MIJMEREN

MIJMEREN

Mijmeren

Rinus Krijnen publiceert via DongenHomespot sinds 2010 zijn columns “Mijmeringen”. In 2000 is Rinus met de columns begonnen. Aanvankelijk werden ze voorgelezen bij Radio0162 in het programma Basement en later VolDongen Feiten. Toen deze zender uit de ether ging en als omroep overging naar de website OmroepDongen.nl, waren ze vanaf dat moment hier te lezen en te beluisteren. Op 1 januari 2010 hield ook OmroepDongen.nl ermee op en sindsdien zijn de columns te horen en te lezen via Dongenhomespot.nl.
De Dongense Internetkrant
De onderwerpen van de columns zijn zeer divers, van persoonlijke beslommeringen tot wereldverbeteringen. De columns zijn zowel te lezen als te beluisteren.Ga terug naar de krant :
WWW.DONGENHOMESPOT.NL

Welkom bij the Plees to be

ALGEMEENPosted by RINUS KRIJNEN Sat, January 26, 2019 20:17:29

Blijkbaar is het komkommertijd bij de kranten. Vandaag stond er in BNDeStem een oproep om in maximaal 200 woorden argumenten te benoemen om openbare toiletten wel of niet te gaan promoten. De stelling is: Openbaar toilet op straat geldverspilling. Dit is natuurlijk al een erg suggestieve stelling, terwijl ieder fatsoenlijk mens het toch prettig zou moeten vinden wanneer hij of zij legaal kan plassen in de openbare ruimte.
Waarom zijn er zo weinig openbare toiletten, terwijl alle mensen toch dagelijks enkele keren per dag naar het toilet moeten. En dan heb ik het nog niet over de 15% van de bevolking die blaas- en darmproblemen of zelfs psychische problemen hebben als ze niet binnen een beloopbare afstand zich kunnen ontlasten. Bij openbare toiletten denkt men vooral aan grote steden waar maar mondjesmaat het aantal publieke toiletten wordt uitgebreid in de uitgaanscentra. De stadsbesturen zitten hier nou niet echt op te wachten. Het zijn stinkende en vieze hokken, waar naast de uitwerpselen ook veel geld in moet worden gestopt. Het enthousiasme blijft getemperd, want als de publieke toiletten vies zijn, dan schiet de bevolking in de klaagstand en wordt de app van BuitenBeter en de sociale media voorzien van een diarree aan gezeik. Natuurlijk kunnen de toiletten zo worden gemaakt dat ze zelfreinigend zijn, maar dan kosten ze een godsvermogen. De gemiddelde uitgaande student geeft zijn geld liever uit aan bier dan aan pis. Dus als het al niet erg simpel en vooral gratis is, wil men nog wel naar zo’n pispyramide uitwijken, waar drie of vier jongens tegelijk kunnen wateren. Nog steeds vette pech voor de meiden. Het plastuitje voor vrouwen dat een jaar of 10 geleden zijn opwachting maakte, bleek vooral in de eenmalige versies ook niet erg vast van vorm, waarmee het nooit het grote succes is worden om ook vrouwen gebruik te kunnen laten maken van de pispyramide. Bovendien zijn die dingen erg duur.
Dus vaak heb je pech als je buiten loopt en op zoek bent naar een openbaar toilet, wat er niet is. Doe je het tegen een muur of boom of achter de bosjes, dan loop je het risico een bekeuring van maar liefst € 130,00 te krijgen als oom agent je betrapt.

De horeca opzadelen met dit probleem was de geijkte oplossing. Die moesten volgens hun gebruikersvergunning meestal toch al toiletten plaatsen, dus als er iemand met x-poten of samengeknepen billen piepend en moeilijk-kijkend van buiten af komt vragen of ze even naar het toilet mag, dan moet je wel een keiharde zijn om dat als kroegbaas te weigeren. Je zou nog kunnen overwegen er iets voor te vragen. Op festivals, waar je geen andere mogelijkheid hebt lopen de kosten voor een toiletbezoek op tot 1,5 euro, waarbij er echt niemand je achterste komt poetsen. Waarom verhoogt men niet de toegangsprijs van het festival met bijv. 2 euro en laat de toegang vrij.
Als er geen horeca is, worden de personeelstoiletten of stationstoiletten ingezet om in de publieke ruimte in deze behoefte te voorzien. Maar vaak met een hoop gezeur en zeker niet voor niets.

Dorpen hebben meestal geen openbaar toilet. Ons dorp toevallig wel. Een weggestopt onooglijk betonnen gebouwtje met twee staanplekken voor mannen. Het is zo oud als Methusalem en verre van schoon, maar heeft alle infrastructurele plannen tot nu toe overleefd.
De belangrijkste reden van het ontbreken van de toiletten zijn de kosten voor onderhoud. Iedereen kijkt naar de overheid bij een publiek toilet.
Een kleine dertig jaar geleden ging ik naar Engeland op vakantie en daar trof ik haast in elk gehucht een fris ruikend openbaar toilet aan. De dorpen hielden onderlinge competities welk dorp de schoonste en mooiste publieke lu had. Dit was een burgerparticipatie-initiatief waar de gemeentes alleen voor de variabele kosten opdraaiden en de dorpelingen het onderhoud dus voor hun rekening namen. Eens per jaar een paar bossen bloemen voor de vrijwilligers en een grote beker en je hebt een keurige toilet voor bijna niets.

In mijn ogen zou elk dorp op zijn minst voor zowel mannen als vrouwen één gratis publieke openbare toilet moeten hebben en ook zorg moeten dragen dat bij grote evenementen er Dixies geplaatst worden. Ik begrijp dat dit niet gratis kan, maar persoonlijk vind ik een halve euro per keer de max.
Mooier zou zijn als de eigen bevolking net als in Engeland voor het onderhoud zou willen zorgen. Helaas zie ik dat nog niet zomaar gebeuren, in deze maatschappij waarbij niemand geen tijd meer voor elkaar heeft of wil besteden.  • Comments(0)//mijmeren.dongenhomespot.nl/#post335

Energietransitie en klimaatdoelen

ALGEMEENPosted by RINUS KRIJNEN Sat, January 19, 2019 15:45:02

De maatschappij heeft een probleem. Het klimaat verandert, we moeten ons zorgen maken over de organische grondstoffen en uitputting van de aarde en nu hebben we ook nog te maken met een energietransitie; want we moeten van het gas af, anders moeten we dat spul duur bij schimmige regimes gaan aanschaffen. Dat is allemaal wel wat veel. Rationeel is er een klimaatakkoord waar we ons aan willen houden; hebben we besloten om de gaskraan in Groningen dicht te zetten en vinden we dat ons milieu zoveel mogelijk gespaard moet worden. Vooral rechtse partijen in verkiezingstijd willen dan graag deze doelstellingen wat nuanceren, ofwel grotendeels afblazen, om de kiezer niet tegen zich in het harnas te jagen. Want onze regering helpt wel mee met het bedenken van deze mooie plannen, maar vergeet dat ze daarbij de rekening eigenlijk in zijn geheel bij de consument en bedrijven leggen, zonder na te gaan of dat wel kan. Dat bekt niet lekker in verkiezingstijd. Het volk merkt geen enkel positief effect van de zogenaamde economische opleving waarin we nu zitten. Ze hebben zich niet georganiseerd, maken dus geen vuist, en met een stijf-rechtse regering komen de opbrengsten van deze hoogconjunctuur dus niet terecht bij de gewone man, maar op de hoop waar nu ook al het meeste terecht komt. Jan-met-de-pet heeft geen extra spaarpotje om al die plannen te realiseren. Dus als rechtse Klaas hard roept dat de gewone man al die transities niet gaat betalen, legt hij een bom onder al de plannen. Dat komt rechts Nederland wel goed uit. En het domme volk zal hier positief op reageren door hun stem uit te brengen op de partij die dit het hardste roept, want zij hebben geen idee hoe ze die gemaakte klimaat- en energietransitie plannen persoonlijk kunnen betalen.

En natuurlijk zijn er tal van sceptici die zeggen dat de energietransitie een wassen neus is, omdat al die stroom voor het grootste deel wordt opgewekt door zwaar vervuilende bruin- en steenkoolcentrales en daar hebben ze nog gelijk in ook. Maar vervang je zo’n centrale door een duurzame oplossing dan heb je dit wel geregeld voor alle aansluitingen. En Aken en Keuken zijn niet op één dag gebouwd, dus dat heeft tijd nodig. Als we op kolen of gas blijven stoken raken die grondstoffen op den duur uitgeput en al zal dat dan nog best lang duren: eenmaal opgestookt komt het niet meer terug.

Een regering die afspraken niet waar kan maken, is geen knip voor zijn neus waard. Dus bedenkt deze regering om lang mee te blijven praten voor de sier om alsnog dwars te gaan liggen als het plan moet worden uitgevoerd, omdat het volk niet meewerkt. Verandering kost geld, dus de oplossing zit in de mogelijkheden om het te financieren en niet door het plan te dwarsbomen. Vergeet ook niet dat al deze acties een enorme boost geven aan allerlei projecten waarbij veel mensen aan de slag kunnen.

Heb je wat geld, dan moet je nu gaan investeren. Geld op de spaarrekening kost alleen maar geld en als je dit zou investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie van je huis, dan gaat het direct geld opleveren. Je maandelijkse energielasten zakken en je draag al een steentje bij aan de doelstellingen van de klimaat- en energieplannen.
In 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens energieneutraal zijn en de belasting op aardgas zal tot 2030 met 75% stijgen. Energie wordt dus stikduur. Doe je dus niets en blijf je in een niet geïsoleerd gasgestookt huis wonen, dan zullen de energiekosten je hypotheeklasten gaan overschaduwen.

Gemeenten moeten in 2021 gaan aangeven hoe ze de energiedoelen gaan halen. Doen ze dat door de gemeente gasvrij te maken? We weten nog van niets en de gemeentes hebben hier een enorme uitdaging. En als de gasprijs binnen 10 jaar meer dan verdubbeld wordt, zullen ook huiseigenaren nu al moeten nadenken hoe ze persoonlijk de energietransitie gaan realiseren. En een politieke partij kan wel roepen dat de burger dit niet gaat betalen, maar wie dan wel? Een land bestaat nu eenmaal uit burgers en bedrijven en die moeten dit samen ophoesten. Wetende dat dit energievraagstuk er ligt, moeten de regering en financieringsinstellingen juist samen zorgen dat er mogelijkheden komen, zodat de maatschappij ook werkelijk deze transitie kan maken. En dan op zo’n manier dat de kosten wat eerlijk verdeeld worden en er een stimulans vanuit gaat om dit probleem nu op te pakken en niet te wachten tot het te laat is. Dus niet de bevolking proberen wijs te maken dat de rekening niet bij de burger komt, maar stimuleren om nu aan de gang te gaan. Ben als regering duidelijk wat er moet gebeuren, dan kunnen burgers en bedrijven hierop anticiperen. We kunnen er niet onderuit.

Zelf heb ik ook een eigen huis uit 1960 met een nu nog opgespeld energielabel ergens midden in het alfabet. In de praktijk hebben we al veel maatregelen getroffen. Er is een nieuw dak op ons huis geplaatst met dikke isolatieplaten; we hebben uitgebouwd met geïsoleerde muren en alle ramen zijn inmiddels van HR++ voorzien. Onlangs hebben we de buitenmuur geïsoleerd, waardoor het lijkt alsof het huis een extra deken heeft gekregen. En op het dak liggen nu zonnepanelen die voor een groot deel mijn stroomkosten gaan drukken. We willen ook in de keuken van het gas af. Kortom, voor mij was het signaal al voldoende om zelf in actie te komen.

Niet iedereen is echter in deze positie.
Een regering zou juist daarom zich vooral druk moeten maken hoe iedere burger dit probleem mee kan oplossen. Helaas is het op dat front oorverdovend stil. Denk daar maar eens over na als je in maart weer moet gaan stemmen voor de eerste kamer.
  • Comments(0)//mijmeren.dongenhomespot.nl/#post334
Next »