, wethouder Bea van Beers en gedeputeerde Erik van Merrienboer (PvdA). De gespreksleider tijdens de avond is Mark van Rijen, teamleider Communicatie van de gemeente Dongen.

Masterclass debatteren

Voorafgaand aan het debat geeft de heer Erik van Merrienboer, gedeputeerde PvdA, een masterclass debatteren aan de leerlingen. U bent van harte welkom om ook deze masterclass bij te wonen. Gedeputeerde Erik van Merrienboer heeft de portefeuille Ruimte en Financiën. Hij maakt deel uit van het college van gedeputeerde staten, het dagelijks bestuur van de provincie. De Provinciale Statenverkiezingen vinden eenmaal in de vier jaar plaats. De volgende verkiezingen voor de provinciale staten worden gehouden op 20 maart 2019.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5078