DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Het Dongens Mannenkoor kan terugkijken op een succesvol jaar, met verschillende bijzondere concerten

MUZIEKGeplaatst door internetkrant vr, januari 04, 2019 18:30:49

Een nieuwjaarsgroet van het Dongens Mannenkoor

Het Dongens Mannenkoor kan terugkijken op een succesvol jaar, met verschillende bijzondere concerten

Natuurlijk de traditionele jaarafsluiting met de Kerstconcerten, in de Kapel van de Zusters Franciscanessen en in de Oude Kerk. Dit jaar had het koor soliste Sanne Vleugels uitgenodigd om deel te nemen aan de concerten. En dat bleek een grandioos succes. De prachtige sopraanstem van Sanne Vleugels combineerde prima het de mannenstemmen. Wat waren de nummers prachtig die het koor samen met Sanne gezongen heeft. De solonummers van Sanne Vleugels kon je speciaal noemen. Wat geweldig om zo’n jonge vrouw klassieke nummers te horen zingen, met de allure en mimiek van zangeressen met jarenlange ervaring. Het Dongens Mannenkoor heeft ervan genoten om samen te werken met Sanne Vleugels. Ook uit reacties van het publiek is gebleken dat zij het een heerlijke combinatie vonden om naar te luisteren. Natuurlijk stond het koor ook deze keer onder leiding van dirigent Jan Terpstra en zorgde pianist Erik van Soelen voor de muzikale begeleiding.HIER VERDER LEZEN
Dan was er het Meezingconcert in oktober in de theaterzaal van De Cammeleur in Dongen. Een uniek concert. Niet alleen uniek, omdat het Dongens Mannenkoor heeft laten zien dat er niet alleen klassieke liederen op het repertoire van het koor staan, maar ook modernere, Nederlandse nummers. Ook uniek om dat dit het eerste optreden van het koor was in de grote zaal van de prachtige nieuwe Cammeleur. Ook tijdens het Meezingconcert stond dirigent Jan Terpstra op het podium voor het Dongens Mannenkoor. Aan het meezingconcert verleenden soliste Kelly van den Boogaard en pianiste Marjan Fey hun medewerking.


Het Dongens Mannenkoor kijkt tevreden terug op het jaar 2018 en kijkt vervolgens met vertrouwen naar het nieuwe jaar, dat nu net begonnen is. Ook dit jaar staat weer een aantal activiteiten op het programma. Natuurlijk wordt het jaar ook deze keer weer afgesloten met de traditionele Kerstconcerten. Maar zover is het nog lang niet. Op de website (www.dongensmannenkoor.nl) van het Dongens Mannenkoor staan alle activiteiten vermeld.


Voor nu wensen het Dongens Mannenkoor iedereen en geweldig fijn nieuw jaar toe, met veel gezondheid en geluk. En natuurlijk een aantal muzikale ontmoetingen met het Dongens Mannenkoor!

En, voor de mannen die dit bericht lezen: het Dongens Mannenkoor is nog op zoek naar nieuwe leden. De wekelijkse repetitie van het koor is op woensdagavond vanaf 20.00 uur in De Gouden Leeuw in Dongen. Kom gerust eens een keer kijken op een repetitieavond. U bent van harte welkom!

( Door Lia van Gool met dank aan Jan Maas voor de foto’s)  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5080

Muziekensemble Flux kleurt buiten de lijntjes

MUZIEKGeplaatst door internetkrant vr, januari 04, 2019 13:43:05

Muziekensemble Flux kleurt buiten de lijntjes

Even voorstellen. Muziekensemble Flux is een hagelnieuw gezelschap van een select aantal muzikanten die actief zijn bij harmonieën en muziekgezelschappen in Dongen en de directe omgeving van Dongen. De dirigent en initiator, Wilfred Werkman, beoogt met deze muzikanten niet alledaagse concerten te geven op bijzondere locaties. Dus niet in muziek- of concertzalen, theaters e.d. waar het publiek passief op stoelen zit. Denk hierbij aan een ruimte als een schuur, een leerlooierij, een museum, of een fabriek .

Locaties waarbij het publiek mag rondlopen en participeren. Flux kleurt hiermee dus buiten de lijntjes. De concerten kunnen in grote dan wel kleine bezetting gespeeld worden, afhankelijk van de muziekkeuze en de mogelijkheden op de locatie.Het eerste project is inmiddels van start gegaan, en wordt uitgevoerd in grote bezetting op 19 januari 2019. De bijzondere locatie wordt het woonhuis van Wouter en Liesbeth de Zwart. Niet zomaar een woonhuis maar de voormalige Hubertuskerk in Dongen- Vaart. Al bij het eerste contact waren deze sympathieke bewoners enthousiast over het project en ze boden dan ook aan om de allereerste repetitie op locatie te doen.


Zij waren dus getuige van de eerste klanken van dit kersverse orkest dat onder andere het stuk “schilderijen van een tentoonstelling ” van Moussorgsky bewerkt voor harmonie op de lessenaar kreeg. Voor deze uitvoering is tevens contact gezocht met de Heilig Hartschool uit Dongen om bij de muziek te participeren door het maken van schilderijen die worden tentoongesteld op 19 januari. De groepen 6- 7 en 8 gaan de komende weken met dit culturele muzikale project aan de slag, en mogen ook best buiten de lijntjes kleuren. Bij de uitvoering zullen de kinderen nog voor een verrassing komen te staan.

Zowel voor de Heilig Hartschool als voor Flux een leuke uitdaging in dit nog niet eerder uitgevoerde concept.Tevens is voor een muzikale onderbreking het koperkwintet Stuiver uitgenodigd. Een kwintet bestaande uit 5 enthousiaste musici die sinds 2013 in deze bezetting hun optredens verzorgen en regelmatig met bevriende muziekgezelschappen samenwerken. U kunt Flux volgen via facebook.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5079

Concert van het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor in Dongen

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, december 18, 2018 16:54:01

Opbrengst voor Stichting Vrienden van het Hospice De Volckaert

Concert van het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor in Dongen

Dongen boft. Het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor treedt op in ons dorp. Dit concert onder de titel Met Zicht Op Kerst, gaat door op zaterdag 22 december 2018 om 20.00 uur in de Sint -Laurentiuskerk .De kerk is verwarmd en open vanaf 19.30 uur. Het concert is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel : er wordt een speciale plaats voor hen en de begeleiders gereserveerd.

Het concert wordt georganiseerd door Rosalie en Anton Euren ten behoeven van “Stichting Vrienden van het Hospice De Volckaert” Kom met familie, vrienden of kennissen en geniet van de voor Nederland unieke klanken van dit koor.“Het gaat niet om het verlengen van het leven, maar om de hoogst haalbare kwaliteit ervan”

Toegangskaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij Cigo Looiersplein in Dongen of te bestellen via bestellen@concert-ebkk-dongen.nl Voor meer informatie zie www.concert-ebkk-dongen.nl.

Het hospice is een plaats waar mensen in de laatste fase van hun leven de intensieve zorg krijgen die nodig is, als dat thuis niet meer kan. Een team van vrijwilligers en professionals staat 24 uur per dag klaar om zorg te verlenen en een luisterend oor te bieden. De Stichting ondersteunt het vrijwilligerswerk in het Hospice door een deel van de kosten te dragen. Dit zijn de kosten voor werving, selectie, opleiding en professionele begeleiding van de vrijwilligers. Daarnaast streeft de Stichting ernaar zaken te bekostigen die belangrijk zijn om van het hospice een gastvrije locatie te maken.


Anton en Rosalie Euren zouden het fantastisch vinden als de kerk op zaterdag 22 december vol stroomt met betrokken, muziekminnende mensen die de stichting een warm hart toedragen. U bent van harte welkom en danken u bij voorbaat voor uw bijdrage aan dit voor Dongen  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5069

Een dubbel blues programma in Dongen.

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, september 25, 2018 16:42:06

Een dubbel blues programma in Dongen.

Blues Promotion Dongen presenteert een dubbel blues programma met de uit de Verenigde Staten afkomstige duo Joe Filisko & Eric Noden en uit Finland The Tomi Leino Band.

Joe Filisko & Eric Noden, voor degene die nog nooit van Joe Filisko gehoord hebben is hier een opfrisser, maar voor de ware mondharmonica liefhebber is hij hun idool. Joe is als ‘harmonica customizer’ wereldbekend. Tal van grootmeesters op dit instrument, zoals Kim Wilson, Jerry Portnoy spelen op door Joe Filisko verbouwde harmonica’s. Alle belangrijke harmonicafabrikanten staan op Joe’s klantenlijst. Hij heeft een complete academische kennis van alle facetten van het harmonicaspel, en beschouwt het als een missie om die om die met alle harmonica lieghebbers te delen. Zelf is hij is hij op muzikaal technisch vlak één van de beste harmonicaspelers wereldwijd. Als hij weer eens op tournee gaat dan is zanger/gitarist Eric Noden zijn buddy. Eric Noden’s gitaarspel is geïnspireerd door de bluesgitaristen uit de 20 en 30er jaren zoals Mississippi John Hurt, Charlie Patton en Gary Davis. Zelf is hij afkomstig van Ohio maar trok in 1994 naar Chicago waar hij in het harde clubcircuit snel zijn weg vond bij de scene aldaar. Tevens is hij een uitstekende songwriter, acteur en een educatieve performer die continue de traditionele blues en rootsmuziek opnieuw uitvindt voor het hedendaagse blues publiek. Joe Filisko & Eric Noden zijn live een ware blues show die niet alleen de sound maar ook de emotionele spirit van een van de belangrijkste invloeden van de Amerikaanse muziek etaleren. Het unieke van de blues is dat dit genre het enige is die de mondharmonica volledig heeft omarmd.persfoto

Tomi Leino Band: Tomi Leino is een blueszanger, gitarist, mondharmonicaspeler en componist uit Helsinki. Hij is een autodidact die al een groot gedeelte van zijn leven naar blues luistert en bluesmuziek maakt. Finland is het land van de 1000 meren maar het telt ook haast even veel bluesbands. Zij toerden niet alleen in de Scandinavische landen, maar waren ook vaak hier in de lage landen te zien, meestal als begeleiders van James Harman, en Mark Hummel. Zij prefereerden deze Finnen vanwege hun oorspronkelijke stijl maar ook als uitstekende muzikanten. Twee jaar terug etaleerden zij dat op hun cd “Hip Shootin’ die als een pareltje beschouwd mag worden, pure downhome blues van het zuiverste water. Tomi Leino, bassist, gitarist Jaska Prepula en drummer Mikko Peltola zoeken het in eenvoud in de muziek. Geen noten poeperij waar je vaak mee overspoeld wordt maar korte doeltreffende solo’s in de dienst van het nummer. Een heerlijke sound die nooit over de top gaat, karig, om dicht bij de sound te blijven. Tomi Leino Band is een straight bluesband, intensief en dynamisch, een band die overal best nog een keer mag binnenstappen, bands die de blues levend houden.

Zondag 21 oktober a.s. Zaal open 16.00 Aanvang 16.30

Café-Zaal De Gouden Leeuw st.Josephstraat 107 Dongen Entree 10 euro.

http://www.rootsduo.com/  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5020

GREGORIAANS KOOR DONGEN SUCCESVOL OP HET NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL IN ’S-HERTOGENBOSCH

MUZIEKGeplaatst door internetkrant zo, juni 10, 2018 20:50:02

GREGORIAANS KOOR DONGEN SUCCESVOL OP HET NEDERLANDS GREGORIAANS FESTIVAL IN ’S-HERTOGENBOSCH

Op uitnodiging van het bestuur van het Nederlands Gregoriaans Festival in ’s-Hertogenbosch heeft het Gregoriaans Koor uit Dongen een korte presentatie gegeven in de Grote Kerk aldaar.

De presentatie verliep vlekkeloos en het talrijk toegestroomde publiek luisterde ademloos naar de verrichtingen van dit bescheiden Dongense ensemble van 8 mannen. Na afloop liet een van de muzikale adviseurs van het Festival weten dat dit Dongense koor er met kop en schouders boven uit stak: ‘goed stemgebruik, mooie koorklank en een afwisselend repertoire’, zo luidde zijn oordeel. Ook andere kerkmusici stonden er verbaasd over dat dit koor zoveel schoons te bieden had.

Persfoto

Met dit optreden op het Nederlands Gregoriaans Festival heeft het Gregoriaans Koor Dongen bewezen zich te kunnen meten met de topkoren uit de Gregoriaanse wereld in Nederland.Hoornist Remon Aarts speelde in de hymne van St. Caecilia een speciale rol met verbindende improvisaties op de hoorn, een muzikale on-gregoriaanse manier van musiceren, dat echter door publiek en vakmusici hogelijk werd gewaardeerd!Het Gregoriaans Koor Dongen bestaat nu bijna 20 jaar en verzorgen éénmaal per twee maanden de Eucharistieviering in de St. Laurentiuskerk. O.l.v. de cantor (zo heet dat in de gregoriaanse kringen) Frans Bullens wordt op twee vrijdagmorgens een uur gestudeerd op de gezangen, de stemvorming, de noten, houding, ademhaling etc. De mannen zijn meestal ook al lid van een ander koor, zoals het St. Laurentiuskoor en het Dongens Mannenkoor.

Wilt u eens aansluiten? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om in het najaar mee te doen met ons project rond de tentoonstelling in de St. Laurentiuskerk. Vooralsnog zingen de mannen in Dongen gewoon door, maar nu op erkend niveau!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4955

Junior Orkest Dongen gaat starten

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, februari 15, 2018 07:54:39

Junior Orkest Dongen gaat starten

Het is zover. De lichten in de zaal gaan uit, de theaterspots gaan aan. In het weinige, maar sfeervolle, zachte licht doemt een jongen op met zijn saxofoon. Dit is het moment waar Bram al heel lang van heeft gedroomd. Hij speelt de sterren van de hemel. Het publiek gaat uit z’n dak. Na een lange uithaal van de laatste noot krijgt Bram een staande ovatie......

Een droom komt uit voor Bram

Bram (11 jaar, groep 7) gaat zoals elke week direct na school naar het Junior Orkest Dongen. Hij heeft er weer veel zin in. Hij ziet zijn muziekvriendjes weer en gaat samen met hen oefenen. Het JOD is echt zijn cluppie! Voor geen goud wil hij de repetities bij het Junior Orkest Dongen missen!


Windkracht 6

Het KunstPodium is in januari 2018 weer gestart met windkracht 6. Kinderen uit groep 6 van zeven Dongense basisscholen maken in de maanden januari en februari spelenderwijs kennis met muziek. De kinderen mogen verschillende instrumenten uitproberen. In verschillende sessies leren ze een liedje spelen. Tussendoor genieten de kinderen van appeltje, gesponsord door JUMBO Dongen.Op deze manier maken de kinderen spelenderwijs kennis met het maken van muziek. De kinderen van IKC Achterberg zijn dit jaar als eerste gestart met Windkracht 6.Windkracht 6 wordt afgesloten met een concert op de afzonderlijke scholen. Ouders, familie en vrienden zijn welkom om te komen luisteren naar de kinderen.

Ben jij net als Bram? Doe mee met ons project

Het Junior Orkest Dongen is voor kinderen die samen muziek willen maken.Spelen op een dwarsfluit, een trombone, een trompet, klarinet of de trom? Allemaal erg leuk.

Klinkt dat goed? Vraag dan je ouders of je mee mag doen aan ons project. Samen met Het KunstPodium bieden wij vanaf maart in totaal 5 muzieklessen en 2 repetities aan. En waarom? Om samen op Koningsdag een concertje te geven. En het kost je ouders maar € 25,-. Lijkt je dat gaaf? Geef je op via karinadriaansen@hetkunstpodium.nl. Of vraag het inschrijfformulier op via contact@juniororkestdongen.nl.

Meer informatie

Ben je nog niet overtuigd? Of werken je ouders nog niet helemaal mee? Kijk dan eens op onze website: www.juniororkestdongen.nl.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4872

Koninklijke Muziekvereniging Dongen presenteerde nieuw logo

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, november 30, 2017 10:24:53

Koninklijke Muziekvereniging Dongen presenteerde nieuw logo

Harmonie Aurora en Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum gaan per 1 januari 2018 samen verder onder de naam Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Beiden muziekverenigingen hebben het voor elkaar gekregen om met een aanloop van ruim twee jaar samen door het leven te gaan op muzikaal gebied. Volgens burgemeester Starmans die het lint van een enorme rol mocht doorknippen waarna het bestuur in wording het nieuwe logo presenteerde aan de Dongenaren , is dat een moedige stap. Ze begreep dat zo'n beslissing niet zomaar genomen kan worden. “een moeilijk besluit , maar wel een proficiat waard “. 'Koninklijke' voorzitter Kees Broeders schetste in een korte toespraak de reden en het verloop van de volledige fusie van de twee verenigingen en kondigden de drie laatste concerten aan die nog in het verschiet liggen van de orkesten apart.Een mooi moment was de uitnodiging aan burgemeester Starmans te vragen of zij beschermvrouwe wil worden van de nieuwe vereniging. De vraag bleek volkomen overbodig. De burgemeester toonde zich zichtbaar verheugd en was meteen trots op de eretitel. Er was koffie en gebak compleet met het nieuwe logo.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4827