DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Dongens 'zeemanskoor' zingt al tien jaar met plezier shanty's en zeemansliederen

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, juli 27, 2017 17:55:58

'De Loswalklinkers' leggen aan in Heusden voor een feestje

Dongens 'zeemanskoor' zingt al tien jaar met plezier shanty's en zeemansliederen

Dongen, 27 juli 2017.De Dongense 'Loswalklinkers' zingen al 10 jaar over de zee en alles wat zich daar rondom afspeelt. Het zilte zout , de stranden van verlangen , de wind , het schip en het zeemansgraf. Alles wordt bezongen en geleefd. Het water is goed onder de boeg .Dirigent Ad Hessels is de kapitein op het imaginaire schip als de groep repeteert en optreedt en mede- oprichter en voorzitter Frans Hummelink is dat in alle andere gevallen. Het niet meer weg te denken koor is Dongens tot en met , is solide en hecht als de bodem van de oceaan en het witte strand en geeft bij zijn optreden plezier aan menig landrot in cafe's, zalen, tijdens openlucht - of havenfeesten, of optredens bij vooral maatschappelijke instellingen. We spreken over mannen en dat zijn ze ook. Mannen van stavast en bestand tegen elke storm en golfbeweging. Geen zee te hoog en geen oceaan te diep.

Verenigingsfoto

Volgens voorzitter Frans Hummelink is het koor een echte en hechte vriendenclub. “We hebben respect voor elkaar en leven mee met het lief en leed van onze mannen en hun naaste familie”. “Dat aspect van het koor staat hoog in het vaandel en daar ben ik erg trots op” aldus Hummelink.

Samen zaten Kees van Alphen en Frans Hummelink bij het 'vrienden Smartlappenkoor '.Frans was toen al gek op 'Shanty's ' en zeemansliederen. Kees voelde daar wel ook wel wat voor. 'De Loswalklinkers ' waren geboren. “ We vonden bij d 'Ouwe Sok onderdak op woensdagavond. “Eigenlijk de enige vrije avond voor de kastelein , maar hij durfde het met ons wel aan “. Frans zegt veel aan mede- oprichter Kees van Alphen te danken te hebben en daarom ook is Kees erelid van de Loswalklinkers en gaat hij en zijn partner ook mee naar ons feestje“ “..ook alle andere partners gaan gezellig mee ..“. Het koor gaat zijn 10-jarig jubileum vieren op dinsdag 1 augustus in het bekende vestingstadje Heusden. Ze leggen aan en gaan van boord. Thuis is er daarna in de 'kombuis' en repetitieruimte d' Ouwe Sok een stevig zeemansmaal en laten de leden volgens een gerenommeerd lid ' de vis ook aan de binnenkant zwemmen'. “Zonder drank geen klank “. Voorzitter Frans Hummelink is trots op zijn bemanning. Hij zegt dat met overtuiging. Samen met Kees van Alphen richtte hij het koor op in 2007.Deze mannen waren mede - bedenker van het rollenspel binnen het koor. De mannen spreken elkaar aan als vriend en bij voornaam , maar ook als 'matroos onder de gag ' , volmatroos, baas kajoe of ketelbinkie. “De partners zijn bij ons 'medeklinkers ' “ grapt voorzitter Frans. Het eerste zeemanskoor van Dongen bestaat momenteel uit 20 mannen, te weten 17 zangers , twee accordeonisten (Ad Lodewijk en John Embrechts ) en dirigent Ad Hessels.

Zoals elk koor kiest deze groep mannen zijn eigen repertoire. Het kiezen is makkelijk in dit geval. Er zijn nogal wat zeemansliederen geschreven in het verleden. Ballads soms en ook wel meezing- 'smartlappen' Dan zijn er nog de 'Shanty's '; dat zijn matrozenliederen die geschreven of 'gezongen overgedragen' zijn uit de tijd van de grote zeilscheepvaart. 'Shanty's ' zijn vaak in de Engelse taal en leunen aan tegen folk en Country.

Er wordt op de woensdagavond serieus gerepeteerd volgens Frans Hummelink. “We willen een club zijn die bij onze vele optredens, nu en in de toekomst ook goed wil blijven presteren “.
  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4732