MIJMEREN

MIJMEREN

Mijmeren

Rinus Krijnen publiceert via DongenHomespot sinds 2010 zijn columns “Mijmeringen”. In 2000 is Rinus met de columns begonnen. Aanvankelijk werden ze voorgelezen bij Radio0162 in het programma Basement en later VolDongen Feiten. Toen deze zender uit de ether ging en als omroep overging naar de website OmroepDongen.nl, waren ze vanaf dat moment hier te lezen en te beluisteren. Op 1 januari 2010 hield ook OmroepDongen.nl ermee op en sindsdien zijn de columns te horen en te lezen via Dongenhomespot.nl.
De Dongense Internetkrant
De onderwerpen van de columns zijn zeer divers, van persoonlijke beslommeringen tot wereldverbeteringen. De columns zijn zowel te lezen als te beluisteren.Ga terug naar de krant :
WWW.DONGENHOMESPOT.NL

Vreemd Gevoel

ALGEMEENPosted by RINUS KRIJNEN Sun, October 14, 2018 14:58:00

Het is duidelijk herfst. Kijk je naar buiten dan zie je dat de verkleurde bladeren naar beneden dwarrelen. Een prachtig kleurrijk gezicht, maar wel duidelijk een symbool van de vergankelijkheid. Vaak ook een moment om depressies toe te laten, de mooie zomer is over en nu gaan we de gure tijd in.

Wat schertst onze verbazing als je dan op de thermometer kijkt. 12 oktober 2018: 23 graden Celcius! Bovendien een stralende zon. Deze zomer heeft me al erg verbaasd als het over het goede weer gaat, maar dat we nog een Indian Autumn zouden krijgen is wel een bonus, die geheel onverwacht was. En je raakt er helemaal door in de war. Ik kom direct weer op het idee om te gaan barbecueën. Ondanks het geweldige weer dit jaar in de zomer, is het relatief weinig voorgekomen, dat ik de BBQ heb ontstoken. Dus, nu het weer kan, gauw nog even doen. De slager heeft zijn BBQ-worstjes, gemarineerde koteletten, hamburgers en allerlei spiesen al lang niet meer in de vitrine liggen, maar bij navraag heeft toch ook de slager geanticipeerd op het goede weer, al is het niet zo zichtbaar.

We nodigen ook nog even mijn schoonvader uit en om zes uur gaan we lekker buiten eten in een herfstlandschap. Het voelt erg onwezenlijk. En dan gebeurt er iets waar je eigenlijk niet op rekent: het wordt donker. Normaal kun je tot laat in de avond in de zomer zonder verlichting buiten zitten, maar nu is het om half acht donker.

Uiteraard zijn we blij met dit mooie weer, maar zouden we dat moeten zijn? Het is duidelijk dat het klimaat aan het veranderen is, maar nu gaat het wel erg snel. Er zijn al verwachtingen dat we hier over enkele jaren het klimaat zullen hebben van Lyon. Dat blijkt ook door andere zaken. Vroeger groeiden er geen of slechts wat wrange druiven in ons klimaat en nu zie je dat er op tal van plekken succesvolle wijngaarden ontstaan. Aan de andere kant zie je dat op tal van plekken in de wereld grote stormen en aardbevingen plaatsvinden. Overal lijken extreme weersomstandigheden vaker voor te komen. Is dat de schuld van de mens?

Ja en nee. We zijn niet zuinig op onze aarde. We vervuilen de aarde met plastic in de zee en overmatig CO2 en fijnstof. We hebben het lak aan het feit dat onze organische grondstoffen binnen notime worden uitgeput en laten onze longen – de regenwouden – omtoveren tot palmolievelden. Dus ja, we zijn schuldig, want dit betekent dat de aarde sneller opwarmt dan het natuurlijk zou doen.

Dus de aarde zou ook zonder ons opwarmen? Mogelijk wel, want als er bijvoorbeeld olie ligt onder de noordpool - waar nu al een strijd om gaande is - betekent dit dat er ooit bomen hebben gestaan en die groeien niet bij min 40. Dus het klimaat is altijd wel in beweging, maar de snelheid waarmee het nu plaatsvindt is ongekend. Dat wakkeren we aan met ons gedrag. We zouden dus veel minder warmte moeten produceren en we proberen daar mondiaal afspraken over te maken, zoals enkele jaren geleden in Parijs.

Maar je ziet dat we ons aan deze afspraken niet kunnen en willen houden. Veel landen en industrieën hebben belang bij gebruik van organische grondstoffen: hoe schaarser hoe duurder en hoe rijker ze worden. En de toekomst dan? Wie dan leeft, wie dan zorgt.
Dus we kunnen wel afspraken proberen te maken, maar de lobbyisten van de olie-industrie en de producerende landen is zo machtig dat de vooruitgang veel langzamer verloopt dan is afgesproken.

En Nederland, met zijn kapitaalminnende premier, staat in vele rijtjes onderaan. Niets doet deze regering om de doelstellingen te halen. Ze hebben lak aan uitspraken van rechters die de regering willen houden aan hun beloftes en men blijft maar blaten dat men op de goede weg is. Ja, men gaat de gaskraan in 2030 dicht draaien, zodat heel Nederland op kosten gejaagd wordt om te switchen van gas naar stroom. Waar blijven de stimuleringsmaatregelen om deze pijn te verzachten?

En dit al overdenk ik bij 25 graden in de zon op 14 oktober 2018. Wat een ramp….
  • Comments(0)//mijmeren.dongenhomespot.nl/#post324

De leeuw moet zich schamen!

ALGEMEENPosted by RINUS KRIJNEN Fri, September 28, 2018 17:10:20Tijdens de kredietcrisis van 2008, die nog steeds niet is afgelopen, heeft ons land de ING kunnen redden door een enorme kapitaalinjectie. Zonder deze hulp was het met ING vergaan zoals met Lehman Brothers in de Verenigde staten. Als dank verhuisde de bank met de leeuw, die zo trots is op oranje, alle handel in obligaties, valuta’s en andere financiële transacties naar London, terwijl de Brexit al een feit werd. Gelukkig hoeven ze ook door deze actie van onze minister-president Rutte van de Rijken geen dividendbelasting meer te betalen van hun winsten in het buitenland. Was het niet Rutte, die wilde voorkomen dat Nederlandse bedrijven zich gingen vestigen in het buitenland?
Vooral omdat dan de werkgelegenheid ook zou verdwijnen was het noodzakelijk de belasting af te schaffen. Een mooi voorbeeld dus dat afschaffen van de dividendbelasting geen effect heeft.
Motivatie van de ING om te verhuizen is dat er meer financieel talent zit in London en dat dit niet te vinden is in ons land of België. De Britten kunnen ook geweldig bankieren volgens Wikipedia. Hier wordt voornamelijk mee bedoeld dat bankiers hier hun zakken goed kunnen vullen.
Dus Rutte wordt door de ING ook nog eens weggezet als een baasje van een landje, waar de opleidingen en talentontwikkeling niet op orde is. Bedankt ING.

De EU is echter niet zo gelukkig met deze ING-move. Als de Brexit hard wordt gespeeld, dan zet de ING zich buiten spel met enorme risico’s voor hun klanten, aldus de EU. Men dwingt daarom de bank om terug te keren in de EU-schoot. De ING had door zijn juristen laten bekijken wat de gevolgen zouden zijn van de Brexit en op basis van dit juridisch advies de verhuizing naar London ingezet. Dat bleek reuze mee te vallen.
Ook hier werd weer geen enkel maatschappelijk besef getoond.

Dezelfde ING heeft vorig jaar zijn CEO Ralph Hamers onder grote publieke en politieke druk zijn salaris toch maar niet verdubbeld. Het was niet van harte, want de man verdiende dit wel, volgens de ING-top. Bestuurders bij andere grote firma’s met vergelijkbare omzetten en winstverwachtingen werden wel goed betaald, was de argumentatie. Waarschijnlijk zit de salarisverhoging nu verstopt in bonussen en preferente aandelen, maar wie zal het zeggen. In mijn ogen zou er niemand ter wereld in loondienst miljoenen mogen verdienen. Een bedrijf runnen is geen eenmanszaak, dus de credits kunnen niet worden toegeschreven aan één CEO, maar aan het team, de omstandigheden en geluk. Zeker een bank, die niet haar CEO of aandeelhouders, maar hun klant als belangrijkste shareholder zou moeten zien als dienstverlenend bedrijf, zou zich moeten schamen over zoveel zelfverheerlijking en -verrijking. En al zegt men dat men geleerd heeft van de crisis door meer reserves aan te leggen en voorzichtiger om te gaan met risico’s, het perverse geldgraaien heeft men niet verleerd. En die reserves zijn er ook alleen maar gekomen onder druk van toezichthouders en de overheid. Het is zelfs de vraag of de verhoogde reserves een volgende crisis aan kunnen. Ik had wel wat meer nederigheid verwacht van de banken. De kosten zijn gedaald, maar alleen maar doordat de banken mensen hebben ontslagen en de klant met zelfservice op pad hebben gestuurd. De top heeft echt niets ingeleverd.

De derde affaire is mogelijk nog schandaliger. Tussen 2011 en 2016 bleek het toezicht op de ING betaalstromen zo lek te zijn dat miljarden via de ING zijn witgewassen. Daar is de toezichthouder inmiddels achter gekomen en in plaats van de top van het bedrijf strafrechtelijk te vervolgen, heeft men een schikking getroffen met de bank. Een enorme boete van maar liefst 775 miljoen euro moet de bank ophoesten om dit onder het karpet te vegen. Deze druppel op een gloeiende plaat verschoont daarmee de feitelijke verantwoordelijken binnen de bank.
Onbegrijpelijk dat men hier mee weg komt. Men heeft -weer onder publieke en politieke druk- slechts één man uit de top opgeofferd als de zogenaamde verantwoordelijke, en dat was niet de grote baas. De weggestuurde topman kan nu stil gaan leven in Hawaii van zijn oprotpremie. Het is overigens niet bij de ING alleen dat deze praktijken voorkomen.

Wat bezielt deze bank?
Een goede kennis van mij heeft naar aanleiding van al deze toestanden zijn rekening opgezegd bij ING en is verhuisd naar een bank die hij meer vertrouwt. Dat is nogal een gedoe, want met de invoering van de IBAN-bankrekeningnummers hebben de banken het voor elkaar gekregen dat het niet simpel is om te verhuizen en daarmee vooral de politiek een rad voor ogen gedraaid. In het IBAN nummer zit namelijk de land- en de banknaam verstopt, zodat je bij het oversluiten een nieuw nummer krijgt. Dus niet zoals bij de telecomwereld dat men nummerbehoud kent. En dat weerhoudt mensen om van bank te switchen en dat is slecht voor de concurrentie tussen de banken onderling, om ook maar eens wat neo-liberaals te zeggen.
Je moet namelijk alle bedrijven die incasseren op je rekening aanschrijven, je briefpapier en evt. website aanpassen en waarschijnlijk zit je ook nog vast aan vaste renteperiodes, zodat je het geld of de lening niet zonder boetes kan overzetten naar andere bemiddelaars.
Dus massaal oversluiten zal zomaar niet gebeuren. De bank is zo arrogant dat ze weten dat het wel zal meevallen: het is veel te veel gedoe.

Maar ben je principieel, dan zou je je moeten schamen dat er een ING-rekeningnummer aan jouw naam verbonden zou zijn. Wegwezen bij die bank! Helaas kleven er aan veel andere banken soortgelijke verhalen, maar staan ze nu (nog) niet in de picture hiermee. De vraag is of je bij het oversluiten na een tijd dan niet weer zou moeten verhuizen. Zolang er nog geen nummerbehoud is blijven de banken in hun vuistje lachen en gaan ze gewoon verder binnen hun arrogante wereldje: business as usual


  • Comments(0)//mijmeren.dongenhomespot.nl/#post323
Next »