SPORT

SPORT

uitslagen en verslagen

Ook uw sportbericht of verslag komt in de krant
Stuur het naar redactie@dongenhomespot.nl

LEZERS VAN DE DONGENSE INTERNETKRANT KUNNEN TERUG NAAR DE KRANT :


www.dongenhomespot.nl

15 – 18 jarigen en Elite renners zonder contract (zc) Klein NK Wielrennen in Dongen 22 en 23 juni

WIELERSPORTPosted by internetkrant Tue, May 21, 2019 08:19:03

15 – 18 jarigen en Elite renners zonder contract (zc)

Klein NK Wielrennen in Dongen 22 en 23 juniDoor Piet Scheepens

Nog een ruim een maand te gaan en in het weekeinde van 22 en 23 juni staat Dongen landelijke in de wielerschijnwerpers. Vijf wedstrijden voor het kleine Nederlands Kampioenschap worden in en rondom Dongen verreden.

Op het erepodium bij het gemeentehuis zal zaterdag het Wilhelmus klinken voor één van de winnaars van de drie wedstrijden die op die dag worden verreden. Zondag gaat dat twee keer gebeuren.
De Dongense Kasseien

De stichting Wielerbelang Dongen staat al 50 jaar garant voor spektakel als het gaat over het wedstrijden in en rondom Dongen. De vlakke polders kunnen, als er een stevige wind staat, het peloton in waaiers doen veranderen. Maar ook de Watertorenstraat, beter bekend als de Dongense Kasseienstrook, is voor velen een obsessie. De renners kiezen er vaak voor om door de berm te rijden om het gestuiter op de kasseien te ontwijken. Daar heeft de organisatie de afgelopen jaren een stokje voor gestoken. In overleg met de organisatie zet Michel van den Mosselaar, van het aangrenzende auto recyclingbedrijf, daar als de koers gaat passeren zijn vrachtwagens zo neer dat de renners wel over de kasseien heen moeten. Hij moet lachen als hij hoort dat het kleine NK hier wordt verreden en merkt op: ,,Die grote jongens van de Vuelta, durven die volgend jaar niet over onze kasseienstrook te komen?”

Arthur van Dongen parkoersbouwer rondom Dongen

Wie in Dongen wielrennen zegt, denkt dan gelijk aan de familie Van Dongen.

Wim van Dongen was de grondlegger van het wielrennen in en rondom Dongen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zijn kinderen, maar ook kleinkinderen, met dit virus zijn besmet. Een van hen is Arthur van Dongen, de huidige coach en ploegleider bij Team Sunweb, van o.a. Tom Dumoulin en Sam Oomen. Als jonge gast werd hij, en ook zijn broer Rik en zus Ceciel, op de racefiets grootgebracht. Wie ooit bij Arthur thuis geweest is ziet her en der miniatuur fietsjes en miniatuur volgauto s in koers volgorde opgesteld staan.

Nu stuurt hij zelf een ploegleiderswagen over de diverse Europese wegen om zijn team te begeleiden. Tussendoor is hij lid van stichtingsbestuur Wielerbelang Dongen en is zijn inbreng vooral geënt op het vastleggen van het parkoers en de veiligheid daar omheen.

In een eerder gesprek blikt Arthur vooruit naar het komende kleine NK.

,,Vijftig jaar Stichting Wielerbelang Dongen willen we graag op een bijzondere manier vieren. Wij gaan tijdens het komende kleine NK de belangrijke jeugdcategorieën op hun wenken bedienen met een selectief parkoers.”

Het parkoers is bekend. Eén omloop van 9,7 kilometer met in de laatste kilometers de vlakke Hogedijk en aansluitend de Watertorenstraat alias de Kasseienstrook. ,,Of er nu wind staat of niet, het wordt altijd een slagveld.”

Kanshebbers?

,,Binnen de organisatie staat het wieler technische altijd voorop. Het moet een selectieve wedstrijd worden. Bij de junioren schat ik Hidde van Veenendaal uit Dongen hoog in. Maar ook neef Bram de Kort is kanshebber. Voor beiden is dit een parkoers wat hun ligt. Verder kijken Nina Spapen uit Rijen en Jeremy Melis uit Dongen uit naar deze wedstrijd. Het kleine NK zo dicht bij huis.”  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1768

Gouden jubileum bekroond met klein NK wielrennen

WIELERSPORTPosted by internetkrant Mon, May 13, 2019 11:06:54

15 – 18 jarigen en Elite renners zonder contract (zc)

Klein NK Wielrennen in Dongen 22 en 23 junifoto Harm Rijswijk


Nog een ruim een maand te gaan en in het weekeinde van 22 en 23 juni staat Dongen landelijke in de wielerschijnwerpers. Vijf wedstrijden voor het kleine Nederlands Kampioenschap worden in en rondom Dongen verreden. Drie maal zal zaterdag het Wilhelmus klinken voor een van de winnaars van de drie wedstrijden die op die dag worden verreden. Zondag gaat dat twee keer gebeuren. Om dit evenement geslaagd op de kaart te zetten is er een prima samenwerkingsverband tussen de organisatie, de gemeente Dongen en de gemeente Oosterhout. Permanence, het centraal logistiek centrum, is deze twee dagen het gemeentehuis van Dongen. Ook zijn er met verschillende instellingen goede samenwerkingsafspraken gemaakt. Zo is het Cambreurcollege deze dagen gastheer als het gaat om kleedaccommodaties inclusief douchegelegenheden.

Gouden jubileum bekroond met klein NK wielrennen

De Stichting Wielerbelang Dongen organiseert ruim 50 jaar in en rondom Dongen wielerwedstrijden in samenwerking met wielervereniging De Jonge Renner uit Oosterhout. Wielerfanaat pur sang good-old Wim van Dongen zette met een aantal Dongenaren het wielergebeuren in Dongen op de kaart. De Ronde van Dongen was ooit een profronde met klinkend namen zoals o.a. Joop Zoetemelk, Gerrie Kneteman, Hennie Kuiper en Henk Lubberding. Maar ook de Ronde van Midden Brabant, de kweekvijver voor toekomstige profs, waar renners zoals Lars Boom, Johnny Hoogerland en Mike Teunissen op het ereschavot stonden, is nog steeds een aantrekkelijke klassieker. Omdat de Ronde van Midden Brabant dit jaar in september voor de 50e keer van start gaat, heeft de KNWU het kleine NK aan Dongen toegewezen. Voor het bestuur van de Stichting Wielerbelang Dongen een grote eer en uitdaging, een gouden kroon op het jaarlijks terugkerende werk, de wielerdag Dongen. Met daarin nu de Ronde van Dongen (een criterium voor Nieuwelingen), de Ronde van Midden Brabant (klassieker voor beloften en renners zc) en voor de schooljeugd De Dikke Banden Race.


Parkoerslengte 9,7 kilometer

Start en finish liggen deze dagen rondom het gemeentehuis van Dongen. De startlijn ligt in de Bolkensteeg en van daaruit gaat het peloton richting Klein

Dongen, waar het op de kruising bij in ’t Groen en Henriette linksaf gaat richting ’s Gravenmoer. Op de T kruising bij keurslager Van Strien gaat het linksaf naar Oosteind, waar de renners in Oosteind linksaf de Griendsteeg in draaien. Aan het einde van deze weg gaat het linksaf de Hogedijk op, aan het einde linksaf richting de Lage Ham en gelijk weer rechts naar de Watertorenstraat oftewel de Kasseienstrook van Dongen.

Als de renners hier af komen belanden zij op de Lage Ham en gaan in volle vaart richting de finishlijn op de Hoge Ham die ter hoogte van de hoofdingang van de zusters Franciscanessen ligt. Afhankelijk van de categorie moeten er meerdere ronden worden afgelegd.

Programma

De KNWU heeft voor dit NK per categorie de afstanden vastgesteld die afgelegd moeten worden. Samen met organisatie is het parkoers verkend en is dit door de wielerbond goedgekeurd.

Zaterdag 22 juni begint dit NK om 10.00 uur met de Nieuwelingen meisjes.

Zij rijden in het totaal 6 ronden wat neer komt op 58,2 km.Om 12.15 uur is het aan Junioren vrouwen die een ronde meer moeten afleggen: 7 ronden in het totaal 67,9 km.De dag wordt om 15.00 uur afgesloten door de Junioren heren. Zij rijden in het totaal 126,1 kilometer. Bij de dames wordt een compact peloton verwacht dat rond de finish uiteen zal spatten voor de eindzege. Het is echter afwachten wat het weer, wind en regen, gaat doen. Vooral op de Hogedijk richting de Kasseienstrook. Deze laatste strook kan ook d scherprechter zijn. Dit echter in tegenstelling tot de Junioren heren. Experts verwachten hier, ook weer afhankelijk van wind en regen, veel strijd en veel vluchters.

Zondag 23 juni begint om 10.00 uur met de Nieuwelingen jongens. Zij gaan voor 8 ronden, goed voor 77,6 kilometer.

Het NK wordt afgesloten door de Elite renners zc. Een peloton waarin renners acteren die een profcontract willen afdwingen. Maar ook renners die net niet een profcontract wisten te bemachtigen. Zij rijden in deze afsluitende koers 17 ronden, in het totaal 164,9 kilometer.Ooit was er eens een renner uit Dongen die in Nijmegen bij deze categorie deze titel in de wacht wist te slepen. Nu zit hij in de organisatie en is hij de koersdirecteur: Martin van Steen.

Sponsoren

Ondernemers die dit weekeind dit evenement willen ondersteunen, kunnen contact opnemen met de organisatie. Komt u voor 10 juni tot een overeenkomst met onze sponsorcommissie, dan kan mogelijk uw naam of bedrijfslogo op de finishboog en op de achterwand van het erepodium komen te staan.

Voor sponsorinfo: stefanrosenbrand@zeloo.nl

Voor meer informatie: www.nkwielrennendongen.nl  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1764

Mathieu Hermans Klassieker brengt 10.000 euro op voor Gijsje Eigenwijsje

WIELERSPORTPosted by internetkrant Tue, April 09, 2019 08:19:03

Mathieu Hermans Klassieker brengt 10.000 euro op voor Gijsje Eigenwijsje

‘We zijn trots dat we dit jaar een bedrag van maar liefst 10.000 euro over kunnen maken naar het goede doel ‘Gijsje Eigenwijsje’, zo maakte Mathieu Hermans direct na de toertocht de voorlopige opbrengst bekend. Met de bijdrage van zo’n 700 deelnemers en de inbreng van de vele sponsoren kunnen we dit prachtige bedrag overmaken. En de spontane donaties blijven binnenkomen. Hierdoor kunnen we meer dan 30 gezinnen van ernstig zieke kinderen een fijne week bezorgen in één van de drie huisjes van de Stichting Gijsje Eigenwijsje.

Geslaagd Wielerfestijn

De vijfde jubileum Vuelta-editie van de Mathieu Hermans Klassieker was een geslaagd wielerweekend. Op zaterdagavond was de kick-off met het wielercafé in de met 250 bezoekers geheel uitverkochte, bomvolle Viersprong. De wielerliefhebbers zaten voor en na de pauze op het puntje van hun stoel. De roem was Mart Smeets vooruit gesneld. Geheel terecht. Smeets bleek een fenomeen en een buitengewoon vakman. Hij legde de uitgenodigde gasten waaronder oud-ploeggenoten van Mathieu Hermans van de Caja Rural ploeg, oud-renner Teun van Vliet en Olympisch kampioen Bob de Jong op een humoristische en scherpe wijze het vuur aan de schenen. Bijzonder om in onze eigen Dongense Viersprong live zo’n ‘Avondetappe’ mee te kunnen maken. Aan de mooie ééntweetjes tussen Smeets en Hermans - door de boomlange Smeets consequent aangeduid als die kleine - was te zien dat de twee elkaar ook als NOS presentatoren beter kenden. Smeets had er zin in en was in vorm. Even was hij ontstemd toen Teun van Vliet op zijn vraag ‘op welke zender kijk je morgen naar de Ronde van Vlaanderen’, antwoordde ‘naar de Belg’.

Voorafgaand aan het wielercafé kregen sponsoren als dank voor hun bijdrage een door de Viersprong uitstekend georganiseerd diner aangeboden.

Voor de fietser was het op zondag volop genieten. Zo’n 700 deelnemers wisten Dongen te vinden. Het stralend lenteweer met twintig graden, de prima uitgepijlde routes, de perfecte samenwerking met TC de Kleppers en tientallen vrijwilligers, de ondersteuning van de Nederlandse Tourfietsunie en de goede verzorging onderweg, maakte de tocht tot een heus wielerfeestje. Zo’n 150 fietsers voelden zich echte ‘wielrenners’ in de pelotonstocht van 90 kilometer met voorop de oud-ploeggenoten en leden van het Sterrenteam en onder begeleiding van volgauto’s en motards. Onderweg was er alle gelegenheid om een praatje te maken met BN-ers en bekende renners.


Het groeiend aantal van 700 deelnemers past in de doelstelling van de organisatie: een gedegen maar gestage groei. De fietsers die de 49 km, 90 km en 138 hebben gereden, de oud-ploeggenoten van Caja Rural en vele prominenten hebben er van genoten. Het was een ode aan de Vuelta van 30 jaar geleden waarin door Mathieu Hermans geschiedenis werd geschreven. Volgend jaar zal de Mathieu Hermans Klassieker in het teken staan van Vuelta 2020 die dan onze regio en Dongen aandoet.  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1756

Mathieu Hermans Klassieker in Spaanse Vuelta sferen

WIELERSPORTPosted by internetkrant Fri, April 05, 2019 10:39:45

Mathieu Hermans Klassieker in Spaanse Vuelta sferen


De Mathieu Hermans Klassieker van komende zondag 7 april staat in het teken van de Ronde van Spanje, de Vuelta. Mathieu Hermans vierde er 30 jaar geleden zijn grote triomfen met een ongeëvenaard aantal etappeoverwinningen. Het was één van de redenen waarom hij het afgelopen jaar als ‘spanjaard’ ambassadeur werd om de Vuelta met succes voor 2020 naar onze regio te halen. Daarnaast is deze editie het vijfde jaar dat de Klassieker wordt georganiseerd. Alle reden om het groots aan te pakken. Er is keuzes uit routes van 49, 90 en 138 kilometer die individueel of met een groep kunnen worden gereden. De start is vanaf 8.00 uur tot 12.00 uur bij de Viersprong. Fantastisch is de pelotonstocht van 89 kilometer met veel bekende Nederlanders en bekende renners. Dit peloton wordt om 9.30 officieel weggeschoten. Het wordt mooi fietsweer dus gezien het aantal voorinschrijvers is er een flink aantal deelnemers te verwachten. Ook de sponsoring loopt goed. De opbrengst gaat naar het goede doel: ‘Gijsje Eigenwijsje’. Op zaterdagavond is er in de Viersprong een wielercafé dat gepresenteerd wordt door Mart Smeets.

Fietsen in peloton met kampioenen.

De start en finish bij zalencentrum de Viersprong in de Kanaalstraat zal dit weekend Spaans getint zijn. Alle materialen die getoond zijn bij de presentatie van de Vuelta in de Grote Kerk in Breda zullen worden gebruikt. Aanvankelijk was het de bedoeling de twee grote namen uit het Spaanse wielrennen uit die tijd, Indurain en Delgado, samen met de Spaanse ploeggenoten van Mathieu Hermans, naar Nederland te halen. Dat bleek voor de toertocht voor dit jaar iets te veel gevraagd. Mathieu Hermans:’Dat zou ten koste gaan van de opbrengst voor het goede doel. Dat is niet de bedoeling. Maar wat niet is, kan nog komen. Wellicht volgend jaar in voorbereiding op de Vuelta. Ik ben er trots op dat zowel Indurain als Delgado ambassadeur zijn geworden van de Stichting Gijsje Eigenwijsje’. Desondanks is Mathieu Hermans blij dat er een ongelooflijk groot aantal oud-renners aanwezig zullen zijn: de Nederlandse ploeggenoten van het Spaanse Caja Rural team met meesterknechten Erwin Nijboer, Rene Beuker, Marcel Arntz, Dekker, Meijer, vd Hulst. En veel oud-renners als Theo de Rooij, Max van Heeswijk, Jaap Viergever, Gerben Karstens, Jack Hanegraaf en Gert Jacobs die allen meerijden in de pelotonstocht. Ook een groot aantal leden van het zogenaamde Sterrenteam hebben opnieuw toegezegd: tv presentator Frits Barend, Olympisch kampioen Bob de Jong, Ghita Beltman, Bas Muijs, Rens Muller, Joep Sertons, Chris Tates, Ruud vd Meijden en Johny Rep.

Speciale route voor gewone fietsen

Dit jaar is er speciale aandacht voor de ‘gewone’ fietsers en E-bikes. Er zijn steeds meer fietsers die graag een langer tochtje maken door de omgeving maar niet op een racefiets willen zitten. Voor hen is deze 49 kilometer route van de Mathieu Hermans Klassieker ideaal. Het is een prachtige gelegenheid om zo vroeg in het seizoen genietend van de vroege lente, op een uitgezette en rustige route weer te wennen aan de fiets. Bij Gilze is er een officiële rustplaats bij fietscafé de Banner. De route komt terug naar de finish door ’t Broek en langs het kanaal over de fietsbrug om weer te eindigen bij de Viersprong. Hier krijgt iedere fietser een gratis kop soep aangeboden. Ook het terras van de Viersprong is open. Afhankelijk van de aankomsttijd zal het daar druk zijn met alle terugkerende fietsers van de verschillende routes, BN-ers en oud-renners gasten. Wie nog niet genoeg heeft van het fietsen kan onder het genot van een drankje op groot scherm de Ronde van Vlaanderen volgen.

Iedere deelnemer krijgt bij de start een voucher met korting op een E-Bike van één van de sponsors, Dutchebikes. De route loopt langs het bedrijf op Tichelriijt en de winkel van Dutchebikes is tijdens de tocht open voor bezoek. De start loopt langs Floris’Hand onderdeel van de hoofdsponsor Nh1816.

Meedoen en inschrijven

De inschrijving voor de 49 kilometer bedraagt 5 euro. Voor de 90 en 138 km is de inschrijving 7.50 euro. De pelotonstocht kost 15 euro. NTFU leden krijgen korting. Voor-inschrijven kan via https://www.fietssport.nl/details/inschrijven/id/48647. Bij de start wordt gebruik gemaakt van scan en go zodat deelnemers snel kunnen vertrekken. De opbrengst van deze tocht gaat naar het goede doel: Stichting Gijsje Eigenwijsje. Op die manier steunt iedereen die mee doet aan de ‘Mathieu Hermans Tegen de stroom in Klassieker’ automatisch het goede doel.  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1753

Speciale route voor gewone fietsen in Mathieu Hermans Klassieker

WIELERSPORTPosted by internetkrant Fri, March 29, 2019 11:35:34

Speciale route voor gewone fietsen in Mathieu Hermans Klassieker

De vijfde editie van de Mathieu Hermans Klassieker vindt op zondag 7 april plaats. Dit jaar is er weer de speciale route voor de ‘gewone’ fietsers en E-bikes. Het vertrek is bij Zalencentrum de Viersprong in de Kanaalstraat. Er kan worden vertrokken vanaf 8.30 tot 12.00 uur. De afstand bedraagt 49 kilometer. De afstanden voor de racefietsers zijn 90 en 138 km.
Er zijn steeds meer fietsers die graag een langer tochtje maken door de omgeving maar niet op een racefiets willen zitten. Voor hen is deze 49 kilometer route van de Mathieu Hermans Klassieker ideaal. Het is een prachtige gelegenheid om zo vroeg in het seizoen genietend van de vroege lente, op een uitgezette en rustige route weer te wennen aan de fiets. De tocht kan gereden worden met een gewone of op de elektrische fiets. Lekker in beweging op een route die loopt over rustige en verrassende weggetjes. De route is te zien en zelfs al te downloaden op de site van TC de Kleppers en Fietssport. Bij Gilze is er een officiële rustplaats bij fietscafé de Banner. Een leuk café om te rusten. Ook elders op de route zijn voldoende terrasjes om even de benen te strekken. De route komt terug naar de finish door ’t Broek en langs het kanaal over de fietsbrug om weer te eindigen bij de Viersprong. Hier krijgt iedere fietser een gratis kop soep aangeboden. Ook het terras van de Viersprong is open. Afhankelijk van de aankomsttijd zal het daar druk zijn met alle terugkerende fietsers van de verschillende routes, BN-ers en Spaanse gasten. Wie nog niet genoeg heeft van het fietsen kan onder het genot van een drankje op groot scherm de Ronde van Vlaanderen volgen.

Inschrijven kan op de dag zelf maar kan ook nu al via de website van TC de Kleppers ( https://www.fietssport.nl/details/inschrijven/id/48647 ). Het inschrijfgeld voor de 49 km-afstand bedraagt 5 Euro. NTFU leden krijgen 1 euro korting. De gehele opbrengst van de tocht (inclusief de sponsorgelden) gaat naar Stichting Gijsje Eigenwijsje. Deze stichting is er voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. De stichting biedt het gezin een gratis verblijf in haar eigen, volledig ingericht en op een ziek kind afgestemd, vakantiehuis.  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1751

Dongenaar Mathieu Hermans ambassadeur Vuelta 2020

WIELERSPORTPosted by internetkrant Mon, February 25, 2019 11:01:39

Dongenaar Mathieu Hermans ambassadeur Vuelta 2020

De Ronde van Spanje komt in 2020 naar Nederland. Afgelopen woensdag werd in de Grote Kerk in Breda onder grote belangstelling het parcours van de drie in Nederland te rijden etappes bekend gemaakt. De derde etappe Breda-Breda werd gepresenteerd door Mathieu Hermans. Dankzij zijn vele etappeoverwinningen in de Vuelta is hij in Spanje voor velen nog een wielerheld. De organiserende steden Utrecht, Den Bosch en Breda hebben Hermans vanwege deze Spaanse contacten benaderd om als ambassadeur de Vuelta mee naar Nederland te halen. Met succes.


Mathieu Hermans samen met twee oud Vuelta winnaar Jan Jansen en Joop Zoetemelk

Presentatie derde etappe samen met Bram Tankink


Door Dongen

Na de presentatie in de Grote Kerk toont Mathieu Hermans zich verguld dat de Vuelta 2020 door West-Brabant nu ook ‘gewoon’ door zijn eigen woonplaats Dongen koerst. De route van de derde etappe loopt via de Westerlaan, Noorderlaan en Lage Ham. Mathieu Hermans:’De Vuelta-start in Nederland is het Suc6 van een drie jaar lange lobby waar ik graag mijn netwerk in Spanje voor ingezet heb. Ik ben er wel een beetje trots op de Spaanse “compañeros” hier te mogen ontvangen met als hoogtepunt de doorkomst door Dongen. Hier in Dongen kocht ik mijn eerste racefiets, merk JABO. Hier was mijn supportersclub gevestigd en leerde ik tijdens de profronde van Dongen mijn vrouw Noortje kennen. Toen ik in 1996 ben teruggekeerd in Nederland heb ik mij in Dongen gevestigd. Het parcours kent geen bergen maar zal zeer afwisselend zijn langs bossen, polders en dijken. Ook de variatie van wegoppervlak betekend dat de renners extra alert en geconcentreerd moeten zijn. Normaal gesproken zijn het etappes voor de rappe mannen, iets wat mij uiteraard erg aanspreekt. Je gaat in Brabant de Vuelta niet winnen maar je kunt hem hier wel verliezen!


Quick off evenementen

In de aanloop naar 2020 zullen er al dit jaar verschillende initiatieven en side events worden georganiseerd die al in het teken van Spanje en de Vuelta staan. De Mathieu Hermans Klassieker op 7 april van dit jaar is de kick-off. Hermans:’Ik heb mijn oud ploeggenoten van de Caja Rural ploeg benaderd en die komen naar Nederland en rijden mee. Iedereen kan zich inschrijven voor de peloton’s tocht van 90 kilometer en met al deze gerenommeerde renners en oud profs zij aan zij rijden en ervaren hoe het is zelf in de koers te zitten. Er wordt door verschillende doorkomstplaatsen van de Vuelta gereden. Het is precies dertig jaar geleden dat Hermans in Spanje zijn vele etappes won. De NOS heeft daar een mooi filmpje van gemaakt: ‘Hoe Hermans de Vuelta 1989 naar zijn hand zette’. Daarom is deze editie van de Mathieu Hermans klassieker de ‘Vuelta 1989' genoemd.

Maar men kan ook opteren om voor de individuele afstand te gaan van 49-90-138 km. Ook op een E-bike ben je welkom. Kortom, we gaan er met z’n allen een mooi feestje van maken! Schrijf je snel in en steun tevens het goede doel Stichting Gijsje Eigenwijsje via: https://www.fietssport.nl/details/inschrijven/id/48647 .  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1735

Ronde van Midden Brabant eindigt in massasprint

WIELERSPORTPosted by internetkrant Mon, October 01, 2018 21:44:00

Nieuwelingen De Jonge Renner heersen in Ronde van Dongen

Verslag: Piet Scheepers

Foto's: Harm Rijswijk

Ronde van Midden Brabant eindigt in massasprint

Het was stralende weer. Genieten van het zonnetje. Toch miste de echte wielerliefhebber deze dag de wind. Dit fenomeen kan vaak op belangrijke momenten in een wielerwedstrijd de scherprechter zijn. In de Ronde van Midden Brabant is in het verleden gebleken dat door de wind het spel in de vlakke polders op de wagen werd gezet. Dit jaar bleef het uit en eindigde deze 49e Ronde van Midden Brabant in een massasprint. Ruim 50 jaar geleden, nadat Wim van Dongen met enkele wielerfanaten de Ronde van Dongen had opgezet, volgde een jaar later de Ronde van Midden Brabant. Toen een junioren tweedaagse. Opvallend bij de Dikke Banden Race was dat veel ouders dit jaar hun kinderen met een eigen helm naar de wedstrijd hadden gestuurd! Veiligheid voorop, chapeau!De stichting Wielerbelang Dongen is dit jaar niets bespaard gebleven. Na de vele toegezegde vergunningen, van gemeenten van doorkomst en de provincie, was het een aantal dagen voor de start toch nog even puzzelen wat te doen. Zo was de weg van Klein Dongen naar ’s Gravenmoer voor de helft afgesloten. Dus opletten geblazen voor het peloton op deze smalle weg met obstakels. Erger was het in de polder achter Waspik. Daar was enkele dagen voor de start gewoon een weg opgebroken, waardoor op het allerlaatste moment de ronde daar aangepast moest worden. Het aantal kilometers dat de renners af moesten gaan leggen werd beduidend minder.

Kortom: een kortere koers met weinig weerstand van de weergoden. Even iets anders dan een week geleden, toen in Kaatsheuvel de juniorenwedstrijd Hil en Moer voor het eerst van start ging. De hele dag regen!Arthur van Dongen, lid van het bestuur in Dongen en medeorganisator in Kaatsheuvel, keek na afloop terug op een geslaagd Dongens evenement.

,,Door wegwerkzaamheden hebben we het parkoers moeten inkorten en het weer werkte niet echt mee om er een zware koers van te maken. Samen met de Dikke Banden Race voor de jeugd, waar 100 kinderen zich voor hebben ingeschreven, hebben we met het Omnium voor de junioren weer een prima wielerdag in Dongen kunnen beleven.” Over publieke belangstelling heeft de organisatie niet te klagen gehad. Met name rond de Watertorenstraat, een van de Kasseienstroken in Dongen, was veel belangstelling.

Kasseienstrook: kan ook belangrijke scherprechter zijn.

,,Nooit geweten dat deze straat een dergelijk belangrijk onderdeel in deze ronde is,” sprak wethouder Rene Jansen na afloop. Samen met ronde miss Brechje Hermans, dochter van Mathieu Hermans, reed hij een aantal ronden mee in de karavaan. Door secretaris William van Gorkum en koersdirecteur Martin van Steen liet hij zich uitvoerig informeren over de Ronde van Midden Brabant en het wielergebeuren in z’n algemeen. In een andere volgwagen volgden Arthur van Dongen met zijn vader Wim niet alleen deze ronde, maar ook de verrichtingen Arthur ‘s Sunweb pupillen Tom Dumoulin en Sam Oomen. In de laatste kilometers reden zij van voren tijdens het WK in Innsbruck om uiteindelijk als 4e en 14e te eindigen.

De 50e Ronde van Dongen was ook dit jaar een Omniumkoers voor Nieuwelingen. Direct nadat de grote jongens voor Midden Brabant waren weggeschoten, mochten deze jonge honden gaan strijden voor de drie podiumplaatsen. Zij moesten, tussen passages van de Ronde van Midden Brabant door, een puntenkoers over 20 ronden rijden waarna een tijdrit volgde, verdeeld over twee passages. Uiteindelijk gooide de laatste tijdrit het klassement weer overhoop. Het podium was dit jaar compleet voor De Jonge Renner. Het team uit Oosterhout reed in Dongen een thuiswedstrijd.

Dikke Banden Race voor de jeugd, een feest voor de familie

Bestuurslid Sjaak van Wandelen was een zeer tevreden man: ,,Het weer zit mee. Veel inschrijvingen en dus veel ouders, opa ’s en oma ’s langs de kant.”De organisatie hoefde niet veel helmen uit te delen. De kinderen kwamen met hun alledaags fietsje opdraven en velen hadden al een eigen helm op.

Microfonist Johan van der Made maakte korte interviews met de kinderen. Tijdens de passages werden de kinderen door het publiek achter de dranghekken met applaus begeleid. Er waren prijzen voor de eerste drie en het eerste meisje. Naast de diverse presentjes was er na de huldiging de verloting van de mountainbike, geschonken door oud wielrenner Max van Heeswijk. Deze ging naar Givia Vermeulen van de Anspachschool.

Massasprint Ronde van Midden Brabant voor Alberto Dainese (It)

Sinds jaren weer een massasprint in de Tramstraat tegenover d ‘Ouwe Sok.

Het was een sterk bezet veld met o.a. uit België de Lotto Soudal ploeg onder 23 jaar. Thuisploeg De Jonge Renner moest het verder opnemen tegen een zevental continentale ploegen, waaronder SEG Racing Team en Vlasman CT. Vanaf kilometer 20 tot een zestal kilometer voor de finish reed een kopgroep van zes renners. Het sterke SEG team reed het gat dicht waarna het wachten was op een massasprint. Daarin toonde de 20 –jarige Italiaan Alberto Dainese zich de sterkste. Hij klopte in deze strijd de sterke Wim Stroetinga, vlak voor de finale nog getipt als mogelijke winnaar door Wim van Dongen. Arvid de Kleijn pakte de derde podiumplaats.

Uitslagen wielerdag Dongen.

Dikke Banden Race. Categorie 1: 1. Jolle van Riel (Anspach), 2. Sophie Broeders (H. Hart) tevens beste meisje en 3. Michel Daver (Anspach). Categorie 2: 1. Cas Schipper (Anspach), 2. Noor Verbunt (Anspach) tevens beste meisje en 3. Femke van de Ven (St. Jan). Categorie 3: 1. Casper Derks, 2. Heleen de Bie (Anspach) tevens beste meisje en 3. Nick Welling (Achterberg).

Ronde van Dongen, Omnium Nieuwelingen: 1. Mathijs de Kok, 2. Bas van Leijsen en 3.Jaap Roelen.

  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1679

Dongen weer in het teken van wielrennen

WIELERSPORTPosted by internetkrant Tue, September 25, 2018 10:14:57

Parkeerverbod en afsleepregeling in centrum

Dongen komende zondag weer in het teken van wielrennen

Zondag 30 september staat het centrum van Dongen weer bol van het wielrennen. Als om 12.30 uur de beloften en profs zonder contract worden weggeschoten voor de 49e Ronde van Midden Brabant staan de Nieuwelingen renners klaar voor hun eerste onderdeel van het Omnium, de 50e Ronde van Dongen, dat zij deze middag gaan rijden. En als zij klaar zijn met hun onderdeel puntenkoers, is het aan de basis schooljeugd uit de gemeente Dongen. Drie categorieën gaan deze middag strijden wie de beste is op hun gewone eigen fietsje tijden de Dikke Banden Race. Er zijn prijzen voor de winnaars en het best geëindigde meisje.

Als klap op de vuurpijl wordt ook dit jaar weer een mountainbike verloot onder de deelnemers. Dus, zit je op een basisschool in de gemeente Dongen en ben je tussen 5 en 12 jaar, dan mag je gratis meedoen en maak je kans op die mooie mountainbike. Heb jij je nog niet opgegeven? Zondag kun je je nog aanmelden tot 12.00 uur bij eethuis John van Holst. Start en finish van al deze wedstrijden zijn nabij café d ‘Ouwe Sok in de Tramstraat. Inmiddels hebben 85 kinderen ingeschreven!! Omwonenden in het centrum ontvangen namens de organisatie, gemeente en politie, nog een brief over het autovrij maken van het parkoers in het centrum.

Voor de Ronde van Midden Brabant hebben zich weer een groot aantal ploegen aangemeld. ,,26 ploegen. En dit jaar niet de minste. Uit België een drietal opleidingsploegen. Zij zullen strijd moeten gaan leveren met zevental continentale ploegen en enkele teams van verenigingen uit de regio. Ik denk dan aan De Jonge Renner uit Oosterhout, Willibrord Wil Vooruit en Breda,” vertelt Arthur van Dongen. De ploegleider van Sunweb zet zich regelmatig in om het wielrennen te promoten. Afgelopen zondag de eerste Junioren klassieker Hill en De Moer in Kaatsheuvel en komende zondag de wielerdag in Dongen.
Sponsoren

De organisatie mag zich verheugen op een groot aantal sponsoren. Zowel financieel, of doormiddel van zaken in natura, ondersteunen zij deze wielerdag.

Het zijn niet alleen bedrijven. Ook leerlingen het Cambreur College verlenen hand en spandiensten. Onder andere bij het klaarmaken van de vele lunchpakketten, geschonken door AH in Dongen.

Programma zondag:

Vanaf 12.00 uur tekenen presentatielijst: Ronde van Midden Brabant.

12.30: start ca. 170 renners weggeschoten door wethouder Rene Jansen.

12.35: start puntenkoers Nieuwelingen 20 ronden.

13.00: start Dikke Banden Race categorie 1: 5 en 6 jaar.

13.30: eerste passage Ronde van Midden Brabant.

13.35: start Dikke Banden Race categorie 2: 7,8 en 9 jaar.

13.45: start Dikke Banden Race categorie 3: 10,11 en 12 jaar.

Direct hierna huldiging winnaars Dikke Banden Race en verloting mountainbike.

14.30: 2e passage Ronde van Midden Brabant.

15.30: 3e passage Ronde van Midden Brabant, gevolgd door tijdrit. Nieuwelingen (11 – 25 in het tussenklassement).

16.00: 4e passage Ronde van Midden Brabant voor 2e plaatselijke ronde.

16.05: tijdrit Nieuwelingen (1- 10 in het tussenklassement).

16.30: verwachte finish Ronde van Midden Brabant.

Direct na finish huldigingen: Nieuwelingen en winnaar Ronde van Midden Brabant.

Verkeersmaatregelen i.v.m. wielerwedstrijden

49e Ronde van Midden Brabant en 50e Ronde van Dongen

Dikke Banden Race voor de schooljeugd

Voor de bewoners aan de Hoge Dijk, Watertorenstraat, Groenstraat, Rijensestraatweg, Heuvelstraat, Gerardus Majellastraat, Tramstraat, Kardinaal van Rossumstaat, Julianastraat, Wilhelminastraat, Kerkstraat, Bas Dongen, Sportlaan en Crispijnhof , geldt het volgende :

Komende zondag 30 september staat Dongen, en vooral uw omgeving, weer in het teken van de wielerwedstrijd de Ronde van Midden Brabant, de Ronde van Dongen en de Dikke Banden Race voor de jeugd.


Afsleepregeling van kracht


In het centrum van Dongen, m.n. Tramstraat, Kardinaal van Rossumstraat, Julianastraat en Wilhelminastraat geldt een afsleepregeling vanaf zondagmorgen zeer vroeg. Vanaf middernacht (van zaterdag op zondag) geldt in deze straten een parkeerverbod tot zondag 18.00 uur. Graag uw voertuig elders in de zijstraten in de buurt parkeren mocht u zondag daarvan gebruik willen maken.


Daar, waar de renners passeren, vragen wij u dringend doch beleefd uw auto niet op de openbare rijweg te parkeren. Het liefst zien wij dat u uw auto niet langs de route parkeert. Dit voor de veiligheid van de renners, de volgkaravaan en uw voertuig. De zijwegen worden d.m.v. verkeersborden, door politie of verkeersregelaars, afgesloten.


Bedankt voor het meedenken en uw medewerking,


De stichting Wielerbelang Dongen, gemeente Dongen en politie West Brabant.  • Comments(0)//sport.dongenhomespot.nl/#post1676
Next »