DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Organisatie 16de editie Oranjeparkfestival staat weer voor de viering van ' het leukste feest in Dongen'

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant do, maart 15, 2018 09:34:36

Organisatie 16de editie Oranjeparkfestival staat weer voor de viering van ' het leukste feest in Dongen'Dongen ,15 maart 2018 .Het is inmiddels een evenement dat niet meer weg te denken is in Dongen: het Oranjeparkfestival. Op 26 en 27 april wordt dit gratis toegankelijke festival al weer voor de 16de keer georganiseerd in Park Vredeoord en op het Wilhelminaplein. Verdeeld over drie podia kunnen de bezoekers 2 dagen lang genieten van een programma vol muzikale verrassingen, waarbij aan iedereen gedacht is.
Floris’ Hand Oranjenacht

In Park Vredeoord zullen weer 2 podia verrijzen waarop met livemuziek de Oranjenacht ingeluid zal worden. Om 19.30 wordt het festival op het Bakkerij De Koning podium geopend door Synchronicity. Deze band laat de hoogtijdagen van The Police herleven met een indrukwekkende tribute. Uiteraard komen alle grote hits als ‘So Lonely’, ‘Roxanne’, ‘Message in a Bottle’ en ‘Every Breath You Take’ voorbij. Wie aan The Police denkt, denkt aan Sting. Zijn stemgeluid heeft een duidelijke stempel gedrukt op het geluid van The Police. De stem van Synchronicity’s zanger Bert is nauwelijks te onderscheiden van die van het origineel. Vanaf 21:00 uur mag er gerockt worden op het Auto Podium. JOHN DIVA & THE ROCKETS OF LOVE brengt een spectaculaire, met humor doordrenkte ode aan de de 'hair' oftewel 'glamrock' bands, die hun hoogtijdagen vierden in de '80. Verwacht de grootste hits van de grootste Rock Bands ever: 'Here I go Again’, ‘Rock you like a Hurricane', ‘You give Love a Bad Name', ‘Why can't this be Love', 'Pour some Sugar on me' en 'Poison' zullen zeker voorbij komen.

Op het Wilhelminaplein is de Keurslager Marco van Strien festivaltent te vinden. Hier zorgen diverse DJ’s er voor dat de dansliefhebbers helemaal los kunnen gaan. Vanaf 20.00 uur zullen achtereenvolgens Leeg & Darisch, ADHDaan en De Buren van de Brandweer zorgen voor dikke beats en volop feest. Na de festiviteiten in het park wordt de Oranjenacht tot in de late uurtjes voortgezet in de vele gezellige cafés die Dongen rijk is.

Koningsdag

Deze feestelijke dag begint met de Rabobank Koningsochtend traditiegetrouw met een defilé van versierde fietsen, die in het park aan de bezoekers voorbij trekken. Om 11.50 vindt de officiële opening plaats, waarna de leerlingen van Theaterschool Tintelbelle het podium betreden. Zij zullen de bezoekers een mengeling van dans, zang en toneel voorschotelen. Het Possehl Koningsmiddagprogramma biedt voor iedereen wat wils. Foul Play Committed is Foul Play, een band die in Dongen geen verdere introductie meer nodig heeft, aangevuld met 2 zangeressen. De oude rotten van Viper 3.0 spelen een harde, meedogenloze en virtuoze mix van funk, rock, hardcore en crossover. Delicious Surprise brengt een ode aan Beth Hart, een van ’s werelds beste zangeressen. De jongens van Moeders Mooiste laten pittige Nederpop uit de speakers knallen en Deep White speelt de grootste hardrock hits van Deep Purple en Whitesnake.
Tentprogramma compleet

De Keurslager Marco van Strien festivaltent biedt vanaf 14:00 een podium aan Lejo, het vingerpoppetje met de oogjes dat de allerkleinsten wel zullen kennen van Sesamstraat. Hierna zorgen Feest DJ Remco en zanger Willem de Jong voor een feestelijk vervolg in de tent. De avond wordt ingeluid door zanger Vinzzent, waarna de Lievelings Dj’s van je Zusje en Noise Kartel het tentprogramma compleet maken.

Het avondprogramma in Park Vredeoord begint met Acting The Maggot, de beste Ierse feest-folkband van Nederland. Vervolgens zal WC Experience komen doen wat je op het grootste feest van Dongen mag verwachten: feest vieren! Hierna is het de beurt aan CoverUp! om te laten zien waarom hun optreden in Paradiso tijdens de finale van The Clash of the Coverbands meer dan terecht was. De 6 muzikale helden van afsluiter Hottub Heroes bieden de bezoekers van het Oranjeparkfestival waar ze recht op hebben: een spectaculaire toer langs de pop-, rock- en dancehits van de afgelopen decennia.
Leeg_&_Darisch

Alle ingrediënten om ook van de 16e editie van het Oranjeparkfestial een succes te maken zijn aanwezig: een gevarieerd programma vol topentertainment, de gezelligheid van park Vredeoord, heerlijk eten en drinken op het ‘t Smaakhuys Eetplein en natuurlijk de massale belangstelling van de Dongense bezoekers.

DEZE KRANT VERSLAAT DIT FEEST MET DIVERSE VIDEO'S EN VEEL FOTO'S

  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4892

Manifest Energie Dongen : 'Dongense politiek heeft taak en verplichting om de overgang op duurzame energie uit te voeren '

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, maart 14, 2018 18:18:43

Manifest Energie Dongen :

'Dongense politiek heeft taak en verplichting om de overgang op duurzame energie uit te voeren ' Manifest Energie Dongen :

Dongen, 14 maart 2018 Ze vlak voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen komt Energie Dongen met een manifest en daagt daarmee de politiek van Dongen uit. 'Dongense politiek heeft taak en verplichting om de overgang op duurzame energie uit te voeren '. Het manifest bestaat uit acht 'stellingen ' Een uitdaging voor het college is in ieder geval om mee te helpen met publiciteitsmogelijkheden . Dat gaat ook gebeuren : In de gemeentelijke informatiekrant verschijnt een vaste rubriek Duurzame Energie, waarin tips worden gegeven over duurzaamheidsprojecten. Tijdens een persbijeenkomst eerder deze week werd daarover een mededeling gedaan door het college . Energie Dongen is ook gebleken dat veel energieonderwerpen terug komen in de diverse verkiezingsprogramma's . De lezer vindt de gedeeltes in de verkiezingsprogramma's die daar over duiden terug in deze krant

Duurzaamheid-in-de-verkiezingsprogramma-s-Dongen :
klik of tik :HET MANIFEST


1. Overgaan op duurzame energie is zaak van politiek in gemeente Dongen De gemeente Dongen heeft de leiding bij de overgang op duurzame energie. Politieke partijen zorgen voor voldoende inzetbaarheid van mensen.

2. Lokaal Energie Akkoord Dongen uitvoeren Gemeente Dongen voert het Lokaal Energie Akkoord Dongen (LEAD) uit. Zij geeft aan hoe zij samen met partners in de gemeente Dongen komt tot extra invulling van dit energieakkoord.

3. Gemeente Dongen moet voorbeeld geven Gemeente Dongen heeft een voorbeeldfunctie. Zij verlaagt het energieverbruik van gemeentelijke gebouwen en maakt ook zelf gebruik van duurzame energie.

4. Energieloket inrichten Richt het energieloket in voor alle inwoners en bedrijven voor hun vragen over energiebesparing, gebruik van duurzame energie en subsidieregelingen.

5. Woningen en gebouwen energieneutraal maken Ontwikkel energiebesparingsplannen voor de bestaande bouw en ga vanaf nu voor de nieuwbouw uit van energieneutraal en nul-op-de-meter (NOM).

6. Zonnepanelen voor alle bewoners aanbieden Grootschalige velden zonnepanelen aanbieden aan alle inwoners en ondernemers om eigen duurzame energie op te wekken. Vijftig procent van de zonnepanelen bestemmen voor de inwoners en ondernemers.

7. Ondersteuningsfonds oprichten Richt een ondersteuningsfonds op voor o.a. de minderdraagkrachtigen in de gemeente Dongen. Hierbij wordt de mogelijkheid geboden om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen.

8. Publiciteitsmogelijkheden geven In de gemeentelijke informatiekrant verschijnt een vaste rubriek Duurzame Energie, waarin tips worden gegeven over duurzaamheidsprojecten.

Is duurzaamheid belangrijk voor u?

Bezoek Energie Dongen! www.energiedongen.nl
Bezoekadres: Min. Goselinglaan 8,
ma, wo, vr, 8.30-12.00 uur tel. 0162 238 000  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4891

Benefietdiner ’t halve Zolenlijntje was een succes

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant wo, maart 14, 2018 12:46:57

Benefietdiner ’t halve Zolenlijntje was een succes

Roparunavond in het Cambreur College


Voor het tweede jaar op rij organiseerde het Roparunteam ’t Halve Zolenlijntje een benefietdiner in het Cambreur College Op zaterdagavond 10 maart werden de gasten welkom geheten door vier gemotiveerde Cambreurleerlingen. Eenmaal gearriveerd werden de gasten onthaald in de sfeervol aangeklede restaurantruimte op een glaasje feestelijke bubbels en een heerlijke amuse. Drie enthousiaste hobbykoks hadden een voortreffelijk vijfgangendiner voorbereid voor de veertig gasten. De netto opbrengst van dit diner ging naar de stichting Roparun. Deze stichting stelt zich ten doel om palliatieve zorg aan kankerpatiënten te bieden.

Culinair hoogstandje in het restaurant van het Cambreur College

De hele dag waren Thomas Bernard, Frans Kleemans en Berry Schellekens bezig geweest met de voorbereidingen in de keuken van de VMBO-afdeling van het Cambreur College. Koken voor 40 mensen is geen sinecure. Maar ze hadden een nog veel grotere uitdaging aangenomen. Ze wilden een culinair hoogstandje afleveren, waarover lang nagepraat zou worden. Een ander en zeker niet onbelangrijk onderdeel van de challenge was om zoveel mogelijk geld voor het goede doel op te halen. Met alleen maar verse ingrediënten werd een menu samengesteld waarbij letterlijk en figuurlijk de vingers afgelikt konden worden. Na een korte uitleg over de Roparun en het team kon het vijfgangendiner starten. De gasten reageerden enthousiast op alle gangen, maar ook over de bediening was niets dan lof. Docente Anne-Marie de Groot, die heel veel borden, glazen en pannen had afgewassen was trots op vier van haar leerlingen. Deze werkten ook geheel belangeloos mee in de bediening en in de keuken.

Roparun


‘t Halve Zolenlijntje, dat in het Pinksterweekend de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam voor de twaalfde achtereenvolgende keer aangaat, was ook meer dan tevreden over deze sfeervolle en culinaire avond. Het team bedacht nog meer activiteiten om zoveel mogelijk geld te genereren voor het goede doel .Dit benefietdiner helpt ’t Halve Zolenlijntje goed op weg om ook dit jaar weer een mooi bedrag over te maken naar Stichting Roparun. De netto opbrengst van een dag hard werken en heerlijk en gezellig eten is €1197,85

Het team is de leiding, docente, en leerlingen van het Cambreur College erg dankbaar voor de door hun verleende medewerking. Ook Thomas, Frans en Berry, de drie chef-koks werden in het zonnetje gezet, want hun inzet, organisatievermogen en culinaire prestaties waren van grote klasse. Bij het uitzwaaien werd er door meerdere gasten gevraagd naar de datum van het volgende diner en waar men zich kon inschrijven…  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4890

vvDongen ontvangt subsidie om vrijwilligersbeleid te innoveren

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant di, maart 13, 2018 18:47:35

Resultaten verplicht delen met anderen


vvDongen ontvangt subsidie om vrijwilligersbeleid te innoveren

Dongen, 13 maart 2018 Zoals vele organisaties en verenigingen kamt ook vvDongen met een sterke terugloop in het beschikbare aantal betrokken vrijwilligers. Om de sociale samenhang binnen de vereniging sterk te houden, kiest de voetbalvereniging er juist voor te werken met vrijwilligers. Toch valt dat niet mee. Mensen haken soms af om ook moverende reden. Ze worden niet aangevuld, of liever een andere vrijwilliger komt er dikwijls niet voor in de plaatst .Met een steeds kleiner worden aantal vrijwilligers is het gevaar aanwezig dat bijvoorbeeld de sociale onderlinge verhoudingen vervlakken en zelfs voor een gedeelte verdwijnen . Vanuit de club wil men gaan innoveren op dat gebied met als doel in ieder geval meer toekomstbestendig te zijn . De KNVB heeft daar programma's voor en kan een zogenoemde verenigings- ondersteuner leveren die het vuur in de vereniging houdt door de status van de vrijwilliger te onderzoeken , op te poetsen en vernieuwingen toe te passen in beleid en misschien wel een beter gevoel van waardering juist voor die vrijwilliger .
wat meer soelaas

vvDongen klopte aan bij de gemeente. Het vernieuwingsplan én de KNVB- ' verenigingsondersteuner ' kost geld. Het Dongense college heeft daar begrip voor getoond en vandaag besloten om voetbalvereniging VV Dongen een innovatie stimuleringssubsidie van € 6.000,- te verlenen voor dit doel . VvDongen kan voor dat geld onder andere een softwarepakket aanschaffen om de vele vrijwilligerstaken te organiseren. Dongen stelt wel als voorwaarde voor het meefinancieren daarvoor dat vvDongen verplicht is de resultaten van het project innovatie vrijwilligersbeleid, te delen met andere (sport)verenigingen binnen de gemeente. Zo ontstaat een verbinding met andere partijen, al is het project vooral gericht op de vereniging zelf. Het bij elkaar brengen van voldoende vrijwilligers is een actueel thema binnen veel verenigingen, ook in ons dorp . ( verplichte) Kennisdeling is overigens één van de nadere voorwaarden bij het verstrekken van de subsidie . vvDongen legt zelf ook geld uit eigen kas bij het project. Alles bij elkaar genomen heeft VV Dongen met het te verstrekken bedrag wat meer soelaas om de ambitie om alle leden op een wijze bij de vereniging te betrekken als vrijwilliger. Het streven hierbij is, dat vrijwilligers van jongs af aan opgeleid worden en dat ook ouders worden betrokken bij uitdagingen en problemen van de club.


Potje voor 2018 is € 15.000,-

Dongen heeft een potje voor Innovatie -of stimuleringssubsidie. “ Dit type subsidie wordt ingezet om de toekomstbestendigheid van het Dongense verenigingsleven te vergroten, specifieke doelgroepen binnen het verenigingsleven te activeren en het stimuleren van verbindingen met andere sectoren “aldus wethouder Piet Panis ,die de toekenning van de subsidie vandaag tijdens een persbijeenkomst toelichtte. Alleen nieuwe activiteiten met een innovatief karakter komen in aanmerking voor een dergelijke subsidie. Het innovatieve karakter is ter beoordeling van het college. Volgens de wethouder voldoet subsidieaanvraag van VV Dongen aan de doelstellingen van de innovatie -/ stimuleringssubsidie. De kosten voor het innoveren raamt de vereniging zelf op € 6.000,-, de vereniging draagt zelf € 1.000,- .In 2018 is totaal € 15.000,- beschikbaar . Er zijn in 2018 nog geen andere subsidies toegekend uit de middelen die hiervoor beschikbaar zijn .De subsidie voor VV Dongen kan dus volledig gedekt worden uit dit potje. De stand van het innovatiebudget na verlening van de subsidie aan VV Dongen is nog € 9.000,-.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4889

Lagerhuisteam Cambreur College gaat naar Den Bosch toe

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant ma, maart 12, 2018 09:28:12

Lagerhuisteam Cambreur College gaat naar Den Bosch toe

Na weken van voorbereiding en oefendebatten met de gemeente was het vrijdag dan eindelijk tijd voor de regionale voorrondes op het provinciehuis in Den Bosch. We waren er helemaal klaar voor, de tien debaters (Demi, Stijn, Madelief, Jules, Irene, Dora, Huub, Sydney, Otte en Lisa) hebben donderdag nog goed geoefend en gingen vol vertrouwen richting Brabantse hoofdstad. Daar begonnen we aan onze eerste debatronde tegen het Durendeal College. Demi hield haar supersterke V-rede en ook de debatten gingen erg goed. Er werd fel gedebatteerd, maar helaas vond de jury ons te fel en vond men de argumenten te ingestudeerd. Een iets mindere start maar de sfeer zat er zeker nog goed in.De tweede ronde werd gespeeld tegen het Lorentz Casimir Lyceum, een erg sterke school wisten we nog van andere jaren. We gingen er weer fel in en met name in het 1-op-1 debat van Stijn werd stevig gestreden. En dat werd beloond! Deze ronde was het spannend, maar we wonnen de ronde met 4-3! De opluchting was groot en zo konden we lekker gaan lunchen. Na de lunch was het tijd voor de laatste ronde, deze moest gewonnen worden om nog kans te maken op een plek in de halve finale. Deze ronde werd gespeeld tegen de Nassau Breda, de winnaar van vorig jaar. Het eerste debat werd door de Nassau meteen erg gekaderd, maar we bleven sterk in onze argumentatie.


Trots
Ook deze uitslag was weer bloedstollend spannend, maar we hebben gewonnen, met 4-3! Helaas was dit net niet genoeg en waren we niet door naar de halve finale. Enigszins teleurgesteld maar toch ook tevreden zijn we daarna nog lekker gaan eten en hebben we de afgelopen periode goed afgesloten!

Debatteren is en blijft een jury-sport, waar de ene jury onze stijl van debatteren helemaal fantastisch vindt, kan de andere jury dit weer helemaal niks vinden. Hierop verliezen is zuur, maar we hebben het geaccepteerd.Wij zijn trots op onze debaters, begeleiders en supporters!  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4888

Onderwaterwereld op gebouw B

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant vr, maart 09, 2018 18:02:57

Onderwaterwereld op gebouw B

In de gangen van gebouw B klinken heldere kinderstemmetjes. De dertig leerlingen van basisschool de Brakken uit Rijen zijn duidelijk aanwezig. Je moet een beetje bukken om onder het blauwe plastic door te komen maar dan waan je je in een levensgroot aquarium. Vissen aan het plafond, aan de muren en de zee op een groot scherm.
winnende thema

Voor het grote scherm dansen een aantal geschminkte meisjes met zeemeerminnagellak op hun nageltjes. “Hee kijk een echte oceaan.” Aan een lange tafel maken de kleuters cup cakes, aan een andere tafel maken ze octopusjes van wc-rolletjes. Een van hen is Tijn, gehuld in een vuilniszak met gaten voor zijn hoofd en armen is hij druk aan het schilderen. Juffrouw Tini van basisschool de Brakken vertelt: “We zijn hier op uitnodiging van de moeder van Tijn, docente Schade. We waren op zoek naar activiteiten en toen kwam mevrouw Schade met het idee kom maar naar onze school het Cambreur College.”De derdejaars zorg en welzijn van het vmbo kregen vervolgens de opdracht om een thema te bedenken voor het bezoek van de basisschool. Drie groepjes bedachten een onderwerp werkten dit uit en presenteerden dit aan elkaar. Daarna volgde de stemming, het winnende thema was ‘Onderwaterwereld’, gemaakt door Maaike, Evy, Julia Nighel, Aysima en Demi.

‘Leuk dat je er was!’
Ze hadden allerlei activiteiten bedacht die met de zee te maken hebben, maar ook de aankleding van de lokalen en de boodschappen die moesten worden gedaan. Ze verdeelden ook alle taken onder hun klasgenoten. Julia kijkt rond en is tevreden hoe alles loopt. “Toch wel spannend of het allemaal draait zoals je het had bedacht maar het gaat goed.” Blue en Imke pakken voor de kleuters de zelfgemaakt cup cakes in met daaraan een kaartje met een visje en de tekst ‘Leuk dat je er was!’ “Echt keileuk en gezellig om dit te doen’, vertelt Imke.Even later zitten alle dertig kleuters in de een cirkel op de grond, even pauze. Ze krijgen iets te drinken en te smikkelen en lijken zichtbaar te genieten van dit uitstapje naar de onderwaterwereld op het Cambreur College.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4887

Jan Vermeulen ( 83) is 'Vrijwilliger van het jaar '

DONGEN OPTIMAALGeplaatst door internetkrant vr, maart 09, 2018 16:41:13

In het zonnetje gezet door burgemeester Starmans

Jan Vermeulen ( 83) is 'Vrijwilliger van het jaar '


Foto : DHS

Dongen , 9 maart 2018 . De prijs voor de 'vrijwilliger van het jaar' wordt tegenwoordig op een ander tijdstip uitgerekt en ook op een andere manier . Niet perse meer op het einde van het jaar of gekozen door een organisatie. Vandaag reikte burgemeester Marina Starmans deze ere prijs uit aan Jan Vermeulen. Zij was niet alleen gekomen .in haar gevolg was heel het college aanwezig en talrijke anderen.De mensen in de gezellige woonkamer van de familie genoten van koffie en koek. Jan is vanaf 1 januari 1983 vrijwilliger bij de parochie Dongen.Eerst in de Mariakerk, later in de Josephkerk en nu in de Laurentius kerk aan de Hoge Ham.In de Josephkerk was Jan Koster, collectant en onderhoud coördinator. Dit was hij ook in de voormalige Mariakerk. In 2003 zijn er kerken gesloten en is Jan als vrijwilliger overgegaan naar de koepelkerk .Hij is tot 2013 coördinator geweest van de onderhoudsploeg van die kerk en nu nog is hij werkzaam als lid in die werkgroep. Vanaf 2013 is hij koster bij uitvaart diensten en collectant in de weekend vieringen.Bij het ziekentriduüm is hij de facilitaire man tijdens die dagen.Foto : DHS

Bovendien heeft Jan Vermeulen vele jaren gezorgd voor maaltijden voor de vrijwilligers van de Dongense Zomerspelen .Ook bij de avondvierdaagse was Jan in de weer om zijn steentje bij te dragen. Jan is ook meer dan 20 jaar actief geweest bij de jeugd van H.S.V. de Ruischvoorn . Hij ging met jeugdleden naar wedstrijden in het hele land. Hij was de grote leider bij de jeugd, waar hij 20 jaar cursussen gaf. Jan was de dragende kracht van de vereniging . Jan Vermeulen was zichtbaar ontroert bij de eervolle prijs die hem ten deel viel vandaag. Hij ontving een cheque en een oorkonde Zijn vrouw ontving de gebruikelijke ( mooie )bos 'gemeentelijke ' bloemen.De heer Vermeulen heeft de gemeente ondertussen laten weten dat hij het bedrag van € 250,- aan De Zonnebloem afdeling Dongen – ’s Gravenmoer wil schenken. De heer verharen, voorzitter van De Zonnebloem, is inmiddels op de hoogte gebracht en was erg blij met deze donatie.  • Reacties(0)//optimaal.dongenhomespot.nl/#post4886