DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Casade verkoopt JAL-terrein

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, februari 01, 2018 11:21:21

Casade verkoopt JAL-terrein

Begin 2018 start Casade een verkoopprocedure voor de JAL-locatie (totale oppervlakte ca. 1,8 hectare) aan de Sint Josephstraat in Dongen. Casade kocht de locatie in 2007 en in 2015 ook het naastgelegen perceel met opstallen om er een gevarieerd woningaanbod te bouwen. Als gevolg van aangepast (overheids-)beleid richt Casade zich momenteel echter alleen nog op de bouw en verhuur van betaalbare sociale huurwoningen. Casade is er voor mensen met een smalle beurs en moet zorgen voor voldoende betaalbare sociale huurwoningen. De JAL- locatie leent zich hier niet voor. Casade heeft daarom besloten de locatie niet zelf tot herontwikkeling te brengen, maar de aan de markt te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop van de JAL-locatie kan Casade sneller woningen toevoegen die tegemoet komen aan de vraag naar kleinere, betaalbare, gelijkvloerse woningen.Achieffoto

De JAL-locatie Op de locatie staat sinds 1880 een schoenfabriek, opgericht door Johannes Antonie Ligtenberg (JAL). In de loop der jaren zijn er een nieuwe fabriek, hal en diverse opstallen bij gebouwd. Direct achter het fabrikantenwoonhuis (Rijksmonument) uit ca. 1890 staat de voormalige schoenfabriek. Samen met de ‘nieuwe JAL-fabriek’ uit 1920 en de woning, zijn deze gebouwen de enige overgebleven onderdelen van het JAL-complex. Na de sluiting van de fabriek zijn vanaf 1989 de overige panden afgebroken.

Cultuurhistorische waarde

Voor wijzigingen op het JAL-complex is een monumentenvergunning verplicht. De fabriekshal uit 1920 is als rijksmonument aangewezen en moet als onderdeel van de totale herontwikkeling worden meegenomen. Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde is er veel aan gelegen dat ook de oude fabriekshal uit 1880 behouden blijft en bij de nieuwe ontwikkeling wordt betrokken.

Tijdelijk beheer

Het JAL terrein wordt momenteel tijdelijk beheerd door een externe beheerder. Via deze beheerder wordt een aantal panden op het terrein momenteel tijdelijk verhuurd. Als de locatie definitief verkocht is worden alle tijdelijke huurcontracten beëindigd en wordt het terrein vrij van huurders of andere contractuele verplichtingen opgeleverd.

Marktpartijen

Geïnteresseerde marktpartijen kunnen een herontwikkelingsvisie indienen. Casade en de gemeente Dongen hebben ten aanzien van deze herontwikkeling een aantal uitgangspunten geformuleerd op waarop getoetst wordt. Op basis van de aangeleverde plannen door de marktpartijen, selecteert Casade maximaal drie marktpartijen. Deze partijen worden uitgenodigd om een definitief plan te presenteren, inclusief grondbieding. Deze plannen worden getoetst door een beoordelingscommissie waar ook de gemeente Dongen deel van uit maakt. Als alles volgens planning verloopt verwacht Casade de locatie medio 2018 aan een marktpartij over te kunnen dragen.

Aanmelden Geïnteresseerde marktpartijen kunnen vanaf 5 februari een mail sturen naar de heer J. van Thoor via j.v.thoor@casade.nl . Zij ontvangen dan het marktinformatiedocument. Meer informatie is ook te vinden op www.casade.nl/JAL.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4858