VERZAMELDE DAGGEDACHTEN

VERZAMELDE DAGGEDACHTEN

DAGGEDACHTEN

De dagelijkse Daggedachten van Pee | Piet Eelants | in de Dongense Internetkrant worden op veler verzoek vanaf oktober 2014 op deze plaats verzameldOp alle teksten in deze bijlage geldt dat bij overname van volledige teksten of gedeelten ervan bronvermelding is gewenst

Korte metten (600)

DAGGEDACHTEPosted by pee Fri, March 30, 2018 18:17:47

Korte metten

Pasen. Niet enkel een feest van paaseieren, chocolade haasjes , een nieuw pak of een dagje meubelboulevard. Voor velen is Pasen het hoogfeest dat herinnert aan het afzien, het lijden en de opstanding van een voorbeeldmens. In vroeger tijden, die bij velen nog in de herinnering leven ,werd Pasen gedegen voorbereid . De week voorafgaand aan Pasen werd gebruikt dan wel misbruikt om de Paaswake zuiver te kunnen vieren. Vrij van zonden en verheugd op de komst van de Heer. De kerken sluiten nog steeds met bosjes ,het geloof is geen levenszaak meer en lekker eten is ook leuk. Toch was de verdieping van de mens goed voor die mens en persoonlijk denk er wel degelijk na over de dingen die zo'n tweeduizend jaar geleden gebeurt zijn. Maar vooral de dingen die juist daarna plaatsvonden. Oorlogen , ellende , haat , meer religie en ongeloof in het goede van wat de Heer zou brengen. We maakten eigenlijk korte Metten met de verlosser. Pasen . De gedachten. Het geeft me in ieder geval, misschien valse, hoop. Liefde ook , maar nieuw geloof wat minder. Als koorknaap zong ik de donkere Metten. In deze getijdengezangen werden vanaf witte donderdag in drie vroeg - nachtelijke , of laat – avond vieringen gezongen. In deze Metten die zo'n uurtje of twee duurden staan de klaagzangen van Jeremia centraal. Op het altaar in de verder onverlichte kerk stonden een aantal kaarsen . Een kaars bleef over om het paasvuur te ontsteken op Paaszondag . De lengte van de Metten brak velen op. Daarom werden de Metten drastisch ingekort door broeder Mansuetus , onze dirigent . Overigens gebeurde dat ook al vanuit de kloostertraditie. Wij Nederlandstaligen hielden er het gezegde 'Korte Metten maken ' van over . De overigens prachtig Gregoriaanse melodieën zijn nog steeds een favoriete muziekstijl voor me en dat ondanks de herinnering dat de boeken waarin de noten stonden loodzwaar waren. Ach ,misschien was dat afzien een beetje de bedoeling. Boetedoening voor mijn latere fouten, de fouten ook van nu misschien. Vrolijk Pasen en vergeet vooral niet op tijd op te staan . Al is het alleen maar om even aan de 'opgestane ' te denken.

(c) Piet Eelants ( 2018)

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.