DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

PRESENTATIE HANS PEETERS VOOR NATUURVERENIGING KEN EN GENIET

VERENIGINGSNIEUWSGeplaatst door internetkrant ma, maart 13, 2017 10:46:25

PRESENTATIE HANS PEETERS VOOR NATUURVERENIGING KEN EN GENIET
Op 22 maart a.s. komt Hans Peeters naar Dongen om een beeldpresentatie te verzorgen. Vanavond staan er twee onderwerpen op hetprogramma: ‘Natuur is om de hoek’ en ‘Vogels kijken in de Camargue’. Als oud-Dongenaar en oud-voorzitter van Ken en Geniet is Hans Peeters geen onbekende. Meer dan 25 jaar werkt hij bij Vogelbescherming Nederland als hoofdredacteur van het magazine Vogels. In zijn vrije tijd is hij – hoe kan het anders – vaak in de natuur te vinden. Hij bezocht veel gebieden als schrijver en fotograaf, maar vooral als natuurgenieter.

Natuur is om de Hoek


Natuur is dichterbij dan je denkt en loert vaak om de hoek. Of het nu de pimpelmezen in je nestkast zijn of de scharrelende roodborst in je tuin; overal en altijd valt er te genieten van de natuur. Maar vaak zijn veel dieren je te snel af en zie je ze nog net in een ooghoek wegschieten. Tijdens de presentatie verrassende ontmoetingen met dieren dichtbij huis. Van grutto tot ringslang en van ijsvogel tot vos. Wie zijn ogen open heeft, ziet altijd wat. Samen met natuurfotograaf Jeroen Stel bracht Hans Peeters het boek uit ‘Natuur is om de Hoek’.

Vogels kijken in de Camargue


De Camargue in Zuid-Frankrijk is bij velen bekend van de wilde paarden en flamingo’s. Het uitgestrekte natuurgebied voldoet geheel aan deze verwachting, maar heeft nog veel meer te bieden. Een afwisseling van landschappen met een uitgebreide collectie aan planten en dieren. Van boomkikker tot beverrat en van klaproos tot kuifhyacint. En wat dacht u van: bijeneter, hop en scharrelaar of griel, kleine trap en kleine torenvalk. De een nog kleurrijker dan de ander. Dit is vogels kijken met een hoofdletter V.

Behalve de natuurlijke rijkdommen zijn er nog veel meer zaken aangenaam hier in Zuid-Frankrijk. Denk aan het aantrekkelijke klimaat, pittoreske stadjes en een rijke cultuur op het gebied van eten en drinken. Kortom Genieten! Hans Peeters zijn meest recente boek: ‘Vogels kijken in de Camargue en de Crau’ is net uit.

De voorstelling vindt plaats in de zaal van De Heeren van Dongen, Sint Josephstraat 187, aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.

Wilt u eens mee op pad, dat kan, elke 14 dagen is er een natuurtocht, zo gaat men op Zondag 2 april een halve dag naar onze buurgemeente Oosterhout, ze gaan wandelen door de parken van deze plaats, onder leiding van Jan Jansen en Fia Grootzwagers. Jan kent deze parken als zijn broekzak, hij is immers hoofd van de plantsoenendienst geweest en weet er enorm veel van te vertellen, dit op zijn eigen boeiende en humoristische manier.

Vertrek 8.00 uur, opgeven voor dinsdag 28 maart bij; Ad en Lenie Leeggangers, Roeloff van Dalemstaat 50, tel. 0162-313858 of bij: Marie-José van Gestel, Hubertusstraat 9, tel. 0162-322316, of (mobiel) 06-10120230, of via e-mail: mjvangestel.burmanje@home.nl
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4566

Stormvogels zoeken sportievelingen voor een uitdaging

VERENIGINGSNIEUWSGeplaatst door internetkrant wo, maart 01, 2017 21:54:52

Stormvogels zoeken sportievelingen voor een uitdaging

Ben jij een fanatieke fietser of (hard)loper en heb je altijd al een keer de Stelvio willen bedwingen, dan is dit je kans! En je steunt er ook nog eens goede doelen mee die zich inzetten voor het welzijn van gehandicapte en ernstig zieke kinderen. Op 30 juni 2017 wordt in Italië de Stelvio Challenge georganiseerd en Scouting De Stormvogels zoekt deelnemers!


De organisator van de Stelvio Challenge is Stichting Pim. Stichting Pim zet zich in voor het welzijn van gehandicapte en ernstig zieke kinderen. In 2009 is vanuit Stichting Pim de Stelvio Challenge ontstaan om extra geld in te zamelen. Zij menen dat delen, naast het maatschappelijke aspect, ook mentaal sterker maakt. Vandaar dat bij de Stelvio Challenge de keuze is gemaakt om, naast Stichting Pim, meerdere goede doelen te ondersteunen.

Dit jaar is een van die goede doelen Scouting De Stormvogels. Scouting De Stormvogels roept dus alle sportievelingen en maatschappelijk betrokken mensen op om zich in te schrijven voor deze Challenge en om op deze manier geld in te zamelen voor Scouting de Stormvogels.

Tijdens deze Stelvio Challenge mag de Stelvio op verschillende manieren bedwongen worden, fietsend of (hard)lopend. Er zijn verschillende routes en uitdagingen mogelijk; iedereen kent zijn eigen challenge, maar samen gaan we voor het goede doel.

Heb je zin om je uit te dagen of wil je meer informatie? Kijk dan op www.stelviochallenge.nl en laat het ons weten als je interesse hebt via info@scoutingdestormvogels.nl of kijk op onze facebookpagina!

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4546

Scouting Laurentius gaat voor groen via crowdfunding!

VERENIGINGSNIEUWSGeplaatst door internetkrant wo, januari 18, 2017 22:52:52

Scouting Laurentius gaat voor groen via crowdfunding!


Scouting Laurentius is een dynamische groep met een prachtig gebouw en terrein. Het terrein is omgeven met groen. We willen zorgen dat de groep naast hun buitenactiviteiten in een groene omgeving, ook binnen in een groen gebouw activiteiten kan organiseren. Een gebouw wat energieneutraal is.

Dit willen we bereiken door op het dak extra zonnepanelen te leggen. Hiervoor is Scouting Laurentius een crowdfunding actie gestart via https://scoutinglaurentius.steunscouting.nl Wij willen u vragen Scouting Laurentius te helpen om energieneutraal te worden. Dit kunt u doen door naar de website https://scoutinglaurentius.steunscouting.nl te gaan en een donatie over te maken.

Wij hebben als doel om 6500,- euro binnen te halen voor de zomer. Heeft u een groen hart, bent u voorstander van energieneutraliteit of hebt u iets met scouting, geef dan een donatie. Alle bedragen zijn welkom. Voor bedrijven hebben we ook een tegenprestatie. Wilt u hier meer informatie over stuur, dan een mail naar joost@descouting.nl

Al zo vast bedankt namens Scouting Laurentius Dongen.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4474

VV-Dongen blijft vooralsnog op kunstgras spelen

VERENIGINGSNIEUWSGeplaatst door internetkrant ma, november 28, 2016 16:55:01

VV-Dongen blijft vooralsnog op kunstgras spelen

Dongen, 28 november 2016, De gemeente Dongen en de plaatselijke voetbalverenbig vvDongen hebben vandaag overleg gehad over 'hoe verder te handelen ' bij het spelen op kustgras. Aanleiding daarvoor was het opnieuw in het nieuws komen , dit weekend , van mogelijke gezondheidsrisico's bij het spelen op met rubberkorrels bestrooide voetbalvelden .Tijdens het gesprek is hierover de allerlaatste informatie uitgewisseld

De gemeente heeft vandaag wederom contact gezocht met de GGD.Daaruit kwam de conclusie dat de actuele berichtgeving in de media, voor de GGD géén aanleiding is om het beleid rond dit item aan te passen. Volgens de gemeente houdt de GGD vast aan het standpunt dat er op kunstgrasvelden gewoon gespeeld kan worden. Daarbij wordt wel geadviseerd dezelfde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen zoals vorige maand bekend gemaakt . Dat houdt in dat douchen na spelen op kunstgras wordt aangeraden en schoenen buiten dienen uitgeklopt te worden .Voetbalbond KNVB ondersteunt dit beleid. VVDongen en de gemeente houden zich dus nu aan deze richtlijnen in ieder geval in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM, waartoe de minister opdracht heeft gegeven. Deze resultaten worden medio december verwacht.


Onderzoek veld
V
andaag is op het kunstgrasveld van VV Dongen bovendien een onderzoek ter plaatse verricht. ( SBR-check) .Daartoe werd al eerder besloten . Op 6 verschillende plaatsen is een monster genomen van korrels. In totaal betreft het 500 gram rubbergranulaat. Deze korrels worden de komende tijd in het laboratorium nader onderzocht.Normaal gesproken volgt na 6 tot 8 weken de uitkomst, maar gemeente en VV Dongen dringen aan op een sneller resultaat.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4412

VERSCHEURENDE LIEFDE IN BROOKLYN

VERENIGINGSNIEUWSGeplaatst door internetkrant wo, november 02, 2016 09:17:08

Maandag 14 november vertoont Cinemaclub Dongen de film “Brooklyn” in het theater De Volckaert.

Het is de jaren ’50 en de laatste Ierse immigratiegolf naar Amerika is op gang gekomen. Zo ook het Ierse plattelandsmeisje Ellis, opgegroeid in een conservatief dorpje, waar ze samenwoont met haar eenzame zus en moeder. Ze krijgt de kans om naar New York te gaan en een nieuw leven op te bouwen. Eenmaal op de boot naar het nieuwe continent, verliest zij haar gevoel van thuis en belandt ze in een tweestrijd tussen het kansrijke Amerika en haar erfgoed in Ierland, gepersonifieerd door de twee potentiële levenspartners Tony Fiorello en Jim Farrell.

‘It’s so great to talk to someone who doesn’t know my auntie’, zegt Eilis wanneer ze op de boot een metgezel tegenkomt. Het is het begin van een interne strijd tussen twee gedachtes: die van haar intieme Ierse thuis en haar nieuwe New Yorkse dromen. Het verhaal wordt op een heel subtiele manier verteld in Brooklyn, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Colm Tóibín. De film slaagt er uitstekend in de heimwee van Eilis en de hoop van veel Ieren op een beter leven bloot te leggen. Bijvoorbeeld de scène waarin Eilis een kerstdiner opdient voor de Ierse immigranten die de wijk Brooklyn bouwden: timmerlui, tunnelgravers en andere bouwvakkers die allemaal ademloos luisteren wanneer er een prachtig Gaelic lied wordt voorgedragen.

Het is dat soort scènes dat Brooklyn zo goed maakt. Het is een zeer ingetogen, haast ouderwetse film met een mooi verhaal waarbij geen ‘vijand’ of gevaar nodig is. Het enige conflict is de interne strijd die Eilis voelt. Uitstekende acteerprestaties maar ook met een cinematografie, set design en kostuumdesign die een geloofwaardig New York uit de jaren vijftig laten zien.

Brooklyn is een verfrissende film met een tijdloos verhaal en juist daarin is Brooklyn bijzonder.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop

€ 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4385

VERSCHEURENDE LIEFDE IN BROOKLYN

VERENIGINGSNIEUWSGeplaatst door internetkrant wo, november 02, 2016 09:17:05

Maandag 14 november vertoont Cinemaclub Dongen de film “Brooklyn” in het theater De Volckaert.

Het is de jaren ’50 en de laatste Ierse immigratiegolf naar Amerika is op gang gekomen. Zo ook het Ierse plattelandsmeisje Ellis, opgegroeid in een conservatief dorpje, waar ze samenwoont met haar eenzame zus en moeder. Ze krijgt de kans om naar New York te gaan en een nieuw leven op te bouwen. Eenmaal op de boot naar het nieuwe continent, verliest zij haar gevoel van thuis en belandt ze in een tweestrijd tussen het kansrijke Amerika en haar erfgoed in Ierland, gepersonifieerd door de twee potentiële levenspartners Tony Fiorello en Jim Farrell.

‘It’s so great to talk to someone who doesn’t know my auntie’, zegt Eilis wanneer ze op de boot een metgezel tegenkomt. Het is het begin van een interne strijd tussen twee gedachtes: die van haar intieme Ierse thuis en haar nieuwe New Yorkse dromen. Het verhaal wordt op een heel subtiele manier verteld in Brooklyn, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Colm Tóibín. De film slaagt er uitstekend in de heimwee van Eilis en de hoop van veel Ieren op een beter leven bloot te leggen. Bijvoorbeeld de scène waarin Eilis een kerstdiner opdient voor de Ierse immigranten die de wijk Brooklyn bouwden: timmerlui, tunnelgravers en andere bouwvakkers die allemaal ademloos luisteren wanneer er een prachtig Gaelic lied wordt voorgedragen.

Het is dat soort scènes dat Brooklyn zo goed maakt. Het is een zeer ingetogen, haast ouderwetse film met een mooi verhaal waarbij geen ‘vijand’ of gevaar nodig is. Het enige conflict is de interne strijd die Eilis voelt. Uitstekende acteerprestaties maar ook met een cinematografie, set design en kostuumdesign die een geloofwaardig New York uit de jaren vijftig laten zien.

Brooklyn is een verfrissende film met een tijdloos verhaal en juist daarin is Brooklyn bijzonder.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop

€ 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4384

Thomashuis Dongen blij met opbrengst sponsorloop Atledo

VERENIGINGSNIEUWSGeplaatst door internetkrant di, oktober 18, 2016 12:36:47

Thomashuis Dongen blij met opbrengst sponsorloop Atledo

Afgelopen vrijdag heeft Atledo het Thomashuis Dongen in het zonnetje gezet. Tijdens de laatste Positif Dwars Door Dongen werd voor de tweede keer via een sponsorloop geld ingezameld voor het Thomashuis Dongen. Ook bewoners van het Thomashuis Dongen zelf hadden enthousiast meegelopen. In de kantine stond een collectebus, zodat ook niet-lopers konden doneren.


Onder leiding van zorgondernemers Diana de Bruijn en Rik Huijben biedt het Thomashuis Dongen een thuis aan acht of negen mensen met een verstandelijk beperking die niet in staat zijn zelfstandig te wonen en die in het dagelijkse leven ondersteuning en begeleiding nodig hebben.Atledovoorzitter André Langeveld overhandigde vrijdagavond een bedrag van € 250,- aan Diana de Bruijn. Dat gebeurde onder luid applaus van de trainingsgroep Atletiek op Maat, de bijzondere trainingsgroep van Atledo waarin een aantal van de bewoners van het Thomashuis Dongen traint. Langeveld benadrukte dat Atledo het belangrijk vindt om naast het aanbieden van sport maatschappelijke betrokken te zijn bij de Dongense samenleving.

Het Thomashuis Dongen zou een mooie bestemming voor deze extra inkomsten zoeken, aldus Diana de Bruijn. Zei vertelde ook dat het enthousiasme van de bewoners voor Atledo groot is en dat we nieuwe leden kunnen verwachten. Natuurlijk vooral omdat de mede-atleten en de trainers zo leuk zijn, maar ook omdat de atleten geïntegreerd deel uitmaken van de vereniging. Er wordt gelijk met andere groepen getraind en de groep doet mee aan alle grote Atledo-evenementen, zoals de Atledo Indoor, de Atledocross, Positif Dwars Door Dongen en de Clubkampioenschappen. Dat is niet bij iedere sportvereniging vanzelfsprekend en de atleten vinden dat erg fijn.

Donateurs en organisatie, hartelijk dank voor jullie steun. De bewoners, Diana en Rik zijn er heel blij mee.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4374