DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

BASISSCHOOLLEERLINGEN UIT DONGEN NAAR COLLEGETOUR ANDRÉ KUIPERS

KINDERENGeplaatst door internetkrant ma, november 13, 2017 19:57:07
BASISSCHOOLLEERLINGEN UIT DONGEN NAAR COLLEGETOUR ANDRÉ KUIPERS


Vrijdag 15 december 2017 geeft André Kuipers een Techniekpact Collegetour op het Cambreur College in Dongen. Alle basisscholen uit de gemeente Dongen doen hieraan mee. Astronaut André Kuipers neemt de groep 7 leerlingen van de scholen mee op een boeiende reis door de wereld van ruimtevaart, wetenschap en techniek. Deze inspirerende ochtend maakt deel uit van een samenwerkingsproject tussen het Cambreur College en de basisscholen in Dongen. In de collegetour, met Sander Koenen als moderator, leren de leerlingen over zwaartekracht, gewichtloosheid, de rol van techniek en wetenschap in de ruimtevaart. André Kuipers geeft antwoord op vragen die de leerlingen vooraf hebben ingestuurd. Unieke samenwerking Cambreur College en basisscholen De Techniekpact Collegetour wordt georganiseerd in het kader van een unieke samenwerking tussen het Cambreur College en de basisscholen in Dongen, in samenwerking met de cultuurcoach van het basisonderwijs in Dongen. Vwo-leerlingen uit de bovenbouw gaan de komende periode samen met de leerlingen van de basisscholen in Dongen aan de slag om vragen te bedenken over ruimtevaart, techniek en duurzaamheid voor de Collegetour van André Kuipers.Tevens geven de Cambreur-vwo-leerlingen een gastles over het maken van een vlog zodat de basisschoolleerlingen hun bevindingen in een vlogpresentatie om kunnen zetten. Daarnaast krijgen alle basisschoolleerlingen van groep 7 ter voorbereiding op de Collegetour van André Kuipers een workshop van de organisatie Mad Science aangeboden namens het Cambreur College en de gemeente Dongen en gaan een aantal basisscholen in de maanden na de Collegetour aan de slag met het thema wetenschapper in de klas van de universiteit Groningen. Wetenschap en techniek in de klas


In het Nationaal Techniekpact is afgesproken dat in 2020 alle basisscholen wetenschap en techniek aanbieden aan hun leerlingen. André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact zoveel mogelijk basisschoolleerlingen en leerkrachten hiervoor enthousiasmeren. De komende jaren zijn technologische innovaties nodig voor vele maatschappelijke uitdagingen. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Dit betekent dat er meer jongeren nodig zijn met bèta technische vaardigheden. Door leerlingen op een vroege leeftijd in aanraking te laten komen met wetenschap en techniek maken zij sneller een positieve keuze voor deze richting.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4818

Lekker Eng op de Biezenkring

KINDERENGeplaatst door internetkrant do, oktober 05, 2017 13:33:49

Lekker Eng op de Biezenkring

Woensdag 4 oktober werd het podium omgetoverd in een griezelig heksenhuis. De kinderen van de hele school en de juffen en meesters waren veranderd in heksen, vampiers, spoken, monsters en nog veel meer.


De kinderen knijpen hun neus dicht voor het monster wat stinkt.

Diana met boek en groep


...hele groep met juf Edith


leerkrachten op het podium'Zes heksen '


Mels komt naar een boek wat Diana voorleest


Om 8.30 uur begon de opening van de Kinderboekenweek. Leerlingen van groep 8 en enkele juffen gingen een heerlijk soepje koken. Het griezelrecept bestond uit een verse regenworm, een groene snottebel, wrattenschraapsel, een paar konijnenkeutels en een beetje voetschimmel. Nadat de toverdrank lekker bruiste kwam er uit de heksenketel een prachtig griezelboek. Pas op, dit is een boek vol monsters” geschreven door Guido Knechten. Later op de ochtend zijn de kleuters op bezoek gegaan bij de bibliotheek. Het was erg toevallig dat Diana van Theek 5 het boek voorlas wat de kinderen net hadden gekregen. Ze vonden het geweldig, vooral toen ze heel hard mee mochten brullen als een monster. Op het einde kregen alle kinderen zelfs een dapperheidsdiploma. Wat waren ze trots!

Donderdagochtend 12 oktober sluiten we de Kinderboekenweek af met een voorstelling van Platvoetje voor de kleuters. “s middag is er een viering voor de groepen 1 t/m 4 en vrijdag is er een viering voor groep 5 t/m 8. De ouders van de school zijn ook uitgenodigd. De kinderen zullen dan al hun griezelstukjes, liedjes, versjes laten zien en horen.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4781

Biezenkringdag voor en door de kinderen.

KINDERENGeplaatst door internetkrant do, september 21, 2017 12:07:02

Biezenkringdag voor en door de kinderen.
foto's groter door tik of klik

Na de feestelijke opening op het plein begon de Biezenkringdag. Een dag die geheel in het teken stond van samenwerking met oudere en jongere kinderen. Allereerst mochten de kinderen in groepen van verschillende leeftijden een vossenjacht gaan lopen. Onder begeleiding van vele enthousiaste ouders werd dit een groot succes. De leerlingen van groep 8 waren de vossen en de een zag er nog mooier uit dan de ander. Er waren o.a. chillende jongeren, een opa en omaatje, een scout met een “echt kampvuur” , een voetballer en nog veel meer. Wanneer de vos kon vertellen dat het Biezenkringdag was , wisten de groepjes dat ze een echte vos hadden gevonden en kregen ze, nadat ze een korte opdracht moesten uitvoeren, een letter. Nadat alle letters gevonden waren en ze hiermee de woorden: GROEP ACHT gemaakt hadden, mochten ze deze inwisselen voor een lekker zakje chips. Na de pauze begonnen de spelletjes. Kinderen van groep 8 begeleidden deze spelletjes en genoten enorm. De leerlingen vonden het geweldig om met hun tenen en voeten te verven. Ze moesten zeil opvouwen terwijl er een groep kinderen opstond en ze deden oefeningen met een grote parachute. Er werden torens gebouwd van marshmallows en spaghetti, er was een reuze Jenga spel en nog veel meer. Bij al deze spelletjes werd er heel gezellig samengewerkt en weden de jongere kinderen geholpen door de oudere kinderen.Na afloop konden we dan ook terugkijken op een hele geslaagde zonnige Biezenkringdag!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4772

Wie verdient een Jeugdlintje?

KINDERENGeplaatst door internetkrant do, juli 20, 2017 11:22:19

Aanmelden kan het gehele jaar door!

Wie verdient een Jeugdlintje?


Dongen, zomer, 2017 Het Jeugdlintje komt in de plaats van het Kinderlintje dat van 2008 tot en met 2014 werd uitgereikt. De nieuwe Jeugdlintjes worden uitgereikt aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar die iets bijzonders hebben gedaan. Ken jij iemand? Meld hem of haar dan aan ."Er zijn landelijk en lokaal hier in de gemeente Dongen verschillende lintjes, onderscheidingen en oorkondes voor volwassenen die een bijzondere of goede daad hebben verricht. Kinderen en jongeren worden op dit vlak nog wel eens vergeten. En dat terwijl er ook kinderen zijn die bijzondere dingen doen en het goede voorbeeld geven! Daarom reiken we in de gemeente Dongen vanaf 2017 het Jeugdlintje uit.", aldus wethouder Bea van Beers.Voor wie is het Jeugdlintje?


-voor kinderen/jongeren van 4 tot en met 18 jaar;


-voor kinderen die een bijzondere, dappere of andere goede daad hebben verricht;


-voor kinderen woonachtig in de gemeente Dongen;


-voor kinderen die zich een tijd lang, belangeloos inzetten voor een goed doel.


Aanmelding

Vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, meesters, juffen, buren, wijkagent of klasgenoten: kennen jullie iemand die voor het Dongense Jeugdlintje in aanmerking komt? Laat het de gemeente Dongen dan weten door een mail met motivatie te sturen naar kabinetszaken@dongen.nl. Dit kan het hele jaar door en is niet aan een bepaalde aanmeldtermijn verbonden.De aanmeldingen worden in het college van burgemeester en wethouders besproken en er wordt bekeken of aan de criteria wordt voldaan. Het kan dus voorkomen dat een voordracht wordt afgewezen omdat niet aan de criteria wordt voldaan. Het college is niet voor niets kritisch, want het Jeugdlintje moet bijzonder blijven en je krijgt het natuurlijk niet zomaar! In overleg met de voordrager wordt een geschikt moment en een geschikte locatie gepland voor de uitreiking van het Jeugdlintje. Dit moet uiteraard een verrassing blijven voor diegene die het Jeugdlintje gaat ontvangen. De Jeugdlintjes worden uitgereikt door burgemeester Marina Starmans en wethouder Bea van Beers.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4727

De kinderen van de Biezenkring vliegen op een ludieke manier over naar hun nieuwe juf of meester.

KINDERENGeplaatst door internetkrant vr, juli 14, 2017 14:58:31

De kinderen van de Biezenkring vliegen op een ludieke manier over naar hun nieuwe juf of meester.

maak de foto's groter door een klik

Dongen , 14 juli 2017. Donderdag 13 juli sprongen alle kinderen van de Biezenkring via een skippybalparcours naar hun nieuwe juf of meester. Met 5 of 6 kinderen tegelijk werd het hele parcours gesprongen onder begeleiding van gezellige zomermuziek. Aangekomen bij de eindstreep gingen alle kinderen per groep met leerkracht limbo dansend onder een fleurig lint door. Voor sommige meesters moest het touw wat hoger worden gehangen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het werd een groot feest! Na deze gezellige kennismaking mocht iedereen nog even een kijkje gaan nemen in zijn nieuwe klas, zodat ze al een beetje konden wennen aan hun nieuwe leerkracht. ‘s Middags werd het feest traditioneel afgesloten met een heerlijk ijsje waar we in het zonnetje van konden genieten!

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4725

Juffrouw Leonie Appelboom gaat genieten

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, juli 05, 2017 19:50:12

Juffrouw Leonie Appelboom gaat genieten

Na 42 dienstjaren wordt het tijd om afscheid te nemen van de basisschool De Vlinderboom . Juffrouw Leonie Appelboom gaat genieten. Eigenlijk deed ze dat al de afgelopen 42 jaar. De school en de kinderen lag haar na aan het hart. Ze deed haar werk met veel plezier. Zij werd door de kinderen van haar klas thuis opgehaald met Lijn 11 en op weg naar school toegezwaaid door alle andere kinderen van school waarvan er velen ook les gehad hebben van haar. Aansluitend was voor juf Leonie op school een heel programma samengesteld waarbij kinderen en ouders de gelegenheid hadden haar uit te zwaaien. Later op de dag kreeg het afscheid door collega’s en oud collega’s in besloten kring nog een vervolg waarna juf Leonie van haar welverdiende vrije tijd kan gaan genieten.
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4709

Geslaagde verkeersweek op KBS Noorderpoort

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, juli 05, 2017 10:51:04

Geslaagde verkeersweek op KBS Noorderpoort


Afgelopen week was het verkeersweek op KBS Noorderpoort. Aanleiding voor deze week bol van verkeersactiviteiten was het 10-jarig BVL- jubileum (Brabants VerkeersveiligheidsLabel) van de school. Wethouder Ad van Beek opende de verkeersweek officieel op woensdag 28 juni en had een cadeau voor de school meegenomen; een cheque van 250 euro om te besteden aan verkeerseducatie! Er waren de hele week diverse activiteiten georganiseerd, zoals een vossenjacht waarbij de kinderen op zoek moesten naar ‘vreemde verkeersdeelnemers’ in de wijk De Biezen. Een boot op het gras, een auto met een fietsband en een spook(rijder) op een skelter… er gebeurden rare dingen in de wijk!Ook waren er o.a. een dode hoek project en een gastles van Veilig Verkeer Nederland over de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. Hoogtepunt van de week was Pleintje Verkeer, dat maandagochtend geopend werd door wijkagent Jan Soeterboek. Alle kinderen konden zich uitleven op twee verkeersparcoursen waarmee diverse verkeersvaardigheden geoefend werden (zie foto).  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4708