DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Koninklijke Muziekvereniging Dongen presenteerde nieuw logo

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, november 30, 2017 10:24:53

Koninklijke Muziekvereniging Dongen presenteerde nieuw logo

Harmonie Aurora en Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum gaan per 1 januari 2018 samen verder onder de naam Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Beiden muziekverenigingen hebben het voor elkaar gekregen om met een aanloop van ruim twee jaar samen door het leven te gaan op muzikaal gebied. Volgens burgemeester Starmans die het lint van een enorme rol mocht doorknippen waarna het bestuur in wording het nieuwe logo presenteerde aan de Dongenaren , is dat een moedige stap. Ze begreep dat zo'n beslissing niet zomaar genomen kan worden. “een moeilijk besluit , maar wel een proficiat waard “. 'Koninklijke' voorzitter Kees Broeders schetste in een korte toespraak de reden en het verloop van de volledige fusie van de twee verenigingen en kondigden de drie laatste concerten aan die nog in het verschiet liggen van de orkesten apart.Een mooi moment was de uitnodiging aan burgemeester Starmans te vragen of zij beschermvrouwe wil worden van de nieuwe vereniging. De vraag bleek volkomen overbodig. De burgemeester toonde zich zichtbaar verheugd en was meteen trots op de eretitel. Er was koffie en gebak compleet met het nieuwe logo.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4827

Aurora en Musis Sacrum gaan definitief fuseren

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, september 07, 2017 22:30:24

Koninklijke Muziekvereniging Dongen

Aurora en Musis Sacrum gaan definitief fuseren

Dongen, 7 september 2017. De fusie tussen Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum en Harmonie Aurora gaat definitief door. De leden van beide verenigingen hebben tijdens een speciale ledenvergadering op woensdag 6 september het licht op groen gezet. Aurora en Musis Sacrum gaan samen verder onder de nieuwe naam Koninklijke Muziekvereniging Dongen. 81% van de leden had z’n voorkeur voor deze naam uitgesproken, nadat alle leden de kans hadden gekregen een nieuwe naam te bedenken.

Koninklijke Muziekvereniging Dongen gaat officieel per 8 januari 2018 van start.


Musis Sacrum zal op zaterdag 6 januari voor de laatste keer als zelfstandige vereniging haar traditionele nieuwjaarsconcert verzorgen. Harmonie Aurora gaat in oktober nog een keer op concertreis naar Berlijn en geeft op 9 december haar laatste concert onder deze naam.

In de nieuwe vereniging zijn de harmonieorkesten van Aurora en Musis Sacrum samengevoegd tot één groot harmonieorkest. Het huidige VLO ( het Volwassenen Leerlingen Orkest) van Musis Sacrum blijft als apart orkest bestaan, net als het huidige jeugdkorkest van Musis Sacrum.

Het fusieproces is in 2015 al van start gegaan. Een stuurgroep en een aantal werkgroepen van leden van beide verenigingen hebben de fusie stap voor stap vorm gegeven.

In de aanloop naar de fusie hebben de muzikanten van beide verenigingen al een aantal malen gezamenlijke uitvoeringen gegeven.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4760

Gezelligheidskoor "Dongens Levenslied" trad op bij het 10 e Rielse Smartlappenfestival.

MUZIEKGeplaatst door internetkrant ma, september 04, 2017 09:44:16

Gezelligheidskoor "Dongens Levenslied" trad op bij het 10 e Rielse Smartlappenfestival.


Dongen, 4 september 2017 Dit jaar werd het concert gehouden bij café Den Overkant in Riel. De organisatie had werkelijk alles uit de kast getrokken om er een reuze, gezellige muzikale middag van te maken. Het weer werkte prima mee, de weergoden waren weer goed gezind.8 koren waren uitgenodigd om deel te nemen aan dit gezellige concert.Zwanen Tranenkoor, Effe Aanders, Nostalgie, Fruitig geflipt, Gils Meezingkoor, SM Oss, Uit volle Borsten en Dongens Levenslieden natuurlijk het organiserende koor Zangriela.De locatie was werkelijk geweldig. Een leuk terras aan de voorzijde en ook een prachtig terras aan de achterzijde, waar het goed vertoeven was. Er waren 2 podia en ieder koor trad zowel op het binnen als het buitenterras op.Bij binnenkomst kon men thee en koffie kopen en stond er heerlijk gebak klaar. Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.


publiciteitsfoto DLL


Ook was er rond het middaguur een mogelijkheid om deel te nemen aan een overheerlijke lunch. Kortom voor de innerlijke mens was reuze goed gezorgd.Er heerste een leuke sfeer want wat heeft een mens toch meer nodig als een hapje en een drankje gezellig samen op een bankje en luisteren en meezingen met de mooiste Nederlandse liedjes. Want dat was een vereiste in Riel, alleen Nederlandstalige liedjes en ons koor DLL heeft vele mooie, gezellige en ontroerende Nederlandse liedjes in het repertoire. Dan merk je pas hoeveel mooie Nederlandse liedjes er zijn, mooie teksten, fijn om naar te luisteren maar ook liedjes waar je gewoon gezellig mee kunt zingen. Ook Cabaret en Musical liedjes werden op een spontane manier door de koren vertolkt.
Het was heerlijk weer, het kon niet op op deze mooie septemberdag en vele mensen hebben hier erg van genoten. De samenzang was zo rond de klok van vijf en het enthousiaste publiek zong mee met Eviva Espagne, in de hemel en het was aan de Costa del Sol.Een leuke afsluiting voor een top middag. Gezelligheidskoor Dongens Levenslied bedankt bestuur en leden van Zangriela voor de uitnodiging en wenst hen veel succes toe bij hun komende activiteiten.Wij hebben iedere donderdagavond een repetitieavond bij de Viersprong, Kanaalstraat 10 te Dongen.van 20.15 tot 22.15 uur. Vindt u het leuk om te zingen, kom dan eens vrijblijvend naar onze open repetitieavond op donderdag 12 oktober in de Viersprong. U bent van harte welkom.


Maar misschien vindt u het ook leuk om eens een concert van ons te bezoeken, het eerstvolgende concert is het Herfst concert op zondag 8 oktober in de Viersprong.Ook organiseren wij een Kerst concert op 17 december en een Nieuwjaarsconcert op 7 januari. Deze concerten vinden ook plaats bij de Viersprong.Tevens zoeken wij kinderen voor ons kinderkoor bij ons Kerstconcert. Wij zoeken kinderen die momenteel op de basisschool zitten. Willen uw kinderen graag eens meezingen bij een Kerstconcert, dan kunnen ze contact met ons opnemen.De jaarlijkse rommelmarkt vind plaats op 5 november a.s.Voor meer informatie: www.dongenslevenlied.nl U bent van harte welkom.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4754

Mevrouw Riet de Wit al 60 jaar bij het kerkkoor

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, augustus 22, 2017 14:16:46

Diverse koren wilde 'haar sopraan' wel hebben

Mevrouw Riet de wit al 60 jaar bij het kerkkoor

Dongen 22 augustus 2017. Al vanaf 1952 zingt mevrouw Riet de Wit de sterren van de Dongense hemel. Maar als jong meisje van veertien was het ook toen niet vanzelfsprekend om bij een koor te gaan. Moeder vond dat in ieder geval zo. Riet zong toen al eens ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Dongen. Ze had succes en wat belangrijker was voor haar : ze had er plezier in . Het zingen zat en zit nog steeds in het bloed. Ze bleef dus zingen en startte op 14 augustus in 1957 bij het kerkkoor van de toenmalige Mariakerk.Goed gerekend is dat dit jaar precies 60 jaar. Het oorspronkelijke koor van toen vindt zijn wortels terug in diverse andere Dongense kerkkoren. Nu is dat het Parochiekoor en het Gelegenheidskoor , respectievelijk onder leiding van Frans Bullens en Leo van der Maas. Riet de Wit is als meisje van zeventien ook begonnen te zingen bij Zangvereniging Wilhelmina en heeft nog in een tal van andere koren gezongen. Zo was ze lid van gemend koor Irene, toen dat nog veel operette en zo zong en zowat het grootste koor van Dongen was. Irene is niet meer. Ook was ze bij het BrabantKoor en dameskoor Les Chanterelles


Toen in 1957 de Mariaparochie ontstond vanuit de Sint Josephkerk en pastoor Rompa daar bouwpastaoor van werd , wou die graag een eigen kerkkoor. Riet was er als de kippen bij en gaf zich op als lid. De pastoor die een week te voren vanaf de preekstoel dames en heren had opgeroepen om koorlid te worden had Riet al op de ledenlijst gezet. Het blijft dus de vraag of Riet een van de eerste zichzelf opgegeven leden was of dat de pastoor eigenhandig al een koor had samengesteld. Geestelijken waren toen wel erg voortvarend. De Mariaparochie heeft zo'n 30 jaar bestaan. De bijbehorende noodkerk aan de Kanaalstraat werd in 1986 gesloopt.

Verhuizen

De parochianen van de Mariakerk verhuisden eigenlijk weer terug naar de Sint Josephkerk , dus ook het koor. Zingen bleef ook Riet de Wit. Riet wilde meer. Ze ging zangles halen bij in de Muziekschool. Ze leerde daar nog beter muziek lezen en bekwaamde zich in solozang. Jos van der Linden zag het ook wel met haar zitten . Jos, die toen nog geen directeur was van het Muziekinstituut zoals de muziekschool ging heten, richtte samen met Riet en anderen een kamerkoor op. Toen aan het bestaan daarvan een einde kwam, raadde Jos haar aan om verder te gaan en op een wat hoger niveau te blijven zingen. Ook directeur Jo Janssen was die mening toegedaan. Dat werd vrouwenkoor Les Chanterelles waar Jos zijn dirigentschap aan leende en Riet de Wit bij de wieg ervan stond .


Parijs

Riet de Wit bleef plezier hebben in het zingen en werd lid van het semi professionele Brabantkoor .Daarmee trad ze ook op in Parijs. Voor dit koor moest ze een auditie doen ,waarvoor ze glansrijk slaagde. Haar stem leende ze in de loop van de tijd ook aan het Operettekoor in Oosterhout en aan een groep cantoren, een zangkwartet die voor ging bij diensten in de overgebleven Dongense kerken.

Zestig jaar op steeds hoger niveau je stem geven ten dienste van vooral de kerk en de liefhebber van koormuziek , maar ook vanuit de gedachte dat zingen je jong en bij de tijd houdt . Een compliment zeker waard. Voor deze krant ging mevrouw Riet de Wit graag op de foto in haar prachtig mooie en goed onderhouden tuin

  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4746

Klein Amusement brengt nostalgie en gezelligheid

MUZIEKGeplaatst door internetkrant vr, augustus 18, 2017 09:40:04

Proef de sfeer...

Klein Amusement brengt nostalgie en gezelligheid

Dongen, 18 augustus 2017. De Dongense Internetkrant verrast je dit weekend met een opname van een concert dat Klein Amusement onlangs gaf in de Volckaert. Pure nostalgie. Bijna een half uur lang , De muziek van het Dongense ensemble 'Klein Amusement' is ronduit gezellig en buitengewoon geschikt voor het opluisteren van bijvoorbeeld een gouden Bruiloft of ander heugelijk of huiselijk feestje. Dat was in vroeger tijden heel gewoon overigens. Maar ook nu kan dat nog. Buurtcafé 's zijn er nog steeds en ook de zaaltjes met een klein podium zijn opnieuw in trek .Waar dan ook. Gezelligheid is een garantie .Een avondje amusement voor een verzorgingshuis of seniorenfeestjes. Het is mogelijk en bovendien gezellig. Klein Amusement verzorgt bij voorkeur optredens in de wat kleinere zorgcentra in de regio Dongen – Oosterhout. Klein Amusement streeft erna om tijdens hun optredens een huiskamersfeer te creëren, die bij het publiek een vriendschappelijke en onderhoudende sfeer oproept. Wat voor de mensen in de zaal (meestal) resulteert in een vertrouwd thuisgevoel. De interactie met het publiek, die bij optredens altijd extra de aandacht krijgt, draagt daar in hoge mate aan bij. 'Klein Amusement'verzorgt optredens in zorgcentra in de regio Dongen Oosterhout, ook verenigingen met 50 Plussers. , o.a Zonnebloem en Ouderenbonden zijn welkome doelgroepen.


“Daar doen we het allemaal voor”

Klein Amusement is een muziekgezelschap uit Dongen, dat al weer geruime tijd aan de muzikale weg timmert De start van Klein Amusement is gemaakt met het eerste initiatief van de 2 accordeonisten, wat dateert van eind 2007.Vanaf die tijd is er hard gewerkt om het instrumentaal basisrepertoire onder de knie te krijgen. In de lente van 2009 is een trio ontstaan met een eerste zangeres en een jaar later een kwartet met een tweede zanger. Ondertussen is het steeds bredere repertoire van Klein Amusement volledig publieksrijp. De optredens worden ook aangepast voor mensen met dementie , zodat zij volop meegenieten en mee kunnen zingen. Muzikaal leider Con Loomans : “ Ook kunnen wij muzikaal een 50j bruiloft verzorgen , we zijn geen feestband , maar kunnen door onze variatie in muziek voor deze categorie veel herinneringen ophalen. Het enthousiasme wat op die manier bij het publiek wordt losgemaakt, werkt voor de leden van Klein Amusement sterk motiverend “. ”Onze stelregel is: 'Daar doen we het allemaal voor' ….. Bijna vanzelfsprekend is dat het winstoogmerk daarbij ondergeschikt blijft....”

Con Loomans : Klein Amusement roept de herinnering op aan vroeger, toen thuis de radio op Hilversum 1 stond en er geluisterd werd naar de Arbeidsvitamine “ Klein Amusement presenteert namelijk een repertoire met liedjes uit vervlogen tijden, die een hoge amusementswaarde hebben en als zodanig een feest van herkenning zijn. Een gezellige foxtrot, wals of tango, het maakt niet uit en in verschillende talen gezongen. Alles komt voorbij in het repertoire. Klein Amusement onderscheidt zich nadrukkelijk van muziekgezelschappen die levensliederen op hun programma hebben staan.

Zangeres : Corrie Schellekens

Drums en zang : John Ripzaad

Accordeon en zang : Jos Dankers

Accordeon,keyboard : Con Loomans, ( muzikaal leider )

Geluidstechniek : Jos. Dankers en John Ripzaad

Voor informatie of afspraken kunt u contact opnemen met Con Loomans, telefoon 06 22298870 of via e-mail: mailto:conloomans@ziggo.nl


Mobiel : Sommige mobiele toestellen geven deze video niet weer. Zet uw toestel op de 'desktop modus'of gebruik de youtube Url  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4742

De ' Loswalklinkers' vierden in Heusden het 10-jarig jubileum

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, augustus 03, 2017 12:29:02

De 'Loswalklinkers' vierden in Heusden het 10-jarig jubileum

Dongen, 3 augustus 2017.De Dongense 'Loswalklinkers' die al 10 jaar zingen over de zee en alles wat zich daar rondom afspeelt en daarmee als het ware het zilte zout in hun muzikale aderen meedragen, hebben dat feit ook gevierd. Samen met hun partners, die onder elkaar 'medeklinkers' worden genoemd, begonnen ze gisteren bij 'thuishaven' Café d’Ouwe Sok aan een geslaagde gezellige dag. Vanuit de kombuis in de thuishaven werd een smakelijke lunch geserveerd . Per boot naar Heusden was wat ingewikkeld, maar in Heusden werd de bus toch ingewisseld voor een heus schip. Aan boord werd er gezellig gekletst maar ook genoten van de prachtige vestingswerken van dit oude, met historie overgoten stadje. Als de gedachte waar is dat muziek tot ver klinkt door de deining van water rondom en onder de boeg, heeft Heusden mee kunnen genieten van een groot deel van het repertoire van deze gezellige zanggroep.Rond vijf uur is ' de muzikale bemanning ' weer teruggereisd naar de thuishaven in Dongen. Als koor is de bezigheid gauw gevonden. Zingen en kletsen , herinneringen ophalen uit tien jaar zingen op overigens behoorlijk hoog niveau en een blik op de muzikale toekomst van de Loswalklinkers waren verder de ingrediënten van het geslaagde dagje samenzijn. Een heerlijk en door Café d’Ouwe Sok uitstekend verzorgd koud / warm buffet vormde de afsluiter van een geslaagde jubileumviering. Na de vakantieperiode is het weer muzikaal hard labeur voor de mannen en is iedereen weer aan boord voor de repetities. In september staan zo vast drie optredens op het programma .

ZIE OOK H I E R

  • Reacties(2)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4735

Dongens 'zeemanskoor' zingt al tien jaar met plezier shanty's en zeemansliederen

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, juli 27, 2017 17:55:58

'De Loswalklinkers' leggen aan in Heusden voor een feestje

Dongens 'zeemanskoor' zingt al tien jaar met plezier shanty's en zeemansliederen

Dongen, 27 juli 2017.De Dongense 'Loswalklinkers' zingen al 10 jaar over de zee en alles wat zich daar rondom afspeelt. Het zilte zout , de stranden van verlangen , de wind , het schip en het zeemansgraf. Alles wordt bezongen en geleefd. Het water is goed onder de boeg .Dirigent Ad Hessels is de kapitein op het imaginaire schip als de groep repeteert en optreedt en mede- oprichter en voorzitter Frans Hummelink is dat in alle andere gevallen. Het niet meer weg te denken koor is Dongens tot en met , is solide en hecht als de bodem van de oceaan en het witte strand en geeft bij zijn optreden plezier aan menig landrot in cafe's, zalen, tijdens openlucht - of havenfeesten, of optredens bij vooral maatschappelijke instellingen. We spreken over mannen en dat zijn ze ook. Mannen van stavast en bestand tegen elke storm en golfbeweging. Geen zee te hoog en geen oceaan te diep.

Verenigingsfoto

Volgens voorzitter Frans Hummelink is het koor een echte en hechte vriendenclub. “We hebben respect voor elkaar en leven mee met het lief en leed van onze mannen en hun naaste familie”. “Dat aspect van het koor staat hoog in het vaandel en daar ben ik erg trots op” aldus Hummelink.

Samen zaten Kees van Alphen en Frans Hummelink bij het 'vrienden Smartlappenkoor '.Frans was toen al gek op 'Shanty's ' en zeemansliederen. Kees voelde daar wel ook wel wat voor. 'De Loswalklinkers ' waren geboren. “ We vonden bij d 'Ouwe Sok onderdak op woensdagavond. “Eigenlijk de enige vrije avond voor de kastelein , maar hij durfde het met ons wel aan “. Frans zegt veel aan mede- oprichter Kees van Alphen te danken te hebben en daarom ook is Kees erelid van de Loswalklinkers en gaat hij en zijn partner ook mee naar ons feestje“ “..ook alle andere partners gaan gezellig mee ..“. Het koor gaat zijn 10-jarig jubileum vieren op dinsdag 1 augustus in het bekende vestingstadje Heusden. Ze leggen aan en gaan van boord. Thuis is er daarna in de 'kombuis' en repetitieruimte d' Ouwe Sok een stevig zeemansmaal en laten de leden volgens een gerenommeerd lid ' de vis ook aan de binnenkant zwemmen'. “Zonder drank geen klank “. Voorzitter Frans Hummelink is trots op zijn bemanning. Hij zegt dat met overtuiging. Samen met Kees van Alphen richtte hij het koor op in 2007.Deze mannen waren mede - bedenker van het rollenspel binnen het koor. De mannen spreken elkaar aan als vriend en bij voornaam , maar ook als 'matroos onder de gag ' , volmatroos, baas kajoe of ketelbinkie. “De partners zijn bij ons 'medeklinkers ' “ grapt voorzitter Frans. Het eerste zeemanskoor van Dongen bestaat momenteel uit 20 mannen, te weten 17 zangers , twee accordeonisten (Ad Lodewijk en John Embrechts ) en dirigent Ad Hessels.

Zoals elk koor kiest deze groep mannen zijn eigen repertoire. Het kiezen is makkelijk in dit geval. Er zijn nogal wat zeemansliederen geschreven in het verleden. Ballads soms en ook wel meezing- 'smartlappen' Dan zijn er nog de 'Shanty's '; dat zijn matrozenliederen die geschreven of 'gezongen overgedragen' zijn uit de tijd van de grote zeilscheepvaart. 'Shanty's ' zijn vaak in de Engelse taal en leunen aan tegen folk en Country.

Er wordt op de woensdagavond serieus gerepeteerd volgens Frans Hummelink. “We willen een club zijn die bij onze vele optredens, nu en in de toekomst ook goed wil blijven presteren “.
  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4732