DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Traditionele afsluiting muziekjaar Musis Sacrum

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, juli 20, 2017 18:03:11

Traditionele afsluiting muziekjaar Musis Sacrum

Dongen, 20 juli 2017. Vorige week donderdag sloot Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum het muzikale seizoen op traditionele wijze af. Het ‘Steenblazen’ stond als passende afsluiting op de agenda. Drie orkesten gaven een kort optreden, de geslaagden ontvingen hun HaFaBra-diploma en er was ook aandacht voor de ‘vrijwilliger van het jaar’. Daarna was het tijd voor een ècht Musis-feestje waarbij alvast voor uitgekeken en geproost werd op de vakantie.

Het muziekseizoen wordt bij Musis Sacrum afgesloten met het traditionele "steenblazen". Dit voor de steen blazen is een populaire traditie van Musis Sacrum. Met de steen wordt de eerste steen van de gelijknamige concertzaal bedoeld, die door de president (voorzitter van de vereniging) C.L. Bressers op 12 juli 1885 was gelegd. Voor de steen blazen hield in dat de leden van de harmonie na de laatste repetitie naar buiten gingen, in een grote kring rond de ingemetselde gedenksteen gingen staan en een mars speelden. Dit leverde een gratis consumptie op, zodat er bij het naleven van deze traditie nooit absenten waren. De gedenksteen is nu in het bezit van de muziekvereniging en vormt op de laatste repetitiedag weer het middelpunt bij optredens van de verschillende afdelingen. Natuurlijk ontbreken de gratis consumpties op deze avond ook niet. Een mooie traditie die binnen de vereniging echt leeft. Vele ouders en overige familieleden wonen deze laatste repetitie bij.


Traditionele jaarafsluiting met steenblazen Na een woordje van voorzitter Kees Broeders, werd de muzikale opening verzorgd door het jeugdorkest onder leiding van Rolf Rombouts, voor deze gelegenheid sloot de popband van Het KunstPodium ook aan. Er werden drie jeugdleden in het zonnetje gezet voor het behalen van het HaFa-diploma, dat waren Mirthe van Gestel: Dwarsfluit A, Kevin Wempe: Trompet B en Joris IJpelaar: Cornet B. Na de jeugd volgde het Volwassenen Leerlingen Orkest met Ad van Groesen als dirigent. Hierna was er aandacht voor de vrijwilliger van het jaar, met deze vrijwilliger bedankt het bestuur alle vrijwilligers van Musis Sacrum, de onmisbare schakels van een vereniging. Jozet Janssen werd verrast met een mooie bos bloemen, zij verzorgd de nieuwsbrieven. Het laatste optreden was van het harmonieorkest onder leiding van dirigent Robert van Enschot die voor de laatste keer voor dit orkest heeft gedirigeerd. Hij heeft ervoor gekozen om na dit seizoen te stoppen, hij is drie-en-een-half jaar dirigent van het orkest geweest. Robert werd na het optreden verrast met een fles Whisky en een Ukelele. Na de vakantie neemt Jeroen Geevers het stokje van hem over. Monique van Riel, één van de nieuwe bestuursleden mocht ook nog even het stokje van Robert overnemen om het groot orkest een mars te laten spelen, en dat deed ze prima. Tot slot speelde alle muzikanten gezamenlijk het slotnummer 'Hello' van Adele. Na afloop konden de aanwezigen nog genieten van de popband van Het KunstPodium. Iedereen werd bedankt voor de aanwezigheid en hele mooie zonnige vakantie toegewenst!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4728

Aurora huldigt drie jubilarissen

MUZIEKGeplaatst door internetkrant vr, juli 14, 2017 09:33:02

Aurora huldigt drie jubilarissen

Traditioneel huldigt Harmonie Aurora jubilea van de eigen orkestleden voor de zomervakantie. Ook in 2017 was er reden voor een feestje met drie jubilea. Trots!

Jaarlijks sluit Harmonie Aurora het verenigingsjaar af met een drankje en hapje. Dinsdag 11 juli jl. was het weer zover. Na een verkorte repetitie was het tijd voor de napraat na een leuk en enerverend muziekjaar. Deze pre-zomerborrel is traditioneel ook het moment dat Aurora jubilea van haar orkestleden viert. Ook in 2017, het 109e bestaansjaar van Harmonie Aurora, huldigt het orkest weer orkestleden. Drie welteverstaan.

Tien jaar op de dwarsfluit

Lieke Jolie begon op de dwarsfluit bij het entree orkest van Harmonie Aurora. Nu 10 jaar later speelt ze nog steeds dwarsfluit, maar dan in het harmonieorkest. We zijn trots dat ze bij ons is gebleven.

Klarinet, al tien jaar

Kirsten Pijnenburg is vanaf het eerste begin een enthousiaste muzikante. Inmiddels speelt ze al 10 jaar bij Harmonie Aurora; via het entree orkest naar het harmonieorkest. Een beetje verlegen in het begin, maar nu staat ze haar mannetje op de klarinet.


Veertig jaar verschillende instrumenten

Ingomar Aarden begon in 1977 bij Harmonie Aurora. In de afgelopen 40 jaar speelde hij eerst klarinet. Tussendoor nog even de saxofoon, omdat het leuk was en er een tekort was aan saxofonisten. Nu speelt hij al weer een tijdje op de hobo. Een muzikant die het leuk vindt om Harmonie Aurora dat stapje verder te brengen. In de muziek en in alles wat eromheen speelt, als vrijwilliger.


vlnr.: Lieke Jolie (dwarsfluit), Ingomar Aarden (hobo), Kirsten Pijnenburg (klarinet)

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4722

Dongens Levenslied trad op bij het Korenfestival in Oisterwijk.

MUZIEKGeplaatst door internetkrant di, juli 04, 2017 11:57:07

Dongens Levenslied trad op bij het Korenfestival in Oisterwijk.

Oisterwijk daar zit muziek in!

Maar liefst 18 koren hadden zich aangemeld voor het Korenfestival in Oisterwijk,dat georganiseerd werd door de Molenzangers in samenwerking met CentrumManagement,in het centrum van Oisterwijk op zondag 2 juli.Er kwamen zo’n 700 vertolkers van levensliederen, smartlappen en shanty’s uit het hele landEen koor had zich helaas af moeten melden wegens afwezigheid van hun dirigent.De dag begon met wat somber weer maar dat mocht de pret niet drukken.Iedereen had er zin in.De dorpsomroeper riep alle koren af en ieder koor liet zich luidruchtig horen zo van,we zijn er en we gaan er voor.De burgemeester opende het Korenfestival.De gemeente bruist van kunst en cultuur tot muzikale evenementen en festivals.De Lind in het Oisterwijkse centrum vormde het decor voor het openluchtevenement.De opening is spectaculair. Alle koren brengen namelijksamen het Oisterwijkse volkslied ten gehore.Het grootste koor dat ooit het Oisterwijks Volkslied zong.De keeltjes moesten natuurlijk gesmeerd worden en konook de liefhebber terecht voor het traditionele matinee met speciaal bieren op het Lindeplein.Ook op de vele terrassen was het goed vertoeven.In de middag kwam zo waar het zonnetje door.De weergoden waren ons erg goed gezind.Elk koor trad 3 x op.Tijdens het optreden bij het gemeentehuis begon om 15.00 uur spontaan het carillonQue sera, sera,whatever will be will be te spelen en het koor en publiek zongen enthousiast mee.Bij het optreden bij het Trouwlaantje kreeg Wouter wat meer zangers mee.De Molenzangers gingen enthousiast meezingen en gingen zowaar in polonaise over straat.Het werd een dolle boel, maar erg gezellig en spontaan.Het festival werd druk bezocht.Alle terrassen waren vol en de winkels waren open.Voor ieder wat wils dus en er waren ook veel toeristen op de been in dit prachtige dorp.De samenzang vond plaats rond 17.15 uur bij de Kiosk op de Lind.

Bestuur en leden van het gezelligheidskoor “ Dongens Levenslied”bedanken de organisatie voor de uitnodiging en wensen hun veel succes toemet hun verdere activiteiten.Onze complimenten voor deze gezellige en goed georganiseerde, muzikale dag.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4705

Zondagmiddag 21 mei in ‘t Schouw Uniek gezamenlijk concert Aurora en Musis Sacrum

MUZIEKGeplaatst door internetkrant ma, mei 08, 2017 21:16:42

Zondagmiddag 21 mei in ‘t Schouw Uniek gezamenlijk concert Aurora en Musis Sacrum

Sinds de algemene ledenvergadering van beide muziekverenigingen van januari vorig jaar, is er voortvarend gewerkt aan het fusieproces om te komen tot een gezamenlijke muziekvereniging. In de verschillende werkgroepen wordt hier verder vorm aangegeven. Ook muzikaal wordt er al nadrukkelijk samengewerkt, muziek verbroedert immers. Er wordt op zondag 21 mei een gezamenlijk concert georganiseerd, waarbij alle orkesten aan bod gaan komen, natuurlijk worden er ook gezamenlijk een aantal muziekstukken ten gehore gebracht.De muzikanten van harmonie Aurora, jeugdorkest – volwassenen leerlingen orkest – en het harmonieorkest van Musis Sacrum hebben al de nodige (gezamenlijke) repetities achter de rug om er een mooi concert van te gaan maken. Plaats van handeling is Cultureel Centrum “’t Schouw”, waarbij de grote zaal als concertruimte gaat dienen, het publiek kan zowel op het podium als in de zaal plaatsnemen. “Het wordt wel een logistieke operatie om een concert waarbij ruim 90 muzikanten aan deelnemen uit te voeren”, aldus Kees Klaassen van de activiteitencommissie. “We hebben al een aantal keer in deze samenstelling gerepeteerd, dus het moet gaan passen”, aldus Klaassen. Het programma bestaat uit vijftien muziekstukken welke dus in wisselende samenstelling gebracht worden, waarbij ook afgewisseld wordt met de dirigenten.


Niet geautoriseerd | specimenDirigent van het jeugdorkest Rolf Rombouts is helaas vanwege andere verplichtingen verhinderd, zijn honneurs worden waargenomen door Ad van Groesen, dirigent van het ‘VLO’. “We hebben een aantal keer samen met het jeugdorkest en het VLO gerepeteerd, leuk zo met die jeugd erbij”, verwoordt Van Groesen deze samenwerking. Robert van Enschot en Joost van Genugten respectievelijk dirigent van harmonieorkesten Musis Sacrum en Aurora zijn de overige twee dirigenten. Van Enschot: “het is natuurlijk prachtig om zo’n groot orkest te mogen dirigeren”, Van Genugten beaamt dit “het is wel een uitdaging om verschillende muzikale niveaus samen te laten spelen, maar er staat een mooi en gevarieerd muzikaal programma op de standaard”, sluit hij af. Het programmaboekje leert dat stukken als ‘El Camino Real’, ‘A Klezmer Karnival’ en ‘Les Miserables’ voorbij komen, maar ook de lichtere muziek zoals ‘California Dreamin’, ‘Het Dorp’, ‘Hello’ en ‘I Will Follow Him’ worden ten gehore gebracht. Deze mooie muzikale middag wordt besloten met ‘Tulpen aus Amsterdam’. Het gezamenlijk concert van Harmonie Aurora en Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum op zondag 21 mei vangt om 14.00 uur aan (zaal van ’t Schouw gaat om 13.45 uur open), toegang is gratis. De vele muzikanten hopen u dan te mogen begroeten.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4636

Uitbundig vieren : 15-jarig bestaan van het Dongens Levenslied

MUZIEKGeplaatst door internetkrant ma, april 24, 2017 10:12:29

Eindelijk is het dan zo ver. Op zondag 7 Mei zal het 15-jarig bestaan van het Dongens Levenslied uitbundig gevierd gaan worden.Het bestuur is een jaar bezig geweest met alle voorbereidingen en het zal een geweldige middag worden.De middag start om 12:00 uur in een grote tent, die geplaatst is op de parkeerplaatsen aan de Oude Baan te Dongen tegenover Café-Zalencentrum de Viersprong.Toegang is uiteraard GRATIS.


De middag start met een optreden van Harmonie Aurora en Dongens Levenslied, die samen twee nummers ten gehore zullen brengen. Nog nooit eerder hebben deze twee verenigingen samen opgetreden, maar de verwachting is, dat het een leuke samenwerking zal zijn.Cafe-Zalencentrum de Viersprong is voor die middag omgebouwd tot een feest- centrum. Totaal zijn er drie podia, waarop 12 zangkoren, met totaal ongeveer 500 zangers, hun talenten aan u zullen vertonen. De koren zijn zeer uiteenlopend van genre, waardoor er altijd muziek van uw gading ten gehore zal worden gebracht.Alle podia en bezoekersruimtes zijn overdekt, zodat wij met slecht weer hiervan geen enkele hinder zullen ondervinden.Ook is er voldoende gelegenheid voor het nuttigen van de nodige versnaperingen en het verzorgen van de inwendige mens.Dongens Levenslied zal die middag een heel groot deel van hun nieuwe repertoire ten gehore brengen. In Dongen is men nog steeds in de veronderstelling, dat wij een Smartlappenkoor zijn. Dit laatste is nooit geweest. Momenteel zingen wij onder andere liedjes van Herman van Veen, Boudewijn de Groot en Joost Nuissl.We staan onder leiding van een professionele dirigent, die ook de muzikale begeleiding voor ons verzorgt. Tevens is deze bij machte om het allerbeste uit ons te halenWij hopen, dat wij u op 7 Mei op ons feestterrein mogen begroeten en we zullen ons uiterste best doen, om er voor u een hele gezellige middag van te maken.Indien u het leuk vindt om liedjes te zingen van bovengenoemde zangers, schroom dan niet en kom elke donderdagavond om 20:15 uur met ons meezingen in de Viersprong. We kunnen nog steeds enkele enthousiaste mensen gebruiken.

Eugene Pals , voorzitter

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4623

Aurora en Musis Sacrum zetten belangrijke stap op weg naar muzikale samenwerking

MUZIEKGeplaatst door internetkrant wo, april 05, 2017 18:08:32

Aurora en Musis Sacrum zetten belangrijke stap op weg naar muzikale samenwerking

Door: Bernadette Klerx


specimen

De leden van Musis Sacrum en Aurora hebben een belangrijke stap gezet op de weg naar muzikale samenwerking. Ze zijn akkoord gegaan met de muzikale invulling van de nieuwe vereniging na de fusie. De huidige harmonieorkesten worden samengevoegd tot één groot orkest. Daarnaast blijft er een orkest bestaan, dat op een iets lager niveau muziek maakt. Dit niveau zal vergelijkbaar zijn met dat van het huidige VLO (Volwassenen Leerlingen Orkest) van Musis Sacrum. Het huidige jeugdorkest

van Musis Sacrum krijgt ook ruimte binnen de nieuwe vereniging.Naast het spelen in de vaste orkesten, kunnen leden straks ook meedoen met projectorkesten als ze dat willen. Het gaat hier om projecten op verschillende muzikale niveaus en met verschillende thema’s.

Het voorstel voor de keuze van het aantal orkesten komt van de werkgroep Muzikaal. Die heeft zich laten leiden door de uitkomsten van een enquête onder de leden, waarin zij hun muzikale wensen aan konden geven. Uit de enquête kwam duidelijk naar voren dat de leden graag deel uit willen maken van een vast orkest, op een vaste repetitieavond . Maar daarnaast leverde de enquête ook overduidelijk de wens op om deel te kunnen nemen aan muzikale projecten. Dat kunnen grote

projecten zijn, zoals Swing-iT en Musis Event, maar ook concerten in kleinere bezetting, bijvoorbeeld een koperensemble of Big band.

De goedkeuring van de leden is een belangrijke stap in het fusieproces, dat begin vorig jaar van start is gegaan. Sindsdien zijn vijf werkgroepen hard aan de slag gegaan om de fusie gestalte te geven. In iedere werkgroep zitten leden van zowel Musis Sacrum als Aurora. Er moeten nog veel stappen gezet worden voordat de fusie definitief is afgerond, maar het streven is erop gericht om vanaf januari 2018 in ieder geval op muzikaal gebied samen te starten.

Hiervoor is nog wel de goedkeuring van de leden nodig in de algemene ledenvergaderingen. De verwachting is dat deze vergaderingen in mei en in oktober / november 2017 gehouden kunnen worden. In het afgelopen jaar zijn de eerste stappen op de weg naar muzikale samenwerking al gezet. Met een kennismakingsdag met als afsluiting een gezamenlijk mini-concert. Op 21 mei volgt er weer een gezamenlijk concert. In de aanloop daarnaar toe repeteren de orkesten een aantal

malen samen.Het concert vindt plaats in ’t Schouw op 21 mei 2017, om 14:00 uur. De toegang is gratis.


  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4605

Spirit, Back-On-Stage!

MUZIEKGeplaatst door internetkrant zo, april 02, 2017 13:51:33

Spirit, Back-On-Stage!

En dan... wordt Popkoor Spirit 50 jaar! Een mooie leeftijd maar zeker geen leeftijd waarop je al oud en bejaard bent. Spirit sprankelt nog steeds en zit nog vol energie!

Als je Sarah ziet is het hoog tijd voor een groot feest. En hoe kan een koor nu beter haar verjaardag vieren dan met een geweldige jubileumshow? In het weekend van 7, 8 en 9 april viert Spirit haar verjaardagfeest.

Na het succes van Quattro Temi in 2014 werd de focus snel gericht op het jubileumjaar 2017. Begin 2015 is in een brainstormgroep met diverse koorleden en de dirigent een start gemaakt aan de opzet voor een jubileumshow. Daarna is een creatieve commissie opgestart, waarin vier koorleden aan de slag zijn gegaan om de ideeën van de brainstormgroep verder uit te werken en vorm te geven. Er zijn door deze commissie heel wat uurtjes samen doorgebracht. Uiteindelijk is een zelf verzonnen verhaal het resultaat. Dit verhaal wordt u gepresenteerd door middel van 23 nummers en - zoals u van Spirit gewend bent - een flinke dosis choreografie en regie. Door deze mix is wederom een dynamisch geheel ontstaan.


Het verhaal speelt zich heel toepasselijk af in een oud en verwaarloosd theater dat in het verhaal nieuw leven zal worden ingeblazen. Wij nemen u mee in de perikelen die zowel on-stage als backstage plaatsvinden. Het verhaal, de settings en choreografieën zijn bedacht door een creatieve commissie van vier koorleden. Zij werden hierbij voor de regie ondersteund door regisseuse Sharon Joosen.

De muziekkeuze is - zoals altijd - zeer gevarieerd. U kunt onder andere genieten van: Take Me To Church, The Show Must Go On, No Surrender en Can't Stop The Feeling. Daarnaast komen ook nummers voorbij waarvan de teksten zelf bewerkt zijn en muzikale mash-ups die zeer creatief zijn vormgegeven. Hierin is duidelijk het werk van dirigent Tom Mordang te herkennen, die ook de muzikale directie van deze show in handen heeft.

Tom heeft een belangrijk aandeel gehad in het creatieve proces en in de vormgeving van het verhaal. Een groot deel van de koor- en bandarrangementen zijn van zijn hand: De Grote Kleinekindermusical, een vrijzinnige uitvoering Count on Me van Bruno Mars en de pophit Bills met muzikale grapjes. Ook heeft hij het koor begeleid op het gebied van performance, beleving en samenzang.

Op de vraag wat Spirit nou zo bijzonder maakt zegt hij: ‘de combinatie tussen muziek, dans en theater en het uitdagende repertoire. Het meest "Spirit" is de Less = More: een heuse dubbelkorige popbattle met verschillende solo's, qua muziek, dans en theater alle kanten opvliegt.’

Waarom zouden mensen naar deze show moeten komen, volgens Tom?

‘Het is geen doorsnee jubileumshow, geen herhaling van zetten of 'The Greatest Hits', maar een geheel nieuwe show met elementen van nostalgie, theater, het werken aan een show (zoals Spirit al vaak heeft gedaan) en het reilen en zeilen achter de schermen. De show is divers en dynamisch. Elk nummer heeft weer een andere vormgeving en gevoel dan het vorige. En dat alles met muzikale begeleiding van een tien-koppige band!’

Al tijdens de eerste maanden van het voorbereidingsproces van Back-on- Stage is begeleidingsband de Tirips benaderd. Een enthousiaste groep muzikanten die zijn roots heeft als begeleidingsband van Spirit. Klaas Jan van Tirips vertelt: “De meeste leden van Tirips spelen al lang samen met Spirit. Sterker nog, we kennen elkaar eigenlijk van popkoor Spirit. Onze drummer Ruud is er al het langste bij, sinds 1997. Sinds Klokslag 4 in 2002 spelen ook Ferry (percussie) en Willem (Bas) in de band van Spirit. Later volgden Cas (gitaar), Koen ( piano) en Klaas Jan (toetsen).

Klaas Jan vertelt: In 2005 besloten we om ' los van Spirit' ook eigen dingen te gaan doen, en eens kijken of we het ' kunstje' wat we met Spirit deden ook niet met andere popkoren of musical groepen konden doen. Feitelijk hebben we in de spiegel gekeken of we ons echt wilden beperken tot hetgeen wat we deden (Spirit) of onze horizon wilden verbreden. Dat laatste bleek het geval, en met het in de spiegel kijken is ook de naam ontstaan: SPIRIT<>TIRIPS.


Spirit is blij dat de mannen van Tirips hun steentje willen bijdragen om van Back-on-Stage een fantastisch jubileumproject te maken.

Naast deze muzikanten zijn er ook een aantal blazers bereid gevonden om van Back-on-Stage een muzikaal feestje te maken. Deze bekende blazers uit de Dongense muziekwereld hebben al vaker met Spirit meegespeeld en zullen er ook deze keer weer iets moois van gaan maken. U moet in het weekend van 7 april zeker komen luisteren naar Mark Snijders op tenor en alt sax, Ilona Brants op klarinet en alt sax, Steffan van Broekhoven op fluit en trompet en Martijn Brants op trombone en euphonium.

Na een lange periode van denken over verhaal, teksten, muziekkeuze, arrangementen, choreografieën, decor, kleding en niet te vergeten repetities, zijn we nu bijna zover dat we on-stage kunnen. Komt u ons jubileumfeest met ons meevieren?Voorstellingen op vrijdag- en zaterdagavond 7 en 8 april en zondagmiddag 9 april in Cultureel Centrum ’t Schouw. Zaterdag is reeds uitverkocht. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.popkoorspirit.nl en de facebookpagina van Popkoor Spirit.


Zie ook de : AGENDA AANKONDIGING IN DEZE KRANT
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4592