DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

levendige debatavond in gemeentehuis zeer druk bezocht

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant di, maart 06, 2018 23:14:51

levendige debatavond in gemeentehuis zeer druk bezocht

“Ik had al weinig te vertellen en daar blijft het bij”


Dongen, 6 maart 2018. UPDATE ***) Een levendig debat met soms herhaling van standpunten en het opsommen van resultaten uit de nu bijna voorbije raadsperiode. Opvallend was de afwezigheid van Rob Huijben, de voorman van 'nieuweling' Pro Dongen . Die heeft zich ter elfder uren afgemeld . Burgemeester Starmans vond dat duidelijke jammer. ***)Toch zei ze te hopen op een feestje. Het feest van de democratie. Zij opende de avond met het van haar bekende enthousiasme, iedereen succes te wensen en op te merken dat het deze avond niet om de consensus zou gaan maar over de verschillen. De deelnemers aan de diverse debat- onderdelen deden vervolgens hun best op dat punt. De partijen kregen 1 minuut om hun horizon te verbreden en zo vast te kijken naar het jaar 2022. Poëtisch zal Dongen er niet gaan uitzien ,maar de verhalen waren wel van die strekking. Met name de VPD zei dat Dongen dan nog steeds zelfstandig is ,maar wel meer samenwerkt met de buurgemeentes . Dat is ook een streven die andere partijen aanspreekt. De Dongense VVD wil dat Dongen goed bereikbaar blijft en ziet dan de N629 tussen Oosterhout en Dongen als het ware al vergevorderd en wil beslist geen blauwe zone voor het parkeerverkeer als dat al niet duidelijk was. Dat bleek dan weer in de discussie die daarop volgde. De oudenpartij wil vooral dat de ouderen in 2022 niet meer eenzaam zijn en dat daar alles aan gedaan dient te worden

professionele gespreksleider

Dinsdag had het bijna traditionele Dongens verkiezingsdebat plaats. Een goed gevulde centrale hal van het gemeentehuis was het decor voor deze avond. Of liever voor het decor zorgde de pamfletten posters en andere uitingen van alle de zeven politieke partijen die op 21 maart meedingen naar een of de meeste van de 21 beschikbare zetels in de heel de avond in het zicht staande raadszaal. De Dongense politiek is in de afgelopen zittingsperiode meer en meer in het teken komen te staan van de vijf zogenoemde 'peilers' : Dongen Leeft!, Dongen Zorgt!, Veilig Dongen!, Dongen Onderneemt! en Dongen Dient! . Zes van de zeven partijen die op 21 maart meedoen aan de plaatselijke verkiezingen waren aanwezig . Zij gingen met elkaar in discussie en namen ook de tijd om hun speerpunten nog eens duidelijk naar voren te brengen alhoewel die tijd beperkt bleef vanwege het strakke draaiboek. De Volkspartij Dongen, CDA, de Dongense VVD, PvdA, de nieuwkomers D66 en Ouderenpartij voor Dongen , werden ook ondervraagd door de professionele gespreksleider Richard Engelfriet . Hij had zijn optreden in het Dongense goed voorbereid en stelde soms zelfs lastige vragen.

Interactief

Er werd hier en daar felle strijd gevoerd. om het gelijk aan zijn of haar kant te krijgen. Nergens ging men de grens van het onbetamelijke over, een pluspunt in de hedendaagse politieke arena. Onze lokale politici werden op een leuke en informatieve manier uitgenodigd om te reageren op stellingen en vragen. Deze gingen over hun verkiezingsprogramma, maar ook over de vijf pijlers uit de toekomstvisie. Presentator Richard Engelfriet kon de toekomstige gemeenteraadskandidaten prikkelen met gevatte vragen. De vragen kwamen grotendeels ook uit de 'zaal' en ze waren talrijk. De aanwezigen werden dan ook ruimschoots in de gelegenheid gesteld om 'interactief ' mee te doen . Bij het thema veiligheid was het huidige aantal van anderhalve BOA een punt. Het CDA is van mening dat de Dongenaar zelf heel veel kan bijdragen aan hun eigen veiligheid door deel te nemen aan een vorm van buurtwacht. D66 wil wiet reguleren en waarvan de Dongense VVD weer vindt dat Pappen en en Nat houden niet echt helpt . Aanpakken dus. De Volkspartij Dongen zoekt een betere waarborg voor een veilig Dongen in samenwerking van Dorps-en Wijkraden .


Opvallend

Echt opvallende uitspraken waren niet te aan de orde of het moet de opmerking van Marius van der Heijden van de Ouderenpartij voor Dongen zijn geweest . Bij de slotronde van het debat merkte hij vrij komisch maar misschien wel veelzeggend op “Ik had al weinig te vertellen en daar blijft het bij” . Toch bleek in de loop van de avond dat deze man een oprecht iemand is die in zit met het 'lot ' van de ouderen. Vooral het thema 'eenzaamheid ' en die te bestrijden is zijn speerpunt bij de verkiezingen .Hij verdedigde zich dan ook prompt toen hij een vraag beantwoordde waarom hij eigenlijk als one issue- partij in de raad wil komen. Het blijft een nobel streven om iets meer voor de ouderen te doen. Ook ontdekte de toekomstige kiezers dat nieuwkomer in Dongen D66 vooral het milieu in het dorp belangrijk vindt .De partij durfde zelfs typische Groen -Links standpunten in te nemen en sprak over de globale klimaatsverandering, terwijl nu juist het plaatselijke CDA zich daarvoor de afgelopen raadsperiode sterk maakte met de bekend geworden gevleugelde uitspraak van fractievoorzitter André Vonk : "Bomen gekapt dan even veel bomen terug" Burgemeester Marina Starmans sloot deze avond af met als ondertoon en rode draad in ieder geval de oproep wél te gaan stemmen op woensdag 21 maart. De afsluiting was voor sommigen geen reden om naar huis te gaan. De discussies gingen in kleiner verband door met even veel passie maar , onder het genot van een drankje wel wat meer informeel .

***)

Deze krant ontving op woensdag 7 maart de volgende verklaring van PRO-DONGEN voorman Rob Huijben :

N.a.v. het debat van gisteren zijn er bij mij en mijn partij diverse vragen binnengekomen over mijn afwezigheid. ( ...)

Ik heb mij vrijdagmiddag afgemeld bij de griffier. De reden zijn privéomstandigheden die ik op dit moment liever privé houd. De omstandigheden zijn van die aard dat ik niet in staat was om een debat te voeren, ook al had ik dit zo graag gewild. Het verkiezingsdebat is voor mij een van de hoogtepunten van een campagne, dat ik deze heb moeten laten schieten is een zware domper geweest. Het is niet een kwestie van niet willen of druven zoals enkele hebben gesuggereerd. Ik heb ook voor deze week de campagneactiviteiten bijna volledig stilgezet. Ik hoop mij vanaf volgende week weer volledig te kunnen focussen op de politiekIk had verwacht dat de aard van de afmelding genoemd zou worden tijdens het debat, en ik vind het jammer dat dit dan ook niet is gedaan. Het had veel vraagtekens voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Rob Huijben

​PRO Dongen​


Onze medewerker Rinus Krijnen legde de debatavond in vijf ( thema) delen op video vast.


Op sommige mobiele telefoons kunt u de video's niet zien. Zet eventueel (door naar beneden te scrollen) de 'desktop modus 'aan of gebruik de URL van You Tube

OOK H I E R zijn de video's te bekijken  • Reacties(3)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4882