DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Dongen in Europa, Europa in Dongen

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant zo, juli 08, 2018 20:35:47

Dongen in Europa, Europa in Dongen

Open Monumentendag 2018

Zondag 9 september vanaf 12.00 uur

Thema van Open Monumentendag 2018 is In Europa. Dit jaar staat het Europese erfgoed centraal.

Nederland heeft met de andere landen van Europa een lange geschiedenis. Een geschiedenis van oorlogen, maar ook van vrede. Tijden waarin men erop uittrok om de ‘wereld’ te verkennen, om handel te drijven, werk te zoeken, een vak te leren, wetenschappelijke kennis te vergaren of louter voor het plezier of avontuur een reis te maken.De erfenis van die verbinding met andere Europese landen vinden we ook terug in ons dorp Dongen. Soms overduidelijk, andere keren onverwacht of zelfs onbekend.foto Peter Ligtenbergfoto Peter Ligtenberg

Op de komende Open Monumentendag willen we u kennis laten maken met de onverwachte Europese verbinding met Dongen.

Route

Tussen de Laurentiuskerk (Koepelkerk) aan de Gasthuisstraat en de Oude Kerk (de vroegste Laurentiuskerk) aan de Kerkstraat is een route uitgezet langs Dongense monumentale panden die getuigen van de verbinding met Europa. Er zijn ook mogelijkheden om de route onder begeleiding van een gids te volgen. Het accent ligt op Europese invloeden in de toegepaste bouwstijlen van bijzondere gebouwen in Dongen. Vaak zijn daar ook onverwacht bijzondere persoonlijke verhalen mee verbonden die tot ver over de grens gaan.

Laat u verrassen door deze onbekende kant van Dongen en reserveer de datum 9 september 2018.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4976

Theater in De Cammeleur: verkoop gestart van eerste voorstellingen theaterseizoen 2018-2019

EVENEMENTENGeplaatst door pee di, mei 01, 2018 13:17:33

Theater in De Cammeleur: verkoop gestart van eerste voorstellingen theaterseizoen 2018-2019
Feestelijke opening van het theaterseizoen op 14 september

Dongen, 1 mei 2018 – Terwijl er in en om De Cammeleur nog hard gewerkt wordt, is DonckHuys de afgelopen tijd druk bezig geweest met het samenstellen van een aantrekkelijk theaterprogramma. Want tijdens een eerste seizoen in een prachtig nieuw gebouw en een moderne theaterzaal, wil je natuurlijk extra uitpakken! DonckHuys trapt daarom het nieuwe theaterseizoen af met een feestelijke openingsavond op vrijdagavond 14 september.

Verkoop gestart voor nieuw theaterprogramma
Anders dan andere jaren, kunnen theaterliefhebbers dit jaar al vanaf 1 mei tickets kopen voor de voorstellingen die de komende maanden plaats gaan vinden. Het theater- programma voor het gehele komende theaterjaar staat daarom nu al online (www.donckhuys.nl) Tickets voor de 2e helft van het theaterseizoen worden op een later moment vrijgegeven voor verkoop.

Feestelijke openingsavond Theater De Cammeleur
Zoals Dongen gewend is, krijgt het publiek tijdens de eerste avond van het theater-seizoen Previews van voorstellingen te zien. Dit jaar krijgt de openingsavond een extra bijzonder tintje; het geheel wordt gepresenteerd door niemand minder dan de bekende Tilburgse cabaretière Karin Bruers. Zoals gebruikelijk kan het publiek tijdens de openingsavond tickets met korting kopen van o.a. de bekende voorstelling ‘Ma’ met Loek Peters, een prachtige theateravond met Foppe de Haan & Evert ten Napel, leuke kindervoorstellingen en veel meer!

En ook in De Cammeleur eindigt een gezellig avondje niet, als de voorstelling is afgelopen. Tijdens de after-party van de openingsavond, serveren we hapjes van het huis!

Meer info over het volledige programma en het reserveren van tickets is te vinden opwww.donckhuys.nlFotobijschrift: cabaretiere Karin Bruers presenteert de feestelijke openingsavond van Theater in De Cammeleur  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4916

Jonge pianisten gezocht voor deelname aan karrentocht

EVENEMENTENGeplaatst door pee ma, april 30, 2018 11:18:09

Jonge pianisten gezocht voor deelname aan karrentocht

Stichting Sporck organiseert vierdaags klassieke muziekfestival ‘Tilburg op Vleugels’

Onder de naam ‘Tilburg op Vleugels’ organiseert de Stichting Sporck in september en oktober een vierdaags festival op het gebied van klassieke muziek. Op de eerste dag is er bijzondere aandacht voor jonge pianisten tot 16 jaar. De deelnemers komen in aanmerking om te worden gekozen tot ‘het pianotalent van Tilburg en omstreken 2018’. Zij kunnen zich aanmelden via info@sporck.nl

Karrentocht

Op dit unieke festival op het gebied van de klassieke muziek is een speciale plaats ingeruimd voor jonge pianisten. De organisatie heeft hierbij gekozen voor een ludieke opzet. Tijdens een zogenoemde karrentocht op zaterdag 29 september krijgen zij de kans hun muzikale talenten te tonen. Op die dag – een zaterdagmiddag met veel winkelend publiek – wordt een aantal pleinen (Wagnerplein, Pieter Vreedeplein, Heuvelplein en Radioplein) in de Tilburgse binnenstad aangedaan. De prijsuitreiking zal plaatsvinden na het slotconcert van het festival op 14 oktober in de Tilburgse concertzaal. Dit concert zal ongetwijfeld een groot publiek trekken, waaronder veel prominenten.

Regio Hart van Brabant

Belangstellenden tot 16 jaar hebben dus nog een maand de tijd om in te schrijven. Doel van deze karrentocht is om zoveel mogelijk jeugdige liefhebbers speelvreugde te laten te beleven en daarnaast de gelegenheid te bieden hun muzikale talenten te tonen aan een groot publiek. Daarom is besloten behalve pianisten uit Tilburg, ook de regio ‘Hart van Brabant’ uit te nodigen. Hieronder vallen de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. De organisatie wil deelname aan de karrentocht extra attractief te maken door hier een geldprijs aan te verbinden. Verheugend is, dat de talentenjacht ook externe aandacht krijgt. Het Oranjecomité Tilburg en tuincentrum GroenRijk hebben hun interesse getoond om niet alleen de prijswinnaars, maar ook de andere deelnemers aan de karrentocht uit te nodigen. Op deze manier worden ze in staat gesteld hun talenten te tonen in de muzikale ambiance van Koningsdag en in de groeneomgeving van het tuincentrum, dat vanaf november is gehuld in sfeervolle kersttinten.

Mozart en Sporck

De stukken die de jonge pianisten (tot 16 jaar) op deze dag moeten uitvoeren zijn naar keuze composities van Mozart (naar eigen voorkeur) of van de Tilburgse componist Jo Sporck. Hij vormt het middelpunt van het Festival ’Tilburg op Vleugels’ en heeft voor deze talentenjacht speciaal enkele stukken gecomponeerd die te vinden zijn op: www.sporck.nl. Deze stukken zijn niet moeilijk om te spelen, maar vereisen wel enige oefening. Je hoeft dus geen supertalent te zijn om mee te doen. Ook als dat niet het geval is ben je van harte welkom!

Voor alle jonge pianisten die belangstelling hebben om mee te doen toen aan deze unieke karrentocht: kijk op www.sporck.nl en meld je aan via e-mail: info@sporck.nl.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4914

Internationale BBQ wedstrijd groot succes

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant zo, september 10, 2017 20:59:50

Internationale BBQ wedstrijd groot succes


Op 9 en 10 september 2016 werd voor de derde keer een internationale BBQ wedstrijd georganiseerd door boerderijvlees De Vaartse Hoeve in samenwerking met sportcafé ’t Vaartje. Het was opnieuw een echt spektakel, waarbij het mogelijk was om te kijken, ruiken en proeven van barbecueën op topniveau. Tijdens het toernooi op zaterdag- en zondagmiddag zijn er nog allerlei andere activiteiten. Er was een markt, de mogelijkheid om met dieren (biggen, kalfjes en paarden) kennis te maken, een minitractorbaan, een groot springkussen, spuiten bij de jeugdbrandweer, skippyballen in de vorm van dieren, handboogsport enz. Zowel de kinderen als de volwassenen hebben zich op deze twee dagen uitstekend kunnen vermaken. Het gaat uit eindelijk om het barbecueën. Er waren dit jaar liefst drie wedstrijden: Whole hog (heel varken), de Vaartse Hoeve bokaal en de wedstrijd onder auspiciën van de KCBS.Foto's : Organisatie BBQ -wedstrijden
Europees Kampioenschap Whole Hog

Op zaterdag was de laatste wedstrijd Whole Hog (heel varken). De beoordeling bestaat uit twee onderdelen: de presentatie en de smaak. Het was enorm spannend want voor deze wedstrijd stonden de teams Turnike Smokers (Lunteren) en de Reizende Mannen (Deurne) beiden aan kop. De wedstrijd in Dongen-Vaart moest dus de beslissing brengen. De wedstrijd werd gewonnen door de Turnpike Smokers met 368 punten. BBQ-team de Reizende Mannen behaalden 359 punten. Hiermee was de Europees Kampioen bekend: Turnpike Smokers. Het Dongense team Smokin’ Suckers behaalde een fraaie derde plaats met 356 punten. Zij lieten zich in de presentatie inspireren door Cuba. Door deze goede prestatie eindigden zij in het Europees Kampioenschap op een fraaie vijfde plaats.

Vaartse Hoeve bokaal: The Dutch Barbecue Crew

Er was ook dit jaar weer de publieksprijs om de Vaartse Hoeve bokaal. Er deden dit jaar tien teams aan mee. Wie alles geproefd heeft kon ervaren dat er erg veel verschillende bereidingswijzen waren. Bovendien was het erg lekker. Evenals vorig jaar ging de prijs overtuigend naar The Dutch Barbecue Crew. Het Dongense team The Smokin’ Suckers eindigde op een prachtige tweede plaats. Ze deelde deze plaats met Dutchef uit Heiloo.

Southern Dutch BBQ wint KCBS wedstrijd

Voor de derde keer werd er in Dongen-Vaart een wedstrijd georganiseerd in de competitie van de KCBS. Om een wedstrijd goed te laten verlopen zijn uiteraard spelregels nodig. De wedstrijd werd dan ook gehouden onder het reglement van de KCBS of voluit de Kansas City Barbecue Society. De gerechten liggen bij een KCBS wedstrijd vast: kip, ribben, pork en brisket. De resultaten werden door een liefst 38 koppige jury steeds op dezelfde manier (blind) gejureerd. Er deden liefst 38 teams aan mee. De overall barbecuewedstrijd werd gewonnen door team Southern Dutch BBQ. Zij namen de titel over van team IQ, die nu tweede werd. Op de derde plaats eindigde team Smoke and Fire. Het Dongense team Vlees van Vandaag eindigde op de 24e plaats. Team the Smokin’ Suckers eveneens uit Dongen eindigde op een prachtige negentiende plaats. Het onderdeel Brisket werd gewonnen door Southern Dutch BBQ. Het onderdeel pork werd gewonnen door team IQ. Bij ribben door team Miss Piggy’s BBQ uit Groot-Brittannië en bij kip door Sea Side Smokers. Voorts was er een speciaal onderdeel Chief’s Choice, waarbij door de teams prachtige gerechten werden bereid. Dit onderdeel werd gewonnen door Mates & Plates uit België. Het evenement werd druk bezocht. De band Impact en het lekkere weer zorgden mede voor een prima sfeer.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4763

Grand Gala du Pee & Blèr du Pee 2017

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant wo, augustus 30, 2017 12:42:47

Grand Gala du Pee & Blèr du Pee 2017

De vakanties zijn inmiddels (voor de meeste) voorbij. Dat betekent dat het aftellen voor het muzikale evenement van het jaar inmiddels echt is begonnen. Door het succes van het recente jaren, hebben we besloten om de toegangsprijs wederom niet te verhogen en deze te houden op € 5,00 p.p.

Ook dit jaar zal er gestreden worden om de titel Peeënlied van het jaar (originele tekst en melodie), ook kan er deelgenomen worden aan het Blèr du Pee (originele tekst op een bestaande melodie). De strijd barst los op 18 november en zal dit jaar ook weer gaan plaatsvinden bij ‘t Schouw. De akoestiek in de nieuwe Cammeleur is namelijk nog niet getest.

We hebben tijdens de vakantie niet stilgezeten. We hebben een lijst samengesteld met arrangeurs en tekstschrijvers die jullie kunnen helpen een peeënhit te scoren. Neem vooral contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het schrijven en/of arrangeren.

Voel je je aangesproken en lijkt het je geweldig om eens mee te doen, dan kun je een inschrijfformulier invullen op www.peeenstekers.nl. Of stuur een mail naar ons nieuwe mailadres ggdp@peeenstekers.nl en vraag daar om een inschrijfformulier. Ook voor vragen kun je altijd een mail sturen. Check voor de laatste info de website en de berichten op de sociale media.

Uiterlijk 05 november kunnen de laatste inschrijvingen worden ingeleverd. De laatste mogelijkheid hiervoor is de CV vergadering die start om 11:11 uur of per de mail. Daarnaast werken we met het principe: “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Zorg dus dat je er op tijd bij bent!

Voor de peeën en peeërinnen die dit nog niet gedaan hebben, noteer 18 november in je agenda!

Veel succes met de voorbereidingen en we zien jullie dan graag allemaal in ‘t Schouw!  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4752

Topkok Julius Jaspers naar BBQ-wedstrijd

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant zo, augustus 20, 2017 17:30:15

Derde barbecue-wedstrijd:

Topkok Julius Jaspers naar BBQ-wedstrijd

Even als vorig jaar komt het team de Zwarte Hand uit Bussum naar de derde BBQ contest in Dongen-Vaart. Van dit team maakt topkok Julius Jaspers deel uit (zie foto). Vorig jaar was Julius al in actie te zien bij de BBQwedstrijd in Dongen-Vaart. Het maximaal aantal teams dat kan deelnemen was 36. Al ruim voordat de BBQ contest wordt gehouden is de limiet van deze 36 teams bereikt. Teams uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Groot Brittannië hebben ingeschreven. Het belooft wederom een prachtige BBQ festijn te worden. Pikant detail is wel dat het team van Julius Jaspers het eerste team was dat zich inschreef. Op zaterdag staat het Europees Kampioenschap Whole Hog (heel varken) op het programma. Op zondag de BBQ-wedstrijd. De wedstrijd is goedgekeurd door de Kansas City Barbecue Society (KCBS). De teams bereiden 4 vlees categorieën om zich te kwalificeren voor het kampioenschap: Kip, Ribben, Pork en Brisket. Naast de BBQ wedstrijd zijn er nog tal van andere activiteiten, waaronder een markt. Op zaterdag begint het om 12.00 uur tot 17.00 uur en op zondag om 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Er is gelegenheid tot proeven tegen een kleine vergoeding. Op zondag is er bovendien Live-muziek wat verzorgd wordt door de coverband Impact. Vorig jaar was het al erg gezellig en behoorlijk druk. Omdat er nu reeds 36 teams hebben ingeschreven, verwacht de organisatie het dit jaar nog drukker. Hier zal overigens ook rekening mee worden gehouden, zodat het ook voor iedereen gezellig blijft. Zorg dat je er bij bent! Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Astrid of Christiaan Lodewijks van de Vaartse Hoeve (telefoonnummer: 0162-312082).De foto Julius in actie: Top-tv-kok Julius Jaspers in actie tijdens de wedstrijd van vorig jaar.

Internationale BBQ-wedstrijd vernieuwd

De Vaartse Hoeve organiseert samen met sportcafé ’t Vaartje voor de derde keer weer een BBQ contest in Dongen-Vaart op 9 en 10 september. Deze keer zijn er een drietal vernieuwingen doorgevoerd om het geheel nog aantrekkelijker te maken. Om te beginnen is het aantal teams uitgebreid tot een maximum van 36 teams. Al ruim van tevoren was dit aantal bereikt en staan er zelfs teams op de wachtlijst. Op zaterdag is er voor het eerst de finale van het Europees Kampioenschap “Whole Hog” (heel varken). Dat betekent dat na deze wedstrijd de Europees Kampioen bekend is. Op zaterdag beginnen de activiteiten om 12.00 uur en lopen door tot 17.00 uur. Een derde nieuw element is de komst van een live band op zondagmiddag. De Coverband Impact treedt op. Vorig jaar was het ook op zondagmiddag een drukte van belang. De organisatie verwacht dat deze band er voor zal zorgen dat de gezelligheid nog verder wordt verhoogd. Op zondag begint het al om 10.00 uur en loopt het eveneens door tot 17.00 uur. Er zijn ook een aantal zaken die erg werden gewaardeerd gebleven. Op beide dagen is het mogelijk om te proeven. Tegen een kleine vergoeding kun je dan bij verschillende teams gaan proeven en kun je ook zelf de resultaten vergelijken. Ook is er weer een markt en zijn er diverse activiteiten voor jong en oud, zoals een springkussen, een tractorbaan, pony rijden, handboog schieten, portret tekenen en klompen schilderen. Op zondag is er bovendien de wedstrijd onder auspiciën de Kansas City Barbecue Society (KCBS). De teams bereiden 4 vlees categorieën om zich te kwalificeren voor het kampioenschap: Kip, Ribben, Pork en Brisket. Het belooft weer een geweldig spektakel te worden. Geïnteresseerden voor een marktkraam of anderszins kunnen contact opnemen met Astrid of Christiaan Lodewijks (telefoonnummer: 0162-312082).  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4745

Ziekentriduüm 2017 druk , gezellig, devoot en behulpzaam.

EVENEMENTENGeplaatst door internetkrant di, juli 11, 2017 12:33:21

Thema : ‘Geloof, Hoop en Liefde’.

Ziekentriduüm 2017 druk , gezellig, devoot en behulpzaam.

Dongen, 11 juli 2017.Van dinsdag 11 juli tot en met donderdag 13 juli wordt in de Laurentiuskerk en in het Jongerencentrum de Poort het jaarlijkse Ziekentriduüm gehouden. Het Ziekentriduüm- team biedt de gasten een programma waarin ruimte is voor religieuze viering, bezinning, ontmoeting en ontspanning. Het centrale thema is dit jaar: ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Dinsdagochtend begon het triduüm met de viering van de Eucharistie met als voorganger pastor Joost de Bont. Het Gelegenheidskoor uit Dongen verzorgde de zang. Het gezellige koffiedrinken dat daarna volgde en waarbij ook het overigens behulpzame college aanschoof, werd gevolgd door een ontspanningsmoment met accordeonist Riny Marijnissen uit Rijen. In de middag was er nog een viering in de kerk. Elke dag is er op vaste tijden een vroom, gezellig of ontspannend moment in en rond de kerk. Ongeveer 150 ouderen en zieken komen een, twee of drie dagen vieren in ons dorp. Ze komen niet enkel uit Dongen. Zieken en ouderen uit Glize en Rijen, Alphen, Dorst en Oosterhout ontmoeten er elkaar en worden aan tafel op verzoek bij elkaar geschikt. Anderen verkiezen 'de door elkaar'opstelling. Het gaat om de gezelligheid, het praatje , elkaar na een jaar weerzien en het goede gesprek .
Klik voor grotere foto's  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4717