DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Het weer belicht

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant vr, augustus 26, 2016 12:58:34Het weer belichtIedereen heeft het er over. Wat dat betreft is het nog altijd komkommertijd die vanwege het goede weer misschien zelfs verlengd wordt. Bovendien is er ruimte voor in deze krant. Een verhaal, een constatering is daarom weer maar eens actueel én komkommerachtig tegelijk. Het is weer ( bijna) september ,maar aan het weer zou je het niet zeggen. Vandaag hoorde ik het alweer. Het weer is in de war. Maar hoedt u voor bedrog. Er waren al meer winters die pas in maart begonnen. En bovendien begon de zomer al wel eens meer in september. Meestal is er dan een goed voorjaar. Ook dit jaar hadden we daarover niet te klagen Over en weer worden we er mee verrast .Het weer is een dankbaar onderwerp voor een praatje ,waarbij het weerpraatje je weer kan helpen. Daar heb je het weer zeg maar. Er zijn weervrouwen , weermannen en weerwolven. De laatste categorie wil ik in weerwil van de komkommerstijl maar even achterwege laten , maar zonder een niet passende opmerking te plaatsten denk ik wel dat er weerménsen zijn. Op zich kunnen die in een ander licht bezien weer wel wolven zijn, maar dat is weer een heel ander verhaal. Heb jij dat ook. Het is miezerig weer en de wind laat zich niet temmen. Hij wil maar niet gaan liggen dus. Je moet er door. Eenmaal buiten vind je ,dat je eigenlijk wel een jas aan had moeten trekken , maar om daar nu terug voor naar binnen te gaan vind je ook weer overdreven .
Twintig meter verder wordt de twijfel toch groter en de twijfel wordt gevoed door steeds groter wordende druppels. Dan besluit je je over te geven aan het weertype dat jouw gemoed dreigt te bepalen. Je laat je niet kennen en loopt gewoon door naar je bestemming. Je had immers beloofd 'nog eens 'langs te komen. Drijfnat aangekomen krijg je al direct te horen dat je er met dit weer toch niet persé had door moeten komen. En nu dan de hitte. Het is té warm hoor je dan. Maar geldt dat dan voor warme liefde ? Je neemt het maar voor lief, maar eigenlijk krijg je latent gesproken de wind van voren. Dat het wel fijn is dat je even aanwipte verzacht de opmerking dan weer. De verwarring is groot. Deze contradictie had je wel kunnen verwachten , maar je denkt er toch over na er iets van te zeggen. Als je dan opmerkt dat je dacht dat het wel mee zou vallen met die hitte is het praatje er ook ( weer ) . Je gaat na een half uur over het weer te hebben gepraat met nog een nat pak naar huis. Van het zweet dus. Deze keer had je de wind in in ieder geval mee. Wat een weer ,mensen en het blijft zomer.


Tekst : Piet Eelants
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4302

Weinig prijzengeld voor het goede doel

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant za, augustus 20, 2016 12:06:24

Weinig prijzengeld voor het goede doel .

Je ziet het en je kijkt er naar. Je denkt er aan te gaan twijfelen of je nog deelnemer wilt zijn je nog en je komt tot de slotsom dat je het doet voor het goede doel. Toch vraag ik me geregeld af of de goede doelen er niet bij inschieten. Dit ogenblik worden de reclameblokken van onze al dan niet Nederlandse televisiekanalen behoorlijk gevuld door de diverse grote loterijen die er zijn in ons land. Gaston deelt zich daarvoor heel graag in tientallen 'Gastonnekes' . Dat is niet enkel goed voor meer deelnemers ,maar ook voor zijn portemonnee. De loterijen .Enkelen hebben zich onlangs verenigd in één maatschappij. Dat is in ieder geval al kostenbesparend zou je zeggen. Maar nee dus. Maar ja ,dus. Het reclamebudget kan er door worden verhoogd waardoor ook de verhoudingen tussen inkomsten en uitgave drastisch wordt aangetast volgens mij. In enen zien we maar liefst drie bekende Nederlanders in een 3 minuten(!) durende commercial vertellen hoeveel geld ze aan jou willen uitkeren als jij deelnemer wordt .
De miljoenen die vooral jij kunt winnen vliegen rond je oren en wekken de hebzucht en andere menselijke onhebbelijkheden die onbewust opborrelen in je grijze massa naar een ongekend hoogtepunt . Chantal Janzen ,Robert ten Brink en Leontien Borsato die zich in dit geval graag ambassadeur noemen, poseren met een zichtbaar nagemaakte lach voor de camera's en rekenen na de opnamen graag direct af. Het goede doel komt er bekaaid af volgens mij en jij als deelnemer ook. Bovendien heb ik een vrij donkerbruin vermoeden dat er meer strijkstokken in het spel zijn.'Geld maakt niet gelukkig' denk je dan , maar ik denk ook aan de al dan niet gemaakte lach op het gezicht van de bekende Nederlanders die er toch vrij gelukkig uitzien .

Wat zou het een shock veroorzaken als de directie van een van onze Nationale Loterijen een 'teken ' , een visioen ,een ingeving desnoods kreeg ,voor mijn part uit de hemel of eventueel zelfs uit de hel, met de inhoud dat men op deze manier niet echt goed bezig is. Het kan toch anders zou het 'teken 'zeggen. Ik zeg dan dat je velen méér bereid zult vinden om een lach op het gezicht te toveren .Het 'teken' zou eventueel en wat mij betreft , kunnen suggereren om het prijzengeld te herzien en te verdelen in kleinere partjes die een verder gelukkig leven voor een groter aantal deelnemers garanderen. De goede doelen vangen dan ook meer .Toon Hermans zaliger gaf ooit al een tip . 'Wat heb je aan die miljoenen Piet als je plassen moet en je kan het niet “ . De verdeelsleutel is ook hier bepalend voor moraal ,emotie , graaien , commercie en redelijkheid .


Tekst : Piet Eelants  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4289

Vakantie is een kwestie van tijd

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant za, augustus 13, 2016 22:20:41

Vakantie is een kwestie van tijd

De krant, deze of gene , is er altijd. Zelfs deze week waarin de hoofdredactie aankondigde van de Dongense Internetkrant het een weekje rustiger aan te doen. Neem nou deze. Zelfs in het weekend is de Dongense Internetkrant actief en laat de eenmansredactie ervan de Dongenaar weten wat Dongen bezighoudt of hield . Nu ís het komkommertijd. Dat is mooi meegenomen voor dit nieuwsmedium om inderdaad de nieuwsvoorziening op peil te houden tijdens kantooruren. Een béétje rust heeft de redactie dan ook wel. Alhoewel in de nachtelijke uren naar de prestaties van een plaatsgenote in Rio kijken valt wél buiten de kantooruren . Ach ja. Het is 2016 en échte kantooruren bestaan niet echt meer. Nieuws is er altijd en zolang dat er is , is deze of een andere krant er wel .Ook op zondag. In onze tijd is de week al lang niet meer een aantal werkdagen en twee dagen om tot rust te komen. Die tijd komt weer wel terug. Daarvoor is het nodig om even terug in de tijd te gaan. Toen 'de Schepper' zo'n zes dagen zich het snot voor zijn alziend oog had gewerkt om deze aardkloot vorm dan wel inhoud te geven ,vond Hij het inderdaad wel even welletjes.Rust wilde Hij en terecht. Nieuwe feiten waren echter groeiende en niet te stuiten. Internet en de tijd zelf is daaraan debet. Die draait gewoon door. De wereld ook. Er is zelfs ooit een televisietitel voor gemaakt. Sneller als de presentator daarvan praat, gaat de wereld niet , zeggen sommigen. Deze tijd. Die gaat té snel. Een nieuwe zegen voor velen maar ook een andere realiteit dient zich aan. Een teruggang van het aantal winkels, bedrijven en een groot deel van de aanverwante economie. Die wereld is op den duur onleefbaar. Ik 'voorspel 'wel eens dingen en lees ze jaren naderhand wel weer eens terug . Dit zomerse komkommerverhaal maakt daar deel van uit. De voorspelling bestaat uit de volgende stelling : Mensen gaan vanzelf weer terug naar een kortere werkweek die voor velen zelfs veel te kort is om de vrije dagen te bekostigen. Velen hebben helemaal geen werk. Die open wond moet worden geheeld. Dat kan enkel als er weer een normaal weekend is,als je moe bent van het werken en kan genieten van de vrije tijd die je zelf verdiend hebt met werk , in een gewone maatschappij met menselijke maten , die dan onderverdeeld is in uren vrijheid en uren waarin je mag en kán werken om ook jouw economie draaiende te houden. De toekomst is als het verleden. Die eeuwige curve is een kwestie van tijd. Het is ook een tijdje geleden dat ik dit verhaal al eens in een iets andere setting vertelde. Dat is in de context van dit verhaal ook wel passend. Vind ik.

Tekst : Piet Eelants  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4284

De andere kant van de felbegeerde olympische medaille

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant ma, augustus 08, 2016 10:42:27

De andere kant van de felbegeerde olympische medaille

Sporten is gezond. Dat dit niet altijd opgaat is tot daar aan toe, maar ik wil het eigenlijk niet zien dat een Franse sporter die daar eigenlijk in geloofd een been breekt tijdens het beoefenen van zijn sport . Miljoenen zien op dit moment de live beelden van een sportief verschijnsel dat ons eens in de vier jaren doet herinneren aan oude Griekse tijden. Ik wil het ook niet zien dat een Nederlandse sportvrouw in de strijd naar een gouden medaille van haar fiets valt en mij in de waan laat dat ze misschien wel dood is. Gelukkig zal het met beiden wel weer goed komen zo laat de sportpers ons geruststellend weten. Dit komkommerverhaal is eigenlijk een bekommerverhaal. Ik ben geen fanatiek actief sporter en ook passief kan ik niet de moed op brengen aan welke competitie dan ook mee te te doen en ik hoef het ook niet te zien hoe iemand in het harnas sterft. Toch is sport voor velen van levensbelang .Sport brengt ook ongetwijfeld veel plezier met zich mee en sport verbroederd. Toch ? De medaille heeft altijd twee kanten . Hopelijk komt onze eigen Nadine er met eentje thuis. Technisch gezien is het niet nodig dat ik dingen zie die ik niet wil zien. De regisseur van een sportprogramma kan er namelijk voor kiezen de rechtstreekse uitzending 2 of meer seconden later uit te zenden en de ellende er uit knipt , zodat we gespaard blijven van de nog ergere ellende die een ander ongewild overkomt.


Deze techniek wordt veelvuldig toegepast in zogenaamd rechtstreeks uitgezonden programma's. Een voorbeeld ervan is het binnenkort weer op de buis verschijnende De Wereld Draait Door. Kijk naar de ondertitels die soms al op het scherm staan als er nog niets gezegd is . De kijker wordt beschermd tegen onverwachte dingen die net als bovengenoemde sportgebeurtenissen het evenwicht van de uitzending niet verstoren. Daarmee wil ik niet suggereren dat alles wat mis gaat in het leven voor ons, in dit geval de kijker , verborgen moet worden gehouden. Dat zou kunnen leiden tot misschien wel censuur. Maar een beetje piëteit met slachtoffers en als tegenwicht tegen de ons op deze manier ook opgedrongen en ongevraagde sensatiebeelden omwille van misschien wel de kijkcijfers , is misschien wel op zijn plaats.

Tekst : Piet Eelants  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4283

'De toekomst van deze krant zit ´m niet in een laag-vermogen middengolfzender'

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant di, augustus 02, 2016 11:46:25

'De toekomst van deze krant zit ´m niet in een laag-vermogen middengolfzender'

Op 1 januari 2007 is de Lokale Omroep Dongen , laatstelijk bekend onder de naam 'Radio0162' gestopt. De voortzetting van omroep Dongen bestond uit een website die behalve nieuws , cultuur en ook sporadisch radio-uitzendingen uitzond via internet in de vorm van een zogenoemde potcasd Dongenhomespot.nl nam de taak van digitale nieuwsvoorziening voor het dorp over . In 2007 ook , is de nieuwswebsite dongenhomespot.nl na een experimentele periode in 2016 officieel van start gegaan. Onder andere het beeldarchief van 'Omroep Dongen ' werd opgenomen in de 'Dongense Internetkrant' Dongenhomespot. De nieuwe eigenaar koos en kiest er voor om een medium op te zetten dat vrij, onafhankelijk , vrij van reclame en op ideële basis het nieuws in alle vormen uit Dongen en de kleinere kernen van de gemeente op een objectieve manier te brengen . De krant bestaat dus 10 jaar en voorziet , gezien de duizenden dagelijkse bezoekers in een behoefte. Ook voor stijgend aantal mensen in de regio is de Dongense internetkrant een interessante nieuwsbron aan het worden . Tot zover een kort historisch overzicht. Dat deze krant al ( meer ) dan tien jaar bestaat is ook voor mij een mijlpaal. Vieren we dat . Neen. Het is gewoon een 'Vol-Dongens-Feit ' en aan zelfverheerlijking hebben we nu genoeg gedaan. Zit er nog toekomst in de krant ? Ja. Die vraag kan positief beantwoord worden.
Straks zal ook deze krant gebruik gaan maken van de techniek die nu wordt ontwikkeld . Volgens Rinus Krijnen, de beeld en geluid redacteur van deze krant, zal de dag dat iedereen WIFI in de auto heeft gauw aanbreken en ligt een uitbreiding van de activiteiten voor deze krant niet enkel voor de hand maar is het ook mogelijk om radio-uitzendingen te gaan verzorgen. Ook een vorm van beeldoverbrenging is mogelijk . Nu al. Rinus Krijnen verzorgt al een tijdje zijn en onze rubriek Mijmeren via het VLOG principe . Krijnen is ook een van de bronnen en initiatiefnemers van de rechtstreekse YouTube-uitzendingen van de Dongense Dorps Quiz Deze uitzendingen vallen weliswaar niet onder de vlag van deze internetkrant , maar kan als voorbeeld worden gezien van de nieuwe mogelijkheden op het gebied van communicatie en media. In Nederland is bovendien sinds mei dit jaar iets anders mogelijk op dit gebied. Daarvoor wordt op een slimme manier ingegaan op het opnieuw gebruiken van de afbrokkelende middengolfradio. Sinds mei 2016 is het mogelijk om via het agentschap Telecom een zendvergunning aan te vragen voor een laag-vermogen middengolfzender. Een middengolfzender in de categorie laag vermogen kan worden aangevraagd voor een beperkt bereik. De zender gebruikt daarvoor een uitgangssignaal van 1 watt tot 100 watt . Het uitzendgebied is dan gegarandeerd van 8 tot 30 kilometer gemeten vanaf de antenne. Er is in het recente verleden al eens de mogelijkheden onderzocht voor een ' doorstart ' van een lokale omroep in Dongen , maar déze nieuwe mogelijkheden zijn daarvoor volgens onze geluids- en mediadeskundige Rinus Krijnen niet geschikt voor dit doel en is zeker niet toekomstbestendig. Dat is de reden waarom de nieuwe middengolf enkel geschikt is voor voormalige piraten en bovendien te duur voor een zich serieus noemende internetkrant die gebaseerd is op ideële gronden en geen reclame wil uitzenden. Wel worden er nog dit jaar experimenten voorbereid die de digitale toekomst van deze krant zeker moet stellenTekst : Piet Eelants  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4279

'Het Dongens is een prachtige vorm van samenhang en verbinding

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant wo, juli 27, 2016 21:40:18

'Het Dongens is een prachtige vorm van samenhang en verbinding

Taal verbindt. In deze krant staan regelmatig artikelen die met taal te maken hebben. Tijdens de zomerperiode waarin het feit zich voordoet dat er minder Dongens nieuws is vind je in de elk jaar in een andere vorm terugkomende zomerrubrieken wel wat over taal in deze krant. Komkommertijd is een prachtige gelegenheid om het daar weer eens over te hebben. Er is ook aanleiding toe . Het Dongens zal met dank aan Bart van Kerkhof nog wel een tijdje renderen. Het Dongens is een prachtige vorm van samenhang en verbinding. Maar..het Fries verdwijnt . Dat feit (?) kwam onlangs in het nieuws. Nederland is net als een onze zuiderburen nog steeds tweetalig. Het Nederlands wordt bedreigt door het Engels en echt komkommertijd is het volgens krantenberichten voor het Fries . De NOS wijdde begin deze maand nog aandacht aan het vermeende verschijnsel in Nieuwsuur. Zal het allemaal zo'n vaart lopen vraag ik me af We kunnen er trots op zijn was de conclusie. Taal op zich is ook een bindende factor in elke samenleving. Taal leeft en taal veranderd .Soms komt dat doordat een (in)vloed aan leenwoorden in een bepaalde tijd of periode intrede doet in onze taal ; 'vernederlands' worden dus en op den duur algemeen aanvaard en een rol spelen in ons taalgebruik .Aan de rand van een land zie je soms dat mensen om praktische reden tweetalig zijn. En in een land als België is het handig het Frans machtig te zijn en in sommige delen van dat mooie land is Duits de voertaal. Eigenlijk zijn we in ons kikkerlandje ook tweetalig. Het Fries in namelijk als enige streektaal erkend als grammaticaal 'schrijfbaar' .Ook zijn sommige documenten in het Fries juridisch aanvaard en dus rechtsgeldig . Anders ligt het met andere streektalen. Taalkundig ook aanvaard , maar niet erkent als taal , maar als dialect . Alle vormen van in een land gesproken talen en dialecten hebben overigens invloed op de officiële voer – of landstaal. Dat laatste geldt maar beperkt voor talen als het Turks of Marokkaans, terwijl in Nederland toch veel mensen wonen die oorspronkelijk en van origine daarvandaan komen. Toen ik vorig jaar een van mijn laatste daggedachten ( bron) neerschreef bedacht ik ' in enen ' dat bijvoorbeeld deze vreemde talen die in ons land worden gesproken nauwelijks invloed hebben op ons taalgebruik .Volgens mijn weten heeft nog niet één Turks of Marokkaans woord ons taalgebruik in woord of geschrift gehaald .Ook niet als leenwoord. Het is maar een constatering. Ik vraag me af of jij daar een verklaring voor hebt . Oant moarn

Tekst : Piet Eelants

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4275

'Het verstrekken van een subsidie is een politieke keuze'

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant za, juli 23, 2016 15:24:10

Dongen, zomer , 2016. Dit is een frisse zomerrubriek en mét een knipoog. De rubriek verschijnt regematig en is afhankelijk van het aanbod. Een soort opkikker bij slecht weer en een column met een tikkeltje nieuwswaarde en leuk bedoelt ook. Nieuws ook dat normaliter niet in de krant komt dus. Deze krant brengt geen leugens in het land. Kijk daarvoor ook heel even naar onze kleine lettertjes. Er mag veel bij deze krant. Dat wel. Deel jouw (be)komkommernieuws vandaag nog. Je hebt daarvoor tot aan het begin van de herfst op 21 september de gelegenheid Ons speciale e-mailadres is tot die tijd beschikbaar voor jouw pennenvruchten


komkommer@dongenhomespot.nl

'Het verstrekken van een subsidie is een politieke keuze'

De tijd dat alles wat de leden van een vereniging niet aan contributie konden opbrengen en dat alles daarna werd afgedekt met gemeenschapsgeld ligt ver achter ons. De subsidiekraan drúppelt enkel en het voor subsidie bestemde gemeentelijk budget wordt streng bewaakt en ook afgeschot. Het college is wat dat betreft streng doch rechtvaardig en de raad waakzaam. Beiden handelen volgens gezamenlijk ad hoc afgesproken regeltjes of die tot stand zijn gebracht binnen het coalitieakkoord. Waakzaamheid zagen we pasgeleden nog met een volgens sommige fracties in de raadzaal te hoge subsidie voor Eagle Shelter , de maatschappelijk zeer belangrijk geachte groepering voor alle Dongenaren die te maken hebben met zaken in het sociale domein . Gerechtvaardigd volgens het college en de coalitie. Het college stemde deze week overigens in met ondertekening van een BCF-contract voor Eagle Shelter. Dat was weer de wens van raad. De subsidieverstrekking in het algemeen is als zodanig onderhevig aan regeltjes en afspraken, maar is eigenlijk ook een politieke keuze . Dat niet alle verenigingen en groeperingen daar blij mee zijn is een andere zaak en evident natuurlijk. Zij maken dan bezwaar en wachten af . Het niet of nauwelijks verkrijgen van subsidie wordt door betreffende besturen in al dan niet besloten vergaderingen gezien als verschijnsel of een besluit gebaseerd op vooronderstellingen, onduidelijke feiten ,hier en daar eigenbelang of helaas pindakaas. Dat mag ook. Het valt allemaal onder de noemer democratie.

Is het verstrekken van subsidie overigens nog iets van deze tijd vragen velen zich af. Wat mij betreft blijft het een politieke keuze om anderen al dan niet uit de brand te helpen bij het ontbreken van eigen middelen . Daar hebben we zéker de marktwerking niet voor nodig, die heeft al veel kwaad gedaan aan onze juist daardoor niet meer zo solidaire samenleving. Er is nog een andere kant van de medaille. De om heel andere reden opgeheven toneelvereniging Kunst Naar Kracht heeft zoveel geld over gehouden van de eens volle zalen dat ze een fonds in het leven geroepen hebben om andere kunstvormen in het dorp te subsidiëren . In Nederland zit volgen sommigen voor waarschijnlijk miljoenen op die manier vergaard geld. Het gebeurt ook dat een vereniging opgeheven moet worden vanwege gebrek aan geld . Wat er in Oosterhout op het moment gebeurd met de lokale omroep de ORTS is sprekend . Die kan in september de stekker er uit halen en wordt het stil op de radio.


Het geld is op .Stop! Dat is eigenlijk de reden dat ik deze komkommer schrijf .Want al is het een andere gemeente ; door het verdwijnen van de lokale radio verdwijnt er ook een stukje pluriformiteit in de nieuws- voorziening. Ook dat is een politieke keuze. Gelukkig blijft jouw krant wel gewoon en zonder een cent subsidie gewoon elke dag verschijnen. Ook dát kan.


Tekst : Piet Eelants

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4272