DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Mooie herinnering aan het jubileumconcert van het Vrienden Smartlappenkoor

CONCERTENGeplaatst door internetkrant ma, juni 25, 2018 21:49:02

Mooie herinnering aan het jubileumconcert van het Vrienden Smartlappenkoor

Afgelopen zondagmiddag vierde het Vrienden Smartlappenkoor haar 20-jarig jubileum. De middag stond in het teken van samenzang. Op het terras van Café De Salamander gaven naast het Vrienden Smartlappenkoor de gastkoren Zing in Zang (uit Dongen), Scharretjoe (uit Vlissingen) en het Meidenkoor Woest Genoegen (uit Hank) acte de préséance. Het jubileum korenfestival had als formule om koorleden dichterbij het publiek te brengen en dat lukte goed.

Het weer zat mee; de zon scheen, het was droog en de temperatuur aangenaam voor een buitenoptreden en braderie. Ruim 200 zangers en zangeressen betraden deze middag het podium. Door hun enthousiaste optredens, waarbij verbroedering, gedeelde smart, warmte en gezelligheid de boventoon voerden, wisten zij veel bezoekers te verleiden tot het uit volle borst meezingen van de gekozen liederen.

Een terras vol met lachende gezichten. Vele herinneringen werden opgehaald. Wat is het Nederlandstalig lied toch populair. Die conclusie mag weer eens een keertje getrokken worden. Smartlappen, het is een feit, zijn gewoon populair maar sommigen vinden het woord wat negatief klinken. Nergens voor nodig zeggen de leden van het Vrienden Smartlappenkoor. Gezelligheid is troef en teksten in het Nederlands zijn gewoon te verstaan.

Gezelligheid en saamhorigheid zijn ook de basis die koorleden met elkaar bindt. Truus Ackermans, Ad en Toos Buijs, Julia Raaymakers en Willy Stevens zijn vanaf de oprichting van het koor al lid. Afgezien van het feit dat eind 2001 een aanzienlijk aantal leden het koor verliet om een nieuw koor te gaan vormen is er in de afgelopen 20 jaar weinig verloop van leden geweest. Dat geldt ook voor de muzikanten. Zo is accordeonist Rini Marijnissen al 15 jaar bij het koor betrokken.

Het Vrienden Smartlappenkoor heeft in de afgelopen 20 jaar goed aan de weg getimmerd en is in de regio geen onbekende. Twee CD's zijn uitgebracht en de kast met bekers staat vol met prijzen die gewonnen werden op festivals in Midden- en Oost Brabant. Zo werd deze middag de act van ‘het Orgeltje’ opnieuw uitgevoerd waarmee het koor in 2007 op het festival in Son & Breugel de eerste prijs behaalde.

In haar afsluitingswoord dankte voorzitter Ineke Buijs de gastkoren, de leden die veel tijd en energie hebben gestoken in de voorbereiding van het evenement en de sponsoren van het Vrienden Smartlappenkoor die het evenement financieel mogelijk hebben gemaakt.

Voor de koorleden houdt het jubileumjaar hier overigens niet op. In augustus worden zij nog getrakteerd op een gezellig avondje.

Voor meer informatie over het Vrienden Smartlappenkoor, kunt u kijken op https://www.vriendensmartlappenkoor.nl


Foto : Betsie Cloïn

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4966

Schitterend concert op het feest van de geboorte van St. Jan de Doper

CONCERTENGeplaatst door pee ma, juni 18, 2018 18:53:10

Schitterend concert op het feest van de geboorte van St. Jan de Doper

24 juni is het feest van de geboorte St. Jan de Doper, precies een half jaar voor kerstmis, het feest van de geboorte van Christus. Voor de Kerk een belangrijk feest, voor de wereld betekent het het einde van de aspergetijd. En natuurlijk de kortste nacht en de langste dag.Reden te meer om deze gedenkwaardige dag luister bij te zetten met een mooi concert in de kerk!Op de avond van de langste dag, op de avond van St. Jan, gaan we in de St. Laurentiuskerk enkele bijzondere stukken laten horen uit de schatkamer van de religieuze muziek. Kamerkoor Zuid staat garant voor de hoogstaande koorwerken. En deze keer worden ze aangevuld met het mannenkoor van het St. Laurentiuskoor. De reden daarvoor is gelegen in het feit dat er enkele delen worden uitgevoerd van de Mis voor twee koren en twee orgels van Ch. M. Widor, de man van de beroemde ´Toccata´. Voor de uitvoering van deze misdelen zijn zoals gezegd twee koren nodig: een gemengd koor en volgens de partituur van Widor ‘Tweehonderd Seminaristen van het Seminarie van de St. Sulpice in Parijs’.

Dat Gemengd Koor was nog wel te vinden in de vorm van het Kamerkoor Zuid. Maar die tweehonderd seminaristen (priesterstudenten) zijn wat zeldzamer geworden. Gelukkig hebben de mannen van het St. Laurentiuskoor genoeg geestelijke bagage om al deze tweehonderd seminaristen te evenaren, dus kan de uitvoering gewoon door gaan.En dat is best bijzonder want er zijn maar weinig kerken met twee zulke grote en fraaie orgels en ruime akoestiek als die in de St. Laurentiuskerk van Dongen. Er moet dan ook met flinke stem gezongen worden want de componist vraagt nogal wat van zijn ‘seminaristen’ en ook van zijn gewone koorleden. Muziek om bij op het puntje van je stoel te zitten!

Daarnaast is er nóg een werk dat maar weinig wordt uitgevoerd vanwege de moeilijkheid én het gebrek aan een goed orgel. Het betreft het motet ‘Ecce Sacerdos Magnus’ van A. Bruckner. Een werk voor koor, 3 koperblazers en groot orgel. Van het koor wordt het uiterste gevraagd in bereik, van de lage E tot de hoge Bes en alles wat er tussen zit. Ondertussen geven het orgel en de drie koperblazers flink tegengas zodat er een werkelijk overweldigend en overdonderend geluid ontstaat. Het gezang was bedoelt om te klinken bij de binnenkomst van de aartsbisschop, in plechtige processie.


Om al deze hoogtepunten heen zijn er nog tal van andere werken voor koor, maar ook voor instrumentalisten. Zodoende belooft het een prachtig ‘Concert Spirituel’ te worden als besluit van de langste dag van het jaar, de sluiting van het aspergeseizoen én het feest van de Geboorte van St. Jan de Doper.

Van harte welkom, zondagavond 24 juni om 20.15 uur. De entree bedraagt €10,-. Kinderen onder 18 jaar hebben gratis toegang.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4961

Op zaterdag 7 januari 2017 organiseert het Gezelligheidskoor “Dongens Levenslied” in samenwerking

CONCERTENGeplaatst door internetkrant zo, december 18, 2016 20:15:44

Op zaterdag 7 januari 2017 organiseert het Gezelligheidskoor “Dongens Levenslied” in samenwerkingmet Fred en Petra Heijne van café en zalencentrum de Viersprong:

Het Nieuwjaarsconcert.

Locatie: café en zalencentrum de Viersprong, Kanaalstraat 10
te Dongen.
Aanvang: 14.00 tot 18.00 uur.

Toegang gratis.


Er wordt gestreefd er een hele gezellige, sfeervolle maar vooral muzikale middag van te maken, met een hapje en een drankje op het nieuwe jaar.


Met medewerking van:

Het Papendrechts gezelligheidskoor " de Smarties " kijken ook nu al weer met heel veel plezier uit, om op zaterdagmiddag 7 januari 2017 te gast te zijn bij het “ Dongens Levenslied ” in de Viersprong. Het koor “de Smarties” is op initiatief van een aantal vrienden en vriendinnen in 1997 opgericht. In september 2017 vieren we het twintig jarig bestaan. Iets waar we volgens menig koor rond ons heen heel trots op mogen zijn !!Het koor telt momenteel 110 enthousiast zingende leden en 8 muzikanten en staat onder de bezielende leiding van dirigente Jolanda den Houter Het repertoire bestaat uit een mix van goed in het gehoor liggende Nederlandse liedjes, evergreens, en zelfs Engels en Duitstalig nummers. Constant wordt er aan gewerkt om niet alleen de zangkwaliteit te verbeteren maar ook de presentatie om het voor een luisterend en kijkend publiek telkens boeiend te houden vol van muzikaliteit en zang.

“Waar de Smarties zijn of geweest is het altijd feest“Kijk maar op… www.desmarties.info

Klinkklaar

Wij zijn 8 enthousiaste vrouwendie vol bravoure bij elke gelegen-heid een passend repertoire ten gehore brengen en uw feestje een persoonlijk tintje kunnen geven.Dit onder muzikale begeleidingvan onze vaste toetsenistWim Oprins.Onze facebookpagina:

www.facebook.com/klinkklaar2010

Wij zingen graag en met onze stemmen vertolken wij vol harts-tocht en plezier nationale en internationale evergreens en ballades die uitnodigen tot uitbundig meezingen of dwingen tot diep geroerd luisteren.Informatie over boekingen en prijzen?Neem dan contact op metLeny van den Bleek van Vugt : Tel. 0162-317 382Email: gijs-leny@home.nl

Schipperskoor De Doorsluizers

...is in 2002 gestart als mannenkoor en heeft in 2013 een doorstart gemaakt als gemengd shantykoor. Onder leiding van dirigent Erik van der Vorst heeft het koor inmiddels het repertoire, voornamelijk zeemansliederen, weer opgebouwd en reeds succesvol diverse uitvoeringen gegeven.

Maarten Krol foto

Gezelligheidskoor “ Dongens Levenslied

Bij Gezelligheidskoor “ Dongens Levenslied ” staat gezelligheid meer als hoog in het vaandel. Dat is zeker niet te veel gezegd. Al vele jaren organiseren zij het Lenteconcert, het Herfstconcert en het Nieuwjaarsconcert,In samenwerking met Fred en Petra van café en zalencentrum “ De Viersprong”Het koor staat onder leiding van Wout Kwakernaat. Ook als toetsenist begeleidt Wout Kwakernaat het koor muzikaal. Gezelligheidskoor “ Dongens Levenslied ” heeft in de loop der jaren alle verwachtingen overtroffen.

Het repertoire van het koor is een schot in de roos. Vooral het zingen van sfeerliedjes, levensliedjes, meezingers en evergreens valt goed tijdens de vele optredens.Het koor zingt met veel enthousiasme liedjes van onder meer Frans Bauer, Jan Smit, Benny Neijman, Frans Duijts, Gerard Joling,Adele, The Beatles, The Symptomes, Pater Moeskroen en Boudewijn de Groot. Je kunt het niveau van het koor hoog noemen. Daarnaast is het koor zeer ambitieus. De drang om te presteren is bijzonder. Een selectief samengestelde club van technici is bij elk optreden aanwezig met professionele geluidsapparatuur. De teksten van de liedjes zijn voor het koor en vaak ook voor het publiek te zien op een beamer. Op deze manier kan iedereen tijdens de optredens meezingen .Het koor treedt graag op bij verschillende evenementen, feesten, partijen en recepties. Het koor heeft tijdens haar bijna 15 jarig bestaan al vele hoogtepunten meegemaakt, zowel in Dongen als ver daar buiten.

Een optreden van Gezelligheidskoor “ Dongens Levenslied ” zal voor jong en oud, voor iedereen die houdt van gezelligheid en sfeer, nog lang in herinnering blijven. Zeker ook deze middag, tijdens het Nieuwjaarsconcert 2017 zal het koor samen met zang, muziek en gezelligheid weer zorgen voor een onvergetelijke middag.

Voor meer info: www.dongenslevenslied.nl

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4436

KERST -IN DONGEN 2016 VANUIT 't SCHOUW

CONCERTENGeplaatst door internetkrant zo, december 18, 2016 19:59:49

KERST -IN DONGEN 2016 VANUIT 't SCHOUW

Elk jaar is er in ons eigen Dongen een Kerst -In. Ook dit jaar organiseerde een groep mensen een sfeervolle kerstbijeenkomst . De Cammeleur is niet meer , wel 't Schouw. Daar werd dit jaar onder grote belangstelling de traditionele Dongense Kerst -In gevierd. Een aandachtig publiek en vele vrijwillige Dongenaren maakte een zoals gezegd sfeervol kerstfeest van . Het werd ook dit maal georganiseerd door Stichting Kerst-Inn. Medewerking was verzekerd van Gezelligheidskoor “Dongens Levenslied”, Het Kunstpodium, Message, Vrienden Smartlappenkoor, Nelleke Grönloh en Aurora. Deze krant was er ook weer bij en maakte een keuze uit de grandioze middag middels de camera 's van Con Loomans en Ad Montee . Geniet mee en kom zo vast in de stemming van het naderende kerstfeest
https://youtu.be/RmGtmGuVwuA


  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4435

Dongens Mannenkoor in concert met Mandolineorkest Estrellita.

CONCERTENGeplaatst door internetkrant di, april 12, 2016 18:44:29

Dongens Mannenkoor in concert met Mandolineorkest Estrellita.

Dongen, april 2016.Op vrijdag 22 april 2016 viert het Dongens Mannenkoor het 45 jarig bestaan met een groots Jubileumconcert in de Laurentiuskerk aan de Gasthuisstraat 1 in Dongen. Gastorkest is niemand minder dan het vermaarde Mandolineorkest Estrellita uit Molenschot.


Persfoto

Deze combinatie was zes jaar geleden een succesformule en deze keer zal de ambiance van de Laurentiuskerk en het zich verder ontwikkelde koor en orkest hier nog een schepje boven op doen.

Het Dongens Mannenkoor is in 1971 ontstaan uit het herenkoor van de toenmalige Sint Josephparochie en ging hiermee over naar profaan repertoire. In deze 45 jaar hebben diverse dirigenten voor het koor gestaan. De huidige dirigent, Jan Terpstra, heeft het koor in kwaliteit en repertoire naar een hoger niveau getild. Het repertoire van dit Jubileumconcert is slechts een kleine greep uit het brede, in 45 jaar opgebouwde repertoire. Met hun vaste begeleidingspianist Erik van Soelen heeft het Dongens Mannenkoor een solide basis om mooie muziek te maken. Muziek dat met een mandolineorkest nog mooier zal klinken. Dirigent Benny Ludemann staat al 52 jaar voor zijn Mandolineorkest Estrellita dat is opgericht in 1958.

Estrellita ( persfoto)


Momenteel is het met 57 spelende leden het grootste mandolineorkest van Nederland. Estrellita heeft in de loop der jaren vele concerten gegeven in binnen- en buitenland. Tijdens deze concerten hebben diverse artiesten medewerking verleend, te weten o.a. Paul de leeuw en Guus Meeuwis. Estrellita heeft eveneens artiesten begeleid bij hun tournee, zoals het geval was bij Robert Long en Dana Winner. Uit het tournee met Robert Long in 2004 zullen samen met het Dongens Mannenkoor twee werken te horen zijn, werken met de wel zeer karakteristieke klank van Robert Long.

Het Jubileumconcert vangt vrijdag 22 april aan om 20:00 uur.

Entreekaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar via de website www.dongensmannenkoor.nl, bij Uitpunt Dongen, Mgr. Schaepmanlaan 27 (Bibliotheek) of Café De Gouden Leeuw, St. Josephstraat 107 in Dongen, De Bussel in Oosterhout en mogelijk nog voor aanvang op de concertlocatie.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4136

ZIN IN ZANG BESTAAT 10 JAAR!

CONCERTENGeplaatst door internetkrant zo, februari 14, 2016 12:39:44

Op 19 maart 2016 bestaat het Dongens meezingkoor Zin in Zang 10 jaar. En dat vieren wij met een spetterend jubileumoptreden en een feest voor onze leden en partners.

Het jubileumoptreden is op zaterdag 19 maart a.s. in Café Restaurant Aurora. Onze vaste locatie voor repetities en concerten. Wij zingen deze zaterdagmiddag én avond van 15.00 uur tot 22.00 uur samen met:


- Het koor Klinkklaar
- Het Dongens Levenslied
- Vrienden Smartlappenkoor Dongen
- De Loswalklinkers
- De Blaospiepers

De entree is gratis. En wat hebben wij er zin in! Zet de datum vast in uw agenda.

Het ontstaan van Zin in Zang komt door een afsplitsing van het Koor Het Dongens Levenslied. Op 19 maart 2006 is Zin in Zang officieel opgericht. Direct hierna werd er door onze dirigent Els Geers hard gewerkt om een repertoire op te stellen voor ons koor. Een repertoire waarmee we onderscheid konden maken met andere koren.

En dat is aardig gelukt. Uiteraard ook door ondersteuning van onze muzikanten. Een speerpunt voor ons koor is dat wij het publiek graag laten meezingen tijdens onze optredens. En dat is op den duur gemakkelijker geworden met de LCD schermen die wij tijdens optredens meenemen en waarop alle teksten worden getoond.

Al 10 jaar voelen wij ons thuis bij ons repetitie adres Café Restaurant Aurora. Wij repeteren iedere woensdagavond vanaf 20.00 uur en wij hebben gemiddeld 10 optredens per jaar. In verpleeghuizen, instellingen, in cafés en op korenfestivals. Ons koor bestaat uit 35 zangeressen en 15 zangers.

Zin in zang is een vrij hecht koor waar iedereen een luisterend oor heeft voor elkaar. En naast het zingen, onze hobby, maken we daarnaast veel plezier tijdens de Bonte avonden, Sinterklaasavond, onze Najaars- en Nieuwjaarsconcerten en door het bezoeken van concerten van andere koren. Al met al een echt gezelligheidskoor.

Iedereen is van harte welkom op ons Jubileumconcert. Of kom eens een kijkje nemen tijdens onze repetitie avond in Café Aurora, gevestigd in de Kerkstraat 43 in Dongen.  • Reacties(2)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4057

Prachtig geslaagd nieuwjaarsconcert van Dongens Levenslied

CONCERTENGeplaatst door internetkrant zo, januari 03, 2016 22:02:32

Prachtig geslaagd nieuwjaarsconcert van Dongens Levenslied

Dongen, 3 januari 2016 .Op zondag 3 januari 2016 organiseerde het Gezelligheidskoor “Dongens Levenslied” in samenwerking met Fred en Petra Heijne van café en zalencentrum de Viersprong: Het Nieuwjaarsconcert. Met medewerking van: "Het Gils Meezingkoor" uit Gilze, Meezingkoor Meepesaant uit Tilburg en de Vrolijke Noot uit Waalwijk.

Het werd een hele gezellige, sfeervolle middag. Vele mensen waren naar de Viersprong gekomen om te toasten op het nieuwe jaar. Eugene Pals, de voorzitter van het Dongens Levenslied heette iedereen van harte welkom op al weer het 13 e Nieuwjaarsconcert. Het Dongens Levenslied opende de middag. De 3 gastkoren traden ieder 2 x op. Vele mooie liedjes passeerden de revue.
Een kleine selectie:

Gils Meezingkoor: Bora, Bora, Verloren zijn we niet, Iedere dans. Meepesaant: Somewhere between, Country Roads, Laat de zon in je hart Vrolijke Noot: , Oude man aan de zee, Mississippi Sweet Caroline. Dongens Levenslied: Only, Love, He kom aan en Paulien.

De sfeer was geweldig, gezellig druk, iedereen zong enthousiast mee en sommigen waagden zelfs een dansje. Ook de polonaise werd gedanst. De samenzang was om en nabij de klok van 18.00 uur.Wouter Kwakernaat, de dirigent van het Dongens Levenslied dweepte de 4 koren op tot grote hoogte. Tot slot werden alle dirigenten op het podium geroepen.Petra, de kasteleinsvrouw was jarig en werd door het aanwezige publiek enthousiast toegezongen.Het Dongens Levens lied bedankt Fred en Petra en hun medewerkers/stersvoor de geweldige ontvangst.Marco Faro zorgde dat het geluid overal in de zaal en het cafégeweldig klonk.

Het Dongens Levenslied o.l.v. Wouter Kwakernaat kan terug kijkenop een geslaagde, succesvolle middag.

Hebt u interesse om lid te worden van het Dongens Levenslied,

kom eens een keer kijken/luisteren en meezingen op donderdagavond

bij de Viersprong, Kanaalstraat 10 te Dongen.

De repetitie begint om 20.15 uur en duurt tot 22.15 uur.

U bent van harte welkom.Voor meer info: www.dongenslevenslied.nl

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4010