DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Het wordt stil op straat:This is the end of the show … Drumfanfare Beatrix stopt na 64 jaar!

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant ma, juli 08, 2019 13:14:14

Het wordt stil op straat:This is the end of the show …

Drumfanfare Beatrix stopt na 64 jaar!

Na 64 jaar samen muziek maken was het nu onvermijdelijk en is met pijn in het hart een gezamenlijk besluit genomen: Drumfanfare Beatrix stopt! Nog één keer lopen ze door Dongense straten: Zaterdag 7 september tijdens hun (tevens laatste) muziekweekend. Na nog twee buitenlandse optredens (8 september in Loenhout, België en 28 september in Büren, Duitsland) valt definitief het doek voor de slagwerkers, blazers en majorettes van de drumfanfare. Doordat er te weinig aanwas is van nieuwe leden, kan de vereniging met zo weinig leden geen muziekkorps meer op straat zetten. “We zijn te kwetsbaar. Als er twee of drie leden niet bij een optreden aanwezig kunnen zijn kan de dumfanfare geen kwaliteit leveren zoals we gewend zijn en moeten dan het optreden cancelen.” aldus een woordvoerder van de vereniging.


Ondanks dat de vraag naar een marcherend muziekkorps nog groot is, en een muziekkorps bij evenementen goed gewaardeerd wordt door het publiek, blijkt toch het animo van zowel jeugdleden als ouderen die hun muziekhobby op deze wijze willen uitvoeren, minder te worden. Vorig jaar is nog geprobeerd om middels een “projectkorps” de drumfanfare nieuw leven in te blazen maar dit idee leverde helaas toch niet het gewenste resultaat. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van afgelopen mei is de gezamenlijke beslissing genomen en een interim (slot)bestuur gevormd dat belast is met de laatste afhandelingen. In een extra ALV in september zal dit bestuur hun bevindingen en ideeën voorstellen aan alle leden. Daarna kan het “slotakkoord” in gang gezet gaan worden.Een van die ideeën is om een avond te organiseren waarin we als drumfanfare nog voor de laatste keer samen spelen. Ook projectleden, die afgelopen jaar sommige optredens al ondersteund hebben, zijn al benaderd om die avond mee te spelen.

Deze avond zal tegen die tijd veel aandacht krijgen in de sociale media zodat alle ex-leden en mensen, die Drumfanfare Beatrix door de jaren heen een warm hart toe droegen, deze avond kunnen komen bezoeken. “Graag zien we veel Dongense mensen tijdens onze laatste rondwandeling op 7 september!”  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5196

Een bijzondere dag in het leven van Park Vredeoord

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant di, juli 02, 2019 09:50:12

Een bijzondere dag in het leven van Park Vredeoord

Het was een prachtige vrijdagochtend, de 28e juni. In de vroege ochtend voelde Park Vredeoord de zon door het bladerdek heen sijpelen. In het park staan 13 stijlvolle witte paviljoententen te wachten op hun tijdelijk bewoners. Een grote bartent is al gevuld met de koudste biertjes en frisse wijnen. Langzamerhand komen er busjes het terrein op rijden. Ze leveren ladingen parasols, extra stoelen en tafels, bloemen en keurige rokken voor de hangtafels af. Maar ook komen er barbecues en voorraden met de heerlijkste ingrediënten voor in alle koelkasten. De paviljoens worden aangekleed, vaak in de sfeer van het restaurant van de culinaire ondernemers. De barcrew komt binnen, hijst zich in strakke zwarte sloven en krijgt de laatste instructies over hun wijken en hoe we gastvrij willen zijn. Het ruikt steeds lekkerder in het park. De etensgeuren stijgen op vanuit de paviljoens. Hier gaat iets bijzonders gebeuren.


Klokslag vier uur. De eerste gasten arriveren en zoeken een schaduwrijk plekje in het nog vrij rustige park. DJ Chiel draait loungemuziek. Het weer is prima, de sfeer is relaxed. De eerste munten worden ingekocht.De ontmoeting kan beginnen. Zo rond 17.30 is het park al aardig vol. De eerste culinaire ontdekkingen zijn afgehaald. De Zingende Koffiekar vervangt DJ Chiel met hun theatrale bijdrage en vermaakt de aanwezigen. Daarna vermaakt Kriz met haar gitaar een aantal bezoekers met een persoonlijke aubade. Het park raakt echt vol. De rij voor de muntenkassa wordt snel weg gewerkt, nu nog wel. De glazen worden opnieuw gevuld en er komen wat latere bezoekers aanhaken. Een ijsje, een bavet, sushi, vrrukke op n stokkie, verse nacho’s uit de oven, zalm en witvis en cheesecake of bavarois. Het ontbreekt niemand aan iets. Sambaband Juntos benadrukt met haar opzwepende tromgeroffel de tropische sfeer in het park. De munten worden zo snel gekocht dat er te kort is. De organisatie rent zich drie slagen in de rondte om de bezoekers bij te houden. Volgend jaar toch meer munten, is de conclusie. En het barpersoneel heeft het tempo ook aardig opgevoerd. Soms net niet genoeg om het spoelen van al het glaswerk bij te houden. Maar we hebben plezier in de ontmoeting, in het heerlijke eten en drinken en in de prachtige zomeravond.


DJ Jim neemt zijn plaats in achter de draaitafel. De avond kabbelt verder. Er wordt nog steeds gegeten, maar ook vrienden die komen borrelen weten de weg naar het park te vinden. De muziek is sfeervol, een gesprek is mogelijk, we koesteren de warme zomeravond met z’n allen. En dan is het eigenlijk veel te snel al kwart voor elf. Om elf uur moet het park weer stil worden. Iedereen die nog munten heeft mag ze inleveren. Dat vinden we wel zo gastvrij bij Proef Dongen. En om 11 uur is het eigenlijk veel te vroeg om de muziek te moeten stoppen. Maar ook dat gaat gemoedelijk. Langzamerhand verlaten gasten het park. Op weg naar een laatste drankje thuis, met de buren of vrienden. Of naar een van de Dongense kroegen die hun deuren tot 2 uur open hebben.

De organisatie en crew ruimen op. Glazen worden gespoeld, banieren opgevouwen, waardevolle spullen alvast afgevoerd. Een laatste drankje bij Winkk met crew en organisatie. Het park is weer stil. Zoals een park dat ook kan zijn. Morgenochtend zullen de busjes er weer zijn. Om de tenten en alle materialen af te voeren. En dan duurt het weer een jaar. Tot de volgende editie. Vier de zomer, geniet van het leven. Tot volgend jaar bij Proef Dongen.


Foto's : PaparAdzie.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5194

Een nieuwe toekomst voor de Cambreur-mozaïeken!

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, juni 26, 2019 11:14:28


Het Cambreur College krijgt nieuwbouw. Het oude schoolgebouw wordt gesloopt. Inclusief de monumentale mozaïeken van kunstenaar Marius de Leeuw?

De Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut (WMK) en Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen hebben de afgelopen maanden onderzoek verricht naar geschiedenis, de kunstenaar, de mozaïeken zelf en de kunst- en cultuurhistorische waarde van de werken. De uitkomst is in alle opzichten verrassend. De mozaïeken zijn een belangrijke schakel in de geschiedenis van Dongen in het algemeen en het Cambreur College in het bijzonder. De maker, Marius de Leeuw, behoort tot de belangrijkste monumentalisten van Nederland. Kunsthistorisch behoren de mozaïeken tot de toppers van de kunst uit de wederopbouwperiode (1946 – circa 1972). Cultuurhistorisch zijn ze te beschouwen als het slotakkoord van een lange en bittere schoolstrijd met de buurgemeente Oosterhout over de vestiging van één van de eerste rijkshbs-en op het Brabantse platteland.

De mozaïeken moeten behouden blijven: daarover zijn de WMK en de heemkundekring het eens.

Daarom hebben zij publiek een oproep gedaan voor het insturen van plannen en ideeën om aan deze kunstwerken een tweede leven te geven. Aan deze uitnodiging hebben velen gehoor gegeven.

Er zitten tal van onverwachte en ingenieuze oplossingen tussen: van idee en suggestie tot uitgewerkt plan. Van handhaving van de mozaïeken in hun huidige vorm tot het transformeren in nieuwe kunstvormen.

Dit en andere zaken zijn te lezen in de nieuwe editie van het heemkundetijdschrift ‘De Wazerweijen’, dat op dinsdag 2 juli wordt aangeboden aan de directie van het Cambreur College en wethouder Van Beers van de gemeente Dongen. Deze bijzondere bijeenkomst vindt plaats in de aula van de school. Vanaf 19.00 uur bent u welkom. Om 19.30 uur start het aanbiedingsprogramma met een nadere toelichting op het onderzoek en de vraag: hoe nu verder?

Deze avond maken we ook de balans op van de fondsenwerving tot op heden en geven we de aanzet voor het vervolg hierop. De bijeenkomst zal rond 21.00 uur afgesloten worden.

Iedereen is van harte welkom.

Dinsdag 2 juli 2019

Aula van het Cambreur College

Monseigneur Schaepmanlaan 13, Dongen

Inloop vanaf 19.00 uur, start programma 19.30 uur

Einde programma: circa 21.00 uur  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5191

Vanaf 1 juli tijdelijke omleiding voor doorgaand verkeer Werkzaamheden nieuwe inrichting oversteek Mgr. Schaepmanlaan starten op 1 juli

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant di, juni 25, 2019 13:56:41

Vanaf 1 juli tijdelijke omleiding voor doorgaand verkeer

Werkzaamheden nieuwe inrichting oversteek Mgr. Schaepmanlaan starten op 1 juli

De oversteek en de kruising van de Monseigneur Schaepmanlaan - Monseigneur Ariënsstraat - Drijversveld krijgen een nieuwe inrichting. Maandag 1 juli beginnen de werkzaamheden. Gedurende drie weken wordt de weg ter hoogte van de werkzaamheden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er worden twee omleidingsroutes ingesteld. In de wijk Biezen wordt een poster over de veranderingen aan diverse lichtmasten bevestigd.

De oversteek en de kruising worden opnieuw ingericht. De grootste verandering is dat het verkeer op de centrumring (Mgr. Schaepmanlaan) voorrang krijgt. Overstekende fietsers en voetgangers tussen het Drijversveld en de Mgr. Ariënsstraat worden uit de voorrang gehaald.

Fietsstraat

De Mgr. Schaepmanlaan wordt ingericht als een 'fietsstraat'. De weg krijgt een verhoogd plateau voorzien van rood asfalt. Fietsers krijgen op het midden van de weg de ruimte. Hierdoor wordt de automobilist gedwongen zijn snelheid aan te passen. De automobilist moet achter fietsers rijden en kan alleen passeren als de situatie het toelaat. In het midden van de fietsstraat komt een breed steunpunt waar fietsers en voetgangers even kunnen wachten met oversteken. Het steunpunt is ook groot genoeg voor bijvoorbeeld bakfietsen en scootmobielen. In Dongen liggen al fietsstraten in de Gasthuisstraat en de St. Josephstraat.

Planning

Op maandag 1 juli wordt de kruising afgesloten. De werkzaamheden dienen binnen drie weken afgerond te zijn. Door onvoorziene omstandigheden of bepaalde weersinvloeden kan het zijn dat de planning moet worden aangepast.


Omleiding

Gezien de drukte op de centrumring is het niet haalbaar om het verkeer over één route om te leiden. Daarom komen er twee omleidingsroutes. Het verkeer komende vanuit de richting Middellaan wordt bij de kruising Gasthuistraat - Hoge Ham omgeleid via de Hoge Ham - Bolkensteeg - Fazantenweg - Procureurweg. Het verkeer komende vanuit de richting Mgr. Nolenslaan wordt omgeleid via de Jan Mertenslaan - Sint Josephstraat - Tramstraat - Kardinaal van Rossumstraat.

Openbaar vervoer

De bushaltes aan de Mgr. Schaepmanlaan zijn tijdelijk buiten gebruik. Reizigers met het openbaar vervoer kunnen gebruik maken van de bushaltes aan de Min. Goselinglaan en de Middellaan.

Aanleiding

Groen Licht Verkeersadviezen kreeg vorig jaar van de gemeente de opdracht te onderzoeken hoe de oversteekplaats veiliger kan worden gemaakt. Er volgden een verkeerskundig onderzoek en een observatieonderzoek op locatie. Ook werden gesprekken gevoerd met wijkraden De Biezen en Centrum en leerlingen van het Cambreur College.

Uitkomst onderzoek

De conclusie van het onderzoek en de inwonerparticipatie was dat de huidige voorrangssituatie voor voetgangers en fietsers voor onveilige situaties zorgt. De ervaring van de wijkraden en de leerlingen is dat automobilisten hard rijden en regelmatig niet of te laat stoppen. Ook werken de lichtjes in het wegdek niet altijd. De voorkeur van alle betrokken partijen gaat uit naar een oversteekplaats die niet in de voorrang ligt, waarbij in het midden een breed steunpunt komt. Hierdoor kunnen fietsers en voetgangers in twee stappen oversteken. Met de wijkraden en het Cambreur College is de ontwerptekening voor de nieuwe inrichting besproken. Het college stelde de tekening vervolgens in het voorjaar vast.

Voorlichting

Zodra de nieuwe inrichting klaar is, worden op locatie tijdelijk verkeersregelaars ingezet. Zij gaan de weggebruikers en de leerlingen, die na de zomervakantie weer naar school gaan, wegwijs maken.

Meer informatie

Voor meer informatie over de werkzaamheden is team Realisatie en Verkeer van de gemeente Dongen bereikbaar via het algemene telefoonnummer 14 0162 en e-mail: info@dongen.nl.  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5190

Besluitvorming over locaties en aantallen tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, juni 19, 2019 18:17:18

Het college is er uit...

Besluitvorming over locaties en aantallen tijdelijke huisvesting arbeidsmigrantenVeelzeggend is misschien de eindconclusie die het college koos bij de vandaag verzonden raadinformatiebrief over het tot nog toe gevoerde beleid inzake de huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Dongen. : “Ons beleid voor het tijdelijk huisvesten van arbeidsmigranten is heel recent. Er is nog beperkt ervaring mee opgedaan. De resultaten van en ervaringen met het gemeentelijke beleid worden gemonitord en jaarlijks geëvalueerd, voor het eerst in september 2019 ( ...) “.

Toch is het college er in geslaagd zo evenwichtig mogelijk besluiten te nemen over huisvesting van arbeidsmigranten op 11 locaties in de gemeente. Met name de 70 tot hoogstens 100 voornamelijk vrouwelijke Poolse werknemers die gehuisvest zullen worden in het oude broederhuis Glorieux is nog omstreden bij een aantal buurtgenoten. Er was deze week nog overleg met vertegenwoordigers van de bewonersgroep waarbij de bezwaren overeind bleven. Er zijn in Dongen overigens in totaal 11 locatie voor huisvesting van arbeidsmigranten die in aanmerking komen voor bewoning of waar zelfs al daadwerkelijk arbeidsmigranten wonen.

Een werkgever spant de kroon in dezen. Het bedrijf 'Jong Fruit' laat in op totaal zes locaties 326 arbeidsmigranten wonen. In tegenstelling tot de beoogde locatie in West 1 zijn er bij juist deze locaties geen ernstige bezwaren geuit door bijvoorbeeld de omwonenden. Dat geldt zowel voor de al bestaande aanwezigheid van 234 mensen als voor de 92 nog te huisvesten tijdelijke werknemers van het bedrijf. Voor in totaal zes principeverzoeken stemt het college in voor dit bedrijf.

Saillant detail is, dat met deze instemmingsronde van het college illegale bewoning door 116 personen in een bedrijfswoning en oude units worden beëindigd. Ook bij deze locatie waren er bezwaren van omwonenden.Inmiddels zijn de plooien gladgestreken en wordt de toekomstige situatie ondersteund door de buurt onder voorwaarde dat de units alleen in het teeltseizoen bewoond worden.


De aanvraag voor een omgevingsvergunning Fazantenweg 39 door Aspergekwekerij A. van Bee wordt nog even in beraad gehouden. Het betreft hier het huisvesten van 25 arbeidsmigranten in 5 woonunits. De omwonenden zijn door het bedrijf pas recent geïnformeerd over het initiatief.. “Wanneer voldaan wordt aan de beleidsregel en andere geldende regelgeving, zal vergunning worden verleend “ zegt het college in de raadinformatiebrief

Voorwaarden

Eén locatie wijkt in vele opzichten af van de anderen. De locatie in West 2 ligt precies in een woonwijk en vraagt daarom de meeste aandacht op het gebied van cohesie ,begrip ,maar ook beleid. Het gaat hier om het huisvesten van 70 personen in het voormalige Broederhuis Glorieux. Tijdens wat wordt gezegd 'pieken' zullen dat er ten hoogste 98 zijn. Tel daar de twee beheerders bij en het getal reikt het maximum van 100 personen.
Het gaat hier om voornamelijk arbeidsmigranten die werken op bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg die vanuit het regionale principe hier gaan wonen en in dienst zijn bij uitzendbureau E&A. “De voorwaarden hebben betrekking op aspecten die uit de omgevingsdialoog met de bewoners naar voren zijn gekomen”.
De raad heeft aandacht gevraagd voor het aantal te huisvesten arbeidsmigranten, de duur van de huisvesting, monitoring/evaluatie en de toekomstige permanente invulling in bewoning van deze locatie. Dat deed de raad voor en na de soms emotionele inspreekrondes tijdens een raadsvergadering en een meer dan 500 maal ondertekende petitie.Bewoners hameren steeds op de mogelijkheid en wens van permanente invulling qua bewoning van het pand. In de toekomst gezien wordt daar zeker rekening mee gehouden

Vanwege de ligging van deze locatie zijn huisregels opgesteld. “Daarin worden zaken geborgd die voor omwonenden belangrijk zijn, zoals geen eigen auto's toegestaan, beschermen privacy van omwonenden; - monitoring en tussentijdse evaluatie met buurt(vertegenwoordigers)/wijkraad/omwonenden; - een aanpak om te komen tot een structurele invulling van de locatie “ zo laat het college aan de raad weten. De andere huisregels worden nog in een separate brief meegedeeld aan de raad.

Afgewezen

Het principeverzoek van een bedrijf aan de Uiterste Stuiver Oost voor het plaatsen van 80 personen op overigens tijdelijke basis is door het college afgewezen . Deze mensen zijn werkzaam op het bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg. De vastgelegde beleidsregel voorziet in het buitengebied alleen in het huisvesten van arbeidsmigranten bij agrarische bedrijven.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5187

Rondwandeling bomenbeheerplan Park Vredeoord

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, juni 19, 2019 16:06:41

Woensdag 26 juni, 19.30 en 20.30 uur:

Rondwandeling bomenbeheerplan Park Vredeoord

Woensdagavond 26 juni is er een rondwandeling in Park Vredeoord. De wandeling staat in het teken van het bomenbeheerplan. Projectleider Sander Spiering van de gemeente Dongen geeft uitleg en beantwoordt vragen. Er zijn twee starttijden: 19.30 uur en 20.30 uur. De wandelingen beginnen en eindigen bij het parkpodium, gelegen aan de terrassen van De Cammeleur en brasserie Winkk. Aanmelden is niet nodig.
archiefoto

Het centrum van Dongen wordt in fases opnieuw ingericht. De werkzaamheden aan het Wilhelminaplein zijn bijna klaar en na de zomer is Park Vredeoord aan de beurt. Zowel de gemeente Dongen als Stichting Parkplezier hebben met het oog op een duurzame instandhouding van het park een onderzoek laten doen naar het bomenbestand. Beide onderzoeksrapporten zijn de basis voor het bomenbeheerplan.

Kwaliteit bomenbestand

Uitgangspunt is dat het bomenbestand toekomstbestendig wordt gemaakt, waarbij de huidige sfeer en de beleving van het park behouden blijven. Om dat te bereiken is het nodig dat er bomen worden verwijderd. Nu zijn er namelijk bomen die elkaar beconcurreren en elkaars ontwikkeling in de weg staan. Uiteindelijk heeft dat als gevolg dat de kwaliteit van het bomenbestand achteruit gaat. Door ruimte te maken en 'minderwaardige' bomen te verwijderen, krijgen waardevolle, zogeheten toekomstbomen de kans zich verder te ontwikkelen en nog vele tientallen jaren hun stempel te drukken op het park.

Achtergrond park

Park Vredeoord is ontstaan uit de achtertuinen van Villa Vredeoord (tegenwoordig brasserie Winkk) en Musis Sacrum (locatie De Cammeleur). Deze tuinen zijn samengevoegd en vormen al decennia lang een prachtig openbaar park. De villa dateert van 1903 en vanuit die beginperiode zijn nog diverse bomen aanwezig. De sfeer van dit lommerrijke park, dat midden in het centrum ligt, wordt dan ook in grote mate bepaald door de monumentale bomen. Verder herbergt dit park enkele herdenkingsbomen, zoals voor de geboorte van de 20.000ste inwoner, oud-burgemeester Dosker en tafeltennisster Kelly van Zon.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5186

Brabants Commissaris van de Koning Wim van de Donk onder indruk van ' Staat van Dongen '

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, juni 19, 2019 15:45:27

Brabants Commissaris van de Koning Wim van de Donk onder indruk van ' Staat van Dongen '
Dongen, 19 juni 2019.Bij een periodiek bezoek aan Dongen bleek Brabants Commissaris van de Koning Wim van de Donk onder de indruk van de 'staat van Dongen'. Vd Donk zei zich welkom te voelen in deze 'prachtige gemeente'. Tijdens de lange bezoekochtend die de commissaris in Dongen doorbracht heeft hij gesproken met jonge ondernemers en bijzondere Dongenaren, de fractievoorzitters van de politieke partijen en het voltallige college. Er werden diverse actuele onderwerpen besproken. Van de Donk bracht onder andere een bezoek ,compleet met rondleiding aan en rond de nieuwe Cammeleur, het voormalige gebouw van de Broeders Glorieux en het aangrenzende en voor Dongenaren helaas niet toegankelijke park daarvan. De commissaris was op die plek in verband met de aangekondigde komst van een aantal arbeidsmigranten die in het voormalige klooster zullen worden gehuisvest. Volgens de commissaris zijn er soms maatschappelijke tegenstellingen die een rol spelen in dit soort zaken. Transparantie betrachten op diverse maatschappelijke punten is daarbij belangrijk om tot goede besluiten en resultaten te komen. Ook zaken als de TUF- kwestie kregen aandacht in gesprekken met bestuurlijk Dongen. Burgemeester Marina Starmans wees de commissaris op het 'Het Warme Hart van Brabant ' en deelde haar trots-zijn op het Dongense DNA. Wim van de Donk prees de wil en het streven van Dongen om dat nieuw ontdekte Dongens DNA opnieuw te willen positioneren.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post5185