VERZAMELDE DAGGEDACHTEN

VERZAMELDE DAGGEDACHTEN

DAGGEDACHTEN

De dagelijkse Daggedachten van Pee | Piet Eelants | in de Dongense Internetkrant worden op veler verzoek vanaf oktober 2014 op deze plaats verzameldOp alle teksten in deze bijlage geldt dat bij overname van volledige teksten of gedeelten ervan bronvermelding is gewenst

Het weer be(r)licht ( 615 )

DAGGEDACHTEPosted by pee Fri, July 27, 2018 15:04:09

Het weer be(r)lichtIedereen heeft het er over. Wat dat betreft is het nog altijd komkommertijd die vanwege het goede weer misschien zelfs verlengd wordt. Bovendien is er ruimte voor in deze krant. Een verhaal, een constatering is daarom weer maar eens actueel én komkommerachtig tegelijk. Over een goede maand benaderen weer september ,maar aan het weer zou je het niet zeggen. Vandaag hoorde ik het alweer. Het weer is in de war. Maar hoedt u voor bedrog. Er waren al meer winters die pas in maart begonnen. En bovendien begon de zomer al wel eens meer in september. Meestal is er dan een goed voorjaar. Ook dit jaar hadden we daarover niet te klagen Over en weer worden we er mee verrast .Het weer is een dankbaar onderwerp voor een praatje ,waarbij het weerpraatje je weer kan helpen. Daar heb je het weer zeg maar. Er zijn weervrouwen , weermannen en weerwolven. De laatste categorie wil ik in weerwil van de komkommerstijl maar even achterwege laten , maar zonder een niet passende opmerking te plaatsten denk ik wel dat er weerménsen zijn. Op zich kunnen die in een ander licht bezien weer wel wolven zijn, maar dat is weer een heel ander verhaal. Heb jij dat ook. Het is miezerig weer en de wind laat zich niet temmen. Hij wil maar niet gaan liggen dus. Je moet er door. Eenmaal buiten vind je ,dat je eigenlijk wel een jas aan had moeten trekken , maar om daar nu terug voor naar binnen te gaan vind je ook weer overdreven .
Twintig meter verder wordt de twijfel toch groter en de twijfel wordt gevoed door steeds groter wordende druppels. Dan besluit je je over te geven aan het weertype dat jouw gemoed dreigt te bepalen. Je laat je niet kennen en loopt gewoon door naar je bestemming. Je had immers beloofd 'nog eens 'langs te komen. Drijfnat aangekomen krijg je al direct te horen dat je er met dit weer toch niet per se had door moeten komen. En nu dan de hitte. Het is té warm hoor je dan. Maar geldt dat dan voor warme liefde ? Je neemt het maar voor lief, maar eigenlijk krijg je latent gesproken de wind van voren. Dat het wel fijn is dat je even aanwipte verzacht de opmerking dan weer. De verwarring is groot. Deze contradictie had je wel kunnen verwachten , maar je denkt er toch over na er iets van te zeggen. Als je dan opmerkt dat je dacht dat het wel mee zou vallen met die hitte is het praatje er ook ( weer ) . Je gaat na een half uur over het weer te hebben gepraat met nog een nat pak naar huis. Van het zweet dus. Deze keer had je de wind in in ieder geval mee. Wat een weer ,mensen en het blijft zomer.


(c) 2018 Piet Eelants

  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post615

Lenske en haar privacy (614)

DAGGEDACHTEPosted by pee Wed, July 18, 2018 19:18:38

Lenske en haar privacy

Mijn staar kan nog jaren groeien en dan is alles wat herinnert aan deze plaatst van lief en leed weg. De tijd mevrouw, de tijd meneer... Je verwacht het niet. Als je hier je staar laat opereren komen jij en je begeleider terecht in een heuse 'voorbehandelzaal ',waar van allen daar aanwezig wordt verwacht alle privacy in te leveren. Dat klinkt zwaar en na het invoeren van de nieuwe wet op de privacy ongelooflijk ,maar je doet er graag aan mee. De sfeer laat dat toe. Zo vraagt niemand zich af waarom de vraag wordt gesteld of je een gehoorapparaat draagt terwijl de KNO – afdeling toch duidelijk elders in het ziekenhuis opereert..Niemand schaamt zich te zeggen op welke dag en in welk jaar hij de moederschoot verliet en ook alle privé-telefoonnummers passeren de revue. Bij de eerste vraag doet iedereen mee met de grappige woordspelingen die erbij horen of is oprecht verbaasd over de aard van de vraag.


En dan die deur waar je door moet bij het in en uitgaan .Logisch voor een deur, maar de deur zelf is verre van logisch. Iedereen helpt elkaar en staat verrassend genoeg daardoor zelf soms voor een gesloten exemplaar. Je moet het hebben meegemaakt om het te geloven . De koffieautomaat is een trouwe vriendenmaker. Uitnodigend en vrijgevig , maar bepaald niet zonder kennis van de techniek te bedienen. Wel lekker en gratis. Maar de sfeer is bepalend in deze kliniek. Niemand is echt zenuwachtig voor de toch ingrijpende behandeling en in een uitzonderlijk geval wordt die ene angsthaas overspoelt met empathische blikken en dito woorden. Facebook wordt overbodig verklaart. Een viertal islamistische vrouwen begeleiden een oudere gelovige. Een vrouw zonder hoofddoek is tolk en gaat zelfs mee in de operatiekamer. Zij wordt daarvoor gehuld in een steriel groen pak én een hoofddoek. Hoe praktisch zou hier het orthodoxe van pas komen denkt dan iemand hardop. Er wordt ook hierom gebroederlijk gelachen. Het goed en niet benepen omgaan met jouw en andermans privacy maakt meer vrienden en schept een betere band dan het stiekeme gedoe achter een rode lijn op de vloer van het loket waar iedereen achter je, zijn of haar oren spitst om iets van je te weten te komen. Nu kon iedereen meemaken dat de echte naam van een zeer deskundige en de echt vriendelijke oogartsassistente omgevormd werd naar 'Lenske'. Ik zag duidelijk een gehoorapparaat.

Piet Eelants ( 2018)

  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post614

Burgemeester Letschertweg en het kunstwerk ( 613)

DAGGEDACHTEPosted by pee Wed, July 11, 2018 13:22:10

Burgemeester Letschertweg en het kunstwerk ( 613)

Mijn socialistische achtergrond overstijgen soms de de grens van een andere werkelijkheid .De lezer van deze krant merkt daar nagenoeg niets van. Dat wil ik ook graag zo houden. Dat voorkomt fakenieuws. Mijn daggedachten zijn daar soms een uitzondering op. Denken mag iedereen en iedereen mag denken wat hij of zij wil. Laatst zag ik een documentaire op televisie over vrijheid en de mate waarin of waarop die wordt beleeft en toegepast in Europese landen .Er blijkt met name een verschil te zijn tussen Scandinavische landen en Nederland. In het hoge noorden dénkt men vrijer en in ons land zégt men dingen vrijer.Dat heeft heeft consequenties hoe men bijvoorbeeld in België naar ons kijkt. Behoedzaamheid is niet onze sterkste deugd en soms hebben wij daar collectief moeite mee . Door dat Nederlanders zeggen en denken niet scheiden kunnen, komen we met name in Vlaanderen bot en eigenwijs over .Maar het vreemde is wel dat de Belgen dat ook schijnen te waarderen in ons. Een van de uitkomsten en ook een analyse in die documentaire was dan ook dat de Belgen jaloers op ons zijn. Ze zijn dus jaloers. Na het zien en horen van die conclusie neig ik toch meer naar het karakter van de Denen en de Zweden dat je alles mag denken maar het zeggen is een dimensie verder is. Een land of volk in een hokje plaatsen is een volk ook stigmatiseren. Een voorbeeld is voor mij het moment dat oud wethouder Ad van Beek de brug over het kanaal in de Burgemeester Letschertweg mede en namens Dongen opende. Ik vroeg hem of hij het ook een vorm van geld weggooien vond dat een hoog kunstwerk de brug moest verfraaien. Was hij beter voorgelicht ? Hij wist me te vertellen dat die pilaar dient om de balans te verstevigen en in feite een vorm van fraaie veiligheid was en een baken in het landschap. Later bleek dat Tilburg een flink gat had in de begroting van de gehele weg; een gat dat maar moeilijk kon worden overbrugd met of zonder kunstwerk. Ik zeg dan maar weer tot mezelf ' Oh, Lord, help me to keep my big mouth shut until I know what I'mtalking about ' en dat geldt voor iedereen. Laat mensen zelf oordelen wat oevers en mensen verbindt.

(c) Piet Eelants 2018  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post613

Tena -bus (612)

DAGGEDACHTEPosted by pee Sat, June 30, 2018 13:32:33

Tena -bus
Marktwerking , bedoeld om de concurrentie te bevorderen ,werkt volgens liberale principes prijs – verlagend , is goed voor de consument en dus voor de economie. Dat gaat in sommige bedrijfstakken schijnbaar maar vooral misschien op, maar werkt op den duur altijd maatschappij ontwrichtend is veelal asociaal en bevordert een egoïstische ik - maatschappij.Marktwerking hoort zeker niet thuis in overheidsgerelateerde nutsvoorzieningen .Toch is het diezelfde overheid die de vermaledijde marktwerking hoog in het vaandel heeft staan. Gemeenten besteden de verplichte zorgtaken uit en gunnen die dan aan de laagst biedende. Het gevolg is meestal knijpen in salarisschalen en vooral ook beknibbelen op de secondaire arbeidsvoorwaarden voor de meestal laagstbetaalden. Neem nu de bus. Afgezien dat dat in de afgelopen dagen , dit weekend en waarschijnlijk langere tijd niet kan; het werkelijke conflict ontstaat op het provinciehuis. Daar wordt het streekvervoer gegund aan de vervoersmaatschappij die meegezogen door de 'vrije' markt het vervoer op de goedkoopste manier kan verzorgen .Het a sociale zit in het feit dat kleine bedrijven het vanzelfsprekend afleggen ,opgeslokt worden door enkele grote spelers op deze markt ,daardoor een monopoliepositie bereiken en op den duur de lage tarieven weer teniet kunnen doen. Bedrijfstechnisch deugt het ook niet. Door laag te bieden om een plaats op de markt te veroveren , zullen er niet rendabele lijnen worden opgeheven en treed het sneeuwbaleffect in werking voor vooral de zwakkeren onder ons die ten einde dan maar de benenwagen moeten nemen. Oké het is wat gechargeerd en je zult er zelf over na moeten (dag)denken ontdekken wat waarheid blijkt, maar de bron van het conflict is duidelijk voor me. Als alles efficiënter moet en zo weinig mogelijk mag kosten , moet er volgens een strak schema worden gereden.Een plasje doen is dan een kwestie van ophouden en doorrijden. Dan maar de Tena -bus. Die moet dan maar gaan rijden. Maar daar zakt op den duur ons aller kapitalistische broek van af.

Piet Eelants ( c) 2018

  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post612

KOMKOMMERNIEUWSSALADE ( 611)

DAGGEDACHTEPosted by pee Mon, June 18, 2018 10:50:50

KOMKOMMERNIEUWSSALADENog even en dan begint de komkommertijd weer . De gemeenteraad gaat met reces , de sportverenigingen spelen hun laatste toernooi van het jaar en velen gaan genieten van vakantie of vrije tijd. Natuurlijk; er zijn de zomerspelen en de kermis en hier en daar een zeer gelukkige vrolijke of 'omdat het moet en kán ' 60-jarige bruiloft . Dongen slaapt niet helemaal in , maar de zomerse stilte komt echt wel. Deze krant gaat deze zomer wel wat specials maken en doet weer een paar zomerverhalen cadeau , maar ook de Dongense media heeft weer last van het naar die lange groene groenten genoemde tijd .'t 'Dongens Kraantje 'wordt dan wat dunner , het Kanton nog dunner dan normaal , de regiomedia in beeld en geluid; ook zij doen nóg wat meer non-stopradio en herhalingen van carnavalsfilmpjes. BNdeStem brengt meer internationaal nieuws houden Trump gelukkig nog méér in de gaten en 'de krant' kun je zelfs in deze komkommertijd geen dag missen. De landelijke pers houdt de wereldproblemen in de gaten en maakt ook mooie plaatjes van het strand en de plaatselijke digitale kranten zoeken naar het meer alternatieve nieuws. Nieuws dat van de lezers zelf komt met name. Heb jij nieuws en wil jij dat kwijt aan alle Dongenaren kun je de woorden hierboven geschreven ook vergeten en zelf de pen pakken. Jouw nieuws is altijd al welkom en zéker in de tijd dat er komkommersalade opgediend wordt bij de BBQ .

komkommer@dongenhomespot.nl

Piet Eelants (c) 2018

  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post611

MAG DAT ? (610)

DAGGEDACHTEPosted by pee Thu, June 07, 2018 10:18:30

Mag dat ?

Deze morgen -het is nu donderdag- zaten mijn vrouw en ik te genieten van het uitzicht( nog steeds) en tegelijk niet zo te genieten van de vele en soms irritante geluiden die dat mooie uitzicht en de bijbehorende koffie danig vertroebelen. Ach we klagen niet. We hebben zelf voor deze woonst gekozen. Toch zal het niet veranderen. Onze woningen zijn sowieso geluidsgevoelig . Een feit. Elk geluid vergroot zich, resoneert en soms beïnvloed het ook je humeur. Wat je hebt kun je krijgen. Van tijd tot tijd beheerst het ook je leven, ga je fluisteren , loop je op kousenvoeten en zet je de televisie op een ( te ) laag niveau zodat je overgeleverd bent aan de soms buitengewone taalverkrachtingen van de ondertitels. Buren klagen ook en verkeren in dezelfde decibel. We klagen niet en als we klagen doen we dat met begrip voor de klager.Toch neemt de situatie soms een leuke wending . Ook deze ochtend, als de tuinman van de school tegenover ons zijn op ratelbrandstof aangedreven heggenschaar voor de zoveelste keer start na een kleine zweetafveegpauze van de man. Hij doet zijn werk. Oké. We genieten ook als de heggen kan en klaar en vooral recht en onberispelijk geschoren zijn, ook als de gemeente- buitendienst dat doen met het vele andere groen in ons uitzicht. Petje af voor dit strakke vakmanschap met ook oog voor detail. Dan plotseling horen we heldere en nog veerkrachtige kinderstemmen eendrachtig een van buiten geleerd versje scanderen .In een rij en begeleidt door een juf roepen ze 'Mag niet onder schooltijd !' en herhalen veelvuldig deze korte tekst met een volume dat zelfs boven het geratel van de heggenschaar uitkomt. Opvallend hierbij dat dat tafereel zich afspeelt als de rij langs de tuinman loopt. De tuinman onderbreekt zijn werkzaamheden en veegt het zweet van zijn voorhoofd. Heel zijn hoofd schud dan even waarna hij weer aan het startkoordje trekt …. Het uitzicht wordt er nog mooier door!


(c) Piet Eelants 2018  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post610

Knollen voor citroenen ? ( 609)

DAGGEDACHTEPosted by pee Fri, June 01, 2018 12:27:10

Knollen voor citroenen ? ( 609)

Er zijn nog al wat uitdrukkingen die ons duidelijk maken of iets goed of fout is. Vooral bij het interpreteren van dingen of woorden zijn moderne nieuwerwetse meningen soms zelfs opdringerig en labelen mensen , zetten ze in een hokje of hangen er een kaartje aan. Neem nou de muziekkeuze van mensen. Mogen we nog wel zelf uitmaken wat goed is of juist fout ? Op een bekend radiostation draait al jarenlang een programma met foute muziek. Dat wil zeggen dat de discojockey vind wat fout is. Maar wat is fout. Fout is dat het fout is om mensen af te rekenen op hun keuze en er dan een labeltje op te plakken. Als jij van André Rieu z'n muziek houdt , hou je er gewoon van. Dat vader of zoon Strauss zelf daar anders over zouden denken is niet relevant en ook niet bekend. Jarenlang zat ik op diverse koren. Mijn smaak viel samen met het repertoire . Ooit richtte ik samen met een paar gelijkgestemden een kamerkoor op. Wij zongen madrigalen , motetten en vooral moeilijke muziek die bovendien niet commercieel klonk en het ook beslist niet was. Dat had ook te maken met smaak.
Een labeltje kregen we wel. Toen we uitgenodigd werden in een plaatselijk bejaardenhuis zat de ruimte waar wij onze kunsten ten gehore brachten maar half vol. We hoefden niet lang te zoeken hoe dat nou toch kwam. De mensen hadden gehoord gekregen dat het kamerkoor geen 'Manuela 'of 'kom van dat dak af 'zouden zingen en dat meezingen al helemaal niet zou worden gewaardeerd. Een kwestie van meningen van anderen .Toch hebben een paar mensen een avond gehad waarop ze werden getrakteerd met liedjes als het ' kwezeltje ' 'De boer had maar enen schoen ', ' ...in een groen groen groen knolle knolle land ' en daar ( waar?) was laatst een meisje loos'. We hadden het speciaal ingestudeerd en ze mochten meezingen !Een ander beïnvloeden met jou eigen mening is een veelvoorkomend euvel dat polarisatie in de hand werkt en ons moet doen inzien dat je anderen de gelegenheid moet blijven geven hun eigen keuze en mening te bepalen. De moraal van het verhaal is ook hier weer :laat je verrassen . Er zit ook in dit verhaal een veelvoud aan moralen, maar er is beslist geen dubbele te vinden.....

(c) Piet Eelants 2018


  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post609

VROLIJK WINKELMANDJE(608)

DAGGEDACHTEPosted by pee Tue, May 29, 2018 13:28:28

VROLIJK WINKELMANDJE

Een stemming of humeur kan zomaar omslaan. Sommigen worden met dit weer chagrijnig, anderen zijn juist goedgemutst en vrolijk. Maar het weer heeft er meestal wel wat mee te maken hoe de pet staat. Sommige mensen storen zich daar weer niet aan. Bij strenge vrieskou of snikheet weer ; ze zijn karaktervast en uiten zich altijd hetzelfde. Ze vallen daardoor niet, of juist wél op. Je kent ze óók wel : kassadames die meer naar de klok kijken en het einde van de verplichte werktijd lijdzaam afwachten om weer zichzelf te kunnen zijn. Bij de een bekende Duitse vechtsuper in ons dorp werkte ooit eens een caissière die maar één zinnetje in haar vocabulaire had en dat ook steevast herhaalde. “hebt u 'n bonneke van de lege fleshu ..” In de loop van de tijd sleten zelfs de 'woordjes' hebt u 'n uit het zinnetje.Kort en zakelijk dus ,maar bepaald niet vriendelijk. Maar tijden veranderen. De andere grote prijsvechterssupermarkt heeft al een tijdje een man in dienst die ook kassawerkzaamheden doet. Een verademing! Hij presteert het telkens weer om mensen tevreden en zelfs vrolijk de winkel uit te laten gaan. Ik durf er om te wedden dat de klanten van zijn baas weer terugkomen ook. Elke klant behandelt hij alsof het zijn eigen zoon of moeder is . Een persoonlijk woord en altijd de afsluitende zin die bestaat de vriendelijke uitnodigende vraag of 'hij je nog kan blij maken met de kassabon'. Deze man is de vriendelijkheid zelve en zou af en toe is uitgewisseld moeten worden met een zekere mannelijke collega van een super die onlangs de eerste stappen zette in het aanbieden van een beperkte sortering uit het a- merken segment.

Elke vergelijking met personen en of opkomende suggestieve gedachten betreffende handels- en andere namen berusten op louter toeval en ook deze daggedachte werd geschreven zonder winstoogmerk .

(c) Piet Eelants 2018

  • Comments(0)//daggedachten.dongenhomespot.nl/#post608
Next »