DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Biezenkringdag voor en door de kinderen.

KINDERENGeplaatst door internetkrant do, september 21, 2017 12:07:02

Biezenkringdag voor en door de kinderen.
foto's groter door tik of klik

Na de feestelijke opening op het plein begon de Biezenkringdag. Een dag die geheel in het teken stond van samenwerking met oudere en jongere kinderen. Allereerst mochten de kinderen in groepen van verschillende leeftijden een vossenjacht gaan lopen. Onder begeleiding van vele enthousiaste ouders werd dit een groot succes. De leerlingen van groep 8 waren de vossen en de een zag er nog mooier uit dan de ander. Er waren o.a. chillende jongeren, een opa en omaatje, een scout met een “echt kampvuur” , een voetballer en nog veel meer. Wanneer de vos kon vertellen dat het Biezenkringdag was , wisten de groepjes dat ze een echte vos hadden gevonden en kregen ze, nadat ze een korte opdracht moesten uitvoeren, een letter. Nadat alle letters gevonden waren en ze hiermee de woorden: GROEP ACHT gemaakt hadden, mochten ze deze inwisselen voor een lekker zakje chips. Na de pauze begonnen de spelletjes. Kinderen van groep 8 begeleidden deze spelletjes en genoten enorm. De leerlingen vonden het geweldig om met hun tenen en voeten te verven. Ze moesten zeil opvouwen terwijl er een groep kinderen opstond en ze deden oefeningen met een grote parachute. Er werden torens gebouwd van marshmallows en spaghetti, er was een reuze Jenga spel en nog veel meer. Bij al deze spelletjes werd er heel gezellig samengewerkt en weden de jongere kinderen geholpen door de oudere kinderen.Na afloop konden we dan ook terugkijken op een hele geslaagde zonnige Biezenkringdag!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4772

Wie verdient een Jeugdlintje?

KINDERENGeplaatst door internetkrant do, juli 20, 2017 11:22:19

Aanmelden kan het gehele jaar door!

Wie verdient een Jeugdlintje?


Dongen, zomer, 2017 Het Jeugdlintje komt in de plaats van het Kinderlintje dat van 2008 tot en met 2014 werd uitgereikt. De nieuwe Jeugdlintjes worden uitgereikt aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar die iets bijzonders hebben gedaan. Ken jij iemand? Meld hem of haar dan aan ."Er zijn landelijk en lokaal hier in de gemeente Dongen verschillende lintjes, onderscheidingen en oorkondes voor volwassenen die een bijzondere of goede daad hebben verricht. Kinderen en jongeren worden op dit vlak nog wel eens vergeten. En dat terwijl er ook kinderen zijn die bijzondere dingen doen en het goede voorbeeld geven! Daarom reiken we in de gemeente Dongen vanaf 2017 het Jeugdlintje uit.", aldus wethouder Bea van Beers.Voor wie is het Jeugdlintje?


-voor kinderen/jongeren van 4 tot en met 18 jaar;


-voor kinderen die een bijzondere, dappere of andere goede daad hebben verricht;


-voor kinderen woonachtig in de gemeente Dongen;


-voor kinderen die zich een tijd lang, belangeloos inzetten voor een goed doel.


Aanmelding

Vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, meesters, juffen, buren, wijkagent of klasgenoten: kennen jullie iemand die voor het Dongense Jeugdlintje in aanmerking komt? Laat het de gemeente Dongen dan weten door een mail met motivatie te sturen naar kabinetszaken@dongen.nl. Dit kan het hele jaar door en is niet aan een bepaalde aanmeldtermijn verbonden.De aanmeldingen worden in het college van burgemeester en wethouders besproken en er wordt bekeken of aan de criteria wordt voldaan. Het kan dus voorkomen dat een voordracht wordt afgewezen omdat niet aan de criteria wordt voldaan. Het college is niet voor niets kritisch, want het Jeugdlintje moet bijzonder blijven en je krijgt het natuurlijk niet zomaar! In overleg met de voordrager wordt een geschikt moment en een geschikte locatie gepland voor de uitreiking van het Jeugdlintje. Dit moet uiteraard een verrassing blijven voor diegene die het Jeugdlintje gaat ontvangen. De Jeugdlintjes worden uitgereikt door burgemeester Marina Starmans en wethouder Bea van Beers.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4727

De kinderen van de Biezenkring vliegen op een ludieke manier over naar hun nieuwe juf of meester.

KINDERENGeplaatst door internetkrant vr, juli 14, 2017 14:58:31

De kinderen van de Biezenkring vliegen op een ludieke manier over naar hun nieuwe juf of meester.

maak de foto's groter door een klik

Dongen , 14 juli 2017. Donderdag 13 juli sprongen alle kinderen van de Biezenkring via een skippybalparcours naar hun nieuwe juf of meester. Met 5 of 6 kinderen tegelijk werd het hele parcours gesprongen onder begeleiding van gezellige zomermuziek. Aangekomen bij de eindstreep gingen alle kinderen per groep met leerkracht limbo dansend onder een fleurig lint door. Voor sommige meesters moest het touw wat hoger worden gehangen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het werd een groot feest! Na deze gezellige kennismaking mocht iedereen nog even een kijkje gaan nemen in zijn nieuwe klas, zodat ze al een beetje konden wennen aan hun nieuwe leerkracht. ‘s Middags werd het feest traditioneel afgesloten met een heerlijk ijsje waar we in het zonnetje van konden genieten!

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4725

Juffrouw Leonie Appelboom gaat genieten

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, juli 05, 2017 19:50:12

Juffrouw Leonie Appelboom gaat genieten

Na 42 dienstjaren wordt het tijd om afscheid te nemen van de basisschool De Vlinderboom . Juffrouw Leonie Appelboom gaat genieten. Eigenlijk deed ze dat al de afgelopen 42 jaar. De school en de kinderen lag haar na aan het hart. Ze deed haar werk met veel plezier. Zij werd door de kinderen van haar klas thuis opgehaald met Lijn 11 en op weg naar school toegezwaaid door alle andere kinderen van school waarvan er velen ook les gehad hebben van haar. Aansluitend was voor juf Leonie op school een heel programma samengesteld waarbij kinderen en ouders de gelegenheid hadden haar uit te zwaaien. Later op de dag kreeg het afscheid door collega’s en oud collega’s in besloten kring nog een vervolg waarna juf Leonie van haar welverdiende vrije tijd kan gaan genieten.
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4709

Geslaagde verkeersweek op KBS Noorderpoort

KINDERENGeplaatst door internetkrant wo, juli 05, 2017 10:51:04

Geslaagde verkeersweek op KBS Noorderpoort


Afgelopen week was het verkeersweek op KBS Noorderpoort. Aanleiding voor deze week bol van verkeersactiviteiten was het 10-jarig BVL- jubileum (Brabants VerkeersveiligheidsLabel) van de school. Wethouder Ad van Beek opende de verkeersweek officieel op woensdag 28 juni en had een cadeau voor de school meegenomen; een cheque van 250 euro om te besteden aan verkeerseducatie! Er waren de hele week diverse activiteiten georganiseerd, zoals een vossenjacht waarbij de kinderen op zoek moesten naar ‘vreemde verkeersdeelnemers’ in de wijk De Biezen. Een boot op het gras, een auto met een fietsband en een spook(rijder) op een skelter… er gebeurden rare dingen in de wijk!Ook waren er o.a. een dode hoek project en een gastles van Veilig Verkeer Nederland over de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. Hoogtepunt van de week was Pleintje Verkeer, dat maandagochtend geopend werd door wijkagent Jan Soeterboek. Alle kinderen konden zich uitleven op twee verkeersparcoursen waarmee diverse verkeersvaardigheden geoefend werden (zie foto).  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4708

Fien Boers uit groep 6 van OBS de Biezenkring wint Schrijfwedstrijd 2017

KINDERENGeplaatst door internetkrant ma, juni 05, 2017 14:05:51

Fien Boers uit groep 6 van OBS de Biezenkring wint Schrijfwedstrijd 2017

Donderdagavond 1 juni hing er een gezellige maar ook wat gespannen sfeer in de aula van de H. Hartschool. Voor de zesde keer werd hier het Schrijfgala gehouden: de feestelijke bekendmaking van de winnaar van de Schrijfwedstrijd voor Dongense basisscholen.

De finalisten van dit schooljaar waren:

Sylvie de Jong van de St. Janschool met “Phonia”
Hein Dekkers van IKC Achterberg met “Middeleeuwse overstroming”
Marieke van Baaren van de J.J.Anspachschool met: “De alchemistische inwijding”
Fien Boers van OBS de Biezenkring met “Waarom gescheiden?”
Aron Philipsen van de H. Hartschool met “Meneer Rijnmond”
Mirte Verheijen van De Wegwijzer met “De duistere fantasiewereld”
Marit van Breugel van de Vlinderboom met “De bende van de zwarte hand”

De juryleden, Sandy van Nelfen, Harry Ross en Thecla Bovenberg, waren dit jaar blij verrast met zoveel verschillende verhaallijnen waar vooral spanning in het verhaal door de jonge auteurs werd gebruikt. De kinderen kregen van de jury een korte samenvatting van hun verhaal te horen waarna ze zelf een klein gedeelte mochten voorlezen. Daarna gaf de jury haar commentaar en diverse tips en lieten herhaaldelijk aan de kinderen weten dat ze vooral moesten blijven schrijven.


Als hoogtepunt was er na de pauze natuurlijk altijd dat spannende moment: Wie is dit jaar de winnaar? Thecla Bovenberg riep als voorzitter van de jury de jonge auteurs één voor één naar voren waarbij er zes oorkondes met een tweede prijs werden uitgereikt en één eerste prijs voor Fien Boers. Hier de reactie van de jury op de inhoud van het winnende verhaal “Waarom gescheiden?”:

“Prachtig verwoord en uit het leven gegrepen. Er zijn veel kinderen die dit meemaken en zich zullen herkennen. Het is mooi taalgebruik, weinig taalfouten en de dialogen zijn prima uitgewerkt. Knap hoor! Als je de personages eenmaal kent kun je ze allemaal in je hart sluiten, dat heb je heel goed gedaan. De schrijver heeft duidelijk talent en de verschijning van Karel heeft enorm veel impact. Uiteindelijk besluit Vera haar oma te betrekken in het complot, zeer bijzonder! Bij het lezen van dit verhaal weet je hoe je je voelt als kind van gescheiden ouders. Het is, ondanks het zware onderwerp, met humor geschreven en heeft een zeer positief einde”.

De jury was zeer enthousiast over dit verhaal en wil de schrijver bedanken voor het kiezen van zo’n onderwerp. Een groot compliment is op zijn plaats.


Voor de initiatiefnemer, de Combinatie functionaris Cultuur voor de Dongense basisscholen Gerard Jansen, is het schrijfgala ieder jaar weer een hoogtepunt binnen de erfgoedprojecten. Hij vindt het belangrijk dat literatuur (ook erfgoed) bij kinderen al vroeg wordt aangeboden en dat ze er actief mee aan de slag gaan. Juist het zelf schrijven van verhalen, zet aan tot creatief denken. Hopelijk krijgen de kinderen van alle basisscholen volgend jaar weer de kans om mee te doen.

Met dank aan Bruna Dongen voor het weer beschikbaar stellen van de leuke prijzen. Ook dank aan Luca Verhoeven en Lotte Michels (viool), Kim van Broekhoven(zang) en Stijn van Uitert (toetsen) voor de muzikale omlijsting.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4672

Nieuws van het Cambreurcollege

KINDERENGeplaatst door internetkrant do, juni 01, 2017 10:36:26

Cambreurcollega in de schijnwerpers


foto's : Cambreur

De beste docent uit de regio? Geeft deze les op het Cambreur College? Dat zou mooi zijn. Michelle Gagliardi werd verrast met de nominatie en vergaarde in de eerste ronde voldoende stemmen om door te mogen gaan. Vorige week werd ook zij net geïnterviewd naar aanleiding van het havo-examen maatschappijwetenschappen en tijdens lagerhuisdebatten bij de gemeente, op school met landelijke politici of op het provinciehuis staat ze regelmatig in de schijnwerpers. Een filmpje maken waarin ze de hoofdrol speelt is haar niet vreemd. Daarbij is het een uitstekende docente met een prima contact met haar leerlingen. Voldoende reden dus om met vertrouwen richting volgende ronde te gaan.We ondersteunen haar van harte.


Al eerder hadden we in Toon van Spaendonk een conciërge die op handen gedragen werd door team en vooral door de leerlingen. In Patrick de Bruijn heeft Toon een waardige opvolger gevonden. Ook hij heeft de tweede ronde bereikt. Maar hij krijgt het een beetje benauwd van al die aandacht. Het veroorzaakt voor hem teveel stress. Hij heeft daarom besloten zich terug te trekken.

Dat betekent, dat we alle leerlingen en collega’s oproepen om onze Cambreurkandidaat Michelle Gagliardi te steunen: we hebben nog een ijzer in het vuur.

Tvwo5 presenteert Worldschoolprojecten


worldschoolonderzoeken

Een heuse cameraploeg, communicatie-experts en een productiebedrijf... tweetalig vwo 5 kreeg vandaag de kans om hun worldschoolonderzoeken op een Ted-conferencie-achtige manier te presenteren voor de camera. OMO, de scholengroep waar het Cambreur College onder valt, werkt sinds kort met script, een online platform waarop leerlingen bijzondere opdrachten kunnen presenteren. In de ochtend kregen leerlingen aangeleerd, op welke manier ze het beste tot de kern van hun onderzoek konden doordringen en op welke wijze ze dit het beste konden presenteren. De experts waren het er unaniem over eens, zeer waardevolle onderzoeken over ontwikkelingsproblematiek, ook nog eens erg goed gepresenteerd door onze Cambreurleerlingen. In de middag werden de presentaties opgenomen, de komende weken wordt het geheel gemonteerd. Over enkele weken is het resultaat te bewonderen op de websites van OMO en het Cambreur College.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4670