DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

SWOD- Winteractiviteiten 2019

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant wo, januari 02, 2019 12:36:18

Winteractiviteiten 2019

Ook dit jaar organiseert SWOD na de feestdagen Winteractiviteiten voor senioren in de gemeente Dongen. Samen met u fleuren we de grijze wintermaanden op. Door samen activiteiten te ondernemen vliegt de tijd voorbij. Er zit ongetwijfeld iets bij dat u aanspreekt!


Hierbij treft u een overzicht aan van deze activiteiten.Van begin januari tot en met begin maart organiseren we samen met diverse lokale organisaties maar liefst 15 activiteiten waar u aan mee kan doen. Bent u graag creatief bezig? Dan kunt u bijvoorbeeld marsepeinen figuren maken, een boodschappennetje haken of een workshop porselein stippen volgen.

Indien u zich liever laat informeren dan kunt wellicht u deelnemen aan een rondleiding bij de Verenigingshal, van den Mosselaar of bij de Zwammenberg. Maar misschien bent u liever sportief bezig en doet u mee met de winterwandeling of volgt u een les country-line dansen. U ziet het; er is voor ieder wat wils! De eindactiviteit bij Maria-oord is helaas al helemaal volgeboekt.

Heeft u behoefte aan meer uitleg en / of wenst u zich aan te melden, kijk dan op de website www.swodongen.nl. Boekjes zijn op te halen bij SWOD, Theek 5, het gemeentehuis, de Cammeleur of de Leest.

Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur bellen met SWOD op nummer 0162-379596.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5077

MUSEUM DE LOOIERIJ zoekt enthousiaste rondleiders

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant zo, november 11, 2018 22:07:52

MUSEUM DE LOOIERIJ zoekt enthousiaste rondleiders

foto looierij

MUSEUM DE LOOIERIJ in Dongen is gehuisvest in een authentieke leerlooierij uit 1889. Een gebouw dat “leer ademt”. Hier wordt het verhaal vertelt over het ambacht van het leerlooien; van koe tot leer, de techniek en de sociale omstandigheden. Dongen was het centrum van de leerindustrie in Nederland, met meer dan honderd looierijen en schoenfabrieken.

Taakomschrijving

De rondleiders van het museum zijn het uithangbord van het museum. Zij laten de bezoeker voelen en zien hoe het was om te leven in een dorp dat draaide om de leerindustrie. Jaarlijks verzorgen de rondleiders van het museum zo’n honderd rondleidingen. De rondleidingen worden erg goed gewaardeerd. Deze groepen die het museum ontvangt zijn zeer divers, van ouderen tot leerlingen van de basisschool.

Werkzaamheden

Het verzorgen van rondleidingen voor uiteenlopende groepen bezoekers. Rondleidingen en groepsbezoeken vinden zowel doordeweeks als in het weekend plaats en soms in de avond. Het aantal rondleidingen en de hoeveelheid werk is afhankelijk van het aantal boekingen en de eigen beschikbaarheid. We verwachten daarom flexibiliteit van de rondleiders.

Verwachtingen

- Enkele uren beschikbaarheid per week

- Enthousiasme

- Goede contactuele eigenschappen

- Zelfstandig een groep kunnen rondleiden

- Flexibiliteit en kunnen inspelen op de dynamiek van een groep

- Interesse in het leerlooien en scholing

Opleiding

Tijdens een introductieperiode in het museum draai je een aantal diensten mee als gastheer of gastvrouw. Zo maak je kennis met het museum. We besteden veel aandacht aan de opleiding van de rondleiders. Gedurende een half jaar leer je wat het rondleiden inhoud. Hierbij wordt je individueel begeleid en ga je je verdiepen in alle facetten van het leerlooien. Je neemt ook deel aan de vergaderingen van rondleiders, waarin de rondleidingen geëvalueerd worden. Onder de rondleiders heerst een prettige, gemoedelijke werksfeer. Regelmatig worden er ook excursies en feestelijke vrijwilligersbijeenkomsten door het museum georganiseerd.

Inlichtingen en sollicitatie

Voor inlichten bel of mail je: Rondleiderscoördinator Martijn de Laat 06-11292158, martijndelaat@hotmail.com

Aanmelden kan bij de vrijwilligerscoördinator Liesbeth Martens 0162-220195, fenlmartens@home.nl  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5052

Na groot succes tweede editie van de Winterfair op mavo Cambreur College

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant di, oktober 30, 2018 11:08:44

Na groot succes tweede editie van de Winterfair op mavo Cambreur College

Vorig jaar organiseerden docenten en leerlingen van de Cambreurmavo de zeer succesvolle eerste Winterfair ten behoeve van het goede doel: de Voedselbank in Dongen. Hoog tijd voor de tweede editie. Op vrijdag 23 november zijn de deuren van ons mavogebouw aan de Bolkensteeg van 16.00 tot 21.00 weer voor iedereen geopend.

Als Cambreur College staan we midden in de Dongense gemeenschap en we vinden het belangrijk om daar daadwerkelijk gestalte aan te geven. Dit doen we al op verschillende manieren, maar we willen het nog concreter maken voor onze leerlingen en hen daar ook een rol in geven. Bij het vak Dienstverlening & Producten moeten leerlingen praktijkopdrachten uitwerken. Denk aan het opzetten van een activiteit, het leren maken van een begroting, het promoten van evenementen etc.

Dit jaar zetten vier leerlingen in het bijzonder zich in voor de tweede editie van de Winterfair.


Foto : Cambreurcollege


Max, Evi, Zoë en Ellen uit mavo 4 zijn druk bezig met de voorbereidingen. Ze werven leerlingen om te helpen op deze dag, zorgen voor loterijgeschenken en benaderen bedrijven om te sponsoren voor voedselpakketten voor De Voedselbank.

Inmiddels zijn er weer veel bedrijven uit Dongen en omgeving die een kraam hebben gehuurd om hun spullen aan de man te brengen.

Ook voor entertainment wordt gezorgd. Er zullen optredens zijn en er vindt regelmatig een loterij plaats. Leerlingen uit verschillende jaarlagen zullen een modeshow opvoeren met kleding van Shoeby Fashion.

Net als vorig jaar kunt u uw nagels laten lakken voor het goede doel en kinderen kunnen weer onder begeleiding knutselen in het knutsellokaal. Zo kunnen de ouders op hun gemakje rondneuzen in ons sfeervol aangeklede gebouw aan de Bolkensteeg.

Uiteraard wordt de inwendige mens ook niet vergeten. Leerlingen bedenken winterse recepten en zullen deze voor u klaarmaken en aan u verkopen. De volledige opbrengst hiervan is voor het goede doel.

Kortom, er zal van alles te doen zijn voor jong en oud. Iedereen is welkom, óók als u niet op een of andere manier aan onze school bent verbonden. Een gezellig uitje waarbij u de mogelijkheid hebt om alvast wat Sinterklaas-, kerst- of verjaardagscadeautjes te kopen.

Een week na de Winterfair, voor Sinterklaas, zullen leerlingen inkopen doen en tassen met (houdbare en verse) goederen inpakken. Deze worden ‘s ochtends naar De Voedselbank gebracht en vervolgens overhandigd aan de deelnemende gezinnen. Vorig jaar werden de pakketten vol enthousiasme ontvangen en we zijn ervan overtuigd dat het dit jaar niet anders zal zijn!

Wilt u ook nog een kraam huren? Dat kan, er is nog een beperkt aantal kramen beschikbaar. Voor € 20,00 koopt u een plaats op onze Winterfair. De opbrengst van de kramen is voor de Voedselbank, de opbrengst van de verkoop voor uzelf. U kunt zich opgeven bij Marcella Kant (mkant@cambreurcollege.nl)

We gaan er met z’n allen weer een mooie dag van maken!

Winterfair Cambreur College – Bolkensteeg 9 – Dongen

23 november 16.00 – 21.00 uur  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5042

Opleiding zij-instromers in de zorg, ‘SwitchZ’, succesvol gestart en uitgebreid

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant vr, oktober 26, 2018 11:07:55

Opleiding zij-instromers in de zorg, ‘SwitchZ’, succesvol gestart en uitgebreid

Vier Brabantse zorgaanbieders zijn zes maanden geleden van start gegaan met ‘SwitchZ’, een bijzonder opleidingstraject met baan- en inkomensgarantie voor zij-instromers in de zorg. Na een succesvolle beginfase sluit Volckaert, aanbieder van ouderenzorg in Dongen en Oosterhout, aan bij de vier initiatiefnemers: De Wever, Prisma, De Riethorst Stromenland en Thebe. ‘SwitchZ’ is een van de manieren om als zorgsector in te spelen op de veranderende zorgmarkt. De zorgaanbieders slaan de handen ineen om gezamenlijk een flexibel opleidingsplatvorm te creëren voor mensen die graag vanuit een ander werkveld de overstap willen maken naar de zorg. ‘Deelname aan ‘SwitchZ’ biedt Volckaert mooie kansen. Het is een uitdaging om samen met andere zorgaanbieders op zoek te gaan naar nieuw talent voor de zorg. Mensen met levenservaring of mensen uit andere sectoren die willen switchen, kunnen we zo een op maat gemaakt opleidingspakket aanbieden. Kortom, volop kansen voor de kandidaten en voor de zorg-werkgevers’, aldus Annet Boekelman, bestuurder van Volckaert.

Foto : 'Switchz'

Wat maakt ‘SwitchZ’ zo bijzonder?

‘SwitchZ’ is een erkende opleiding en leidt zij-instromers in 1.5 tot 2.5 jaar op tot verzorgende 3 IG-MZ of verpleegkundige MBO of HBO. Uniek is ook dat het een combinatie is van ouderenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Studenten maken kennis met verschillende zorgvragen en kunnen daarin tot eigen keuzes komen. Het traject bestaat uit een combinatie van leren en werken, waarin de deelnemer na het behalen van het diploma een baan bij een van de aangesloten zorgorganisaties krijgt aangeboden. Het is een flexibel leertraject op maat waarin deelnemers op elk moment kunnen instromen. Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel, ook krijgen de studenten een eigen leerwerkplaats bij een van de vijf organisaties. Tijdens het traject werken de studenten bij 3 van de 5 organisaties. Zo krijgt een student veel te zien en leert in de praktijk. Moderne leertechnieken worden gebruikt zoals e-coaching en blendedlearning.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5041

Omscholing naar monteur elektrotechniek of werktuigbouwkunde is in Dongen mogelijk

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant ma, september 17, 2018 13:06:26

Omscholing naar monteur elektrotechniek of werktuigbouwkunde is in Dongen mogelijk

redactioneel artikel zonder winstoogmerk


Veel bedrijven zitten met problemen vanwege het tekort aan personeel. Het werven van met name leerkrachten, horecapersoneel en technisch personeel is een zaak van veel adverteren, een goed aanvangssalaris en beloofde geboden kansen bij aanname op korte termijn na te komen. Beloften die body vragen verdienen van zowel de sollicitant als toekomstig werkgever. Eén echte oorzaak van krapte op de arbeidsmarkt is niet te vinden. Een raadsel is het evenmin; deskundigen weten de oorzaak soms haarfijn uit te leggen. Zij zeggen steeds meer dat het voor werkgevers belangrijk is geen ellenlange CV's door te spitten als die zelf in het werven al aangeeft dat er in het bedrijf omscholingsmogelijkheden zijn en dat een baan bij 'ons' perspectieven biedt in de toekomst. Loze beloften helpen niet meer. Eerlijkheid is de maatstaf.


Het steeds nog groeiende bedrijf Hoppenbrouwers is een van die bedrijven in Dongen die hard aan de weg timmert, kwaliteit wil leveren en goede mensen zoekt die daar achter staan. Op de website van het bedrijf lezen we dat ' ...steeds meer mensen er op latere leeftijd achter komen dat ze eerder een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, dat ze veel interesse hebben in techniek en graag daar in zouden willen werken. Ze hebben hier dan alleen geen ervaring in én geen studie in gevolgd. Dit terwijl dit vaak wel een voorwaarde is om in die branche te kunnen werken...'. Het bedrijf zegt hierover dat 'je bij Hoppenbrouwers terecht kunt dankzij een omscholingstraject '. Hoppenbrouwers houdt op 24 september een banenavond in alle vestigingen. In Dongen kun je na aanmelding op de website vanaf 19.00 uur terecht.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5015

ENERGIE DONGEN GEEFT DONGEN STEVIGE IMPULS ENERGIETRANSITIE INWONERS KOCHTEN AL MEER DAN 870 SPINDERDELEN

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant ma, september 10, 2018 16:24:25

ENERGIE DONGEN GEEFT DONGEN STEVIGE IMPULS ENERGIETRANSITIE

INWONERS KOCHTEN AL MEER DAN 870 SPINDERDELEN

Energie Dongen zet een grote stap in de energietransitie. Leden en inwoners van de gemeente Dongen vinden het belangrijk bij te dragen aan de 4 windmolens op De Spinder die voor 7.500 huishoudens stroom gaan leveren.

Leden Energie Dongen laten zich van de goede kant zien

In Dongen zijn al meer dan 870 Spinderdelen verkocht door de (nieuwe) leden, ook nog niet-leden lieten zich niet onbetuigd! Samen geven ze het goede voorbeeld, dat navolging verdient. “Maken we er met z’n allen 1000 van in september?”, vraagt bestuurslid Lucien Snoeren zich af. “In Dongen doen we dat! Wedden?”, verzekert Anton Euren. Het Hart van Brabant klopt ook in Dongen! In totaal is al 90% van deze 6.000 Spinderdelen verkocht!

Extra tijd voor de vakantieganger

Tijdens de vakantieperiode is natuurlijk niet iedereen in de gelegenheid geweest om mee te doen. Daarom volgt een tweede periode tot 30 september 2018 om zo veel mogelijk inwoners nog een kans te geven. “Het is tenslotte een burgerinitiatief!”, merkt Ruud Zuer, voorzitter van het Burgerwindpark, op. “De kopers uit de eerste periode zijn zeker van het door hun gekochte aantal.” Dat is goed voor je eigen portemonnee.

Wat heb ik nauw aan zo'n Spinderdeel van Burgerpark De Spinder?

Je kunt als inwoner of ondernemer investeren in de windmolens. Al bij een inleg van € 250, profiteer je van de opbrengst. Twintig jaar lang krijg je dan elk jaar een uitkering. Een deel van dat bedrag is zeker, omdat we subsidie krijgen van het Rijk voor de opgewekte duurzame energie (SDE+- subsidie). Een ander deel van dat bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid wind. Totaal groeit je ingelegde € 250 in twintig jaar tot ongeveer € 538 (voorzichtige schatting) of tot ongeveer € 630 (waarschijnlijke schatting).

Energie Dongen met 10 lokale energiecoöperaties

Samen bouwen zij vier windmolens op De Spinder. Deze windmolens produceren elektriciteit voor 7.500 huishoudens. Dit levert een aanzienlijke bijdrage aan de doelstelling om energieneutraal te worden en duurzame energie op te wekken. Onder de naam Coöperatieve Vereniging Burgerwindpark De Spinder U.A. werken ze samen.

Met de aanschaf van een Spinderdeel, steun je ook je energiecoöperatie Energie Dongen om ook voor jou de energiedoelstellingen te realiseren en energie betaalbaar te houden in Dongen. Je kunt nog Spinderdelen kopen tot en met 30 september 2018 op: www.spinderwind.nl


Jef Verboven Dongenaar en windmolenspecialist  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5012

Drie in een tijdens open deur dag Hoge Ham 112

VRAAG EN AANBODGeplaatst door internetkrant vr, september 07, 2018 19:34:26

Drie in een tijdens open deur dag Hoge Ham 112

-Claudia Zuidema van Pure Mammacare

-Marianne Verharen van Fit & Slank

-Mariëlle van Mierlo van Mariëlle van Mierlo acupunctuur

artikel zonder enig winstoogmerk

Iets heel unieks ,maar ook weer niet. Het gebeurt gewoon in Dongen waar we dingen samen doen. Op 15 september van 14.00 tot 17.00 uur, staat de deur van Hoge Ham 112 in Dongen wagenwijd open voor degenen die een kijkje willen nemen bij drie zorgverleners die zijn gestart op dit adres. Achter deze deur zijn dan wel drie verschillende bedrijven te vinden, er is zeker sprake van een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten. Persoonlijke aandacht is het sleutelwoord voor zowel Claudia, Marianne als Mariëlle. Haastwerk in een kort consult? Onbekend voor deze drie dames. Zij nemen de tijd voor hun cliënten en leveren maatwerk, kwaliteit en een goede service. Drie bijzondere bedrijven op één adres en dat ‘gewoon in Dongen’.


Maak kennis met:

Claudia Zuidema – Pure Mammacare

Claudia Zuidema is sinds januari 2017 gestart met haar eigen Mammacare speciaalzaak: Pure Mammacare.

Wat heeft Pure Mammacare te bieden:

*Een kennismakingsgesprek onder het genot van een kopje koffie of thee

*Een praktijk waar u in alle rust en privacy geholpen wordt, mede doordat er op afspraak wordt gewerkt

*Een deskundige Mammacare adviseuse met meer dan 25 jaar verpleegkundige achtergrond

*Een groot aanbod van borstprothesen, lingerie, badmode, sport-, nacht- en loungekleding

*De mogelijkheid om de borstprothese 2 weken uit te proberen en deze kosteloos om te ruilen wanneer deze niet aan de verwachting voldoet

*Samenwerking met andere disciplines

*Een spreekuurmogelijkheid op 3 locaties
En natuurlijk:

*Een goede service, garantie en persoonlijke aandacht

Fit & Slank – Marianne Verharen

Voedingscoach Marianne Verharen ondersteunt iedereen die zijn of haar denk- en eetpatronen wil doorbreken om zodoende weer een gezonde leefstijl te bereiken. Met Fit & Slank wordt een gezond eetpatroon ontwikkeld, waarbij de cursisten leren zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Geen weekmenu’s, pillen en poeders, maar inzicht in voedingsgewoonten. Marianne leert hen alles over vitale en fatale voeding en geeft hulp bij het verbeteren van eetgewoonten en leefstijl. Dit doet ze in 8-weekse groepscursussen en in personal coaching trajecten. De kosten hiervoor worden vaak (deels) vergoed door de aanvullende verzekering.

Fit & Slank is:

-Eenvoudig

-Makkelijk toepasbaar

-Afvallen zonder hongergevoel

-Gezond eten

-Fitter voelen

Mariëlle van Mierlo acupunctuur – Mariëlle van Mierlo-Weel

Sinds 2014 probeert Mariëlle van Mierlo met haar praktijk voor acupunctuur een brug te slaan tussen de westerse geneeswijzen en de oosterse benadering van gezondheid. De Traditionele Chinese Geneeswijzen vormen de basis van de praktijk, maar dat betekent niet dat het westerse deel wordt uitgesloten. Het één is niet beter dan het andere: het is juist zo mooi om het beste van deze twee werelden te combineren. Tenslotte hebben we elke dag te maken met het stelsel dat volledig is ingericht op de westerse aanpak van ziekten. Gelukkig hebben steeds meer mensen ook oog voor het goede van oosterse geneeswijzen, waardoor behandelingen volgens deze visie steeds vaker worden ingezet.In de loop der tijd heeft Mariëlle een specialisatie ontwikkeld op het gebied van pijnbestrijding. Mensen met pijn (of noem het ongemak) in de breedste zin van het woord, maar vooral degenen met pijn aan het bewegingsapparaat weten de praktijk te vinden.

Dus dit allemaal op een nieuw adres: Hoge Ham 112, gewoon in Dongen.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5009