DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Iedere inbraak is er een te veel

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, juli 20, 2017 21:55:44

Iedere inbraak is er een te veel

In het gebied Kaatsheuvel, Dongen, Waspik, Gilze en Waalwijk zijn de afgelopen veertien dagen in het teamgebied Langstraat elf inbraken gepleegd. Dat valt op en vraagt om maatregelen. Een politieagent is alert en let op de omgeving tijdens de surveillance. Maar de politie staat niet op iedere hoek van de straat. En weten niet wat ‘normaal’ is in een straat en wat opvallend is. Daarom vraagt het team de hulp in van de bewoners in het hierboven genoemde gebied, via politie.nl en via social media.

Inbraken

Er is de afgelopen twee weken drie keer ingebroken in Kaatsheuvel (15, 16 en 17 juli in de Hilsestraat, de Zuidhollandsedijk en Vossenbergselaan), twee keer in Dongen (13 en 14 juli in de Julianastraat en het Jagersveld), twee keer in Waalwijk(7 juli in de Mr. Luybenstraat en de Floris V-laan), één keer in Gilze (9 juli aan het Weilenseind) en drie keer in Waspik (9 juli in de Thomas Zijlmanstraat, de Schotse Hooglanderstraat end e Schoutstraat). Veel van die inbraken zijn ‘s-nachts gepleegd. De meest gebruikte methode is het aan de achterzijde van de woning openbreken van een deur of een raam. In een enkel geval is de voor deur open gebroken.

Opvallend gedrag

De politie is een onderzoek gestart naar deze inbraken golf en roepen de hulp in van burgers om te proberen deze inbraken op te lossen. Het is goed mogelijk dat het om dezelfde daders gaat maar er kan ook sprake zijn van toeval en dat verschillende inbrekers op pad zijn geweest.De politie wil de volgende vragen graag beantwoordt zien. Wie heeft er in de periode tussen 7 juli en 17 juli opvallende zaken gezien. Dat kunnen zijn vreemde auto’s in een straat of vreemde mensen rondom een woning. Heeft iemand toevallig een kenteken genoteerd. Of zijn er camerabeelden opgenomen. Alle informatie is welkom.

Preventie

De politie wil ook ook bereiken dat mensen bewust zijn voor de signalen die kunnen wijzen op een woning inbraak. Het is van belang bij opvallende gedrag in de straat de politie te bellen. Noteer kentekens, onthoudt signalementen en bel direct 112. Als u later informatie wilt delen kan dat via:

- via e-mail buurtonderzoek.recherche.hart-van-brabant@politie.nl

- via de banner onder dit bericht,

- via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden,

- via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006),

- anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M,

Eigen woning

In deze vakantietijd is het belangrijk dat uw uw eigen woning kritisch bekijkt. Zitten er goede sloten op, laat u uw woning ‘bewoont ‘ achter als u weggaat.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4729

Traditionele afsluiting muziekjaar Musis Sacrum

MUZIEKGeplaatst door internetkrant do, juli 20, 2017 18:03:11

Traditionele afsluiting muziekjaar Musis Sacrum

Dongen, 20 juli 2017. Vorige week donderdag sloot Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum het muzikale seizoen op traditionele wijze af. Het ‘Steenblazen’ stond als passende afsluiting op de agenda. Drie orkesten gaven een kort optreden, de geslaagden ontvingen hun HaFaBra-diploma en er was ook aandacht voor de ‘vrijwilliger van het jaar’. Daarna was het tijd voor een ècht Musis-feestje waarbij alvast voor uitgekeken en geproost werd op de vakantie.

Het muziekseizoen wordt bij Musis Sacrum afgesloten met het traditionele "steenblazen". Dit voor de steen blazen is een populaire traditie van Musis Sacrum. Met de steen wordt de eerste steen van de gelijknamige concertzaal bedoeld, die door de president (voorzitter van de vereniging) C.L. Bressers op 12 juli 1885 was gelegd. Voor de steen blazen hield in dat de leden van de harmonie na de laatste repetitie naar buiten gingen, in een grote kring rond de ingemetselde gedenksteen gingen staan en een mars speelden. Dit leverde een gratis consumptie op, zodat er bij het naleven van deze traditie nooit absenten waren. De gedenksteen is nu in het bezit van de muziekvereniging en vormt op de laatste repetitiedag weer het middelpunt bij optredens van de verschillende afdelingen. Natuurlijk ontbreken de gratis consumpties op deze avond ook niet. Een mooie traditie die binnen de vereniging echt leeft. Vele ouders en overige familieleden wonen deze laatste repetitie bij.


Traditionele jaarafsluiting met steenblazen Na een woordje van voorzitter Kees Broeders, werd de muzikale opening verzorgd door het jeugdorkest onder leiding van Rolf Rombouts, voor deze gelegenheid sloot de popband van Het KunstPodium ook aan. Er werden drie jeugdleden in het zonnetje gezet voor het behalen van het HaFa-diploma, dat waren Mirthe van Gestel: Dwarsfluit A, Kevin Wempe: Trompet B en Joris IJpelaar: Cornet B. Na de jeugd volgde het Volwassenen Leerlingen Orkest met Ad van Groesen als dirigent. Hierna was er aandacht voor de vrijwilliger van het jaar, met deze vrijwilliger bedankt het bestuur alle vrijwilligers van Musis Sacrum, de onmisbare schakels van een vereniging. Jozet Janssen werd verrast met een mooie bos bloemen, zij verzorgd de nieuwsbrieven. Het laatste optreden was van het harmonieorkest onder leiding van dirigent Robert van Enschot die voor de laatste keer voor dit orkest heeft gedirigeerd. Hij heeft ervoor gekozen om na dit seizoen te stoppen, hij is drie-en-een-half jaar dirigent van het orkest geweest. Robert werd na het optreden verrast met een fles Whisky en een Ukelele. Na de vakantie neemt Jeroen Geevers het stokje van hem over. Monique van Riel, één van de nieuwe bestuursleden mocht ook nog even het stokje van Robert overnemen om het groot orkest een mars te laten spelen, en dat deed ze prima. Tot slot speelde alle muzikanten gezamenlijk het slotnummer 'Hello' van Adele. Na afloop konden de aanwezigen nog genieten van de popband van Het KunstPodium. Iedereen werd bedankt voor de aanwezigheid en hele mooie zonnige vakantie toegewenst!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4728

Wie verdient een Jeugdlintje?

KINDERENGeplaatst door internetkrant do, juli 20, 2017 11:22:19

Aanmelden kan het gehele jaar door!

Wie verdient een Jeugdlintje?


Dongen, zomer, 2017 Het Jeugdlintje komt in de plaats van het Kinderlintje dat van 2008 tot en met 2014 werd uitgereikt. De nieuwe Jeugdlintjes worden uitgereikt aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar die iets bijzonders hebben gedaan. Ken jij iemand? Meld hem of haar dan aan ."Er zijn landelijk en lokaal hier in de gemeente Dongen verschillende lintjes, onderscheidingen en oorkondes voor volwassenen die een bijzondere of goede daad hebben verricht. Kinderen en jongeren worden op dit vlak nog wel eens vergeten. En dat terwijl er ook kinderen zijn die bijzondere dingen doen en het goede voorbeeld geven! Daarom reiken we in de gemeente Dongen vanaf 2017 het Jeugdlintje uit.", aldus wethouder Bea van Beers.Voor wie is het Jeugdlintje?


-voor kinderen/jongeren van 4 tot en met 18 jaar;


-voor kinderen die een bijzondere, dappere of andere goede daad hebben verricht;


-voor kinderen woonachtig in de gemeente Dongen;


-voor kinderen die zich een tijd lang, belangeloos inzetten voor een goed doel.


Aanmelding

Vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, meesters, juffen, buren, wijkagent of klasgenoten: kennen jullie iemand die voor het Dongense Jeugdlintje in aanmerking komt? Laat het de gemeente Dongen dan weten door een mail met motivatie te sturen naar kabinetszaken@dongen.nl. Dit kan het hele jaar door en is niet aan een bepaalde aanmeldtermijn verbonden.De aanmeldingen worden in het college van burgemeester en wethouders besproken en er wordt bekeken of aan de criteria wordt voldaan. Het kan dus voorkomen dat een voordracht wordt afgewezen omdat niet aan de criteria wordt voldaan. Het college is niet voor niets kritisch, want het Jeugdlintje moet bijzonder blijven en je krijgt het natuurlijk niet zomaar! In overleg met de voordrager wordt een geschikt moment en een geschikte locatie gepland voor de uitreiking van het Jeugdlintje. Dit moet uiteraard een verrassing blijven voor diegene die het Jeugdlintje gaat ontvangen. De Jeugdlintjes worden uitgereikt door burgemeester Marina Starmans en wethouder Bea van Beers.

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4727

Feestelijk afscheid vier docenten Cambreur College

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant ma, juli 17, 2017 09:41:37

Feestelijk afscheid vier docenten Cambreur College

Ruim 100 jaar Cambreurervaring wandelt de school uit nu Ton Bertens, Wil Borm, Corrie de Bruijn en Jacqueline van Merriënboer hun lesgevende taak hebben neergelegd. Tijdens een gezellig afscheid werden zij letterlijk en figuurlijk in de bloemen gezet.

Jacqueline van Merriënboer is al veertig jaar werkzaam als docente Engels, met name op de mavo-afdeling. Veel oud-leerlingen geven aan dat ze een ontzettend goede basis aangeleerd hebben gekregen voor het vak Engels.

Jacqueline van Merriënboer is veeleisend en precies en zeer begaan met haar leerlingen. Ze was de vaste begeleidster van de Londenreis en is vele jaren decaan geweest.


Foto: Cambreur College

In gedrevenheid voor zijn vak kan Ton Bertens zich met mevrouw Van Merriënboer meten. Ook hij verlangt veel van leerlingen en bereidt ze optimaal voor in zijn vak wiskunde. Dat hij dit zeer succesvol doet geeft het gemiddelde van 8,2 voor het landelijk examen wiskunde B voor vwo aan. Daarnaast was Ton Bertens de drijvende kracht achter de jaarlijkse Cambreurdag, leidde hij de klusacties voor Nepal en nam hij de organisatie van de bezinningsdagen voor de havo op zich. Ook als begeleider van reizen naar diverse bestemmingen werd hij vrijwel jaarlijks gevraagd.

Wil Borm was docent op het Hanze College die de overstap naar het Cambreur soepel heeft gemaakt. Wil is een echte vakman, getuige de prachtige schilderingen bij het biologielokaal op gebouw B. Ook is Wil een natuurman, geïnteresseerd in milieu, in water, in flora en fauna. Samen met collega's heeft hij de vijver op B ontworpen en gerealiseerd. Hij heeft met veel plezier leerlingen vaardiger gemaakt in zijn creatieve vak.

missen

Mevrouw De Bruijn heeft haar vak management & organisatie vormgegeven op de havo- en vwo-afdeling. Komend uit het mbo was regulier middelbaar onderwijs even wennen. Met haar leerlingen had zij een goede band, wat goed zichtbaar was in haar laatste les waar meerdere groepen in een versierd lokaal genoten van taart en appelbollen. Jarenlang heeft zij leerlingen die hiervoor belangstelling hadden met succes opgeleid voor een extern examen boekhouden.

Eerder in het jaar heeft ook docent economie Flip van Wijk zijn werk vaarwel gezegd. Hij kon helaas niet bij dit afscheid aanwezig zijn.

De opengevallen plekken zijn inmiddels ingevuld, wat niet betekent dat het Cambreur College deze ervaren collega's zeker gaat missen.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4726

De kinderen van de Biezenkring vliegen op een ludieke manier over naar hun nieuwe juf of meester.

KINDERENGeplaatst door internetkrant vr, juli 14, 2017 14:58:31

De kinderen van de Biezenkring vliegen op een ludieke manier over naar hun nieuwe juf of meester.

maak de foto's groter door een klik

Dongen , 14 juli 2017. Donderdag 13 juli sprongen alle kinderen van de Biezenkring via een skippybalparcours naar hun nieuwe juf of meester. Met 5 of 6 kinderen tegelijk werd het hele parcours gesprongen onder begeleiding van gezellige zomermuziek. Aangekomen bij de eindstreep gingen alle kinderen per groep met leerkracht limbo dansend onder een fleurig lint door. Voor sommige meesters moest het touw wat hoger worden gehangen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het werd een groot feest! Na deze gezellige kennismaking mocht iedereen nog even een kijkje gaan nemen in zijn nieuwe klas, zodat ze al een beetje konden wennen aan hun nieuwe leerkracht. ‘s Middags werd het feest traditioneel afgesloten met een heerlijk ijsje waar we in het zonnetje van konden genieten!

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4725

Langstraat-gemeenten werken toe naar regionaal bureau voor toerisme

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant vr, juli 14, 2017 14:45:25

Langstraat-gemeenten werken toe naar regionaal bureau voor toerisme

Dongen, Heusden, Loon op Zand en Waalwijk willen samen een regionaal bureau voor toerisme oprichten. Dat voornemen hebben de colleges van de vier gemeenten deze week uitgesproken. Het regionale bureau moet de gebiedsmarketing voor De Langstraat krachtig gaan oppakken.

De vier gemeenten willen samenwerken om meer bezoekers te trekken, die langer verblijven en meer besteden. De afgelopen tijd is een gezamenlijke marketingstrategie ontwikkeld om De Langstraat als aantrekkelijk gebied in de markt te zetten voor inwoners, recreanten en toeristen. De kracht van het gebied ligt met name in de combinatie van grote individuele trekkers (de Efteling, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, de vesting Heusden) en gastvrije lokale parels. Een gebied waar je tot rust kunt komen én uitgedaagd wordt om dingen te doen.

Meerwaarde

Vervolgens is onderzoek gedaan naar de meest ideale samenwerkings- of organisatievorm voor het uitvoeren van de marketingstrategie. Richard de Bruin, directeur Stichting Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland, en Johan Kaspers, adviseur in de vrijetijdseconomie, hebben dit proces begeleid. Zij adviseren de vier gemeenten te kiezen voor een kleine, slagvaardige organisatie die zich richt op de pijlers kennis, ontwikkeling, informatie en marketing. Een organisatie in de vorm van een Regionaal Bureau voor Toerisme, die bedrijven, overheden en (culturele) organisaties individueel ondersteunt en daardoor het aanbod sterker maakt, waardoor het gebied meerwaarde krijgt. Deze vorm beantwoordt aan de vraag die stakeholders in diverse sessies hebben gesteld.

Kees Grootswagers, wethouder Recreatie en Toerisme Loon op Zand en coördinerend wethouder namens de vier gemeenten: "De Langstraat heeft, te midden van grote steden en internationale trekpleisters, alle ingrediënten om inwoners, recreanten en toeristen te verleiden tot een bezoek. Door vraag en aanbod slim samen te brengen kunnen we als gebied sterker worden. Met een Regionaal Bureau voor Toerisme kunnen we in die behoefte voorzien."

Verbinding

Het is de bedoeling dat de huidige toeristische en culturele uitvoeringsorganisaties opgaan in het nieuwe Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat. De focus van dit bureau zal vooral liggen op 'het veld': Lokaal de verbinding met organisaties en ondernemers maken, samen overkoepelende thema’s uitwerken in aansprekende concepten, koppelingen in het aanbod leggen en dit aanbod in de markt zetten. Op regionaal, provinciaal en landelijk niveau zal nadrukkelijk de samenwerking worden gezocht. Binnen de nieuwe organisatie zijn ook lokale toeristische informatiepunten voorzien.

Implementatieplan

De vier colleges van Dongen, Heusden, Loon op Zand en Waalwijk hebben deze week hun commitment uitgesproken voor de oprichting van een regionaal bureau. De komende tijd werken de gemeenten en de uitvoeringsorganisaties aan een plan waarmee de nieuwe organisatie kan worden opgebouwd. Dit plan is naar verwachting in november klaar. Het jaar 2018 wordt gezien als een overgangsjaar waarin wordt toegewerkt naar de nieuwe samenwerkingsvorm.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4724

Nieuw onderkomen van sociaal team klaar voor het einde van het jaar

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant vr, juli 14, 2017 12:37:32

Doorontwikkeling Zorgstructuur

Nieuw onderkomen van sociaal team klaar voor het einde van het jaar

Dongen, 14 juli 2017. Ook Dongen ontkwam niet aan de transitie van het nationaal georiënteerde sociaal beleid. Het huidige kabinet hevelde in 2015 de risico's in de sociale sector en ook het nodige geld,over naar de gemeenten. De decentralisatie had veel voeten in aarde en verliep zeker niet zonder horten en stoten.Veel gemeenten vormden in de loop van de tijd een Sociaal team. In Dongen is het Sociaal Team een paar jaar geleden van start gegaan. De noemer waaronder diverse onderdelen van hulp en zorg werden omgevormd, zorgde in Nederland voor een hernieuwde kennismaking met het woord transitie. “De transitie is achter de rug en staat op de rails, we gaan nu spreken over transformatie “aldus wethouder Piet Panis deze ochtend tijdens een bijeenkomst in de toekomstige nieuwe behuizing van het Sociaal Team. Samen met coördinatrice Nicole Boonmann die de pers rondleidde werd uitleg gegeven over de nieuwe aanpak van zaken in het sociale domein in het dorp

Volgens wethouder Panis is het tijd voor de echte verandering binnen het sociaal domein. De zorgstructuur in Dongen wordt gebaseerd en afgestemd op de behoeften van de burgers die er mee te maken krijgen. In het pand Hoge Ham 104 wordt het straks mogelijk om clientèle in een goede en aangename sfeer te ontvangen. De denkbeeldige drempel van het gemeentehuis blijkt in de praktijk toch te hoog te zijn. Het pand wordt op dit moment aangepast. Er zijn verschillende ruimten die na een fikse opknapbeurt gebruikt kunnen worden als spreek-en verblijfkamers. In het oude bankgebouw is voorzien in een spannende speelhoek voor kinderen. Die worden in een overigens open kluis beziggehouden met speel en doe-attributen.


Het gebouw ademt een frisse en vooral open sfeer.Na wat bouwkundige aanpassingen waaronder het aanbrengen van een invalidentoilet ,zorgt de aankleding voor een ongedwongen sfeer in alle ruimten. Die wordt onder ander bereikt door het gebruik van frisse en open kleuren en het creëren van 'bespreekhoeken 'in de ontvangstruimten die zo ingericht worden dat ook de nodige privacy wordt gegarandeerd. De burger die binnenkomt wordt straks ontvangen door een gastvrouw – of man , die volgens de wethouder best eens zou kunnen komen uit de hoek van een nog werkloze vrijwilliger. Nadrukkelijk wordt volgens de wethouder in dit verband niet gesproken over een 'tegenprestatie ' ten aanzienvan de uitkeringsgerechtigde. De nieuwe aanpak behelst niet enkel het 'nieuwe' gebouw; ook de inloopmogelijkheid wordt uitgebreid . De burgers die in het pand worden bediend zijn niet strikt gebonden aan spreekuren op tijd en dag. Ook bestaat de mogelijkheid om in de avonduren zaken af te wikkelen.

werkplek

Het gebouw heeft de beschikking over 8 parkeerplaatsen en een separate ingang tussen het belendend pand. De zij-ingang wordt geschikt gemaakt voor cliënten met een rollator of scootmobiel. De gemeente huurt het pand voor een onbepaalde tijd van een particulier en heeft geen plannen over te gaan tot koop. Omdat straks panden, zoals de bibliotheek leegkomen in Dongen door inpandige verhuis van organisaties naar de Cammeleur, is het mogelijk dat het sociaal team gebruik gaat maken van een van die leeggekomen panden. Niets is nog zeker op dat gebied volgens Panis die blij is met het nieuwe pand voor dit specifieke doel. Hij ziet samen met coördinatrice Nicole Boonmann dat het gebouw ook als een fijnere werkplek voor de medewerkers  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4723