VERZAMELDE DAGGEDACHTEN

VERZAMELDE DAGGEDACHTEN

DAGGEDACHTEN

De dagelijkse Daggedachten van Pee | Piet Eelants | in de Dongense Internetkrant worden op veler verzoek vanaf oktober 2014 op deze plaats verzameldOp alle teksten in deze bijlage geldt dat bij overname van volledige teksten of gedeelten ervan bronvermelding is gewenst

Zoek de verschillen (602)

DAGGEDACHTEPosted by pee Sat, April 14, 2018 14:42:23

Zoek de verschillen (602)
Volgens mijn ooggetuige waarneming vergezeld van mijn beperkte kennis van de waterfauna, waren , nu precies een week geleden twee waterhoenders tikkertje aan het spelen in het gedeeltelijk nog van het getij afhankelijke lage water van de Biesbosch. Ze doen dat bij voorkeur daar waar het niet te diep is en interpreteren het tikkertje spelen zelf als hevig liefdesspel. Toen het spelletje was gedaan zochten de zwarte vogels ijlings de diepte weer op voor een soort van afspoelritueel. Hygiëne voorop. Volgens mijn eega was die waarneming de juiste ,maar ze was ook overtuigd dat de naamgeving van de gevleugelde diertjes niet de juiste was .Er was hier volgens haar duidelijk sprake van een veelvoorkomend misverstand. Alleen, ze kon niet op de juiste naam komen van deze zwarte gevleugelde dieren die Darwin al wel vermeldde in zijn veelgelezen, maar ook niet door iedereen begrepen boek The Origin of Species. We zijn er samen onderweg naar huis wel zoet mee geweest overigens . Onze grijze massa's kromden zich om er achter te komen, hoe de vogels die we zagen nu eigenlijk wél heten. Even al na het slapen gaan, maakte mijn vrouw me wakker uit mijn eerste REM – slaap met het woord 'Meerkoetje !' We konden eindelijk onze slaap hervatten . De uitleg vond ik diezelfde nacht nog bij Wikipedia : “ Het waterhoentje wordt vaak verward met de meerkoet terwijl het verschil toch vrij groot is. De waterhoen heeft een rode snavel met een gele punt. Achter heeft de waterhoen een wit vlak. In het water oogt de waterhoen wat minder plomp dan de meerkoet. Erg herkenbaar aan de meerkoet is het witte vlak boven de snavel die de waterhoen niet heeft. Daarnaast is de meerkoet egaal grijszwart terwijl de waterhoen vanaf de nek een bruinzwarte kleurtoon heeft “ waarvan akte! Hopelijk heb ik nu behalve verwarring ook wat klaarheid gebracht. Morgen is het weer goed weer en is er grote kans dat we ons weer naar de oevers van de Oude Bergse Maas verplaatsten. Zou er ook verschil zitten tussen een kikker en een kikvors ?

Piet Eelants (c) 2018

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.