DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Dongens CDA- raadslid Rob Huijben moet zich voor de rechter verantwoorden voor mogelijke valse aangiften over bedreiging en mishandeling

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, januari 11, 2018 14:35:54

' Asielzoekersstroom- debat in mei 2016 aanleiding voor bedreiging '

Foto: CDA

Dongen, 11 januari 2018. Het actieve CDA-raadslid Rob Huijben uit Dongen wordt er volgens diverse binnenlandse media van verdacht valse aangiften te hebben gedaan over zaken die spelen tussen 2013 en 2016 .Huijben zou in een tijdspanne van drie jaar meerdere keren zijn bedreigd. Er is zelfs sprake van mishandeling . In mei en september 2016 zou hij meerdere dreigbrieven hebben ontvangen. Er wordt na een politieonderzoek aan de juistheid van zijn aangiften getwijfeld omdat geen enkel bewijs is gevonden. Het raadslid is nu gedagvaard en moet zich verantwoorden voor de rechter. Het OM Zeeland-West-Brabant liet eerder al blijken geen fysiek of verbaal geweld te accepteren tegen personen met een publieke functie zoals raadsleden en zette na de aangiften dan ook stevig in op onderzoek en eventuele vervolging van verdachten. Het OM laat weten dat (…) “ er nu sprake zou zijn geweest van het doen van valse aangifte, daar tilt het OM zwaar aan. Zeker als dat wordt gedaan door een persoon met een publieke functie. Het OM hecht veel belang aan integere vertegenwoordigers van de overheid. Daarnaast is door politie en OM veel tijd in het onderzoek gestoken. Tijd die aan andere zaken en slachtoffers besteed had kunnen worden “ Aldus het OM Zeeland -West -Brabant vandaag in een verklaring .Rob Huijben vandaag tegenover deze krant : : "Op dit moment kan en wil ik niet reageren. Vanavond vindt er een overleg plaats. Daarna zal ik waarschijnlijk met een persoonlijk statement komen "

De kwestie begon in mei 2016

Op maandagavond 23 mei 216 had in het gemeentehuis van Dongen een extra raadsvergadering plaats. Daarbij kwam één onderwerp aan de orde: Het regionale plan van aanpak Verhoogde Asielinstroom Hart van Brabant. Alle partijen in de raad spraken uit voorstander te zijn van de opvang van 100 extra statushouders in de gemeente Dongen. Na afloop van de vergadering is toen een van 21 raadsleden op de parkeerplaats benaderd en bejegend op een manier die het raadslid als intimiderend heeft ervaren. Waarschijnlijk door iemand die vanaf de tribune de raadsvergadering heeft gevolgd. Later bleek het incident te draaien rond het CAD-raadslid Rob Huijben De politie is toen van het voorval in kennis gesteld, zowel door het raadslid zelf, als door de gemeente. Een dag later blijkt het raadslid thuis een brief te hebben ontvangen met intimiderende inhoud. Ook hiervan is toen aangifte gedaan.

Anoniem

Op 25 mei 2016 geeft de gemeente Dongen een persbericht uit waarin wordt gezegd dat ' een raadslid van de gemeente Dongen aangifte heeft gedaan van intimidatie ' Er wordt verder gemeld dat 'de politie de zaak in onderzoek heeft . Het raadslid betreffende wilde toen nog anoniem blijven. Deze krant kreeg die dag uit een doorgaans goed ingelichte bron al een afschrift van een gemeentelijke interne mail die gericht was aan de raadsleden over deze zaak . In overleg werd redactioneel besloten het bericht niet naar buiten te brengen .Na het verschijnen van het persbericht nam de redactie van deze krant een ander standpunt in en publiceerde het voorval . Burgemeester Starmans in het toenmalige persbericht : ,,Het betrokken raadslid wil niet met naam en toelichting naar buiten treden, dat respecteren we'', aldus burgemeester Marina Starmans. ,,We betreuren zeer wat er is gebeurd. We hopen dat het onderzoek van de politie snel duidelijkheid geeft over wie hier achter zit. Intimidatie hoort niet thuis in onze samenleving en al helemaal niet in Dongen. Dit raakt ons allemaal'', aldus de burgemeester.

Een dag later op 26 mei 2016 kwam het CDA-raadslid zelf met een persbericht waarin hij verklaarde graag uit de anonimiteit te willen treden . In de steeds onduidelijker wordende berichtgeving .Bovendien wilde de plaatselijke CDA- fractie verdere speculaties voorkomen . André Vonk, CDA- fractievoorzitter zei toen voor het afleggen van de verklaring “ Als CDA-fractie hebben we besloten voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdagavond 20.00 uur, te komen met een statement. Hierin geeft het betrokken raadslid een korte verklaring."

Toch verklaring

Rob Huijben en zijn verklaring “Deze week is voor mij een hectische week, met veel spanning en emotie. Aanvankelijk heb ik ervoor gekozen, om anoniem te blijven. De politie heeft mij dit ook geadviseerd, in het belang van het onderzoek. Ik betreur het dat mijn aangifte buiten mijn wil om, tóch in de publiciteit is gekomen. In de dagen na het incident op het parkeerterrein, heb ik thuis twee brieven ontvangen. Ik heb inmiddels aangifte gedaan van intimidatie en bedreiging. Ik ben ontdaan en geschokt dat dit in ons Dongen gebeurt. Vandaag heb ik besloten om toch naar buiten te treden. Hiermee wil ik een einde maken aan alle speculaties. Hiermee kan ik vasthouden aan mijn principe om met de mensen om mij heen open en eerlijk te communiceren. Hiermee kan ik beter samenwerken met mijn collega's in de raad. In het belang van het onderzoek wil ik het op dit moment laten bij deze verklaring. Ik hoop dat iedereen daar begrip voor heeft.''

Goede stap

Burgemeester Marina Starmans zei als reactie het afleggen van de verklaring een goede stap te vinden " Gezien de omstandigheden vind ik het een goede stap, dat het betrokken raadslid zich nu bekend maakt. Hiermee komt er duidelijkheid en hopelijk meer rust. Ik vraag iedereen om het verzoek te respecteren van het raadslid om op dit moment aan hem niet te vragen om nadere informatie. We hopen dat het onderzoek van de politie snel resultaat heeft. Ik kan het niet genoeg benadrukken: intimidatie en bedreiging horen niet thuis in onze samenleving en al helemaal niet in Dongen'', aldus burgemeester Marina Starmans

UPDATE 11 januari 21.45 uur

Reactie burgemeester Marina Starmans:
,,Dit is op de eerste plaats een zaak tussen OM en het betrokken raadslid. Het is aan de rechter om daar inhoudelijk een uitspraak over te doen. Wij kunnen geen uitspraak doen over de schuldvraag. Duidelijk is wel dat door alle commotie die nu is ontstaan, sprake is van een integriteitsprobleem. Het is aan het CDA en het betrokken raadslid om samen in overleg te gaan en daar een standpunt over in te nemen.’’ De burgemeester spreekt van een trieste dag. ,,Het is nooit goed als bestuurders in het nieuws komen omdat hun geloofwaardigheid op het spel staat. Wat mij betreft staat integriteit hoog in het vaandel.

UPDATE 12 januari 09.55 uur

Voorzitter CDA s Gravenmoer | Dongen Jan Megens :

Het CDA heeft kennis genomen van het bericht van het Openbaar Ministerie.Dit is aanleiding voor ons om de komende dagen in gesprek te gaan met het betrokken raadslid.We denken enkele dagen nodig te hebben voor nadere berichtgeving.

  • Reacties(2)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4848