DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

HEMA Dongen krijgt internationale winkelconcept

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant ma, augustus 14, 2017 11:07:03

HEMA Dongen krijgt internationale winkelconcept

14 augustus 2017– HEMA gaat het filiaal aan de Hoge Ham 153 in Dongen ombouwen naar voorbeeld van haar internationale winkels. Het internationale winkelconcept dat HEMA ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen is zo’n succes dat het nu ook in Nederland, België en Luxemburg wordt uitgerold. Het belangrijkste verschil is dat de winkels in het buitenland overzichtelijker zijn en zijn ingedeeld in werelden. De winkel in Dongen wordt van maandag 14 augustus tot zaterdag 19 augustus verbouwd. Op vrijdag 25 augustus worden inwoners van Dongen welkom geheten in de geheel vernieuwde winkel tijdens de feestelijke officiële opening.Na de verbouwing wordt het voor klanten veel eenvoudiger om artikelen te vinden en met elkaar te combineren. Zo staan alle dames- en herenmode, producten voor de badkamer, keuken, baby en woonkamer bij elkaar. Al jaren krijgt HEMA veel positieve reacties van zowel haar buitenlandse als Nederlandse klanten die tijdens hun vakantie in Frankrijk, Spanje of het Verenigd Koninkrijk een HEMA hebben bezocht. Het is vooral de overzichtelijkheid en de frisse uitstraling van de winkels die bij klanten in het oog springt. De indeling in werelden maakt in één keer duidelijk waar klanten moeten zijn. Vanaf volgend jaar zullen alle kleine winkels van HEMA naar verwachting zijn omgebouwd.

Tico Schneider, directeur HEMA Nederland: “In de afgelopen maanden is het internationale winkelconcept uitgebreid getest onder klanten in Nederland en België. HEMA ontving tijdens de testperiode veel positieve reacties van zowel klanten als haar medewerkers. Het uitrollen van het nieuwe winkelconcept is een belangrijk onderdeel van de groeistrategie van HEMA die bestaat uit het verbeteren van de prestaties in Nederland, België en Luxemburg, internationale uitbreiding en groei van e-commerce.”  • Reacties(2)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4741

'Verborgen' nieuwe wijk Binnenhoven in centrum van Dongen krijgt fraaie nieuwe entree

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant vr, augustus 11, 2017 17:12:13

ALDI- parkeerterrein ondergaat ware metamorfose

'Verborgen' nieuwe wijk Binnenhoven in centrum van Dongen krijgt fraaie nieuwe entree

Dongen heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan de herinrichting van het centrum van het dorp. Vergeleken met een aantal jaren geleden heeft dit gedeelte van de gemeente een ware metamorfose ondergaan. En het is nog niet gedaan met de verbeteringen en opknappen er van. De omgeving van de nieuwe Cammeleur wordt volgens de deels gereedzijnde plannen een fraai onderdeel van de dorpskern. Zo zagen we een nieuwe Hoge Ham verschijnen met een complete nieuwe inrichting met onder andere fraaiere nieuwe verlichting.Inmiddels is er een modern en fris uitziend 'nieuw ' Looiersplein dat is aangepast aan de eisen van deze tijd. Alles voorzien van rustpunten, bloembakken en ander modern straatmeubilair. Het vernieuwen van het centrum krijgt vanaf eind augustus weer een nieuwe impuls als de gemeente het min op meer verstopte nieuwe wijkje Binnenhoven bij de Aldi een prachtige nieuwe entree gaat geven.Het parkeertrein bij de Aldi gaat helemaal op de schop.Vandaag meldde de gemeente dat op haar website .De werkzaamheden beginnen eind augustus en duren tot medio november 2017. Deze krant gaat volgende week dieper in op de aanstaande veranderingen. Nu al is bekend dat er extra parkeerplaatsen bijkomen. Het gedeelte vanaf de toegang van de Aldi tot aan het hekwerk aan de Hoge Ham krijgt een meer 'pleinachtige' uitstraling, met bankjes en groen.
Foto en impressie : Gemeente Dongen

De stijl zal aansluiten bij de inrichting van de Hoge Ham. Het overige deel wordt ingericht als parkeerterrein.In de rijweg komt asfalt en in de parkeervakken bestrating. De gereserveerde parkeerplaatsen gelegen aan de toegangsweg vanaf de Biezen blijven op dezelfde plaats gehandhaafd. De gemeente gaat het werk gefaseerd uitvoeren. Zodoende blijven een aantal parkeerplaatsen tijdens de reconstructie bereikbaar. Toch zegt de gemeente dat ondanks de gefaseerde uitvoering het niet mogelijk is de aangelegen woningen en garages altijd bereikbaar te houden.Ook de gereserveerde parkeerplaatsen zijn een tijd niet bereikbaar.

C-infra gaat de werken uitvoeren . Overal komt LED-verlichting. De lantaarnpalen op het pleingedeelte worden dezelfde als in de Hoge Ham. Er zijn na reconstructie 3 invalide parkeerplaatsen beschikbaar. Dit waren er 5. Maar in de praktijk blijkt dat er meestal maar 2 gebruikt werden. Verder komen er 3 ouder -kind parkeerplaatsen (extra breed) en blijven er 10 gereserveerde parkeerplaatsen voor bewoners van de Biezen. Er wordt nog nagedacht over een laadstation voor elektrische auto's , maar daar zijn nog geen concrete plannen voor . Op het pleingedeelte komt dezelfde begroening als op het Looiersplein. De begroening op de rest van het terrein moet nog bepaald worden. De gehele reconstructie gaat de gemeente €521.000 kosten

Fase 1 is van 28 augustus t/m 22 september à grote parkeerterrein (het middengedeelte)

Fase 2: 20 september t/m 13 oktober à toegangsweg vanaf De Biezen (er komt tijdelijk een noodweg)

Fase 3: vanaf 16 oktober tot medio november à plein + weg naar middenstuk

De gemeente communiceert over alle fases met de bewoners en ondernemers via informatiebrieven.
Omwonenden en ondernemers worden op dinsdag 22 augustus tijdens een te organiseren inloopavond vanaf 18.30 uur op het gemeentehuis terecht voor meer informatie en het stellen van vragen.


Links Aldi ; rechts 'Binnenhoven ' ( Art-impressie : Gemeente Dongen )

Art-impressies : Gemeente Dongen Klik voor vergroting
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4740

Waar spreekt men Nederlands

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant wo, augustus 09, 2017 18:05:56

Dongen, zomer , 2017. Ook dit jaar . Dit is een frisse zomerrubriek en mét een knipoog. De rubriek verschijnt onregelmatig en is afhankelijk van het aanbod. Een soort opkikker bij slecht weer of beter en een soort van column met een tikkeltje nieuwswaarde .Leuk bedoelt ook. Nieuws ook dat normaliter niet in de krant komt dus. Deze krant brengt geen leugens in het land. Kijk daarvoor ook heel even naar onze kleine lettertjes. Er mag veel bij deze krant. Dat wel. Deel jouw (be)komkommernieuws vandaag nog. Je hebt daarvoor tot aan het begin van de herfst op 21 september de gelegenheid Ons speciale e-mailadres is tot die tijd beschikbaar voor jouw pennenvruchten komkommer@dongenhomespot.nl

Waar spreekt men Nederlands

Dongen, 9 augustus 2017. Onze taal wordt nogal eens verkracht door het steeds meer in de mode komen van het gebruik van vooral Engelse woorden .Sommigen vallen – heel flauw- over kleine taalfoutjes die in deze krant staan die toch maar mooi elke dag wordt volgeschreven door iemand die een niet zo'n lichte vorm van dyslexie heeft ; maar dat even terzijde. Bijna geen zinnige zin wordt nog geaccepteerd in het bedrijfsleven als jouw voorstel niet een proposal blijkt te zijn. Je hebt het nakijken als je voor je digitale televisieontvanger geen smartcard hebt ook ben je in het bezit van een gros ‘slimme’ kaarten ; om maar eens een paar onverwachte voorbeelden te noemen .Vóór me ligt het woordenboek Surinaams – Nederlands . Bij het verschijnen ervan in 2006 werden er zo'n 500 Surinaamse woorden aan het Nederlands toegevoegd. Dit allemaal als gevolg van de aansluiting van onze ex- kolonie bij de Nederlandse Taalunie. Ik vind het wel een verrijking , een verrijking zoals het Vlaams al gebleken is te zijn. Geregeld terugkomende lezers van deze internetkrant zien bij het woordgebruik en de woordkeuze heel dikwijls de invloeden van het Vlaams. Er zijn overigens in ons aller taalgebruik veel invloeden van het Vlaams in het Nederlands en omgekeerd. Een gewoon woordje als 'dáág ' wordt steeds meer gebruikt in Vlaanderen. Nederlanders vinden het steeds 'plezanter 'als het 'gezellig 'is. Het Vlaams en Surinaams hebben als hoorbare gemeenschappelijkheid de 'aangezette' W en de 'rollende ' R . Prachtig hoe prachtig onze taal eigenlijk is. Naar schatting 24.000.000 miljoen mensen op de aarde spreken Nederlands of een afgeleide daarvan. In Brazilië bijvoorbeeld spreken zo'n kleine miljoen mensen elkaar elke dag aan in onze taal of wat daar voor door gaat. En dat komt weer omdat veel boeren uit vooral Zuid -Nederland kort na de tweede wereldoorlog naar dat land emigreerden. In Sud (Zuid) - Afrika is er een vorm van het Nederlands die - alhoewel voor ons een beetje vreemd klinkt - vooral goed te lezen is. In Sri - Lanka en in grote delen van Indonesië kent men het Nederlands nog steeds en wordt het op beperkte schaal opnieuw onderwezen. Japan , Canada , Australië , de VS : Nederlands is nog latent aanwezig in vele hoofden en Nederlandse woorden als apartheid en ja en nee ( Jae en Neh) wordt in de Verenigde Staten gebruikt bij stemmingen in de senaat en congres. Ongeveer 800 studenten aan de universiteit van Moskou hebben het Nederlands als bij -vak en 26 ( 2006) kozen onze taal als hoofdvak. Zelf hoop ik , nu Engeland de EU verlaat , het Nederlands weer wat meer kansen krijgt in het overigens daardoor steeds kleiner wordend Europa.


De Taalunie waar we vandaag als bron ook uitputten zegt, dat aan zo'n 150 universiteiten in het buitenland ongeveer 600 docenten onze taal doceren. Dat betekend ook Nederlands als vreemde taal in 40 landen. Aan honderden instellingen op niet-universitair niveau geven nog eens ruim 6.000 leerkrachten Nederlands aan 400.000 scholieren en belangstellenden voor onze taal.In Luxemburg is een Nederlands sprekende school aan populariteit aan het winnen Er zijn in het buitenland met deze cijfers in acht genomen waarschijnlijk meer dan 15.000 studenten die Nederlands leren. En dan zijn nog niet eens meegerekend de studenten die het Nederlands bestuderen als bronnentaal. Nederland was ooit de officiële taal in Indonesië . Rechtenstudenten in dat grote land moeten heden te dagen overheidsdocumenten kunnen lezen die in het Nederlands hun officiële status hebben behouden. Zuid-Afrikaanse studenten die Afrikaans studeren, zijn in dit overzicht niet meegerekend, maar ook zij leren Nederlands, want dat is een onderdeel van het vak Afrikaans. Goeiendag ! Zou het eigenlijk niet terecht zijn dat onze taal weer onze taal wordt en dat we tegelijkertijd het Dongens in ere houden …?Tekst : Piet Eelants

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4739

DONGEN ZICHTBAAR AFLEVERING 21

DONGEN IN ZICHTGeplaatst door internetkrant di, augustus 08, 2017 16:10:11

DONGEN ZICHTBAAR AFLEVERING 21

Ook deze 21ste aflevering van DONGEN ZICHTBAAR is bijzonder. Con Loomans 'doet ' in deze rit door onze mooie gemeente de 'ecologische verbindingszone' .De ecologische verbindingszone in Dongen maakt deel uit van een landelijk netwerk. De totale EVZ heeft een lengte van 6 kilometer en loopt vanaf de Wilhelminalaan in ’s Gravenmoer via de Procureurweg in Dongen, de Kwartelweg in Vaart tot aan de Wildertse Arm, de EVZ bij bedrijventerrein de Wildert. Door het aanleggen van planten en struiken, bloemrijke begroeiing en brede oevers ontstaat een natuurlijke verbinding die dient als leef- en trekgebied voor amfibieën, vleermuizen, dagvlinders, libellen en kleine zoogdieren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan waterberging. Waterberging geeft ruimte aan water en voorkomt overstroming.

https://youtu.be/puTbSA7KaWI  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4738

100-jarige Harrie Schuurkes geniet van belangstelling

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant zo, augustus 06, 2017 14:16:46

100-jarige Harrie Schuurkes geniet van belangstelling


Klik op een foto ( Piet Eelants DHS) voor vergroting

Dongen, 6 augustus 2017. ( UPDATE 7 augustus 2017 ) Harrie Schuurkes is met zijn honderd lentes net niet de oudste inwoner van ons dorp . Hij was in zijn werkzaam leven behalve een goede amateurfotograaf ook een vakkundig houtbewerker. Harrie heeft de leeftijd van 'de sterksten' bereikt .Hij begon na de oorlog met een fabriek waar hij onder andere houten speelgoed maakte en houten zolen. Ook vervaardigde hij ander houten gebruiksvoorwerpen. Daar was veel vraag naar in die tijd .Het bedrijf is later in de tijd verhuisd van de st. Josephstraat naar de Oude Baan nr.5 waar hij ook een aantal werknemers in dienst had . Samen met zijn kinderen, klein - en achterkleinkinderen, familie ,vrienden en buurtgenoten vierde hij zondagmiddag zijn honderdste verjaardag .Ook locoburgemeester Bea van Beers feliciteerde vandaag de heer H.J. Schuurkens met zijn 100ste verjaardag tijdens een feestelijke receptie in De Gouden Leeuw. De gebruikelijke heerlijke taart was er al eerder. Er was veel belangstelling voor deze mijlpaal. De heer Schuurkes genoot duidelijk zichtbaar van alle aandacht . Een verrassing was zeker het vervoer in een oude open 'Amerikaan'  • Reacties(1)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4737

De geschiedenis van onze vakantie

KOMKOMMERNIEUWSGeplaatst door internetkrant vr, augustus 04, 2017 19:17:53

Dongen, zomer , 2017. Ook dit jaar . Dit is een frisse zomerrubriek en mét een knipoog. De rubriek verschijnt onregelmatig en is afhankelijk van het aanbod. Een soort opkikker bij slecht weer of beter en een soort van column met een tikkeltje nieuwswaarde .Leuk bedoelt ook. Nieuws ook dat normaliter niet in de krant komt dus. Deze krant brengt geen leugens in het land. Kijk daarvoor ook heel even naar onze kleine lettertjes. Er mag veel bij deze krant. Dat wel. Deel jouw (be)komkommernieuws vandaag nog. Je hebt daarvoor tot aan het begin van de herfst op 21 september de gelegenheid Ons speciale e-mailadres is tot die tijd beschikbaar voor jouw pennenvruchten

De geschiedenis van onze vakantie

Tegenwoordig is het normaal en niet meer weg te denken . Een mens leeft niet van brood alleen. Af en toe moet hij gewoon eens ergens heen en 'daar moet Bleu Band over heen ' vulde mijn moeder altijd aan. Het begon allemaal met God die de zevende dag rustte na de creatie van onze aardkluit .In de middeleeuwen reglementeerden de ambachten en de gilden de werktijd heel sterk. De kerkelijke kalender domineerde de vrije tijd. Dat is allemaal verleden tijd. De baas is al lang de baas niet meer. Al mag je dat niet altijd hardop zeggen .En voor een dubbeltje op de eerste rang zitten gaat niet meer. De baas is blij met ons en betaalt graag jouw vakantiegeld. Uitgeruste mensen presteren schijnbaar beter. En dat is weer goed voor je baas. We zorgen op die manier goed voor elkaar. Het is geen gunst, dat vakantiegeld. Het is allemaal ingecalculeerd wat je verdiend of denkt te verdienen .In de tweede helft van de negentiende eeuw waagden de nieuwe rijken zich aan de eerste toeristische trips. Vakbondsleiders hielden de eerste pleidooien voor een jaarlijkse vakantie. Dat lezen we onder andere uit onze bronnen van vandaag isgeschiedenis.nl en vacature.com . Er zijn in de geschiedenis meer feiten te vinden waarom vakantie werd gegeven. Waarom scholieren tegenwoordig zomervakantie hebben is te herleiden dat dat het overblijfsel is van de oogsttijd toentertijd . De kinderen kregen in de zomer vrij van school om te helpen op het land. Andere bronnen zeggen juist iets anders De kinderen waren juist in het voor- en najaar niet op school te vinden, omdat het dan de drukste tijd voor de boer is. Van vakantie was dus geen sprake. In beide voorbeelden niet.Pas halverwege de negentiende eeuw kregen leerlingen in de zomer vrij. Wetenschappers dachten toen dat het voor de kinderen niet goed was om continu op school te zitten. De kinderen van christelijke scholen gingen bijvoorbeeld naar de Vakantie Bijbelschool en anderen een dagje weg met hun ouders. Bij ons was dat steevast een fietstocht naar Drunen. Daar woonde Tante Nonneke . Soms was speeltuin 'De Schaffelaar' in beeld en zeker eenmaal zelfs de Efteling .

In 1900 kregen de arbeiders van de metro van Parijs de eerste officiële vakantie in Frankrijk: 10 dagen en een jaar later vond men dat de Britse vrouwen en minderjarigen recht op zes dagen vakantie hadden Dit idee verspreidt zich al gauw via sectorakkoorden in de Engelse fabrieken. Pas in 1921 had men ook in Duitsland in de gaten dat er behoefte was aan een rustperiode. De meerderheid (85%) van de Duitse arbeiders en bedienden genoten vanaf dat moment van een betaalde vakantie. Vanaf 1920 voerden enkele grote fabrieken in het Antwerpse enkele dagen vakantie in. Autofabrikant Minerva was de eerste die dit recht toekende, snel gevolgd door andere fabrieken zoals Gevaert, Bell en de diamantsector. En in 1925 geeft ene minister Anseele de spoorarbeiders acht dagen vakantie. 1936: onder druk van wilde stakingen, onder meer van de dokwerkers, gaat de Belgische regering Van Zeeland akkoord met zes vakantiedagen. Later – in 1938- wordt het recht voor alle Belgen en dat nadat in 1937 voor het eerst op beperkte schaal door de 'patron' geld wordt gegeven aan bedienden en arbeiders om die vakantie te kunnen vieren

Napels

De meeste Nederlanders vinden het leuk om op vakantie te gaan, maar sinds wanneer gaat men eigenlijk op vakantie? Is op vakantie gaan iets van deze generatie of deed men dit vroeger ook al? Volgens de overleveringen maakten de oude Egyptenaren al tripjes. Toch kwam de zomervakantie – zoals we hem vandaag de dag kennen – pas in de jaren vijftig voor. Reizen hebben mensen altijd al gedaan. In Babylon stond rond 2.200 voor Christus een historisch museum waar veel mensen heengingen en het oude Egypte was een ‘toeristische’ trekpleister, vanwege haar schitterende piramiden en gebouwen. De Romeinen trokken graag enkele weken naar badplaatsen om tot rust te komen. Een populaire badplaats was bijvoorbeeld Baiae, gelegen nabij Napels. Waar de rijke laag van de maatschappij er regelmatig op uit trok, bleef de gewone burger veelal thuis. Dat is nu ten dage nog zo. De Duvel schijt nogal eens op een hoop. Pas in de twintigste eeuw kwam er behalve meer welvaart ook de behoefte aan vakantie in de samenleving. Werkgevers gaven hun werknemers eerst onbetaalde vrije dagen en gezinnen gingen dagjes weg. Tot aan de jaren vijftig kwam de zomervakantie – zoals wij hem vandaag de dag kennen – niet voor. Een dagje weg met de kerk was voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Het vakantiegeld werd in Nederland .Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat rond 1910 het vakantiegeld voor het eerst en net als bij onze zuiderburen op kleine schaal werd ingevoerd. In de jaren twintig kregen steeds meer werknemers doorbetaald. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er bovenop het betaalde verlof nog een extra vakantietoeslag. Veel mensen konden het zich immers niet veroorloven om van hun normale salaris een vakantie te betalen. De werkgevers waren ook blij met hun uitgeruste werknemers en het vakantiegeld werd voor iedereen ingevoerd.

Tekst : Piet Eelants  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4736

De ' Loswalklinkers' vierden in Heusden het 10-jarig jubileum

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, augustus 03, 2017 12:29:02

De 'Loswalklinkers' vierden in Heusden het 10-jarig jubileum

Dongen, 3 augustus 2017.De Dongense 'Loswalklinkers' die al 10 jaar zingen over de zee en alles wat zich daar rondom afspeelt en daarmee als het ware het zilte zout in hun muzikale aderen meedragen, hebben dat feit ook gevierd. Samen met hun partners, die onder elkaar 'medeklinkers' worden genoemd, begonnen ze gisteren bij 'thuishaven' Café d’Ouwe Sok aan een geslaagde gezellige dag. Vanuit de kombuis in de thuishaven werd een smakelijke lunch geserveerd . Per boot naar Heusden was wat ingewikkeld, maar in Heusden werd de bus toch ingewisseld voor een heus schip. Aan boord werd er gezellig gekletst maar ook genoten van de prachtige vestingswerken van dit oude, met historie overgoten stadje. Als de gedachte waar is dat muziek tot ver klinkt door de deining van water rondom en onder de boeg, heeft Heusden mee kunnen genieten van een groot deel van het repertoire van deze gezellige zanggroep.Rond vijf uur is ' de muzikale bemanning ' weer teruggereisd naar de thuishaven in Dongen. Als koor is de bezigheid gauw gevonden. Zingen en kletsen , herinneringen ophalen uit tien jaar zingen op overigens behoorlijk hoog niveau en een blik op de muzikale toekomst van de Loswalklinkers waren verder de ingrediënten van het geslaagde dagje samenzijn. Een heerlijk en door Café d’Ouwe Sok uitstekend verzorgd koud / warm buffet vormde de afsluiter van een geslaagde jubileumviering. Na de vakantieperiode is het weer muzikaal hard labeur voor de mannen en is iedereen weer aan boord voor de repetities. In september staan zo vast drie optredens op het programma .

ZIE OOK H I E R

  • Reacties(2)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4735