DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

10 jaar Woonvoorziening Europaplein! Feest en cadeaus voor alle bewoners

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant di, maart 14, 2017 16:08:01

10 jaar Woonvoorziening Europaplein! Feest en cadeaus voor alle bewoners

Door Lia van Gool

Het was feest, zaterdag 4 maart, bij Woonvoorziening Europaplein. En dat mocht gezien worden. In de grote ruimte van de woonvoorziening druppelden bewoners en bezoekers binnen. Op de tafels gezellige schaaltjes met soesjes en tompoesjes. Er hingen ballonnen, er was een DJ, er werd gedanst. Kortom: groot feest. De bewoners van de Woonvoorziening waren te herkennen aan een speciaal voor deze dag gemaakt T-shirt. En je kon zien dat zij er zin in hadden!

Het 10-jarig-jubileum, 3.670 dagen, was reden voor een feestje vond Theo, een van de ouders, die namens de andere ouders gevraagd was een woordje te doen voor deze speciale gelegenheid. “Het is een fantastische woning, waar in ieder geval al vijf medewerkers vanaf het eerste uur werkzaam zijn. Ook zijn er 11 bewoners, die al vanaf het begin hier wonen.” In totaal wonen er dertien mensen met een verstandelijke beperking in de voormalige Pauluskerk aan het Europaplein. De bewoners zijn onderverdeeld in een groep van 8 en een groep van 5. Daarover later in dit artikel meer. “Namens de ouders kan ik wel zeggen, dat wij het goed getroffen hebben hier. Voor het team heb ik daarom een gouden griffel. Deze reik ik uit aan Bianca de Hoogh. Zij heeft de laatste weken hard gewerkt voor deze dag.” Dan is het tijd om de cadeaus uit te reiken. Voor de groep van 5 is dat cadeau het vernieuwen van de snoezelruimte. Voor de groep van 8 is het cadeau een dagje uit naar keuze, met de hele groep. Na de toespraak en het uitreiken van de cadeaus was het tijd voor livemuziek. De band ‘Hier zèn we dan’ uit Dongen kwam de ruimte binnen. Zij speelden ‘lang zullen ze leven’, daarbij ondersteund door de aanwezigen. Het werd een dansfestijn, er werd gedronken, gegeten, er werd feest gevierd! Een supermiddag, die niemand snel zal vergeten.

Een paar dagen na het feest vertellen twee betrokkenen, een ouder en een begeleidster, over de woonvoorziening. En natuurlijk kijken zij ook nog even terug op het feest.

Veilige haven

“Tien jaar geleden is de Woonvoorziening Europaplein in het leven geroepen door Amarant. Een voorziening, voor 13 mensen met een verstandelijke beperking. De moeder van Marjolein koos bewust voor het Europaplein. “Dit kwam op ons pad, na ‘de Cirkel’. Ik vond het zo mooi klinken en ik hoopte dat dat alles waargemaakt zou kunnen worden. Het klonk bijna té mooi. Maar het werd waarheid. Ik zocht een veilige haven voor onze dochter. En dat is het ook. Het is financieel haalbaal en ik heb geen minuut spijt gehad van de keuze die ik gemaakt heb voor onze dochter.” Bij de woonvoorziening is een team van 13 begeleiders, 2 vaste invalkrachten en een stagiaire, 24 uur per dag aanwezig om de groep van 5 en de groep van 8 de nodige zorg en aandacht te geven.

De begeleidster vult aan: “Het team en de ouders passen bij elkaar, en dat moet ook zo zijn.” Ook legt zij uit wat het verschil is tussen de twee groepen. “De groep van 5, bewoners met een ernstig verstandelijke beperking, zijn mensen die veel extra zorg nodig hebben. De bewoners van de groep van 8, met een matig verstandelijke beperking, zijn wat zelfstandiger maar hebben wel begeleiding nodig in hun dagelijkse leven.”


Het team heeft heel hard gewerkt om de woonvoorziening te krijgen, zoals het nu is. “Deze mensen hebben behoefte aan zorg en veiligheid. Zij kunnen het zelf niet verwoorden, maar laten het wel zien.” Op deze manier is er een natuurlijke band ontstaan tussen bewoners en verzorgenden en team. Een band, die goed zichtbaar is, als je binnenloopt bij het Europaplein. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend te gaan, dat je er bijna niet in de gaten hebt, dat hier hard gewerkt wordt. “De onderlinge band is goed,” vertellen moeder en begeleidster. “Als de ouders ergens mee zitten, dan is het team er. Niet alleen voor zaken die over onze kinderen gaan, maar ook voor de ouders.” De moeder van Marjolein heeft er alle vertrouwen in: “Ik kan de zaken nu beter loslaten.”

Tranen

Dan kijken de twee terug op de feestdag. “Af en toe kwamen er tranen in mijn ogen….het is zo ongedwongen, het is echt een huis.” Ook een andere ouder vertelde zaterdag tijdens het feest, dat zij zo blij was, dat haar dochter op het Europaplein mag wonen. “Het is hier zo warm, het is gewoon geweldig!”


Verdwijnen?

Twee jaar geleden leek het er even op, dat het warme huis zou verdwijnen. “Er was sprake van dat het dicht zou gaan. Mede dankzij de standvastigheid van de ouders, is de voorziening blijven bestaan.” Amarant heeft besloten het Europaplein in eigen beheer te nemen. Dit jaar komen er wel twee extra bewoners bij, om het hoofd boven water te kunnen houden. Voor die bewoners worden er, met een start in september, twee appartementen bij gebouwd. Met 15 bewoners is de woonvoorziening toekomstbestendig. “Zoiets moois mag niet verdwijnen,” klinkt het eensgezind. “Wij zijn blij met het Europaplein. Wij hopen dat wij over tien jaar weer een lustrum kunnen vieren.”


Sponsors

De feestelijkheden worden afgesloten met een goed verzorgde barbecue. En dan is het feest voorbij. Dan worden de plannen voor de snoezelruimte verwezenlijkt. “Dat is een ruimte waar de bewoners tot rust kunnen komen, waar zij zich kunnen ontspannen. Deze ruimte wordt intensief gebruikt en de spullen die erin staan, zijn verouderd. Wij gaan zorgen voor een vernieuwde snoezelruimte.” De ouders van de bewoners hebben met een actie geprobeerd om 10.000 euro bij elkaar te krijgen. Dit is gedeeltelijk gelukt, dankzij bijdragen van de Rabobank Tilburg/Dongen, het Old Grand Club Fonds, Brouwers Groenaannemers, het dagcentrum van Amarant en Boons montage en timmerwerken. Helaas is er nog niet voldoende geld. Sponsors zijn daarom van harte welkom!

Ook gaan de bewoners van de groep van 8 binnenkort op stap. “Zij hebben al bij elkaar gezeten om ideeën naar voren te brengen. Daar wordt later een keuze uit gemaakt.”

Vrijwilligers

Tot slot een oproep voor vrijwilligers. “Wij hebben nog vrijwilligers nodig, die ons kunnen ondersteunen bij verschillende activiteiten. Mensen die dit graag willen doen, kunnen zich aanmelden op het e-mailadres Europaplein@amarant.nl.


Sponsors bedankt!

Woonvoorziening Europaplein bedankt iedereen die deze geweldige jubileumviering mogelijk hebben gemaakt: Diane Trommelen (2 Handjes), de dagbesteding voor de ruimte van het feest, de band ‘Hier zèn we dan’, DJ Peter FM uit Kaatsheuvel, De Salamander, John Aarts (fotograaf), Ineke Blokland (schmink), Jumbo Hapers Rijen, Jumbo Donge, Nettorama Dongen, Tramhalte, Xtreme Sport Tilburg-T-shirt, Spar Dongen, Samen Top, Mon Ballon, café-zaal Het Vaartje Dongen. Heel erg bedankt! En hebben wij, ondanks de zorgvuldigheid, iemand niet genoemd: excuses daarvoor en alsnog: bedankt voor alles!
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4568