DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Trouwen in Dongen, daar zeg je geen nee tegen!

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, februari 14, 2019 15:45:18

Trouwen in Dongen, daar zeg je geen nee tegen!

Binnenkort wordt trouwen in Dongen nóg aantrekkelijker. Er komen nu al veel bruidsparen naar de bijzondere trouwlocaties in Dongen om te trouwen, maar als het aan de gemeente Dongen ligt worden dat er nog meer. Binnenkort start de campagne 'Trouwen in Dongen, daar zeg je geen nee tegen' om meer bruidsparen naar Dongen te trekken.Compleet aanbod

Trouwen in Dongen wordt een complete beleving voor toekomstige bruidsparen. Een warm bad, in het contact én in de vorm van een totaalpakket in samenwerking met ondernemers uit Dongen. De service vanuit de gemeente naar toekomstige bruidsparen wordt intensiever en persoonlijker door een persoonlijke trouw assistent te koppelen aan het bruidspaar. Bruidsparen kunnen via WhatsApp gemakkelijk in contact komen en vragen stellen. Ook krijgt het bruidspaar tips toegestuurd in de vorm van een online magazine. Hierin staan Dongense ondernemers waar bruidsparen terecht kunnen voor bijvoorbeeld een bruidstaart, catering, een feest of visagie.


Herkenbaarheid

Om te zorgen voor herkenbaarheid is een logo ontwikkeld die in alle communicatie terug gaat komen. Trouwen in Dongen krijgt op deze manier een gezicht en dit wordt gedaan onder de noemer '#yesIDOngen: Trouwen in Dongen, daar zeg je geen nee tegen'.


14 april: ondernemers gezocht!

Op 14 april is de landelijke Open Top Trouwlocatie Route. Hier doen altijd enkele locaties in Dongen aan mee. Deze dag gaat het gemeentehuis ook open en krijgen toekomstige bruidsparen te zien wat Dongen op het gebied van trouwen te bieden heeft. Ben jij een Dongense ondernemer die zich graag wil presenteren tijdens deze dag? Meld je dan aan via het formulier op dongen.nl/trouwenindongen.
Aanleiding

Bruidsparen komen graag naar Dongen om te trouwen. Dat blijkt in ieder geval uit de cijfers van de laatste jaren. Een aantal jaar geleden voltrok de gemeente Dongen gemiddeld 80 huwelijken per jaar. Inmiddels zijn dat er 220 per jaar. Voor een relatief kleine gemeente als Dongen zijn er heel bijzondere trouwlocaties, variërend van een kerk ruïne, een Vlaamse schuur tot een brouwerij. Bruidsparen komen uit Dongen, omliggende gemeenten, maar ook uit bijvoorbeeld Maastricht, 's-Hertogenbosch of Haarlem. Een goede reden om het gehele proces rondom trouwen eens onder te loep te nemen. Conclusie: we doen het hartstikke prima, maar er is altijd verbetering.


Liefdemoetjevieren_Babet Trommelen. Fotografie: Oude Kerk Dongen

Blijf op de hoogte

Ga je trouwen in Dongen en wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg dan het instagramkanaal @yesidongen en de Facebookpagina van de gemeente Dongen. Ook kun je www.dongen.nl/trouwenindongen in de gaten blijven houden.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5112

Raad van State verklaart beroep ongegrond Groen licht voor ontwikkeling Heuvel 15 in Dongen

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, februari 13, 2019 19:26:55

Raad van State verklaart beroep ongegrond

Groen licht voor ontwikkeling Heuvel 15 in Dongen

Dongen mag gaan bouwen en verbouwen aan de Heuvel 15 in het kader van van herbestemming en ontwikkeling van de voormalige leerlooierij en het aangrenzend terrein . Woensdag 13 februari heeft de Raad van State het beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan ongegrond verklaard. Daarmee is de gerechtelijke procedure ten einde en is het bestemmingsplan, dat voorziet in de realisatie van maximaal 23 woningen, onherroepelijk geworden.Afbeeldingen via de gemeenste Dongen
Boven : zo ziet het complex er straks uit
Daaronder : Een luchtfoto van de huidige situatie


Op 8 maart 2018 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan Heuvel 15 vast. Dit bestemmingsplan voorziet in de verbouw van de voormalige leerlooierij tot woningen en de bouw van grondgebonden woningen op het aangrenzend terrein. Tegen het vaststellingsbesluit was door een omwonende beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan zou voorzien in te veel woningen en de invulling zou afbreuk doen aan het historisch karakter van de Heuvel. Ook waren er bezwaren tegen de verkeersafwikkeling op de Heuvel en de ligging van de parkeervoorzieningen.

Uitspraak

Op 13 februari heeft de Raad van State het beroep tegen het bestemmingsplan ongegrond verklaard. De Raad van State is van oordeel dat de gemeenteraad alle betrokken belangen goed en zorgvuldig heeft afgewogen. Het bestemmingsplan is in overeenstemming is met de provinciale Verordening ruimte en de gemeentelijke Structuurvisie Dongen 2020.

Aangetoond is dat het plan bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit, waarbij met de aspecten archeologie en cultuurhistorie zorgvuldig rekening is gehouden. De Raad van State stelt dat de beoogde woningbouwontwikkeling ervoor zorgt dat het monumentale gebouw midden in de kern van Dongen behouden blijft. De nieuwe invulling beschouwt de Raad van State als minder belastend voor de omgeving, omdat de bedrijfsbestemming wordt gewijzigd naar een woonbestemming.

Ten aanzien van de verkeersaspecten en de ontsluiting van de parkeerplaatsen concludeert de Raad van State dat sprake is van een goede ontsluiting. De straten waarop kan worden ontsloten kunnen een toename van gemiddeld 153 motorvoertuigen per etmaal aan. Daarbij is het oordeel dat de totale verkeerstoename niet leidt tot onaanvaardbare overlast of knelpunten in de verkeersafwikkeling.

Uitvoering bestemmingsplan

Met de uitspraak van de Raad van State is de gerechtelijke procedure ten einde en is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. De ontwikkelende partijen, Profero Vastgoed en Cornelis Huygens Projectontwikkeling, gaan nu verder met de ontwikkeling en uitvoering van hun bouwplannen. Naar verwachting begint in het najaar de restauratie van de looierij.

Reactie wethouder

Wethouder Bea van Beers (Ruimtelijke ontwikkeling): “De uitspraak van de Raad van State maakt duidelijk dat de ontwikkeling een passende invulling is voor deze locatie. Hierdoor kan, met respect voor de omgeving, een bijzonder rijksmonument voor Dongen worden behouden en kan nieuwbouw worden toegevoegd."  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5111

Mooie opbrengst voor 'Eet met je Hart '

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, februari 13, 2019 15:35:04

Mooie opbrengst voor 'Eet met je Hart '

Burgemeester Starmans : "zonder sponsors kan het niet “


'Eet met je Hart' is een landelijk stichting die in Dongen geleid wordt door Lisette Veenstra – Goos. Zij was een van vrijwilligsters die vandaag het bedrag bekendmaakte dat vorig jaar is opgehaald tijdens de campagne van de stichting onder de vele etentjes die plaatsvonden in de Dongense restaurants. Hierbij wordt gasten gevraagd één Euro te schenken aan 'Eet met je Hart'. Dat geld wordt gebruikt om vooral eenzame mensen in Dongen gezellige tijden mee te laten maken waardoor die eenzaamheid even vergeten kan worden. Lisette zei blij te zijn met de opbrengst van € 2860,86 die daarbij werd opgehaald. Veenstra vertelde dat Dongen de elfde gemeente in ons land was die in 2016 begon met de jaarlijkse actie en dat nu reeds in 28 gemeenten een afdeling bestaat. Dongen begon met vier deelnemers en telt nu zo'n 90 mensen die zich hebben aangesloten,De afdeling dogen wil graag doorgroeien naar minstens 200 deelnemers. Er is volgens Lisette Veenstra – Goos veel behoefte aan onder eenzame Dongenaren. Tijdens de gezellige bijeenkomsten worden vriendschappen gesloten. Burgemeester Starmans was verheugd over de opbrengst en staat achter de organisatie die inderdaad veel vriendschappen onder de deelnemers opbrengt. Ze zei blij te zijn met die restaurants die de actie graag en van harte sponsoren. “ Die zijn ook echt nodig; zonder hen kan het niet “ aldus de burgemeester die graag tijd vrijmaakte voor deze alweer gezellige bijeenkomst.

Deelnemende restaurants :

Cafe de gouden leeuw, Café Gasterij Den Hamse Bok, Cafetaria LEFCafetaria, Eethuis Van Holst,Eetcafé Janssen & Janssen,Eetcafé-Zaal 't Karrewiel, Spijs en Ijs,Brasserie-Restaurant Winkk,Nieuw China Dongen,De Cammeleur,Restaurant SED Samen Eten en Drinken,Brasserie De Drie Vissen, (Nu DongensGenieten) Eetcafe trefpunt,Café de Salamander en Eetcafé De Herberg  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5110

Excursie provinciehuis Den Bosch met bk4

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, februari 07, 2019 15:22:15

Excursie provinciehuis Den Bosch met bk4

Op maandag 4 februari (bke4a) en dinsdag 5 februari (bkz4a en bkz4b) vertrokken onze vierdejaars leerlingen van gebouw B ’s ochtends vroeg naar Den Bosch voor een bezoek aan het provinciehuis in Den Bosch.Na een korte rit (er was gelukkig geen file!) kwam 'Dongen' aan bij het grote gebouw van de provincie Noord-Brabant. Daar mocht de delegatie van het Cambreur College meteen plaats nemen in de officiële statenzaal, waar ProDemos een interessante en leuke opdracht had voorbereid. Eenmaal comfortabel zittend in de zetels van de statenzaal, met voor iedereen een interruptiemicrofoon voor zich, kreeg men te horen dat er een politieke partij moest worden opgericht , waarbij vier standpunten moesten genoteerd worden waar graag aan wordt gewerkt werken in onze provincie. Uiteraard moest de partij een toepasselijke naam en slogan krijgen!
Vervolgens moest een standpunt verwerkt worden in een wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel werd door iedereen ingediend met als taak: overtuig de andere partijen om voor het wetsvoorstel te stemmen. Met behulp van argumenten maakten de Dongense ‘politici’ veelvuldig gebruik van de interruptiemicrofoon! Kritische vragen werden gesteld, zodat precies duidelijk werd hoe het wetsvoorstel eruit kwam te zijn. En er moest gelobbyd worden!De ‘Partij voor de Jongeren’ en ‘Partij voor het Platteland’ hadden succes: zij wisten hun tegenstanders te overtuigen en mochten hun plannen ‘uitvoeren’. Na afloop was er tijd om selfies te maken in de statenzetels of achter de katheder. Tot slot volgde een interview met een statenlid, dat alle details kon geven van het werk in de provincie.Na het bezoek aan het provinciehuis volgde wat vrije tijd in het centrum van Den Bosch, waar de mogelijkheid was om een foto te maken van de Sint Jan of natuurlijk een echte Bossche Bol te eten.Na tevens een geslaagde middag was de conclusie helder: politiek is heus niet zo saai als het soms klinkt, integendeel zelfs!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5108

Start voorbereidingswerkzaamheden N629 fase 1 vanaf deze week

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, februari 07, 2019 13:13:50

Start voorbereidingswerkzaamheden N629 fase 1 vanaf deze week

Dongen, Oosterhout , 7 februari 2019. Nadat Op 9 januari 2019 de provincie Noord-Brabant en aannemer Heijmans het contract getekend hebben voor het aanpakken van het deel van de N629 tussen Oosterhout en Oosteind en de aansluitingen op de A27 bij Oosterhout, begonnen deze week de voorbereidende werkzaamheden op het grondgebied van Oosterhout.
Nauwelijks overlast

Aannemer Heijmans gaat nu het referentie-ontwerp van de provincie nu verder in detail uitwerken. Daarvoor is ongeveer een half jaar voor nodig . Daarna kan de schop de grond in. De provincie en de aannemer zullen na de meivakantie (dus ruim voor de start van de werkzaamheden) een informatieavond organiseren waarin uitgebreid geïnformeerd wordt over wat er wanneer gaat gebeuren. Er staan inmiddels piketten ( gekleurde houten paaltjes)De aannemer gaat beginnen met het uitvoeren van onderzoeken naar onder andere de grondkwaliteit, bodemgesteldheid en archeologie. Deze gegevens heeft de aannemer nodig om zijn ontwerp verder uit te kunnen werken, af te stemmen met de betrokken stakeholders en de benodigde vergunningen aan te vragen. De onderzoekswerkzaamheden veroorzaken niet of nauwelijks overlast voor de omgeving en het verkeer zo verzekert de provincie

Sloop

Naast het verzamelen van gegevens wordt ook gestart met de sloop van een leegstaande woning aan Ter Horst 24 en het rooien van bomen die verwijderd moeten worden voor de sloop van de woning en de aanleg van de weg. De woning aan Ter Horst 22 zal ingericht worden als tijdelijk projectkantoor voor de aannemer en provincie. De aannemer zal alle bomen compenseren, die gekapt moeten worden voor de realisatie van de eerste fase van het project N629. Om de bomen op de carpoolplaats te kunnen rooien kan 1 á 2 dagen niet geparkeerd worden op de carpoolplaats. Verkeer zal daar tijdig op geattendeerd worden via een informatiebord bij de carpoolplaats. Na het kappen van de bomen is de carpoolplaats weer beschikbaar.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5107

Aanvang werkzaamheden Wilhelminaplein

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant di, februari 05, 2019 13:40:35

Aanvang werkzaamheden Wilhelminaplein

Informatiebijeenkomst op 13 februari

Het centrum van Dongen is volop in beweging. Na de metamorfose van de Hoge Ham en het Looiersplein én de realisatie van De Cammeleur, zijn in 2019 het Wilhelminaplein, Park Vredeoord en de parkeerplaatsen op het Looiershof aan de beurt. Op woensdag 13 februari is er van 20.00 tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst over het eerstvolgende deelproject Wilhelminaplein. Locatie: zaal 2 van De Cammeleur, Hoge Ham 126. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar.De bevrijdingskapel nabij het Wilhelminaplein
Foto : Adriaan Raesen


Op dinsdag 12 maart begint de volgende fase in het centrumgebied: de herinrichting van de straten rondom het Wilhelminaplein. Tot 5 juli (2019) worden de straten rondom het plein (inclusief een deel van de Nieuwstraat) en het parkeerterrein opnieuw ingericht. Na de zomer volgen het grasveld van het Wilhelminaplein en Park Vredeoord. De werkzaamheden worden zo gepland dat evenementen zoals het Oranjeparkfestival en de Zomerspelen gewoon door kunnen gaan.

Tijdelijke omleiding

Van dinsdag 12 tot en met vrijdag 22 maart is het kruispunt Nieuwstraat-Wilhelminaplein-Looiershof afgesloten voor verkeer. Het Looiershof blijft bereikbaar via de Zuivelstraat en de Hoge Ham. Het eenrichtingsverkeer op de Hoge Ham tussen de Dr. Willem Dreeslaan en de Biezen wordt tijdelijk omgedraaid. De weekmarkt op maandag 18 maart wordt tijdelijk naar parkeerterrein Binnenhoven (nabij de Aldi) verplaatst. Tijdens de andere fases kan er altijd langs minimaal één zijde van het Wilhelminaplein gereden worden. Gedurende de werkzaamheden blijven er parkeerplaatsen beschikbaar, maar minder dan gebruikelijk.


Communicatie met omwonenden

Wie op de hoogte wil blijven van het project, kan zich aanmelden voor de WhatsApp-verzendlijst. Voeg telefoonnummer 06 - 21817973 toe en meld u aan om updates te ontvangen en vragen te stellen. Meer informatie over deze service staat op: www.dongen.nl/whatsapp

Meer informatie en contact

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met projectleider Arnoud voor de Poorte via 14 0162 (centraal nummer gemeentehuis), per e-mail via: realisatiebeheer@dongen.nl of kijk op www.dongen.nl/werkzaamhedencentrum.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5105

Ontmoetingsruimte 't Palet kan misschien gewoon open blijven

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant di, februari 05, 2019 10:10:38

Een vrijwilliger die beschikt over 'coördinerend leiderschap' kan reddende engel zijn
foto: Adriaan Raesen


Ontmoetingsruimte 't Palet kan misschien gewoon open blijven

Er is een grote kans dat ontmoetingscentrum 't Palet aan de Tooropstraat in Dongen open blijft voor culturele– en andere activiteiten. Met steun van de Wijkraad West2 zijn er op dit moment ontwikkelingen gaande die het voorgenomen besluit van woningbouwvereniging Casade, de eigenaar van het gebouw,die plannen had de ruimte binnen afzienbare tijd te sluiten, zouden kunnen keren. Daarvoor is wel actie nodig die leiden tot het aanwerven van enkele vrijwilligers die een begeleidende rol kunnen spelen bij de activiteiten van clubs en verenigingen die gebruik willen gaan maken van de ruimte. De groepen die 'thuis' zijn bij 't Palet zorgen meestal zelf voor de voorwaarden en materialen voor hun activiteiten. Eén vrijwilliger die beschikt over coördinerend leiderschap met verantwoordelijkheidsgevoel is het eerst nodig om de boel draaiende te houden. Te denken valt aan een persoon die ook wat af weet van financiële zaken vanuit bijvoorbeeld het verenigingsleven en bovendien een 'bruggenbouwer' is . De twee huidige vrijwilligers, mevrouw Lenie de Bont en de heer Frans Akkermans zouden al heel goed geholpen zijn met iemand die deze kwaliteiten bezit. Er is haast bij : half mei komt er een deadline voor de pogingen om sluiting te voorkomen.

Wetsaanpassing

Het bouwen van ontmoetingscentra in Dongen waren ooit onderdeel van een bijkomende sociale activiteit voor woningbouwverenigingen. Door wetsaanpassingen in 2015 is ook Casade beperkt in deze neventaken. Woningcorporaties moeten zich volgens de aangepaste wet eerst concentreren op het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en hebben daarnaast enkele andere maatschappelijke taken. Dat laatste wordt 'daeb' genoemd (diensten van algemeen economisch belang). Maatschappelijk vastgoed is bijvoorbeeld een buurthuis, wijkbibliotheek of opvanghuis. De ontmoetingscentra in Dongen vallen daaronder. Corporaties mogen 10 procent van hun maatschappelijk vastgoed een (semi) commerciële functie geven. Dat gegeven is ook voor Casade van toepassing. Casade en in principe ook het college van B&W wil zich blijven inzetten voor het open houden van de ontmoetingscentra,maar die moeten dan wel organisatorisch met eigen vleugels vliegen.

Informatie

Buurtbewoners en verenigingen hebben grote invloed op het open blijven van 't Palet. Er is in het geval van 't Palet nog volop ruimte voor Dongenaren met creatieve activiteiten. Al diverse clubs maken gebruik van de gezellige ruimte, zoals een folklore dansgroep, kaartclubs en andere hobbyisten. Ook is er op regelmatige basis gelegenheid om via SWOD samen te eten in het kader van 'eetpunt' en is er een koffie-uurte voor de buurt. Daarnaast worden er ook taal- en naaicursussen gegeven. Volgens mevrouw de Bont en de heer Akkermans is er nog ruimte genoeg voor andere activiteiten. Er is bijvoorbeeld gelegenheid om onder bepaalde voorwaarden een familiefeestje te organiseren of een verjaardag te vieren. Informatie inwinnen over de mogelijkheden in 't Palet is misschien de beste manier om er achter te komen wat de mogelijkheden er zoal zijn. Dat kan via het e-mailadres van mevrouw Lenie de Bont, Frans Halsstraat 52 plbontjes@home.nl of tijdens openingstijden van de ruimte aan de Tooropstraat.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5104