DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Gemeente Dongen nu ook bereikbaar via WhatsApp

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant ma, maart 18, 2019 11:55:18

Gemeente Dongen nu ook bereikbaar via WhatsApp

Vanaf maandag 18 maart 2019, is de gemeente Dongen ook bereikbaar via WhatsApp. Zo kunnen inwoners snel contact opnemen op een laagdrempelige manier. WhatsApp is een toevoeging aan de bestaande kanalen als telefoon, e-mail en Facebook messenger. Vragen stellen kan door een Whatsapp-bericht te sturen naar 06 - 22 44 67 19.

Het gebruik van WhatsApp is niet nieuw voor de gemeente Dongen. Bij projecten in de openbare ruimte worden inwoners al op de hoogte gehouden via WhatsApp verzendlijsten. Nu is het dus ook mogelijk om voor algemene vragen een WhatsApp-bericht te versturen. "Veel inwoners maken gebruik van WhatsApp en de gemeente sluit graag aan bij deze manier van communiceren. Zo kunnen inwoners nog eenvoudiger contact met ons opnemen. We vinden het daarnaast belangrijk om onze dienstverlening te blijven uitbreiden en verbeteren", aldus burgemeester Marina Starmans.


Bereikbaarheid

De gemeente Dongen beantwoordt vragen via WhatsApp van maandag tot en met donderdag van 8:30 tot 17:00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Het is natuurlijk mogelijk om ook buiten deze tijden een bericht te sturen. De eerstvolgende werkdag wordt het bericht beantwoord. Het nummer kan alleen gebruikt worden voor WhatsApp, het is dus niet mogelijk om dit nummer te bellen.

Hoe werkt het?

Voeg gemeente Dongen toe als contact met het telefoonnummer 06 - 22 44 67 19. Daarna is het mogelijk om een bericht te sturen via WhatsApp. Deze nieuwe contactmogelijkheid is alleen bedoeld voor het versturen van algemene vragen, tips of feedback. Het sturen van gevoelige informatie zoals BSN-nummers, inkomensgegevens en andere documenten gaat nog steeds per e-mail of per post.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5126

Basisschool De Vlinderboom staakt!

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant vr, maart 15, 2019 15:07:26

Basisschool De Vlinderboom (Dongen) staakt!
Dongen, 15 maart 2019. Vandaag blijft het schoolplein leeg. Het bekende geluid van spelende kinderen ontbreekt. In de koffiekamer is er wel koek bij de koffie, maar er wordt vandaag ook gewerkt. Anders en onbetaald. Dat werk bestaat dan uit inhaalwerk of zo vast voorwerken voor maandag als de kinderen weer kunnen rekenen op de volle aandacht van de juffen. Vertegenwoordigers van de plaatste pers zijn aanwezig om de uitleg aan te horen van het waarom. Staken blijkt niet de leukste manier te zijn van leerkrachten van de Basisschool de Vlinderboom om uiting te geven aan hun steeds ingehouden frustraties. Ze willen met hart en ziel hun vak uitoefenen; kinderen taal en rekenen leren. De basis van de toekomst. Er is al wel het een en ander bereikt in hun streven om meer geld en vooral meer ruimte om het mooie vak uit te kunnen oefenen.Het gaat alleen zo langzaam en er zit nog weinig structuur in de genomen maatregelen in Den Haag. Er heerst een algemeen gevoel van ongenoegen. Te hoge werkdruk, te veel kinderen in een klas en moeite om bij ziekte of uitval vervanging te regelen.
De Vlinderboom is de enige basisschool in het dorp waar algemeen gestaakt wordt vandaag . Op andere scholen is er ook actie in meerdere vormen. “Wij staken voor goed onderwijs, nu en in de toekomst. Wij vinden dat het in de politiek ontbreekt aan daadkracht om het toenemende lerarentekort aan te pakken. Nederland is een kennismaatschappij. Van ons wordt verwacht dat we alles uit de leerlingen halen wat erin zit. Dit moeten we wel doen in grote groepen met relatief veel leerlingen die extra individuele aandacht verdienen. Een leerkracht maakt het verschil; kwaliteit heeft een prijs!” de woorden komen van woordvoerster juf Roxanne van Dalen-Peeters en worden in de groep onderschreven

“Het lerarentekort is ook in Dongen een feit” zegt ze. “Op onze school hebben de ouders hier nog niet veel van gemerkt. Wanneer een leerkracht ziek werd, werd dit vaak binnen de school opgelost. De onderwijsassistent, conciërge, administratief medewerker of directeur werd ingezet om de klas die dag op te vangen “. Anderen wijzen op het feit dat wanneer het niet anders kon, leerlingen werden verdeeld over andere klassen of gaf een leerkracht aan twee klassen tegelijk les. Ook komt het voor de de directeur voor de klas staat om bij te springen. Roxanne van Dalen-Peeters denkt dat er op deze dagen geen goed onderwijs is kan worden gegeven. “Dit brandjes blussen helpt op korte termijn natuurlijk wel, maar ook wij zijn een keer uitgeblust “.

Afgelopen week heeft het team van de Vlinderboom een postpakket naar Den Haag gestuurd. Hierin vragen de leerkrachten en leerlingen van De Vlinderboom aan de beleidsmakers in Den Haag te zorgen voor een echte, structurele investering om de kwaliteit en het imago van het onderwijs te verbeteren. “Want we hebben toch écht wel een mooi beroep”! “Wij zijn trots op onze collega’s en onze school. We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt. Maar we komen ook op voor onszelf, onze leerlingen en ons beroep “.

Foto's: Actiemateriaal en de juffen van de Vlinderboom

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5125

Wat is er allemaal te koop in Dongen? De GIDS VAN DONGEN weet raad!

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant vr, maart 15, 2019 09:56:04

De ondernemers van Dongen hebben ontzettend veel te bieden aan de Dongense consument. Winkels, autobedrijven, verzekeraars, bouwbedrijven, kappers, mode, loodgieters, horeca…noem maar op. Maar weet u al deze bedrijven en dat aanbod wel te vinden?

Wat is er allemaal te koop in Dongen? De GIDS VAN DONGEN weet raad!

MediaPackhuys, het bedrijf achter de populaire website dongen.nieuws.nl en de glossy 200% DONGEN vindt dat het beter kan en komt daarom met een gids waarin alle Dongense bedrijven die zich op de Dongense consument richten, zijn te vinden. Initiatiefnemer Bart van Kerkhof legt uit: “Het volledige aanbod van wat binnen onze gemeentegrenzen te koop is, vind je terug in DE GIDS VAN DONGEN. Deze Gids in A5 formaat is aantrekkelijk vormgegeven en zal over enkele maanden gratis huis aan huis verspreid worden in de gehele gemeente Dongen. Daarnaast is er de online versie binnen de omgeving van de website dongen.nieuws.nl. En het goede nieuws voor ondernemers is, dat een standaardvermelding in deze gids (bedrijfsnaam, straat, huisnummer en plaats) helemaal gratis is. Voor bedrijven die wat meer op willen vallen in deze GIDS VAN DONGEN zijn er diverse mogelijkheden, al vanaf € 49,00 excl BTW.”


Naast alle bedrijvigheid in ons dorp zijn er nog een aantal zaken te vinden in de GIDS VAN DONGEN, zoals een evenementenkalender, toeristische tips en andere wetenswaardigheden. De eerste editie van de GIDS VAN DONGEN verschijnt rond de zomer van dit jaar. “Op deze manier heeft de Dongense consument een handzaam, overzichtelijk en aantrekkelijk vormgegeven gids waarin alles staat wat Dongen te bieden heeft. De komende weken zullen alle ondernemers binnen Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart benaderd worden om de mogelijkheden te bespreken.” aldus Bart.

Voor een overzicht van de Dongense bedrijven wordt gebruik gemaakt van gegevens van de Kamer van Koophandel. Zij hebben echter van sommige ondernemers geen toestemming gekregen om de basisgegevens te delen. “We hebben zo’n 95% dekking. Als je je een bedrijf hebt dat ingeschreven staat bij de KvK maar je twijfelt er aan of je op de lijst staat voor vermelding in de GIDS VAN DONGEN dan kun je altijd contact opnemen via dongen@nieuws.nl of info@degidsvandongen.nl of telefonisch via 06-36323131.”

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5124

FILM HET LECHDAL TUSSEN FÜSSEN EN ELMEN

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant zo, maart 10, 2019 16:35:43

FILM HET LECHDAL TUSSEN FÜSSEN EN ELMEN

Op woensdag 13 maart krijgt u een film over het Lechdal te zien, die Hanny Oerlemans 5 jaar geleden gemaakt heeft, tijdens haar wandelingen samen met Christ Grootzwagers,de filmavond wordt u aangeboden door Natuurvereniging Ken en Geniet.
De 264 kilometer lange rivier Lech ontspringt op de Formarin Alpe in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, passeert de beroemde wintersportplaats Lech en stroomt vervolgens door Tirol naar het Duitse Beieren. Bij Donauwörth mondt de Lech uit in de Donau. De film gaat over een gedeelte van het Lechdal en de omgeving daarvan, namelijk tussen het Beierse stadje Füssen en het Tiroolse dorp Elmen. We zien hoe de rivierbedding vaak breed uitwaaiert en het water zich in meerdere stromen splitst, om verderop weer samen te komen. Het Naturpark Lechtal is een bijzonder plantenrijk gebied. Er groeien onder andere verschillende soorten gentianen en orchideeën als grote muggenorchis, rood bosvogeltje, vliegenorchis, vogelnestorchis, welriekende nachtorchis en het vrouwenschoentje.

Ook vlinders vliegen er volop: diverse soorten blauwtjes, waaronder het prachtige adonisblauwtje, parelmoervlinders zoals de zilveren maan, knoopkruidparelmoervlinder en keizersmantel, enkele erebiasoorten, het groot geaderd witje enzovoorts.

We bekijken het gebied eerst in de maand juni. We starten net ten zuiden van Füssen, vlakbij de Oostenrijkse grens, bij de Magnustritt, een korte kloof waar de rivier Lech doorheen kolkt. We volgen de rivier stroomopwaarts en passeren de grens. Dan gaan we enkele keren hogerop. Eerst bezoeken we het hoger gelegen Raintal, waar de waterspreeuw langs de beek rondscharrelt. Ook treffen we er een alpensalamander aan. Daarna gaan we vanuit Lechaschau naar de Frauensee, een bergmeertje en nog verder omhoog naar de Costarieskapel. Vervolgens nemen we bij Höfen de kabelbaan omhoog naar de Hahnenkamm. We maken een hoogtewandeling en zien heel veel echte alpenbloemen, zoals de stengelloze gentiaan, de alpenanemoon, de aurikel en de alpenkwastjesbloem. Tevens zien we enkele gemzen, die elkaar achterna jagen. Terug bij de rivier Lech gaan we verder zuidwaarts. Nog een kleine greep uit wat we allemaal tegenkomen aan planten en vlinders: de rotsvlinder, violette vuurvlinder en distelvlinder, de duitse tamarisk, bieslelie, engbloem, sierlijke bremraap en bergcentaurie.

In september beginnen we weer opnieuw met de Hahnenkamm. We zien nu heel andere planten, zoals de blauwe monnikskap, veld- en franjegentiaan en de zilverdistel. We ontmoeten een koppel raven en ook de gemzen zijn weer aanwezig.

Terug langs de Lech treffen we struiken met bessen aan, maar ook nog bloeiende planten, waaronder de parnassia, herfsttijloos, zijdeplantgentiaan en heel veel Duitse gentianen. We komen hier en daar ook al paddenstoelen tegen, zoals in het zijdal Hornbachdal de peervormige stuifzwam.

Graag wil Natuurvereniging Ken en Geniet u uitnodigen om te komen kijken naar deze film; aanvang 20.00 uur in zaal 1, van de Cammeleur en u weet de toegang is gratis, zelfs voor hen die nog geen lid zijn van de natuurvereniging..  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5123

Bijeenkomst 75 jaar vrijheid Dongen

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant di, maart 05, 2019 12:31:30

Woensdag 13 maart, 20.00 uur:

Bijeenkomst 75 jaar vrijheid Dongen

In 2019 vieren Dongen, 's Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart 75 jaar vrijheid. Het bevrijdingsjaar krijgt in alle kernen een prachtige invulling met als hoogtepunt het bevrijdingsweekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november. Op woensdag 13 maart presenteert de projectorganisatie het programma in de Centrale hal van het gemeentehuis (aanvang 20.00 uur, deuren open om 19.30 uur). Belangstellenden zijn van harte welkom.
Het programma van het bevrijdingsjaar biedt voor ieder wat wils. Van theater tot concert en van een scholenproject tot een tocht met oude voertuigen door alle kernen. Ook wordt gewerkt aan blijvende herinneringen aan dit bijzondere jaar en komen speciale gasten uit binnen- en buitenland 75 jaar vrijheid mee vieren.

Bijeenkomst

Op 13 maart geeft de projectorganisatie een toelichting op het programma. Na de presentatie is er gelegenheid om in een informele sfeer kennis te maken met de trekkers van de werkgroepen, verhalen te delen en nadere ideeën voor het programma uit te wisselen. In verband met de voorbereidingen verneemt de organisatie graag wie er komen. U kunt dit via e-mail doorgeven aan Rob Driessen, voorzitter van de projectgroep: rmfdperspectief@gmail.com

Projectorganisatie

De coördinatie van het bevrijdingsjaar is ondergebracht bij een projectgroep. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van het Oranje Comité Dongen, Oranjevereniging 's Gravenmoer, de Oranjevereniging Klein Dongen en Vaart, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de heemkundekringen in Dongen en 's Gravenmoer, het Comité 4 en 5 mei Dongen en gemeente Dongen.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5122

DE GROTE OPTOCHT IN DONGENS PEEENRIJK 2019

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant zo, maart 03, 2019 22:31:05

Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

DE GROTE OPTOCHT IN DONGENS PEEENRIJK 2019

De optocht was groot, leuk ,vooral leutig en zeker gereden , gelopen en gedweild bij goed weer. Wonder boven wonder bleef het droog en dat bij een aangename temperatuur en ondanks de sombere weesverwachtingen. Dongenaren en mensen van ver daarbuiten bewonderden de vele groepen, wagens en individuelen en volgden hen in de drukke straten van voornamelijk het centrum . Con Loomans zorgde weer voor leuke en mooi beelden vanuit het onvolprezen ideeënrijkdom. Gerry Pieren leidt je rond tussen de leut door Minstens drie kwartier genieten van al dat schoons!
De tweede video bevat een LIVE -versie die opgenomen is bij de start van de optocht door Rinus Krijnen. Deze video is opgenomen met twee camera's


De uitslag van de optocht vind je hieronder


Groepen
Wagens


Individuelen

Waor is dun optocht uitslag : (van de Dongenaren zelf dus)Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

KINDEROPTOCHT DONGEN 2019 GEWELDIG LEUK !

Het hing er maar helemaal aan af of de optocht wel door zo gaan in Peeënland. 's morgens bracht het KNMI maar weinig goede weerberichten. Code geel werd zelfs aangekondigd. Maar zoals het nog al eens een keer het geval is ; het weer verbeterde zich goed in de loop van de dag. De organisatie gaf groen licht op een tijdstip waarbij dat nog goed kon en iedereen zich nog goed kon voorbereiden. Een gezellige en grote stoet trok door het dorp met aan de kant óók vrolijke én veel mensen. De video werd gemaakt door Jan Verdaasdonk. Ook hier te zien evenals de uitslagen

https://youtu.be/nPzOPu-YGBA

Het geluid bij deze film is (vooral) in het begin niet helemaal wat het zijn moet. Een technische storing was debet aan dit feit. Sorry voor het ongemak.

De uitslag van de optocht vind je hieronder


Kinderoptocht 2019 (Grote groep)Kinderoptocht 2019 (individuelen)

Kinderoptocht 2019 (kleine groep)


DE LAMPKUSOPTOCHT IN DONGEN 2019

...en we zagen dat het goed was en het werd licht ..De lampkusoptocht in Dongen was één groot feest en het dorp was vol. In deze video een impressie van de traditionele lampkusoptocht in Dongen. Een film van Con Loomans .Geniet van de sfeervolle maar vooral leutige beelden van dit grote Dongense evenement

Kun je op jouw mobiel de video's niet openen scroll dan even naar beneden en zet je telefoon even op modus 'DESKTOP' ,of gebruik rechtstreeks de youtube URL

Foto: Ad Vonk
Testament Manneke Pee 2019

1

Ge leeft er nao toe, hil ut jaor

Mar nog efkes, en dan issut toch echt klaor

We waore in vùrm, deze carnaval

Overal waor we kwame, wassut un geweldig bal

2

Dun 11-11, in de nieuwe Cammeleur

Ut feest was geweldig, tot in de klène uurkes ginge we deur

De Uitslaopers zonge, tis raok vandaog

Dè was ut alle daoge in ut Peejenrijk, we horde gin geklaog

3

Dreke al 44 jaor un peeke, dè is goed gevierd

Dreke dun 44ste en prinses Femke hebbe flink gehost en gezwierd

Saome op pad meej de jeugdraod van elluf

Op de klaanke van Wow ging dè vanzelluf

4

De Straotparade, ut weer zaat gelukkig meej

Volop leut en volop muziek, un genot veur iedere Pee

Bij ut veurspel onze kapelle, ik ben trots op jullie allemaol

Gullie speelt overal ut daak eraaf, op straot, in elke kroeg, in elke zaol

5

Ut sauwelweekend was wir ongekend

Die kanjers barsten van ut talent

De Naagtburgemister was uitèndeluk nummer één

Ut was un weekend uit duizende, zo ziede dur geenéén

Ok de jeugd van ut Peeënrijk schitterde volop

Peeënrijk’s got talent: die middag was in één woord TOP

6

De lintjesregen op vrijdagavond

Waor menig Peej en Peejerin, in ’t zonneke stond

De raodsvergaodering was wir laache geblaoze

de kwaliteit van de partijen blèft mij elke kir wir verbaoze

7

De carnavalsmis, niks is vùrmvast

Effe bezinne, dè is ok wè in ut carnavalsprogramma past

De optochte, ut publiek genoot wir van elke meter

Un diepe buiging veur alle deelnemers, jullie maoke de optochte beter en beter

8

Hofkapel de Peeënstaampers, 2 daoge meej oos op pad

Binnekome meej de thb en ut winnende liedje, hoe hirluk is dat

Jeugdhofkapel Wow, 6 jaor as jeugdhofkapel

Ik ben zo trots as un pauw, mar dè wete jullie vast wel

9

Veur Horeca Dongen was ‘t hard werreke

Mar wè was ’t gezellig, dè konde goed merreke

CV’s, Kapelle, Pee en Peejerin

Jullie maoke ’t fist groot, daor ligt ‘t begin

10

Munne hofhouding, wè un werk hebbe jullie verzet

Ut wor wel us vergete, mar ontzettend veul daank veur jullie inzet

Adjudaant Han, ok dees twidde jaor aon mij zij

Ik kan me gin betere adjudaant wense en dè maokt mèn blij

11

Peeën en Peeërinnen, ut is veurbij, ut is gedaon,

Wè waore in vùrm, en dèrrum zal ut carnaval in ut Peeënrijk altij blève bestaonDongenhomespot.nl dankt eenieder die meewerkte aan het tot stand komen van de verslaggeving rond het carnavalsgebeuren dit jaar.

We noemen : Gerry Pieren , Con Loomans, Jan Verdaasdonk, Kees Willemen , Rinus Krijnen, Ad Vonk, Stichting Peeënstekers ,Piet Eelants en iedereen die niet wil genoemd worden...  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5121

Grote waardering voor buitengewoon grappige raadsleden van plaatsvervangende raad

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant za, maart 02, 2019 22:48:05

Buitengewone carnavaleske raadsvergadering amuseert volle 'tribune'

Grote waardering voor buitengewoon grappige raadsleden van plaatsvervangende raad

Dongen, 2 maart 2019. Als er een motie ingediend zou kunnen worden die gaat over het voortzetten van de traditie van de jaarlijkse buitengewone raadsvergadering, zou die op voorhand unaniem worden aangenomen. Het indienen ervan is dus overbodig. Deze niet boute stellingname geldt zeker voor de prestaties van de fracties die zitting hadden in de raad der zotheid vandaag.Dit is verreweg een van de leukste carnavalsonderdelen die Dongen kent. Jammer dat maar een beperkt aantal mensen dat aan den lijven kunnen ondervinden. Ter vergadering werd al een iets te verborgen voorstel geuit dat de plaats waar dit gebeuren zou plaats moeten vinden elders op de Hoge Ham volop ruimte biedt. In de vergadering werden de leden van het college, misschien wel als nooit te voren carnavalesk te kakke gezet. Dat kan en mag dan en is soms op het randje. De Boerenpartij deelde brillen en een lange neus uit voor alle 'raadsleden en het aanzittende college 'om iedereen en ook de neuzen dezelfde kant te laten uitkijken'. De fractie 'Tevrede' liet wethouder Vullings een schilderij afmaken dat daarna helemaal VVD-blauw was. Groen-Links en Oranje ' bewees middels in op hoogstaand niveau gebrachte eerste termijn, dat het echte Dongense DNA alleen terug te vinden is in de hartjes en zieltjes van de Dongenaren.De 'twijfelpartij ' stelde in een 'motie-achtige toonzetting dat de leden van het college maar eens een bijbaantje zouden moeten gaan zoeken om het vertrouwen in elkaar te vergroten. Rolf zou zijn ervaring kunnen vergroten met het 'Auto- maatje, Bea kan terecht op de Volckaert als beginnend kinderoppas , Rene kan aankloppen bij Pukkemuk als tuinmanneke en Marina wordt tijdelijk antistresstherapeute op het gemeentehuis. De partij van de Waarheid wou de proef op de som doen. Liegen collegeleden wel eens was de vraag .De vragen waren moeilijk en de antwoorden ook. Een heuse leugendetector bracht uitkomst en de waarheid aan het licht.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5120