DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Dongense leadzanger treedt samen op met Henk Westbroek en Nol Havens

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, mei 23, 2019 19:58:35
Uniek concert Nederpop All Stars

Dongense leadzanger treedt samen op met Henk Westbroek en Nol Havens

Dongenaar, Stefan de Kogel, treedt zaterdagavond 25 mei in De Cammeleur op als leadzanger van de band Nederpop All Stars. Samen met gastartiesten, Henk Westbroek en Nol Havens, verzorgen zij een spetterend optreden. De avond is gevuld met Nederlandse klassiekers en Nederpophits. “Het wordt een unieke voorstelling”, zegt Stefan. “Het is een op maat gemaakte avond voor Dongen.”

Door Yvonne Stevens

Stefan begon zijn carrière bij Kinderen voor Kinderen. Sindsdien heeft de 31-jarige Dongenaar al een hoop theatervoorstellingen op zijn naam staan zoals ‘Jersey Boys’, ‘Soldaat van Oranje’, ‘De Jantjes’. Nu staat hij onder andere samen met Nol Havens bekend van VOF De Kunst en Henk Westbroek van Het Goede Doel op het podium. “Het was in het begin wel even wennen, omdat ik uit de theaterwereld kwam. Maar de mannen namen mij meteen op in de groep. Ze hebben zoveel ervaring en samen hebben ze veel Top 2000 noteringen.” Een paar weken geleden stond de band nog op het Oranjeparkfestival, dit weekend zijn ze te zien in De Cammeleur. “Het blijft leuk om je woonplaats te spelen”, beaamt Stefan.


Foto : Bianca Dijck.Unieke voorstelling
De voorstelling is speciaal afgestemd op Dongen. “In Dongen doen we het iets anders dan we het in het theater doen”, zegt Stefan. Normaal is de avond meer een theatervoorstelling, maar in ons dorp maakt de band er een concert. Henk Westbroek en Nol Havens zullen nummers uit hun eigen repertoire spelen zoals ‘België’, ‘Vriendschap’, ‘Suzanne’ en ‘Eén kopje koffie’. Stefan: “We spelen niet alleen maar jaren 80 muziek, maar ook onze eigen single ‘Nog eentje, de laatste’ en recente muziek zoals ‘Ik voel me sexy als ik dans’.” De avond is een mengelmoes van Nederpophits. “Het zijn echte evergreens. Iedereen kent de nummers. Wij doen net wat anders met de nummers, waardoor ze iets anders klinken”, zegt Stefan. Hij vervolgt: “Het wordt een show met tempo, veel mooie nummers en vooral lekker meezingen, blèren en dansen. Het wordt echt een feest, het dak gaat er af.”

Zanglessen
Behalve dat Stefan dol is op zang en theater, lijkt het hem ook leuk om zanglessen te gaan geven in Dongen. Wil jij zangles van Stefan of meer weten over de mogelijkheden neem dan contact op via: stefandekogel@live.nl.

Kaartverkoop
Kaarten voor de voorstelling zijn te koop voor 15 euro via www.decammeleur.nl. Deuren van de zaal gaan om 20.00 uur open, aanvang 20.30 uur.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5169

Voortgang Verkeersplan 's Gravenmoer Woensdag 5 juni: Bijeenkomst herinrichting Hoofdstraat

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, mei 23, 2019 19:41:51

Voortgang Verkeersplan 's Gravenmoer

Woensdag 5 juni: Bijeenkomst herinrichting Hoofdstraat

De gemeente Dongen gaat aan de slag met de uitvoering van de eerste fase van het Verkeersplan 's Gravenmoer. Op woensdag 5 juni is er om 20.00 uur een bijeenkomst voor inwoners en ondernemers in dorpshuis De Geubel over de herinrichting van de Hoofdstraat.
Afbeelding : Gemeente Dongen

Tijdens de bijeenkomst presenteert Bureau Kragten een eerste schetsontwerp. Het doel van de avond is om reacties en suggesties op te halen. Na de zomervakantie volgt een tweede bijeenkomst. Dan wordt gepresenteerd hoe de opbrengst van de eerste avond is vertaald in het ontwerp. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden aan de Hoofdstraat in het voorjaar van 2020 beginnen.

Achtergrond

Op 18 maart jl. stemde het college van burgemeester en wethouders in met het Verkeersplan 's Gravenmoer. In dit meerjarenplan staan uitgangspunten en principevoorstellen voor het opnieuw inrichten van de hoofdwegen in het dorp. Deze zijn opgesteld na een intensief participatieproces met inwoners, ondernemers en organisaties onder begeleiding van bureau Kragten. Een nieuwe inrichting van de hoofdwegen moet ervoor zorgen dat de snelheid van het verkeer daalt, met behoud van het dorpse karakter.

Aanpak

De plannen voor de herinrichting van de hoofdwegen zijn nog niet tot in detail uitgewerkt. Per hoofdweg moet op basis van de uitgangspunten en principevoorstellen en in samenspraak met belanghebbenden worden bekeken wat er moet gebeuren. De eerste fase van dit meerjarenplan wordt nu voorbereid. Fase 1 betreft de herinrichting van de Hoofdstraat, inclusief de bebouwde komgrens met Klein Dongen.

Voorlopige volgorde

Naast het vaststellen van het Verkeersplan heeft het college ook een volgorde bepaald voor de aanpak van de hoofdwegen: Hoofdstraat, Vaartweg, Waspikseweg, Wilhelminalaan, Molendijk (gedeelte open verharding), Wielstraat, Molendijk (gedeelte met asfalt en slingerplateau) en Julianalaan. In 2017 nam de gemeenteraad reeds het besluit dat de Hoofdstraat - gezien de kwaliteit van het wegdek - als eerste moet worden aangepakt. Ook besloot de raad dat er om het jaar een straat wordt vernieuwd, zodat ‘s Gravenmoer bereikbaar blijft en niet jarenlang aaneengesloten overlast heeft.

Afweging planning

Bij het bepalen van de volgorde is gekeken naar de kwaliteit van de bestrating, de bomen, de openbare verlichting en de riolering. Ook is gekeken naar de geregistreerde ongevallen en naar bouwontwikkelingen zoals het Integraal Kindcentrum op de locatie Wielstraat en de realisatie van nieuwe woningen op de locatie Waspikseweg. De volgorde is nog voorlopig. Er moet ruimte zijn om in te spelen op ontwikkelingen. Elk jaar wordt de volgorde afgewogen en elk jaar wordt een straat aangedragen voor de begrotingsbehandeling.


Burgerinitiatief

In ‘s Gravenmoer geldt op veel hoofdwegen een maximum snelheid van 30 kilometer per uur, maar in de praktijk rijdt het verkeer harder. Ook is er vrij veel vracht- en landbouwverkeer. Bewoners in het dorp ervaren als gevolg hiervan verkeersonveilige situaties en overlast door geluid en trillingen. Via een burgerinitiatief kregen zij dit onderwerp op de agenda en medewerking om tot een pakket aan maatregelen te komen. Eind vorig jaar werden de voorstellen voor het verkeersplan tijdens een informatieavond in de Geubel gepresenteerd en positief ontvangen.

Meer informatie

Het vastgestelde Verkeersplan 's Gravenmoer staat op www.dongen.nl/verkeersplansgravenmoer. Vanaf donderdag 6 juni staat hier ook de presentatie van het eerste schetsontwerp voor de Hoofdstraat, inclusief een online reactieformulier. Inwoners en ondernemers kunnen tot 12 juni 2019 reageren op het schetsontwerp.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5168

ZiekenTriduüm Dongen 2019: Laurentiuskerk 2 t/m 4 juli

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, mei 23, 2019 19:24:52

ZiekenTriduüm Dongen 2019: Laurentiuskerk 2 t/m 4 juli


Gedurende 3 dagen komen ruim 125 ouderen, woonachtig in Dongen en omstreken, samen in de Laurentiuskerk. Door het ZiekenTriduüm Team wordt aan de gasten een programma aangeboden waarin ruimte is voor religieuze viering, bezinning, ontmoeting en ontspanning. Deze activiteiten worden in de Laurentiuskerk aangeboden.

Op dinsdag en woensdag start het Triduüm met een eucharistieviering in de Laurentiuskerk en sluit de dag af met een dienst van woord en gebed. Op de donderdag wordt de dag geopend met een dienst van woord en gebed en de dag wordt afgesloten met een eucharistieviering.

Ook dit jaar is weer gekozen voor een centraal thema, Gisteren, Vandaag & Morgen. De eucharistievieringen en diensten van woord en gebed zullen met een onderliggend thema verbonden zijn aan dit centrale thema.

Elke dag wordt er in het naastgelegen Jeugdcentrum “de Poort” na de openingsdienst, aanvang 10.00 uur, koffie gedronken met iets lekkers erbij. Na de koffie wordt aan de gasten een gevarieerd ontspanningsprogramma aangeboden, wat varieert van harmonie, dans of gezellige meezingliedjes.

In de middag, omstreeks 13.00 uur, krijgen de aangemelde gasten dagelijks een lunch aangeboden en hebben zij volop de gelegenheid om mooie herinneringen van vroegere tijden op te halen.

Op dinsdag wordt de eerste dag omstreeks 15.00 uur afgesloten met een dienst van woord van gebed. Op woensdag voor onze gasten een korte gedachte in JC de Poort en op donderdag met een eucharistieviering in de Laurentiuskerk.

Om alle deelnemers van alle gemakken te voorzien is een ploeg van ruim 30 vrijwilligers gevormd die de gasten graag verwennen. Zij begeleiden de mensen vanuit de auto in de kerk, vanuit de kerk naar het Jeugdcentrum visa versa en op het einde van de dag weer naar de auto. Dit jaar wordt het ZiekenTriduüm georganiseerd voor de 81-ste maal georganiseerd en iedereen is van harte welkom.

Als u voor één dag of aan het volledige programma deel wilt nemen, dan verzoeken wij u om u voor 5 juni 2019 aan te melden bij Mia Pijnenburg, per e-mail op mailto:ziekentriduumdongen@gmail.com

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5167

Jubileumeditie woonbeurs DongenWoont een groot succes!

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, mei 22, 2019 17:08:01

Jubileumeditie woonbeurs DongenWoont een groot succes!

Afgelopen zaterdag 18 mei vond de 5e editie plaats van de woonbeurs DongenWoont in De Cammeleur in Dongen. Ruim 475 belangstellenden brachten een bezoek aan de woonbeurs die door wethouder Bea van Beers werd geopend.Persfoto's

Ruim voor aanvang van de beurs stonden de bezoekers al te wachten om de beursvloer te mogen betreden. Rond de klok van 11.00u opende wethouder Bea van Beers de beurs zoals ze dat ook eerder deed tijdens de 1e editie in 2015 in het gemeentehuis. Wethouder Van Beers complimenteerde de organisatie van de woonbeurs DongenWoont met het initiatief dat 5 jaar geleden is genomen om in Dongen een woonbeurs te organiseren. ‘De woonbeurs DongenWoont is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Dongen. Naast het aanbod van nieuwbouwwoningen zijn er inmiddels ook bedrijven op de beurs te vinden die hun producten en diensten aanbieden op het gebied van financiering, woninginrichting en verduurzaming’. ‘Ook het platform van DongenWoont met informatie over nieuwbouw- woningen in Dongen voorziet in de behoefte’. Tot slot vertelde de wethouder dat Dongen inmiddels al meer dan 26.000 inwoners heeft en daarmee harder groeit dan de bevolkingsprognoses. De behoefte aan nieuwbouw in Dongen blijft dan ook noodzakelijk. Na de korte toespraak van wethouder Van Beers nodigde John Trommelen, namens de organisatie van DongenWoont, de wethouder uit om de opening te verrichten. Het toegangslint tot de beursvloer werd doorgeknipt waardoor de beurs van start ging. De bezoekers stroomden in grote getalen toe om zich in te laten schrijven bij de verschillende projecten: diverse woningbouwplannen in de Beljaart, Rosariopark Dongen met appartementen en woningen, appartementen in De Pastorie aan de St. Josephstraat en huurappartementen aan de Trappistenstraat. Daarnaast werden ook de stands van de andere deelnemende bedrijven goed bezocht. Voor de beursstand van DongenWoont was veel belangstelling, bezoekers werden uitgenodigd om hun woonwensen kenbaar te maken door het invullen van een enquête. Als dank voor het invullen van de enquête ontving de bezoeker een DongenWoont anti-stress huisje.

‘Veel bezoekers hebben hun woonwensen kenbaar gemaakt, deze gaan we verzamelen en delen met de gemeente Dongen’, aldus Janneke de Bruine van DongenWoont.Volgens haar zijn er veel starters en senioren die al langere tijd geen aanbod zien van nieuwbouwwoningen. Rond de klok van 14.00u was de beurs afgelopen en moest de grote zaal van de Cammeleur weer snel in gereedheid worden gebracht voor het avondprogramma. De organisatie van de beurs DongenWoont kijkt terug op een geslaagde 5e editie van de woonbeurs.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5166

5e Dongense DorpsQuiz van start!

FEESTENGeplaatst door internetkrant zo, mei 19, 2019 19:43:49

5e Dongense DorpsQuiz van start!

Dongen, 19 mei 2019.De vijfde editie van DDDQ begon op zondag 19 mei met de inschrijving voor deelnemende teams in Museum de Looierij. In totaal hebben zich 96 teams ingeschreven. Was je verhinderd op deze dag? Meld je alsnog aan via dddq.nl! Omdat de teams dit jaar wat groter zijn dan andere jaren is er nog ruimte om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 30 juni via de website. Vanwege het eerste lustrum is de quiz dit keer extra bijzonder. Teams hoeven niet te wachten tot de quizavond. De quiz is meteen van start gegaan en er kan de hele zomer worden doorgequizd!Ieder team krijgt vijf opdrachten voorafgaand aan de quiz op 28 september. Van mei tot en met september, 1 opgave per maand. De vragen en opdrachten vormen samen een aparte categorie die in totaal 125 punten kunnen opleveren. Let op: de joker mag hier niet op ingezet worden.

HIER KUN JE AL AAN DE SLAG

5 opdrachten vooraf

De vragen en opdrachten worden een-voor-een op dddq.nl gepubliceerd en wel op de volgende data:

24 mei: deze vragen gaan over de inschrijfochtend bij De Looierij, in het bijzonder over de ontvangst- en expositieruimtes.

1 juni

1 juli

1 augustus

1 september

De opdrachten moeten digitaal worden aangeleverd via een aparte antwoordpagina op de website www.dddq.nl. Alle teams krijgen in de loop van de week daarvoor een inlogcode toegestuurd.

LET OP: de antwoorden moeten op tijd worden ingeleverd:

Vragen van 24 mei inleveren tot en met 24 juni

Opdracht van 1 juni inleveren tot en met 1 september

Opdracht van 1 juli inleveren tot en met 1 september

Opdracht van 1 augustus inleveren tot en met 15 september

Opdracht van 1 september inleveren tot en met 28 september

Belangrijke data

De teamcaptainavond wordt dit jaar gehouden op donderdag 19 september vanaf 20:00 bij Restaurant SED. Adres: Hoofdstraat 75, 5109 AB, ’s Gravenmoer.De quiz zelf is op zaterdag 28 september. De startlocatie wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.Op zaterdag 5 oktober maken we de glorieuze winnaar van deze lustrumeditie bekend tijdens de grote Dongense DorpsQuiz Feestavond in de Cammeleur.Wij wensen alle teams heel veel quizplezier!

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5165

Nu ook Repair Café in Dongen

MIJN HOBBYGeplaatst door internetkrant zo, mei 19, 2019 11:16:35

Nu ook Repair Café in Dongen

Zaterdag 8 juni om 10.00 uur zal wethouder mevrouw Lepolder op de locatie van de Eagle Shelter officieel het Repair Café Dongen openen en is er van 10.00 tot 12.00 uur gelegenheid om kapotte spullen ter reparatie aan te bieden.

Vervolgens zal elke maand op de tweede zaterdag het Repair Café Dongen van 10.00 tot 12.00 uur geopend zijn.

Repair Café is een landelijke organisatie. In verschillende plaatsen zijn er al Repair Cafés actief. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.


In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Dus: heb je bijvoorbeeld een kapot koffiezetapparaat of broodrooster? Of zit je met een gaatje in een kledingstuk? Een horloge die niet meer werkt, een fietspomp die niet meer pompt? Kom ermee naar het Repair Café.U bent welkom op zaterdag 8 juni tussen 10.00 en 12.00 uur en op een van de volgende maandelijkse zaterdagen dat het Repair Café Dongen geopend is.

Deskundige vrijwilligers zitten dan daar klaar om samen met u aan de slag te gaan. En natuurlijk is er koffie of thee. De reparatie op zich is kosteloos, u betaalt alleen voor vervangende onderdelen. U staat vrij te doneren. Het adres van de Eagle Shelter is Chrispijnhof 9 in Dongen en ligt aan het fietspad tussen de voetbalvelden van DVVC en Olympia in.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5164

Raad vastbesloten College bepleit 'Knik' in 380kv- net in s Gravenmoer

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant vr, mei 17, 2019 10:55:24

Raad vastbesloten

College bepleit 'Knik' in 380kv- net in s Gravenmoer

Dongen, s Gravenmoer, 17 mei 2019.Een volle tribune, een eensgezinde raad, een ietwat ongeduldige burgemeester en hoge spanning. Zo maar drie ingrediënten die er een smeuïge opiniërende raadsvergadering van maakten afgelopen donderdag .Vooral het CDA telde haar knopen en nam het initiatief voor een zwaar gedragen en unaniem aangenomen motie. Deze partij gaf door een goede voorbereiding kruit aan de ongerustheid die vier insprekers stante pede verwoordden. De gemeente Dongen, in casu wethouder Bea van Beers besloot deze week te pleiten voor een variant in het de nieuwe 380kV-hoogspanningsnet tussen Rilland en Tilburg, waardoor die verder van de bebouwing in s gravenmoer komt te liggen dan gepland. Op 22 mei gaat de wethouder zich in het overleg van 'de Samenwerkende Overheden' sterk maken voor de zogenoemde 'knip' in het net.Dit feit werd eerder in de week al gecommuniceerd met de bewoners van het dorp middels een bewonersbrief. De wind werd er niet door uit de zeilen genomen. Alle sprekers raakten gevoelige snaren bij zowel het college als de politieke partijen. Burgemeester Marina Starmans hield met zeer duidelijke bewoordingen de spreektijd in de gaten , maar liet wel applausje voor de sprekers toe. Wethouder van Beers benadrukte dat de beslissingen in dezen de zeggenschap van de gemeente overstijgt en dat de gemeente een adviserende rol mag spelen. Zij bevestigde daarmee het standpunt van de PvdA die opperde dat de wethouder geen besluiten aangaande het totale traject of delen daarvan kon nemen. Ze betoogde dat er in feite nooit een besluit genomen en is daarom ook niet gewijzigd. De wethouder vond overigens dat er wel degelijk vele gesprekken met de direct betrokkenen zijn geweest maar gaf toe dat de communicatie beter en uitgebreider had gekund. De rust keerde teug na het indienen en aannemen van een duidelijke motie waarin het college wordt opgedragen in nu bereikte standpunt stevig te verdedigen in de belangrijke vergadering van 22 mei. De raad wil ook op de hoogte worden gehouden van het resultaat en het besluit dat de minister gaat nemen.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5163