DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Regeling luiden doodsklok Klein-Dongen-Vaart is wens van dorpsgemeenschap

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, februari 01, 2018 12:51:08

Regeling luiden doodsklok Klein-Dongen-Vaart is wens van dorpsgemeenschap

De familie De Zwart die al een paar jaar al woont in de voormalige Hubertuskerk in Dongen-Vaart heeft zich een echte dorpsfamilie betoont. Eerder werd Mariakapel al opengesteld voor bezoekers en nu gaat de familie akkoord met het ritueel luiden van de zogenoemde doodsklok bij een overleden dorpsgenoot. Dat gebeurt op verzoek en er is een voorlopig protocol opgesteld

Een groot gedeelte van de gemeenschap van Klein-Dongen-Vaart blijkt grote waarde te hechten aan het in ere herstellen van dit oud gebruik , waarbij de doodsklok wordt geluiden wanneer er een inwoner overleden is.Dat gebruik wordt nu voor minstens een jaar in ere hersteld . De klok van de voormalige katholieke kerk is nog helemaal in takt. Omdat door de huidige eigenaren Wouter en Liesbeth de Zwart de klokken niet geluid mogen worden anders dan voor openbare tijdsaanduiding, is er onlangs een verzoek ingediend bij het bisdom de doodsklok weer te mogen luiden.

Archieffoto Jan Stads| Pix4profs

Bemiddeling burgemeester

Na bemiddeling door Burgemeester Marina Starmans is de Bisschop van Breda tegemoet gekomen aan het gedane verzoek. Dit betekent dat met ingang van 1 januari 2018 de doodsklok luidt wanneer er iemand overleden is. Het gaat dan om het overlijden van inwoners van Klein-Dongen-Vaart of oud-inwoners die verhuisd zijn naar een zorgcentrum.

Melden

Nabestaanden van een overledene die willen dat de klok voor hun dierbare geluid wordt kunnen bellen naar de Familie De Zwart. Afhankelijk van het tijdstip van melden wordt diezelfde avond of de volgende dag de doodsklok geluid van 19.00 uur tot 19.15 uur. Daarnaast wordt er een bericht (of de rouwkaart) opgehangen in de Mariakapel met gegevens van de overledene.

Burgemeester Starmans-Gelijns vindt het een bijzonder gebaar van het Bisdom: "Het is hoogst ongebruikelijk dat het Bisdom dit toestaat en ik ben enorm blij dat er aan de wens van de inwoners van de dorpskern Dongen-Vaart tegemoet gekomen is. Maar ook vind ik het geweldig van de familie De Zwart dat ze deze verantwoordelijkheid op zich hebben genomen". De zware klok heeft inmiddels éénmaal geluid, dat maakte binnen de kern enorme indruk.

Deze regeling is ingegaan op 1 januari 2018 voor de duur van één jaar. Na verloop van én jaar zal de regeling worden geëvalueerd en zo nodig worden bijgesteld of beëindigd.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.