DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

BBQ -wedstrijden komen er aan

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant zo, augustus 12, 2018 16:31:22


Voorbereiding Internationale BBQ -wedstrijd+

De voorbereidingen voor de internationale BBQ wedstrijd georganiseerd door boerderijvlees De Vaartse Hoeve in samenwerking met sportcafé ’t Vaartje zijn in volle gang. Iedereen is hierbij welkom om te kijken, ruiken en proeven. BBQ wedstrijden zijn in Amerika overal aanwezig en ook hier in Europa bestaan ze al een hele tijd. Toch kun je typische Amerikaanse wedstrijden niet vergelijken met de meeste wedstrijden die hier in Europa gewoon zijn, al komt daar stilaan ook verandering in. Om een wedstrijd goed te laten verlopen zijn uiteraard spelregels nodig. Een BBQ-team doet meestal niet mee aan één wedstrijd, maar aan verschillende wedstrijden.


8 en 9 september 2018

In deze regio wordt een dergelijke wedstrijd voor de vierde keer gehouden onder het reglement van de KCBS. De KCBS, of voluit de Kansas City Barbecue Society, is een Amerikaanse non-profit organisatie die het barbecueën al meer dan 30 jaar promoot. De belangrijkste activiteit die deze organisatie uitvoert is het certificeren, reglementeren en controleren van meer dan 400 BBQ wedstrijden die jaarlijks plaats vinden. Deze wedstrijden vinden vooral plaats in Amerika, maar ook op ons continent krijgt KCBS stilaan voet aan de grond. Daarom is het uniek dat er in Dongen-Vaart zo’n wedstrijd in Nederland organiseert. De gerechten bij een KCBS wedstrijd liggen vast: kip, ribben, pork en brisket. Op elke KCBS wedstrijd worden deze 4 gerechten bereid, steeds volgens dezelfde regels en de resultaten worden steeds op dezelfde manier (blind) gejureerd. Tijdens het toernooi op zaterdag- en zondagmiddag zijn er nog allerlei andere activiteiten Het belooft een uniek spektakel te worden. Daarom zijn de voorbereidingen hiervoor inmiddels in volle gang. Zo zijn er inmiddels spandoeken geplaatst op verschillende plaatsen in Dongen. Ook zijn er flyers verspreid. De komende weken worden gebruikt om het evenementen terrein in te richten, om weer een gezellige sfeer te creëren.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4985

Kaartverkoop voorstellingen zandtovenaar in volle gang

DONGENS ALLERLEIGeplaatst door internetkrant di, augustus 07, 2018 11:23:13
met onder meer speciale kindervoorstelling
Kaartverkoop voorstellingen zandtovenaar in volle gang

Stichting DonckHuys heeft voor komend theaterseizoen weer een prachtig en afwisselend programma samengesteld. Met de opening van De Cammeleur die op de planning staat, is het theateraanbod voor het seizoen 18/19 nog uitgebreider dan voorheen. Want DonckHuys wil de Dongenaren nog meer bijzondere theatervoorstellingen bieden in de nieuwe Cammeleur.

De grote zaal van De Cammeleur wordt een professionele theaterzaal die beschikt over een (uitschuifbare) tribune met 252 pluche stoelen. Deze zaal is daarmee geschikt voor diverse voorstellingen. Bekijk het volledige programma op https://www.donckhuys.nl U kunt hierbij denken aan kindertheater, cabaret, muziek en storytelling. Een van de pareltjes uit het programma is de serie van drie voorstellingen die de Blazers Compagnie Dongen samen met de Zandtovenaar gaat verzorgen.

Deze voorstellingen zijn geprogrammeerd op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober in de prachtige nieuwe theaterzaal van de Cammeleur. Op vrijdagavond en zaterdagavond komen in een volledige voorstelling zowel de Blazers Compagnie Dongen (in diverse samenstellingen) als zandtovenaar Gert van der Vijver uitgebreid aan bod. Natuurlijk zullen zij het publiek ook gezamenlijk in vervoering brengen met onder meer een unieke, op maat gemaakte show waarbij de zandtovenaar enkele typische Dongense zaken zal uitlichten. Op zaterdagmiddag 27 oktober is er een kortere kindervoorstelling (zonder pauze) waarin de highlights van de avondvoorstellingen te zien zijn in een op het publiek aangepast jasje.

Wil je dit mee maken dan kun je terecht op https://www.donckhuys.nl voor het reserveren van kaarten. Datzelfde geldt voor alle voorstellingen in het nieuwe theaterseizoen.

De Zandtovenaar
De Zandtovenaar, Gert van der Vijver, is de enige zandkunstenaar van Nederland en laat op magische wijze allerlei tekeningen in zand verschijnen. De Zandtovenaar maakt gebruik van fascinerende kunstvorm: het zandschilderen. Een techniek waarbij, op een verlichte glasplaat, met zand wordt getekend. Door middel van projectie is deze kunstvorm live te zien. Zijn werk wordt omlijst met muziek.

Blazers Compagnie Dongen
Stichting Blazers Compagnie Dongen (BCD) is opgericht 2014 met als doel het organiseren van muziekprojecten door gevorderde amateurmusici uit Dongen en de nabije omgeving voor een breed publiek in de regio. De BCD wil zich onderscheiden door het bieden van een veelzijdig en vernieuwend repertoire. De deelnemende musici worden uitgedaagd om op een hoog niveau een artistieke prestatie te leveren. De BCD zoekt daarbij naar bijzondere concertlocaties en unieke samenwerkingen met solisten, koren en artiesten en in dit geval dus De Zandtovenaar

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4984

Informatieavond Zorg en Mantelzorg door Wijkraad Centrum

BUURTNIEUWSGeplaatst door internetkrant ma, augustus 06, 2018 11:54:54

2 oktober in de Cammeleur

Informatieavond Zorg en Mantelzorg door Wijkraad Centrum

De Wijkraad Centrum organiseert op dinsdag 2 oktober een informatieavond in De Cammeleur. Het onderwerp is de Zorg in het algemeen en in het bijzonder Mantelzorg. Het bestuur van de Wijkraad heeft de ervaring dat er veel problemen zijn op dit gebied en hoopt op deze avond antwoord te kunnen geven op prangende vragen.


Een van de meest gehoorde problemen is dat het niet duidelijk is waar je terecht kunt als je vragen hebt. Zorg nodig hebben is geen vrije keuze van mensen. Het overkomt je en het is niet gemakkelijk om er goed mee om te gaan. Het is extra lastig als je niet weet waar en vooral bij wie je terecht kunt met je vragen. Want je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn legio mogelijkheden om hulp te vragen.

De avond gaat ook over Mantelzorg. Want, als iemand zorg nodig heeft wordt vrijwel altijd in eerste instantie een beroep gedaan op partners, kinderen of andere naasten. Logisch natuurlijk dat je graag de zorg voor je partner, ouders of kinderen op je neemt, maar het is ook heel logisch dat het een zware taak is en wel eens moeilijk vol te houden. Overbelasting ligt altijd op de loer. Dan is het goed te weten dat ondersteuning mogelijk is. Maar waar vind je die is de vraag die niemand bezighoudt als alles op rolletjes loopt, maar waarop het antwoord niet zo gemakkelijk te vinden is.

Wegwijzer

De Wijkraad wil de taak van wegwijzer op zich nemen en heeft voor deze avond vier sprekers uitgenodigd. Dat zijn: een vertegenwoordiger van De Entree, aan de Hoge Ham. Het is een voorziening van de gemeente en iedereen kan daar binnen lopen met een vraag over zorg, werk en inkomen. Ingrid van de Pol is de mantelzorgconsulent van de gemeente. De Mantelzorgmakelaar neemt regeltaken over van de mantelzorger en UWassistent is een organisatie die persoonlijke dienstverlening op maat regelt voor alles in en om het huis.

De avond begint 19.30 uur met een ontvangst met koffie of thee en duurt tot 21.00 uur. Er is volop gelegenheid vragen te stellen. De wijkraad zorgt voor folders. Aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie: wijkraadcentrumdongen@gmail.com  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4983

ZOMERSPELEN DONGEN 2018

ZOMERSPELEN 2018Geplaatst door internetkrant za, juli 21, 2018 18:16:38

HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO'S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN


ZOMERSPELEN STAAN VOOR DE DEUR

Dongen, juli 2018 .Op maandag 6 augustus beginnen de Dongense Zomerspelen weer. De Zomerspelen worden voor de 58ste keer georganiseerd door de Stichting Dongense Jeugdraad.De oorspronkelijke bedoeling van de zomerspelen is nu vandaag nog steeds dezelfde als in 1961, toen volgens de mensen die het weten kunnen de eerste zomerspelen werden georganiseerd zoals we die nu nog kennen. Eerder waren er al de voorlopers van de spelen. In 'de jaren 50' , zo lezen we op de site van de Dongense Jeugdraad werden er in de zomervakanties iedere woensdag spelletjes gedaan met kinderen uit Dongen die niet op vakantie gingen. Ook de organisatie daarvan lag in handen van de Stichting Dongense Jeugdraad..Op de scholen werden de kinderen warm gemaakt voor die woensdagen .Kinderen konden zich inschrijven voor afzonderlijke dagen en werden daartoe aangespoord middels het Weekblad 'voor' Dongen. De ouders moesten daarvoor wel een bedrag van zegge fl. 0,15 cent neerleggen per dag . Daarvoor mochten de kids meedoen met spelletjes, voetballen, vliegers maken, steptocht, straattekenen, tollen, fietstocht, dobbelen en niet te vergeten de toen populaire fietswedstrijden in de Bergen. Er werden voor de voorloper van de zomerspelen zes weken uitgetrokkenarchieffoto: DHS

1961

Omdat iedere week een activiteit organiseren veel tijd vergde, werd er in 1961 besloten om in plaats van zes weken lang één dag per week een activiteit te organiseren, één hele week van de zes weken schoolvakantie activiteiten te organiseren. Er werd bewust voor de vijfde week van de vakantie gekozen. Op dat moment waren de meeste mensen al terug waren van vakantie, en kon er in de zesde week nog opgeruimd worden. Bovendien konden de deelnemende kinderen nog een weekje uitrusten voordat de scholen weer begonnen. De Zomerspelen waren geboren .Om kinderen warm te maken voor een hele week Zomerspelen vormden scholen de beste gelegenheid. Daarom nam het bestuur contact op met diverse schoolhoofden. De schoolhoofden werden de eerste hoofdleiders.

Dagdeel

In de eerste jaren konden de kinderen zich per dagdeel inschrijven. Omdat de scholen in die tijd nog niet gemengd waren, werden er ook bij de Zomerspelen verschillende activiteiten voor jongens en meisjes georganiseerd. Jongens gingen bijvoorbeeld voetballen, meisjes korfballen. Voor de bosdag verzamelden meisjes zich vóór en jongens ná de Rijense brug. De verschillende activiteiten zorgden voor verschillen in opkomst. Tijdens het voetballen was het nooit zo druk, maar het straattekenen in de Julianastraat (de enige asfaltweg in Dongen toen) was erg populair en zorgde voor een opkomst van wel 200 kinderen!Vanaf 1968 werden de groepen gesplitst in klas 1-2, 3-4 en 5-6. De hoofdleiders bereidden thuis de programma’s voor. De vrouw des huizes mocht 15 gulden declareren voor de genuttigde koffie, thee en versnaperingen. Via het Weekblad voor Dongen en de scholen werden er vrijwilligers als leiding gevraagd. Op de vrijdag voor de Zomerspelen werd de leiding geïnformeerd over de verschillende activiteiten. De programma’s werden door de jaren heen steeds uitgebreider en avontuurlijker. Hierdoor was er ook meer voorbereidingstijd nodig. Zo ontstond langzaamaan voorafgaand aan de Zomerspelenweek de werkweek. Tijdens de Zomerspelen vonden de activiteiten plaats op verschillende locaties, zoals de Julianastraat, sportpark De Biezen, de Duiventoren, Sans Soucis, de Bergen, Kanovijver, Laurentiusschool en later ook het Kennedy Atheneum. Het Kennedy Atheneum functioneerde ook als regenlocatie.

Kleuters

Na 23 jaar Zomerspelen werd in 1984 besloten om ook een groep voor kleuters op te gaan starten. De kleuters en later groep 1-2 vormden met 600 kinderen al snel de grootste groep binnen de Zomerspelen. In 1990 is besloten om de groep te splitsen. Tot op de dag van vandaag zijn er twee groepen 1-2. De klassen 1-2, 3-4 en 5-6 zijn inmiddels de huidige groepen 3-4, 5-6 en 7-8.

Al vanaf het eerste uur wordt de zomerspelenweek afgesloten met een kampvuur, de eerste jaren in de Woeste Zee in de Duiventoren en sinds jaar en dag in de Bergen. Voorafgaand aan het kampvuur vond een fakkeltocht, later een herrietocht en daarna weer een fakkeloptocht door Dongen plaats. Al die jaren wordt de optocht muzikaal ondersteund door diverse Dongense dweilbandjes. Tot op de dag van vandaag is het kampvuur voor veel kinderen en vaak ook voor leiding, andere vrijwilligers, ouders en alle andere belangstellenden het hoogtepunt van de week.

De groepsindeling in 2018

archieffoto : DHS

Ruim 300 enthousiaste vrijwilligers helpen mee aan dit evenement voor ± 1400 kinderen uit Dongen. Stichting Dongense Jeugdraad draait volledig op goodwill, schenkingen en de vrijwillige inzet van velen.

1/2 Heilig Hart: Zomerspelen-Express
1/2 Noorderpoort: Villa du Vingerverf
3/4 Sint Jan: Franse wielercamping Créme de Le Bien
5/6 Cambreur College: Het Oude-Nieuw Zeeland. Stam: All Yellows!
7/8 en de brugklas: IKC Achterberg: Motorrijders


Afsluiting wordt zeer spectaculair

Definitief geen kampvuur als afsluiting van de Dongense zomerfeesten


Dongen , 2 augustus 2018.De Dongense zomerspelen moeten nog beginnen, maar nu al is bekend dat vanwege de dit jaar zeer uitzonderlijke weersomstandigheden de afsluiting van het typisch Dongense jeugdfeest niet zal worden afgesloten met het traditionele kampvuur. In overleg met de gemeente , organisatie en brandweer is besloten om geen enkele vorm van open vuur toe te laten tijdens de spelen..Het risico voor de deelnemende kinderen, vrijwilligers en omstanders is gewoonweg te groot. De bossen in De Bergen zijn kurkdroog .Ook al gaat het vanaf vandaag pijpenstelen regenen ; een kampvuur zit er dit jaar niet in. Wel beloven persvoorlichters van de Dongense jeugdraad Lonneke Emmen en Cynthia Aarts een spectaculaire afsluiting van de Dongense zomerspelen op dezelfde plaatst en tijd in De Bergen.GEELSTE ZOMERSPELENSTRAAT IN DONGEN NOG STEEDS OFFICIEUS

https://youtu.be/IAlkCy39ZSQ

Dongen, 5 augustus 2018. De Kardinaal van Rossumstraat en Wilhelminastraat waren eens de eerste en doen nog steeds mee.Het creëren van De Geelste straat van Dongen is zo langzaamaan een echte traditie geworden. Tijd vindt in ieder geval deze krant, dat deze actie rond onze eigen Dongense Zomerspelen een officieel tintje krijgt en bijgezet wordt in de kast van cultuureigen Dongense feiten. Eens heeft de gemeente daar wel een poging toe gedaan door een twee-tal straatnaambordjes te plaatsten en 'officieus' te laten openen door een wethouder , maar officieel is deze gezonde competitie nooit geworden. Dat moet toch anders kunnen? Ook de organisatie van de zomerspelen liet via een woordvoerder weten het idee van een heuse competitie wel leuk te vinden. Is er ,misschien een politiek bewuste partij in de raad die daar een 'motie vreemd aan de dag' voor zou zou willen indienen(?) Zo vraagt in ieder geval deze krant zich af ! Vandaag was de Roerdomphof het gele middelpunt van Dongen.


Ook dit jaar kleurt Dongen weer geel. Wat een vrolijk gezicht tijdens deze Zomerspelen-week! Dank aan iedereen die hier een creatieve bijdrage aan geleverd heeft. In het bijzonder de bewoners van de Wilhelminastraat en de Roerdomphof. Beide straten zien er prachtig uit. Een feestje om doorheen te wandelen, fietsen of rijden. Namens het college bezocht wethouder Bea van Beers vandaag ( 9 augustus red. )beide straten. Als blijk van waardering bracht ze voor de bewoners een gele traktatie mee. "Het college zal dit jaar geen titel 'Geelste Straat van Dongen' vergeven, zoals in 2016 aan de bewoners van de Wilhelminastraat. Dat initiatief was eenmalig om inwoners aan te moedigen. We laten het graag aan de organisatie van de Zomerspelen over of ze daar in de toekomst nog iets mee wil doen." Maandagavond ruimen de bewoners van de Roerdomphof de versierselen op. In de Wilhelminastraat is de versiering volgende week ook nog te bewonderen. ( bron gemeente Dongen )
DECORROUTE ZOMESPELEN DONGEN 2018 DRUK BEZOCHT

https://youtu.be/91cQSYHkoQA

Dongen, 5 augustus 2018.De decorroute die óók al traditioneel , is , is vandaag druk bezocht. Kinderen, ouders , opa's en oma's ; iedereen kon al een beetje de sfeer proeven die deze week volop wordt opgesnoven in en op op de verschillende locaties die de zomerspelen bezetten.Het wordt een feest. Dat is zeker. Het wordt ook spannend , ook dat is zeker én het wordt leuk en gezellig. Bijna 1400 kinderen van de Dongense basisscholen en de brugklassen doen mee aan de gezelligste zomerspelen van de regio. Onze vliegende reporter Ad Hessels maakte de foto's van de decorroute voor deze krant en haar lezers. Veel plezier weer!


HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO'S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN

MAANDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 OPENING

Piet Eelants maakte de start mee voor deze krant en maakte deze foto's. Het plezier straalt er af.

https://youtu.be/7AMI-VQp4T4


MAANDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEPEN 3 en 4 EN 7 en 8

Op deze eerste ( warme ) zomerspelendag volgde onze fotograaf AD HESSELS de activiteiten van de groepen 3 / 4 en 7 / 8 . Het feestje was hier. In Dongen. Ietwat aangepast wegens de hitte . Maar wel verfrissend op den duur ….

https://youtu.be/aaFPs684E00
DINSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEPEN 1 en 2 en 7 en 8

Deze dinsdag die gerekend kan worden tot de heetste aller tijden in onze omgeving, werd afgekoeld met water , véél water. De kinderen 1 / 2 die hun vertier deze week vinden in de Noorderpoort mochten zeepschuiven en elkaar bekogelen met koudwatersponsjes zonder vrees . Groep 7 en 8 bouwden hutten in de Bergen en deden intelligente spelletjes met tuinsproeiers en veel flessen koud drinken. Piet Eelants zette de voelrijkheid op de foto.


https://youtu.be/5OluLxLzezcDINSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

Ook onze fotograaf Ad Hessels liet menig zweetdruppeltje en moest zijn camera regelmatig koelen. Hij ging wel op pad voor de krant en maakte een serie foto's van groep 3 en 4 Ook hier kwam koud water en gekoelde frisdrank aan te pas. Vanwege hard werkende koperen ploert aan de hemel werd hier de locatie gewijzigd van Woeste zee naar Volckaert Dongepark .Veel prachtige foto's zullen zeker bewaard blijven voor het nageslacht van dat ene meisje of dat ene jongetje die misschien de herinneringen aan de zomerspelen 2018 terug ziet over vele jaren.


https://youtu.be/VfuNxzsndhsWOENSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 1en2 H.H.

Woensdag werd ergens in Dongen de week doorgezaagd. We zitten in het midden van de zomerspelenweek. De lol is er nog lang niet af. Piet Eelants ging voor de krant met groep 1 en 2 van de Heilig Hartschool naar het Vredeoordpark. Daar was werkelijk een paradijsje ingericht voor de kleinsten onder ons. Volop vertier met springkussens , zeepbaanglijden, poffertjes eten , dansjes maken. Een live orkestje was er en een grote voetbal waarmee je ook mee kon handballen en ' koppetje duiken '. Je kon met een vliegend tapijt een klein reisje maken en er werden geluidjes van het park opgevangen in reageerbuisjes die in een paar grote tonnen moesten woorden bewaard. Vreemd ? Niet echt ! De kinderen weten waarom en dat is heel belangrijk voor de voortgang van hét verhaal.


https://youtu.be/CJYpDW54dxY

WOENSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

Onze onvermoeibare en sportieve fotograaf Ad Hessels liep mee met de groepen 3 en 4 en kon zijn sportiviteitsgehalte goed opkrikken op de ATLEDO -velden .Zoals te doen gebruikelijk maakte hij weer vrolijke plaatjes van de leuke spelletjes die daar aan de orde kwamen. De eigenheid van behendigheid was een must vandaag voor de jeugdige medespelers. Er was zowaar een echte politieman aanwezig. Ook sportief ,maar of die mee geholpen heeft om de boeven makkelijker te pakken is niet bekend gemaakt. Dat zullen we vrijdag zien. Voorlopig gaat de spannende verhaallijn gewoon door.https://youtu.be/tLaQUKiOzlw

DONDERDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 5 en 6

Ook dat is mogelijk natuurlijk. Regen en onweer. Dat gaf niet enkel Buienradar aan , maar het geschiedde later in de avond. De Dongense Jeugdraad heeft voor elke groep een regenprogramma klaar.Elke dag. Inzetten is een kwestie van coördineren en doen. Groep 5 en 6 had door andere omstandigheden als een vervangende locatie gekozen. Van de trimbaan werd het programma verzet naar het ATLEDO- veld. Tot uiteindelijk groot genoegen. Er werden records gebroken ; vooral bij het touwtrekken. Gezellig was het alleszins. Piet Eelants maakte de foto's

https://youtu.be/nBaSvptpdP4


DONDERDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 7 ,8 EN BRUGKLASSEN

Het was een beetje een ' tussendag' voor groep 7 en 8. Er waren wat veranderingen aangebracht in het schema en het lopende programma. Dat had mede te maken met het te verwachten weer. Het voorspelde zware weer bleef nog even uit zo bleek later. Is maar goed ook! Stoer zijn is leuk ,maar liefst geen nat pak. Toch kon dat laatste niet helemaal worden voorkomen. Desalniettemin was het een leuke dag, met ruige muziek, ronkende motoren en sportieve spellen ter lering ende vermaak. Onze fotograaf Ad Hessels was erbij en maakte de foto's

https://youtu.be/-dZfO-vHx8g

HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO'S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN


Spetterende afsluiting in de Bergen

Zomerspelen officieel gesloten met wondermooie en kleurrijke fontein

Dongen, 10 augustus 2018. Het was een feest om te zien. Een kleurrijke fontein die de zomerspelenvlag aan flarden spoot en daarmee de 58ste zomerspelen in Dongen afsloot . Wiens idee het is geweest is niet bekend. Maakt ook niet uit. Feit is dat de fonteinconstructie die vrijdagavond gebruikt werd als alternatief voor het ( dit jaar ) door de droogte te gevaarlijk bevonden kampvuur,al jaren klaar lag in de voorraadhallen van de stichting Dongense Jeugdraad. Eindelijk kon de levensgrote fontein gebruikt worden en dat allemaal dankzij de bereidwillige bereidheid van de Dongense Brandweer die de nodige waterhoeveelheden leverde. De afsluiting zelf werd wéér een groot feest. Er was livemuziek van een Dongens gelegenheidsorkest met de bekende figuren Tinus en Thieu en heel veel gezelligheid en sfeer. De boeven zijn gestraft en de 'goeien' zijn de helden. De kinderen zijn moe, maar voldaan en beleefden de week van het jaar. De vrijwilligers hebben nog een feestje te goed en worden namens geheel Dongen bedankt

De krant bedankt met name Ad Hessels ,die de gehele week voor de krant en de lezer de diverse groepen volgde de en fotografeerde. Ook Rinus Krijnen heel erg bedankt voor de integrale opname op video van de sluitingsceremonie

HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO'S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN

Hieronder de integrale opnames van de gehele sluitingsceremonie.

Met heel veel dank aan Rinus Krijnen
HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO'S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4982

Hoe om te gaan met natuurbrand risico?

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door pee di, juli 17, 2018 11:23:41

Hoe om te gaan met natuurbrand risico?
Dongen, 17 juli 2018. Natuurlijk is de in sommige media gepubliceerde te verwachten temperatuurontwikkeling volgende week tot 40 graden en meer vooralsnog overdreven verklaard , maar het is warm tot heet .Droog ook.Kurkdroog. En dat al maanden achtereen. De paar druppels die hier en daar vielen uit de dreigende wolken maandagavond boven Dongen is een druppel op de gloeiende plaat gebleken en daarmee is het droge schip nog niet met de boeg onder water, om maar eens een paar clichés te gebruiken. Een waarschuwing om voorzichtig te zijn in de natuurgebieden is dus niet overbodig. In Nederland kennen we de website www.natuurbrandrisico.nl. De gemeente wijst er vandaag in een persbericht op. Op de site kun je zien hoe groot het risico is op een onbeheersbare natuurbrand. Tot voor kort werd dat risico uitgedrukt in 5 kleuren, van groen (weinig risico) tot rood (hoog risico). Maar dat gaf veel verwarring met de weercodes van het KNMI. Hun code rood wil vaak zeggen dat je beter binnen kunt blijven, omdat het buiten behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Maar als het code rood voor de brandweer is, is het weliswaar oppassen voor natuurbranden, maar kun je nog rustig naar buiten, de natuur in. HIER VERDER LEZEN uitleg van gevarencodesFase 1: regulier risico
Fase 2: extra alert


Het risico op natuurbrand wordt voortaan aangegeven in 2 fases.
De voormalige kleuren licht- en donkergroen en geel zijn nu samen fase 1; oranje en rood zijn fase 2.

- Bij fase 1 is sprake van regulier risico;

- Bij fase 2 vragen we extra alert te zijn.

Houd hier rekening mee, als in uw eventuele ontheffing of vergunning nog sprake is van een van deze kleuren.

Altijd oppassen met vuur in de natuur

Bij beide fases blijft het natuurlijk belangrijk om op te passen met vuur in de natuur. Vooral als het langere tijd droog is, moeten we allemaal samen – inwoners, natuurbeheerders, brandweer, gemeenten, recreatieondernemers - extra alert zijn op het ontstaan van natuurbrand. Snel melden van brand of een verdachte situatie vermindert de kans op een onbeheersbare natuurbrand!

In de Veiligheidsregio Midden en West Brabant, waar de gemeente Dongen onderdeel van uitmaakt, verkeren we momenteel in Fase 2 ( 17 juli)


Wat betekent dit voor u?

In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten. toestemming en/of doorlopende vergunning voorwaarden die het mogelijk maken om open vuur (in natuurgebieden) te stoken worden opgeschort .Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).

Wees alert op verdachte situaties
....en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.

Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.

Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras

Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel App mee als u op stap gaatWat kunt u doen als er een natuurbrand is?Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg.


Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt.

Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.

Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4981

Netwerk 50+ Dongen stopt met zijn activiteiten.

VRAAG EN AANBODGeplaatst door pee di, juli 17, 2018 07:51:55

Netwerk 50+ Dongen stopt met zijn activiteiten.

Na vijf jaar succesvol bemiddelen, ondersteunen en stimuleren stopt Netwerk 50+ Dongen met zijn activiteiten. In maart 2013, nadat er een golf van ontslagen over Nederland kwam, werd door John van Riel en Frank van Heteren het initiatief genomen om Netwerk 50+ Dongen te starten met het doel om de oudere werkzoekende te helpen met het vinden van een baan. De eerste inloopavonden waren zeer druk bezocht en eind 2013 hadden we 70 leden. Het kernteam vergaderde wekelijks en bedacht activiteiten die onze leden konden helpen in hun sollicitatieproces.

Bert Verbunt van de stichting : : “We hebben trainingen gegeven in het verwoorden van de z.g. elevatorpitch, sollicitatietrainingen inclusief het schrijven van een CV, motivatiebrief en het sollicitatiegesprek. Daarnaast gaven we netwerktrainingen en cursussen voor het effectief gebruik van LinkedIn en Twitter.”Tijdens de inloopochtenden werden veel onderwerpen behandeld door sprekers. Om er een aantal te noemen: Claudia Bouwens (Het Belmeisje), Theo Thomas (Strategie met Ballen), Freeke Mauritz (het CV dat werkt) en Kavita Parsan (Loopbaanswitch). Ook onderwerpen die niet direct met het vinden van een baan te maken hadden kwamen aan bod zoals “rondkomen met een bijstandsuitkering” en “de gewijzigde wetgeving van het UWV” met sprekers van het UWV en de Gemeente Dongen.

“Tijdens een aantal avondsessies hebben we thema’s behandeld zoals' hoe hanteren personeelschefs en uitzendbureaus LinkedI' en hebben de Dongense politieke partijen kennis gemaakt met onze doelstelling, die zij positief waardeerden. “zegt Verbunt.

Wat natuurlijk niet vergeten mag worden is een hele dag op 24 mei 2014 in het gebouw van scouting De Stormvogels met als thema “Omgaan met werkeloosheid” m.m.v. Egel Weerbaarheid, Out of My Box en 2Faciltate4Best Results. Het resultaat na deze 5 jaar is dat 76 leden een andere baan hebben gevonden of zelf gestart zijn met een eigen onderneming: een zeer mooi resultaat.

Bert Verbunt : “We merken dat er minder werkzoekenden behoefte hebben om lid te zijn van ons netwerk. Er lijkt geen of nauwelijks meer behoefte te zijn aan trainingen en workshops die wij geven. Tijdens de inloopochtenden wordt er nauwelijks genetwerkt en er komen geen vragen meer over het vinden van een andere baan. Ons ledental is inmiddels gedaald naar 26, exclusief het kernteam. Wij menen daarom vast te mogen stellen dat de behoefte aan Netwerk 50+ Dongen en de daarbij gegeven ondersteuning bij het vinden van een andere baan, nihil is c.q. elders wordt gevonden.”Het Kernteam Netwerk 50+ Dongen wil iedereen die op één of andere manier heeft bijgedragen aan het netwerk, heel hartelijk bedanken en wensen iedereen die nog op zoek is naar een baan, heel veel succes.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4980

Windmolens voor en door inwoners

REGIOGeplaatst door pee za, juli 14, 2018 13:26:13

Verkoop Spinderdelen gestart!

WINDMOLENS VOOR EN DOOR INWONERS

In regio Hart van Brabant komen vier nieuwe windmolens. Energie Dongen heeft daar samen met tien andere energiecoöperaties in deze regio het initiatief toe genomen. Die molens worden gerealiseerd vóór en dóór inwoners en ondernemers in de regio. Als lid van Energie Dongen kun je Spinderdelen kopen van €250. Dat kan van 17 juli tot en met 31 augustus 2018. Zo maak je de duurzame energie van windmolens mede mogelijk en profiteer je van de opbrengst. Lid worden kan via inschrijven en toesturen van het machtigingsformulier (te vinden op www.energiedongen.nl). Het lidmaatschap bedraagt €10 per jaar.

Waarom deze windmolens?

Het is essentieel dat onze regio zelf voldoende duurzame energie op gaat wekken. De vier windmolens leveren net zoveel duurzame elektriciteit als 7.500 huishoudens verbruiken. Dat geeft ineens een flinke hoeveelheid minder CO2-uitstoot. En dus minder klimaatverandering en een betere luchtkwaliteit voor onszelf en voor onze (klein)kinderen. Een mooi vooruitzicht, maar zonder investeerders gaat dat niet lukken. Alleen als de leden van de energiecoöperaties samen 7,5% van de investering bij elkaar brengen, kan geld geleend worden bij een bank.

Hoe ver staat het project?

Er zijn al flinke stappen gezet. De locatie is duidelijk; de molens komen op De Spinder, net boven Tilburg, bij afvalverwerkingsbedrijf Attero, waterschap De Dommel en gemeente Tilburg. Ook is het bestemmingsplan al rond en is de landelijke subsidie voor duurzame energie al toegekend. Nu nog het geld regelen, het type windmolen uitkiezen, de molens laten bouwen en in 2019 kunnen ze draaien! Dan is weer een stukje van onze regionale energievoorziening duurzaam.

Meer informatie

Voor meer informatie en voor het kopen van Spinderdelen: www.spinderwind.nl.
  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4979