DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Mevrouw Riet de Wit al 60 jaar bij het kerkkoor

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, augustus 22, 2017 14:16:46

Diverse koren wilde 'haar sopraan' wel hebben

Mevrouw Riet de wit al 60 jaar bij het kerkkoor

Dongen 22 augustus 2017. Al vanaf 1952 zingt mevrouw Riet de Wit de sterren van de Dongense hemel. Maar als jong meisje van veertien was het ook toen niet vanzelfsprekend om bij een koor te gaan. Moeder vond dat in ieder geval zo. Riet zong toen al eens ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Dongen. Ze had succes en wat belangrijker was voor haar : ze had er plezier in . Het zingen zat en zit nog steeds in het bloed. Ze bleef dus zingen en startte op 14 augustus in 1957 bij het kerkkoor van de toenmalige Mariakerk.Goed gerekend is dat dit jaar precies 60 jaar. Het oorspronkelijke koor van toen vindt zijn wortels terug in diverse andere Dongense kerkkoren. Nu is dat het Parochiekoor en het Gelegenheidskoor , respectievelijk onder leiding van Frans Bullens en Leo van der Maas. Riet de Wit is als meisje van zeventien ook begonnen te zingen bij Zangvereniging Wilhelmina en heeft nog in een tal van andere koren gezongen. Zo was ze lid van gemend koor Irene, toen dat nog veel operette en zo zong en zowat het grootste koor van Dongen was. Irene is niet meer. Ook was ze bij het BrabantKoor en dameskoor Les Chanterelles


Toen in 1957 de Mariaparochie ontstond vanuit de Sint Josephkerk en pastoor Rompa daar bouwpastaoor van werd , wou die graag een eigen kerkkoor. Riet was er als de kippen bij en gaf zich op als lid. De pastoor die een week te voren vanaf de preekstoel dames en heren had opgeroepen om koorlid te worden had Riet al op de ledenlijst gezet. Het blijft dus de vraag of Riet een van de eerste zichzelf opgegeven leden was of dat de pastoor eigenhandig al een koor had samengesteld. Geestelijken waren toen wel erg voortvarend. De Mariaparochie heeft zo'n 30 jaar bestaan. De bijbehorende noodkerk aan de Kanaalstraat werd in 1986 gesloopt.

Verhuizen

De parochianen van de Mariakerk verhuisden eigenlijk weer terug naar de Sint Josephkerk , dus ook het koor. Zingen bleef ook Riet de Wit. Riet wilde meer. Ze ging zangles halen bij in de Muziekschool. Ze leerde daar nog beter muziek lezen en bekwaamde zich in solozang. Jos van der Linden zag het ook wel met haar zitten . Jos, die toen nog geen directeur was van het Muziekinstituut zoals de muziekschool ging heten, richtte samen met Riet en anderen een kamerkoor op. Toen aan het bestaan daarvan een einde kwam, raadde Jos haar aan om verder te gaan en op een wat hoger niveau te blijven zingen. Ook directeur Jo Janssen was die mening toegedaan. Dat werd vrouwenkoor Les Chanterelles waar Jos zijn dirigentschap aan leende en Riet de Wit bij de wieg ervan stond .


Parijs

Riet de Wit bleef plezier hebben in het zingen en werd lid van het semi professionele Brabantkoor .Daarmee trad ze ook op in Parijs. Voor dit koor moest ze een auditie doen ,waarvoor ze glansrijk slaagde. Haar stem leende ze in de loop van de tijd ook aan het Operettekoor in Oosterhout en aan een groep cantoren, een zangkwartet die voor ging bij diensten in de overgebleven Dongense kerken.

Zestig jaar op steeds hoger niveau je stem geven ten dienste van vooral de kerk en de liefhebber van koormuziek , maar ook vanuit de gedachte dat zingen je jong en bij de tijd houdt . Een compliment zeker waard. Voor deze krant ging mevrouw Riet de Wit graag op de foto in haar prachtig mooie en goed onderhouden tuin

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door André Rieu di, augustus 22, 2017 18:58:17

Namens heel Dongen van Harte Gefeliciteerd en nog vele gezonde zang jaren.